tiistai 21. huhtikuuta 2009

Basilica Santa Maria Maggiore

Fil: Giovanni Paolo Pannini - Piazza och kyrkan Santa Maria Maggiore.jpg

Giovanni Paulo Panninin kuvaus vuodelta 1774


Santa Maria Maggiore, Piazza del Esquilino

Santa Maria Maggioren kirkko on yksi Rooman neljästä patrialkaalisesta basilikasta ja suurin Pyhälle Marialle pyhitetyistä kirkoista. Tämä on Basilica Papale/Paavillinen basilika.  Kirkkoa alettiin rakentamaan jo 400-luvulla ja  sitä on lisärakennettu monien satojen vuosien varrella. Nimeäkin sille on vaihdettu useamman kerran. Santa Maria Maggiore on Rooman basilikojen helmi! Ehdoton numero uno. Melkein kuusitoistasataa vuotta on Santa Maria Maggiore ollut basilikojen basilika. Sen arvoa ei varmaan kukaan osaisi edes arvioida. Nykyinen paavi Fransiscus teki ensimmäisen visiittinsä juuri täällä Santa Maria Maggioren basilikassa virkaan astumisensa jälkeen.

SM Maggiore Roma fc20.jpg

Basilikan loggia 

Loggialla tarkoitetaan eräänlaista rakennuksen sisäänrakennettua parveketta, jossa on usein ulkosivu lasitettu tai lasittamaton ja ikkunalasien tai aukkojen välissä on pylväät. Loggia voi sijaita myös katolla, jolloin se voi olla avoina useanpaankin suuntaan ja katto sen päällä sulkemassa pois auringonvalon. Kattologgioissaei yleensä ole lasi-ikkuioita vaan tuulenvire pääsee puhaltamaan loggian lävitse. Loggiat ovat olleetkin suosittuja oleskelutiloja kuumina kesäiltoina. Loggiassa on myös mukava ruokailla kesäaikaan. Loggia voi sijaita myös maantasasalla, jolloin se on pylväskatos tai pylväskäytävä. Ennen vanhaan pylväskatokset olivat markkinapaikkoja, kuten vieläkin on  mm Firenzessä.

Arkkitehti Ferninndo Fuga suunnitteli julkisivun ja loggian vuonna 1741. Julkisivua pidetään Fugan mestarityönä. 


Mosaiikkimestari Filippo Rusuti teki mosaiikkityöt loggiaan.Sisäänkäynti

 Avoinna joka päivä kello 7.00-18.45

Messuja on pitkin päivää Capella Sforxzassa ja Capella Paolinassa ja myös myös pari ekrtaa pävässä paavin alttarilla. Museoon on sisäänpääsymaksu 3€. Loggia+Sala dei Papi+Scala del Bernini  5€ oppaan mukana. Argeologiset kaivauakset 5€ oppaan mukana. Opastus basilikassa joka keskiviikko kello 15, 16 ja 17 5€.

Espanjan kuningas Phillip IV:n patsas seisoo vestibulissa. Sen on Gian Lorenzo Bernini valmistanut kiitokseksi siitä että hän antoi kultaa basilikan sisäkaton kultaukseen.


 Basilika Via Cavourilta nähtynä


Porta Santa, Pyhä portti/ovi, jollainen löytyy kaikista patrialkaalisista basilikoista ja joka avataan vain määrättyinä juhlavuosina. Kuvassa oleva Pyhä ovi on uusi. Paavi Johannes Paulus II kävi siunaamassa sen 8. joulkuuta 2001. Luigi Mattei on valmistanut oven ja uskonnllinen järjestö nimeltä Ordine equestre del Santo Sepolcro di Gerusalemme kustansi ja lahjoitti sen kirkolle. 


Santa Maria Maggioren basilkia rakennettiin Paavi Sixtus III:n ajalla (432-440). Sixtus näki unen jossa pyhä Neitsyt  Maria kehoitti paavia rakennusttamaan basilkina sille paikalle johon sataa lunta. Ja lunta satoi juuri kirkon nykysielle paikalle. Sen kunniaksi joka vuosi 5.elokuuta lasketaan valkosia ruusunlehtiä kirkon katosta alas kirkkosaliin. 


Kirkkoon on haudattu monta Paavia, Paavi Nocolas IV, Clemence VIII, Paulo V, Clemence IX, ja muita kuuluisia henkilöitä kuten Rooman kuuluisin arkkitehti Bernini.
Ensimmäinen kappeli sisäänkäynnistä oikealla on Cappella Ceci, toinen Cappelal Sforza ja kolmas Cappella Borghese/Paulina. Oiekall puolen lukien sisäänköäynnistä on ensimmäisenä Battistero, toinen on Cappella Sant'Michele jonka läpi pääsee informatiotiski ja myymälä ja  sen jälkeen museo. Seuraava kappeli on Cappella del Crocifisso ja sen jälkeen on Cappella Sistina ja Precepe di Arnolfo di Campio.

Santa Maria Maggiore (Rome) 04.jpg

Rom, Santa Maria Maggiore, Papstaltar 1.jpg


Ssm baldaquin.jpg
S. Maria Maggiore - Altar (2035992426).jpg

Benfoto-Roma2013-072.jpg

Pius IX-Statue Santa Maria Maggiore.JPG

SM Maggiore Roma fc14.jpg

SM Maggiore, Roma fc04.jpg

Pääalattarin oikealla puolen on Berninin hautamuistomerkki ja sen takan kardinaali Rodriqueszin hautamuistomerkki ja kappeli.

Museosta kulkee portaat alas kryptaan.  Museossa on erittäin kallisarvoisia esineitä. Museoon on sisäänpääsy 4 €. Museo on avoinna  kello 9.30-18.30 ja krypta kello 9.00-18.00.

Virtuaalinen vierailu!


Absidin kupolin kullattu mosaiikki aivan mahtavan kaunista ja hienoa ja se on myös iäkästä työtä. Suurin osa mosaiikeista ovat viidenneeltä vuosisadalta ja loput 1300-luvulta.


Kullatut kattokasetit on valmistanut Giuliano Sangallo vuonna 1450 ja kultaukssen kustansi sen akainen  Espanjan kuningas. Kerrotaan että Kolumbus toi kullan Amerikoista.


Cappella Sforza, messu kello 9.00


Cappella Sforza


Rom, Santa Maria Maggiore, Blick zur Kapelle Cappella Paolina.JPG

Cappella Paolina

Romamariamaggiore10.JPG

Cappella Paolina on Borghese suvun kappeli. Alttarilla on ihmeitä tekevä Pyhän Marian ikooni, Salus Populi Romani. Kappeli on todellakin upea ja siinä pidetään päivittäin messuja joihin kuka taahaansa voi osallistua.

Santamariamaggiore2b.jpg

Santa Maria Maggioren basilika on pyhitetty tälle roomalaisten Madonnalle nimeltä Salus Populi Romano.

SalusPopuliromanicrowned.jpg

Salus Populi Romano tarkoittaa suurin piirtein roomalaisten hyvinvoinnin Madonna. Madonna ikooni on bysanttilainen Madonna ja Jeesus lapsi ikooni, peräisin luultavasti viidenneltä vuosisadalta. Se oli tämän ikoonin äärellä kun paavi Fransiscus kävi ensimmäisenä virkaan astumisensa jälkeen.

Ikooni on sijainnut useammassakin paikassa Santa Maria Maggioren basilikassa mutta nyt se on pysysvästi Poalinan kappelissa. Kappeli on sananut nimensä Napoleonoin sisaren Maria Paola Bonaparte/Paolina Borghesen mukaan. Hän oli nimittäin naimisissa paavi Borghesen veljen Camillon kanssa. Paolin aoli Ranskan prinsessa, Sulmonan ja Roassanoan prinsessa ja Borghesen prinsessa. Häent on haudattu tähän kapeliin.

Camillio Borghese oli myös nimeltään paavi Paulo V/Paavali V. Hän sai myös viimeisen leposijan täällä basilikassa, vastapätää Paolinan kappelia olevassa Cappella Sixtina/Sikstusken kappelissa.

Santa Maria Maggiore, cappella Paolina cupola.JPG

Cappella paolina o borghese, affreschi di guido reni.JPG

Cappella paolina o borghese, monum di paolo V del ponzio con cariatidi di pietro bernini 02.JPG


Santa Maria Maggioren erittäin hyvässä kunnossa olevat kauniit kosmattisin kuvioin koristellut lattiat on aatelismies Scoto Paparone ja hänen poikansa kustantaneet 1200-luvulla.


Pääalttarin alla sijaitsee krypta joka on tehty muistuttamaan sitä alkupräsitä kryptaa Betlehemissä jossa Jeesus syntyi. Kullattu seimi alttarilla on kopia Betlehemistä tuodusta alkuperäsiestä seimestä, jota säilytetään kirkon museossa.


Paavi Sixtuksen patsas portaissa joita pitkin laskeudutaan kryptaan Jeesuksen kullatun kehdon luokse. Pieni krypta pääalttarin alla on tehty muistuttamaan Betlehemin  kryptaa.

Benfoto-Roma2013-072.jpg

Fil: Santa Maria Maggiore 2011 10.jpg

Cappella Borghese/Paolina

Cappella Borghese/Paolina, jossa pidetään useimmat päivittäiset messut ja hartaushetket ja jonka pääalttarilla on Maria ikooni jonka uskotaan suojelevan roomalaisia. Paolina Bonaparte, Napoleonin sisko, on haudattu kappeliin usemaman muun Borghese suvun jäsenen kanssa.

Paavi Paavalai V Borghesepäättii arkennutta suvulleen tämän kappelin ja kappeli sai niemnsä Poalina Borghesen mukaan, joka oli keisari Napoleonin sisko ja avioliitossa Camillo Borghesen kanssa. Pariskunta toki asi erillään melkein kokoa avioliiton ajan. 


Letizia Ramolinon parveke, Piazza Venezian ja Via del Corson kulmauksessa

Paolinan äiti Letizia Ramolino asui myös Roomassa Piazza Venezian varrella sijaitsevassa palatsissa. Tällä parvekkella hän istui päivät pitkät palvelijattarensa kanssa ja seurasi tapahtumia torilla. Napoleon asui Palazzio Veneziassa ja hän piti puheita palatsin pieneltä parvekkeelta, joten äiti saattoi seurata poikansa puheita omalta parvekkeeltaan.


Cappella Borghese Paolina 

Fil: Clement VIII SM Maggiore.jpg

Paavi Clemente VIII Borghese

Fil: Aaron SM Maggiore.jpg

Aaronin patsas Borghesen kappelissa


Salus Populi Romana, tämän isompi ei ikooni ole


Sikstiiniläinen kappeli, Paavi Sixtuksen hautakappeli

Huom! Tätä kappelia ei pidä sekoittaa Vatikaanissa sijaitsevaan Sikstuksen kappelliin. Vatikaanin Sikstiiniläinen kappeli sai niemensä paavi Sixtus IV:n mukaan. 

Paavi Sixtus V Felice Peretti pyysi Domenico Fontanaa rakentamaan tämän kappelin viressä sijaistevan Betlehemin syntymäkappelin kunniaksi. Kappeli sai kuitenkin nimekseen Sikstiiniläinen kappeli. Se oli paavi Sixtus V Fekice Peretti joka rakennutti Rooma auudestaan, varsinkin juuri Esquilinon aluetta.

Arkkitehti Domenico Fontana sai kunnian suunnitella kappelin. Kappeli on pyhiettty Santissimo Sacramente/ Pyhällä sakramenteille. 


Santamariamaggiore19.jpg

 Sikstiiniläinen kappeli

S.m. maggiore, cappella del ss. sacramento (sistina), del fontana (1584-7) con amrmi dal settizionio 05.JPG

Paavi Sixtus V on haudattu Sikstiiniläisen kappelin krpyptaan. Paavi Pius V lepää myös Sikstiiniläsiesä kappelissa lasiarkussa.


S.m. maggiore, cappella del ss. sacramento (sistina), del fontana (1584-7) con amrmi dal settizionio 04.JPG

S.m. maggiore, cappella del ss. sacramento (sistina), del fontana (1584-7) con amrmi dal settizionio 06.JPG

S.m. maggiore, cappella del ss. sacramento (sistina), del fontana (1584-7) con amrmi dal settizionio 02.JPG

S.m. maggiore, cappella del ss. sacramento (sistina), del fontana (1584-7) con amrmi dal settizionio 03.JPG


Tomb Pius V SM Maggiore n2.jpg


Fil: Tomb Pius V SM Maggiore.jpg

Paavi Pius V:n hautamuistomerkki Sikstiiniläiessä kappelissa


Rippituoli jossa tulkki istuu välissä
S.m. maggiore, battistero 01.JPG

 Babtisteria/Kastehuone

Aikoinaan kaikki lapset kastettiin patrialkaalisten kirkkojen babtisterioissa

Interior of Santa Maria Maggiore (Rome) 16.jpg

Interior of Santa Maria Maggiore (Rome) 17.jpg

Jacopo torriti, coronation of the virgin, santa maria maggiore, rome.jpg

Santa Maria Maggiore, apse mosaic.JPG

Cappella sforza, su dis. di michelangelo (1562-73) 00.JPG

Cappella Sforza

SM Maggiore Roma fc26.jpg

SM Maggiore Roma fc30.jpg

SM Maggiore Roma fc24.jpg

Rom, Santa Maria Maggiore, Innenansicht (Detail).JPG

IT-Rom-sm-maggiore-deckenmalerei.jpg

Basilica di Santa Maria Maggiore6.JPG

Rom, Basilika Santa Maria Maggiore, Innenansicht 2.jpg

Santa Maria Maggiore (Rome) 03.jpg

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti