torstai 7. helmikuuta 2013

Santa CeciliaPiazza Santa Cecilia, Trastevere

Tästä portista on mentävä sisään jos haluaa käydä Santa Cecilian basilikassa.

Fil: St Cecilia guido reni.jpg

Guido Renin maalaus Pyhästä Ceciliasta

Pyhä Cecilia on musiikin ja etenkin kirkollisen musiikin suojelija. Hän on yksi seitsemästä kristillisistä naishenkilöistä jonka kunniaksia pidetään katollisissa kirkoissa Cannon messu. Cecilia kuoli yhdessä veljensä ja roomalaisen sotilaan kanssa marttyyrikuoleman noin vuonna 230.

Pyhän Cecilian kunniaksi on perusrettu myös musiikkiakatemia, Accademia Nazionale di Santa Cecilia, joka omistaa Roomassa Auditorium Parco della Musican konserttisalin.


 

Santa Cecilian kirkon ja luostarin etupiha iltahämyssä.

Vesiallas pihan keskellä on antiikin aikainen. Kirkon eteishalli oli tarkoitettu syntisille ja katekumeneille joilla ei ollut lupaa astua kirkkosaliin sisään. Katekumenit kävivät kristillisessä koulutuksessa, heidät enempi tai vähempi pakotettiin siihen. Katekumeenit olivat aikuisia henkilöitä jotka olivat käännytetty muista uskoista kristinuskoon ja olivat vielä opiskelemassa kristinuskon alkeita ja aikeissa sen jälkeen saada kaste.

xti_9404b

xti_9381

 Basilikan vieressä sijaitsee benediktiiniläien nunnaluostari

roma 2010
Saint Cecilia

Santa Cecilian kirkko sijaitsee Cecilia nimisen naishenkilön laspuudenkodin paikalla. Cecilia kuoli marttyyrikuoleman kolmannella vuosisadalla jaa. Hänen ruumiinsa löydettiin vuonna 1599 melkein muuttumattomana samassa asennossa jossa hän on patsaan muodossa pääalttarin lasiarkussa. 
Cecilia oli ja on erittäin suosittu pyhimys Roomassa. Hän eli 300-luvulla. Hänet haluttiin naittaa erittäin kuuluisaan ja rikkaseen roomalaiseen sukuun nimeltä Valirii. Cecilia sai houkuteltua  miehensä ja miehensä veljen kastamaan itsensä kristinuskoon ennen vihkimistä ja Cecilia halusi elää koskemattomana neitsyenä. 
Kolmaskin mies nimeltä Maximus otti kasteen mutta kaikki kolme tuomittiin martyyrikuolemaan koska he eivät uskoneet roomalaisiin jumaliin. Cecilia otettiin myös hengiltä. Kuolinhetkellään Cecilia lauloi Jumalalle ja siitä syystä Ceciliasta tuli muusikkojen ja etenkin kirkollisen muusiikin suojeluspyhimys.

Santa Cecilia mosaic

20110526_Rome_Santa_Cecilia_in_Trastevere_006

20110526_Rome_Santa_Cecilia_in_Trastevere_003

The Divine Judge


Santa Cecilia San Calixton katacombeissa


Santa Cecilia Santa Cecilian kirkon pääalttarilla. Arkussa makaava Cecilia on marmoriveistos. Samanlainen löytyy myös Calixtuksen katakombeista josta hänet löysivät kardinaali Carlo Sfondrato, argeologi ja katakombitutkija Antonio Bosio vuonan 1599. Kuvanveistäjä Stefano Maderno oli  myös paikalla kun Antonio Bosio ja Carlo Sfondrato vuonna 1599 avasivat Cecilian sargofagin. Stefani Maderno päätti veistää valkoisesta marmorista aivan samanalaisen patsaan kuin Cecilia oli löytöhetkellä. Cecilia yritettiin ensin tukehduttaa kylpyhuoneessa mutta siinä ei onnistuttu joten hänen niskansa hakattiin poikki. Cecilia kuoli martyyrikuoleman keisari Diocletianuksen ajalla vuonna 303. Diocletianus oli viimeinen kerisari joka vainosi kristittyjä. Santa Cecilian kirkossa, sisäänkäynnin jälkeen oikealla puolen on kappeli sen kylpyhuoneen päällä jossa Cecilialta yritettiin ottaa henki.


Jo 500-luvulla on dokumentoitu Cecilian marttyyrikuolema. Cecilia on todellakin ollut olemassa ja hänen vanhempiensa koti sijaitsi juuri nykyisen kirkon paikalla. Cecilia oli järjestänyt titulin omaan kotiinsa joka toimi alkuseurakuntalaisten kirkkona. Myöhemmin sen paikalle paavi rakennutti oratorion vuosina 817-824 ja nykyinen kirkko on siltä ajalta jonkin verran korjaillussa muodossa. Santa Cecilian basilika on aivan omalaatuisensa kuin muut Rooman kirkot. Se on valoisa ja avara vaaleine seinineen ja kattomaalauksineen. Kolme suurenpaa uuskorjausta tehtiin 1700-luvulla, 1800-luvulla ja 19000-luvulla. Julksivun rakensi Ferdinando Fuga vuonna 1725.


Portin kautta päsee kirkon pihalle ja luostarin sisäänkäyntiin 
Luostari on benediktiinununnaluostari 


Absidimosaiikki on paavi Pascal I:n monokrammi kunniaksi ja muistoksi  siitä että se oli hän joka rakennutti kirkon. Mosaiikki on yhdeksänneltä vuosisadalta. Jeesus keskellä ja viisi pyhimystä sekä paavi Pascal I vasemalla neiliönmuotoinen gloria sen merkiksi että hän on vielä elossa kun mosiaaikki valmistettiin.

Untitled

Untitled

Nunna soittaa urkujaCosmatikuvioinen lattiaKrypta, alttarin takana vasemmalla sijaitsevat Pyhän Cecilian, hänen aviomiehensä Valerianuksen ja hänen veljensä hautakammiot.

Cecilian kodin rippeitä kirkon alla joita saa mennä katsomaan. Sisäänpääsymaksu.


Pyhä AgathaSanta Cecilian marmorisargofagi kryptassa


Kaunista mosaiikkia kryptassaPiazza Santa Cecilialla, kirkkoon johtavan portin oikealla puolen sijaitsee aivan erinomainen pizzaeria/ravintola nimeltä Roma Sparita. Viihtyisä ravintola. Hyvää ruokaa kohtuu hinnalla. Suosittelen!

Siinä on lähellä useita muitakin suosittuja ravintoloita kuten Taverna dei Mercanti jossa suosittelen lähinnä pizzaa. 


Roma Sparita, Trastevere, Rome

Lähetä kommentti