Tämän baldakiinin alla sijaitsee Pyhän Pietarin hauta Pyhän Pietarin basilikassa. Tämä baldakiinin alla saa vain paavit messuta. Gian Lorenzo Bernini on suunnitellut baldakiinin.
Sisäänpääsy Grotte di Vaticano'on päivittäin kello 7.00-18.00.
Talviaikaan kello 8.00-17.00.
Jos haluaa käydä Pyhän Pietarin haudalla tai Vatikaanin Necropolissa, niin sinne pääsee vain oppaan mukana ryhmässä. Varaus on tehtävä etukäteen Vatikaanin argeologisesta konttorista:
Ufficio Scavi:
tel.+39.0669885318
fax.+39.0669873017
e-posti:scavi@fsp.va
Alas grotte'en pääsee portaita pitkin, jotka lähtevät kirkkosalin oikealta seinustalta, baldakiinin oikealta puolen. Grotte di Vaticanossa on lukuisa määrä paavien hautoja sekä viimeisen leposija myös joillekin muille suuruuksille, kuten Ruotsin kuningatar Kristina, joka lepää edesmenneen paavi Johannes Pualus II Wojtylan vieressä.
Vatikaanin hautausmaa/necropoli oli alun perin hautauspaikka keisari Caligulan rakentaman sirkuksen vieressä Vatikaanin kukkulan etelärinteellä. Necropolis "kuolleiden kaupunki", Kreikan kielestä nekros=kuollut ja polis=kaupunki, on nimi hautauspaikoille lähellä muinaisia kaupunkeja, joissa on asuinhautoja ja suurempia monumentteja. Vatikkani käyttää necropolista nimitystä Scavi Necropolis.
Vierailu Scavissa on on varattava etukäteen, mutta sisäänpääsy on ilmainen. Sisään päästetään vain korkeintaan 12 henkeä kerrallaan ja siellä saa olla vain 30 minuuttia. Päivittäin päästetään Scaviin noin 250 henekilöä. Joten varaa aika ajoissa!
Ilmaiset vierailut Scavi Necropolissa: Maanantaista-perjantaihin kello 9.00-18.00 ja lauantaisin kelo 9.00-14.00
Rooman lain mukaan vainajan hautaaminen kaupungin muurien sisälle oli kielletty. Tästä johtuen nekropolit kasvoivat kaupungin ulkopuolella olevien teiden varrelle. Yksi näistä kaduista Via Cornelia sanotaan kulkeneen itä-länsi suunnassa paikalla missä Pyhän Pietarin basilika nyt seisoo. Arkeologit ei kuitenkaan usko että Via Cornelia nimistä tietä olisi ollut olemassa, vaan se on sama tie minkä nimi nyt on Via Aurelia.
Egyptiläinen obeliski seisoi alun perin keisari Caligulan rakentaman sirkuksen keskellä. Tämä oli alkuperäisellä paikalla antiikista vuoteen 1586 saakka, jolloin obeliski siirrettiin Pietarin aukiolle paavi Sixtus V:n käskystä. Alkuperäinen paikka, aivan nykyisen Fabbrica San Pietron kaivaustoimiston Fabbrica San Pietron kaivaustoimiston (SCAVI) edessä. San Pietro, on merkattu maassa olevalla laatalla.
Vatikaanin viralliset sivut täällä!
Pyhän Pietarin hauta on se kakista kuuluisin nähtävyys koko Vatikaannissa.
Necropoli Vaticano, Pre Constantinian Necropolis, Vatikaanin Necropoli tai hautausmaa, kuolleiden kaupunki, sijaitsee noin 5-10 metriä Pyhän Pietarin basilikan alla. Vatikaani itse kustansi arkeologiset kaivausket necropolissa vuosina 1940-1949. Necropolista löydettiin esimerkiksi hautoja toiselta vuosisadalta eaa. Hautausmaa sijaitsi Neron kylpylän pohjoispuolella.Myöhemmin hautausmaalle haudattiin myös esikristillisen ajan henkilöitä. Viimeisenä hautausmaalla sijaitsee edicola, Trofeo di Gaio, joka on tutkimusten mukaan Pyhän Pietarin hauta.
Vuonna 1998 aloitettiin uuskorjaukset ja huoltotyöt Vatikaanin Necropolissa La Fabbrica di San Pietro, Vatikaanin oman argeologisen konttorin valvonnan alaisena. Vierailijat saavat tulla 12-henkilön ryhmissä kerrallaan Necropoliin oppaan mukana. Pukeutunmissäännöt on voimassa kuten kirkkoihinkin. Isot kassit ja kameratkin on kielletty ottaa mukaan. Valokuvaus ja filmaus on kiellettyä!
Muut haudat Pyhän Pietarin haudan ympärillä. Luultavasti seuraavat paavit ovat haudattu Pyhän Pietarin haudan ympärille, Linus, Anacletus, Evaristus, Telesphorus, Hyginus, Pius I, Anicetus, Victor I.
Tässä sivukuvaus ja pohjapiirros siitä kuinka Necropoli sijaitsee Vatikaanin Grotte'n alla.
Basilikan alla sijaitsee myös Grotte di Vaticano, jonne on haudattu pitkä liuta paaveja. Grotta di Vaticano sijaitsee alkuperäisen Konstanstinin basilikan lattian alla. Varsinainen Vatikaanin hautausmaa sijaitsee 10 metriä syvällä San Pietron basilikan alla, Grotte di Vaticanon/Vatikaanin luolien nykyisen tason alapuolella.
Hautojen paikat
Viimeisimmät paavit on haudattu lattian alle Grotteen basilikan lattian alle numeroihin 27-38. Oikeassa alakulmassa on nykyään hissi, millä Paavien pyhät jälkeenjäännökset kuskataan alas Grotteen.
Vatikaanin rahoittaman Pietarin basilikan kaivauksen aikana vuosina 1940–1949 kaivettiin esiin osia Rooman valtakunnan ajalta (27 jaa–476 jaa) peräisin olevasta hautausmaasta. Kaivaukset aloitettiin paavi Pius XI:n/Ambrogio Damiano Achille Rattin pyynnöstä. Hän halusi tulla haudatuksi mahdollisimman lähelle Pyhää Pietaria.
Pietari uskotaan haudatun sinne, koska se oli lähellä Neron sirkusta, jossa hänet kuoli marttyyrikuolemana. Pietarin haudan lisäksi paikalla on myös Julian hauta. Holvin mosaiikki on peräisin 100- tai 200-luvulta jaa. Nykysillä tutkimus metoodeilla on pystytty todistamaan se paikka missä Pietari on ollut haudattuna.
Paavi Pius XI Achille Ratti halusi tulla haudatuksi niin lähelle Pyhän Pietarin hautaa kuin mahdollista. Paavi Pio XI kuoli vuonna 1939. Hän oli se paavi joka onnistui tekemään sopimuksen Italian valtion kanssa ja Vatikaani sai oman valtionsa. Tämän sovinnon kunniaksi rakennettiin Italian valtion ja Vatikaanin valtion välille leveä katu, sovinnon katu, Via della Conciliazione.
Pyhän Pietarin basilikan lattiassa on ilmanvaihtolaatta
Pyhän Pietarin kirkossa on noin sata hautaa joista suurin osa sijaitsee ns Grotta'ssa. Kaiken kaikkiaan 91 paavia on saanut viimeisen leposijansa Vatikaanin Grotta'ssa. Grotta di Vaticanossa saa myös käydä.
Mausoleum M, Tomba di Julii
Kaunista vanhaa mosaiikkityötä hautausmaalla. Täällä siis lepää useita aatelis skujen jäsneiä, kuten tässä Julii suvun jäseniä. Julius Cesare kuului Julii sukuun, gens Julii. Gesn atrkoitta klaania tai sukua aikoinaan. Vain kaksi yhteiskunna luokkaa, patsriist ja blepeijit saivat sukunimeet esi-isensä mukaan.
Vanhassa Vatikaanin kirkossa oli myös hautoja. Vanha Vatikaanin kirkko hajoitettiin 1500-luvulla melkein kokonaan jotta saatiin rakennettua uusi ja vahvempi kirkko paikalle. Monta hautaa tuhoutui samalla. Jotkut niistä haudat sijaitsivat kirkon sisäänkäynnissä eteishallissa.