torstai 3. lokakuuta 2013

Palazzo Doria Pamphili


File:Roma-palazzodoriapamphili.jpg

Palazzo Doria Pamphili, Via del Corso 305

Palazzo Doria Pamphilia voi pitää Rooman upeinpana palatsina. Alunperin palasti rakennettiin Della Roveren suvulle ja sen jälkeen Aldobrandinin suku osti palatsin. Doria Pamphili Landin suku osti palatsin 1700-luvulla ja he uuskorjauttivat ja rakennuttivat palatsia laajemmaksi.

S. Maria in Via Lata

Via del Corsolta nähtynä vasemmalla Palazzo Doria Pamphili, Santa Maria in Via Lata ja oikealla kirkon vieressä häämöttää myös Palazzo De Carolis.

Aikaisemmin palatsin pääsisäänkäynti oli Piazza del Collegio Romanolta, mutta nykyään Via del Corsolta. Pamphilit itse varmaan kulkevat sisään vieläkin Piazza del Collgeio Romanon puolelta. Samassa rakennuskompleksissa sijaitsee Anglican Centre ja seinäkkäin sijaitsee myös Via Latan kirkko.

File:Parione - piazza Navona - s Agnese in Agone e palazzo Pamphilij 1020584.JPG


Palazzo Pamphili ja sen vieressä Sant'Angnese in Agonen kirkko,
 Piazza Navona 

Pamphilin suvulla oli toinenkin palatsi Piazza Navaonalla ja he tavallaan omistivat vieressä sijaitsevan kirkonkin Sant'Agnese Agonen. Palatsin omistaa nykyään Brasilian valtio ja palatsissa sijaitsee Brasilian suurlähetystö. Se oli Giovanni Battsita Pamphili, josta tuli paavi Innocenzo X, joka rakennutti palatsi Pamphilin  Piazza Navona reunalle.

File:SantAgneseAgone-InnocenzoX-SteO153.JPG

Sant'Agnese in Agonen kirkon sisäänkäynnin yläpuolella (kirkon sisäpuolella) lepää paavi Innocenzo X/Giovanni Battista Pamphihi. Kirkko oli Pamphilin suvun omistuksessa ja heidän varoillaan rakennuttama krikko. Palastin puolelta jopa pääsi kulkemaan suoraan kirkkosaliin koska vaan ilman että ensin oli mentävä torille.

File:Coat of arms of the House of Doria Pamphilj.svg

Doria-Pamphili suvun vaakuna

Varsinaisen Pamphilin palatsin omistaa vieläkin korkea-aatelinen suku Doria Pamphili, tai nykyään Doria Landi Pamphili. Sukunimi kirjoiteaan nykyään Doria Pamphili Landi tai vain pelkästään Doria Pamphili. Suku on yksi Italian rikkaimmista ja arvovaltaisimmista suvuista. Arvojärjestyksessä he ovat kuninkaallista luokkaa. Suku on kerännyt niin sukunimiä, varallisuutta kuin arvovaltaakin. 

Näiden kahden palatsin lisäksi suvulla oli valtavan iso huvila Pamphili kaupungin läntisellä laidalla. Varsinaisessa suvun palatissa, Via del Corson varrella, asuu vieläkin suvun jäseniä osassa palatsin tiloista. Seinillä on vieläkin varmasti Rooman upeimmat kokoelmat ja samalla maailman upeimmat yksityiset taidekokoelmat. Palatsi sisältää myös  erittäin upean Gallerian. Suvulla on myös Genovassa hieno palatsi ja ties kuinka paljon muita rakennuksia ja tiluksia siellä sun täällä.

Dorian suku on genualaista perua ja suku on Italian tärkeimpiä aatelissukuja Italian historiassa. Suku sai alkunsa jo 900-luvulla. Kuuluisin heistä oli Andrea Doria 1466-1560 joka sai kunnianimekseen Principe de Melfi, Melfin prinssi. Hän  oli genualainen ruhtinas. Toinen kuuluisa suvun jäsen oli Giovanni Battista Pamphili, josta tuli paavi Innocenzo X. Paavin veli meni naimisiin viterbolaisen Olimpia Maidalschinin kanssa joka oli voimakastahtoinen aatelisneiti, joka vaikutti suurelti myös sen ajan politiikkaan. He saivat pojan joka sai nimekseen Camillo Pamphilin joka pyysi enoltaan paavi Innocenzo X:ltä luvan mennä naimisiin Aldobrabndinin suvun lesken kanssa. Näin Pamphilit asettuivat asumaan Palazzo Pamphiliin, jonka hänen vaimonsa suku Aldobrandinit omistivat. Camillo Pamphili rakennutti palatsia uudestaan ja vierestä hajoitettiin jopa  Via Latan kirkon luostari jotta saatiin lisää  tilaa "leviävälle" palatsille. 

Camillon kuolua ottivat hänen poikansa Giovanni Battista ja Benedetto palatsin haltuunsa. Bendetto Pamphilista tuli kardinaali ja hän sai monta eri kirkkoa vastuulleen. Myöhemmin hän sai Vatikaanin kirjaston ja arkiston hoidettavakseen. Hän on myös haudattu Sant'Agnese  in Agonen kirkkoon Piazza Navonalle. Camillo oli myös jäsen arvostetussa L'Accademia dell'Arcadia'ssa (Pontificia Accademia degli Arcadi), joka sijaitsee vieläkin Piazza San Agostinolla, Biblioteca Angelica'n yhtyedessä. Kirjastosta pitää nykyään huolen  Italian kutuuriministeriö. Kirjasto on avoinna kaikille 16 vuotta täyttäneille henkilöllisyystodistusta vastaan. Kassit ja laukut on jätettävä infoon. Takaisin aiheeheeseen...
Viimeisin  suvun keisarillinen prinsessa oli Orietta Maria Emilia 1922-2000. Hänen kuolemaansa päättyi pitkä sarja Melfin prinssejä ja prinsessoja. Italian kuinkaallinen suku Savoia yhtyi myös Doria Pamphili Landin sukuun avioliiton kautta. Prinsessa Leopoldina Savoia  meni naimisiin Giovanni Andrea VI Doria-Pamphili-Landin kanssa, joka oli Melfin prinssi. Nykyinen Doria Pamphili Landin sukuhaara on peräisin Leopoldinasta joka asui Palazzo Pamphilissa Roomassa ja kuoli palatsissa vuonna 1807.

Suku yhtyi Landin sukuun 1600-luvulla ja 1700-luvulla Doria-Landin suku yhtyi Pamphilin sukuun avioliiton myötä. Giovanni Andrea III Doria ja Anna Pamphili menivät naimisiin. Dorian suvulla on käytännöllisesti katsoen maaomaisuuksia ja rakennuksia vähän siellä sun täällä Italiassa. Dorian suvulla on oma suvereeni pieni ruhtinaskuntansakin Torriglia.

Landin suku on kotoisin Emilia-Romagnasta.

Doriat ja Colonnat avioituivat myös keskenään ja suku asuu Roomassa.


Aikaisemmin  mainitsemani prinsessa Orieta Maria Emilia Doria Pamphili (1922-2000) oli Filippo Doria Pamphilin ainoa lapsi ja perijä joka meni naimisiin englantilaisen armeijan komentajan Frank George Pogsonin (1923-1998 ) kanssa ja hän vaihtoi sukunimekseen Pogson Doria Pamphili.  

Orietalla oli  neljä prinsessan titteliä, kaksi herttuattaren titteliä ja kahdeksan markiisittaren titteliä. Pariskunta asui palatsi Pamphilissa kuolemaansa saakka. Orieta peri useita palatseja, linnoituksen, luostarin, kirkon ja Dorian suvun suuret omaisuudet ja ties vaikka mitä. Pariskunta maksoi myös suuret summat veroja ja niinpä he möivät Palazzo Pamphilin Piazza Navonan varrelta ja Villa Pamphilin ja 180 hektaaria tonttia huvilan ympäriltä Italian valtiolle. He eivät saaneet lapsia. He hakivat enlantilaisesta lastenkodista   pojan Jonathan Doria Pamphili vuonna 1963 ja tyttären Gesine Doria vuonna 1964.

Prinsessan Gesine Doria Pamphili asuu  miehensä Massimiliano Floridin ja neljän tyttärensä kanssa Rooman eteläpuolella sijaitsevalla maatilalla mutta he yöpyvät silloin tällöin palatsissa. Palatsissa asuu hänen veljensä Jonathan Englannissa rekisteröidyssä parisuuhteessa  brasilialaisen Elson Edeno Bragan kanssa. Jonathan on hankkinut kaksi surrogaattilasta  Emilie ja Filippo Andrea VII. Sisko Gesine, eikä roomalainen tuomioistuinkaan, ole hyväksynyt näitä kahta lasta oikeutetuiksi Pamphilin suvun perintöön, sillä ei tiedetä ketkä heidän äitinsä ovat. No jaa, tuskin tiedetään ketkä ovat Jonathanin ja Gesinen biologiset äiditkään.

File:Doria Pamphilj Court yard.JPG

Palazzo Pamphilin sisäpiha

File: Pigna - Palazzo Doria cortile 1080162.JPG

File: Pigna - piazza Collegio Romano e Palazzo Doria Pamphili 1000422.JPG

Photos of Palazzo Doria Pamphilj, Rome

 Palazzo Doria Pamphilj, TripAdvisor

Foto di Caffe Doria, Roma

Caffe Doria, TripAdvisor

Galleria Doria Pamphilin pohjakerroksessa sijaitsee Bar Doria joka on elegantti mutta kalliinpuoleinen kahvila ja teehuone. Kahvilaan pääsee kadulta käsin, Via della Gattan puolelta. Tämä on niitä harvoja kahviloita Roomassa jossa kaikki istuvat pöytiin, kuten ennen vanhaan tehtiin ja tehdään vieläkin esimerkiksi Pariisissa. Mutta kuten muuallakin Italissa siitä saa maksaa että saa istua kahvilassa. Roomassa on ongelma ratkaistu niin etteiuseimmissa kahviloissa ole lainkaan ollut tuoleja. Pöydät ovat sen verran korkeita että niitten ääressä voi seistä. Eipähän baristan tarvitse riidellä turistien kanssa jotka eivät tiedä että Italiassa laskutetaan istumisesta kahviloissa. 
Useimmissa kahviloissa on kuitenkin tiskin takana jemmassa "hätätilatuoleja", jos tulee vanhustai vaivainen kahvilaan. Heiltä ei oteta yleensä siitä maksua erikseen.
Aivan parina viimevuotena on taas ilemstynyt tuoleja kahviloihin. Omistajat ovat tajunneet että niin he saavat helposti lisätuloja.

Photos of Palazzo Doria Pamphilj, Rome

 Palazzo Doria Pamphilj, TripAdvisor

Photos of Palazzo Doria Pamphilj, Rome

 Palazzo Doria Pamphilj, TripAdvisor

Photos of Palazzo Doria Pamphilj, Rome

 Palazzo Doria Pamphilj, TripAdvisor
PeiligalleriaPalatsin oma kappeli

File:Villa Doria Pamphili.JPG

Villa Doria Pampmhili sijaitsee Rooman läntisellä alueella Giancolossa

Huvilan ympärillä sijaitseva valtava puistoalue on avoinna kaikille. Alue on laaja ja erittäin ihastuttava virkistysalue. Huvilaa käyttää Italian hallitus kokouksiin, tapaamisiin ja juhliin.

File:Villa Doria Pamphili fontana di fronte alla villa.JPG

 Villa Doria Pamphilin puiston suihkulähde

Ficheiro:Villa Doria Pamphili cappella.JPG

Doria Pamphili Landin suvun oma sukukirkko puistoalueellaEi kommentteja: