perjantai 25. heinäkuuta 2014

Piazza di Santa Caterina della RotaVia Monserrato 57, Sandro Vallocchia, Chi Era Costui?


Giuseppe Vasin kuvaus Piazza di Santa Caterina della Rota'sta 1700-luvulla

Piazza di Santa Caterian della Rota sijaitsee Via Monserraton varrella, Regolan kaupunginossa. Kuvassa Palazzo Mastrozzi Graziosi oikealla, Santa Caterina da Rotan kirkko keskellä ja San Girolamo della Caritan kirkko vasemmalla.

Vinosti vastapäätä San Girolamon kirkkoa sijaitsee sisäänpääsy Casa di Santa Brigidan luostarin korkealuokkaiseen majoitukseen. Tori sijaitsee siis aivan Piazza Farnesen torin kulman takana.
Via Monserrato ja sen jatke Via dei Bancchi Vechi oli aikoinaan pyhiinvaletajien reitti Pyhän Pietarin kirkkoon kuljettaessa. Nämä kaksi katua kohtaavat toisensa paikassa jossa kohtaa neljä muutakin katua. En tiedä jos kohtauspaikan torilla on jokin nimikin, ehkä...


File: Via di Monserrato Rome.jpg

Via Monserrato oli aikaisemmin nimeltään Via di Corte Savella. Sen varrella siajaisti Rooman vankila joka suljettiin ja kadun nimeksi laitettiin Via Monserrato kirkon mukaan joka sijaitsee kadun varella. Monserraton kirkko on katalonialaisten kotikirkko Roomassa.Via Monserrato 18, Sandro Vallocchia, Chi Era Costui?

Via Monserraton katu on kapea rauhallien kuja kuten useimmat kadut ovat täällä Regolan alueella. Kadun varrella sijaitsee muhkeita renessanssinajan palatseja joiden sisäpihioille kannatta kurkistella jos vaan ovet tai portit ovat avoinna. Suosittelen kävellä Via Giulia yhteen suuntaan ja Via Monserrato ja Via Banchi Vecchi toiseen suuntaan.


Palazzo Mastrozzi Grazioci, kaunis palatsi


Palazzo Mastrozzi

Piazza di Santa Caterina della Rotan reunalla sijaitsee kolme kirkkoa. Torin välittömässä läheisyydessä sijaitsee lisää kirkkoja. Piazza sijaitsee Regolan kaupunginosassa hyvin lähellä Piazza Farnesea ja Campo dei Fioria. Aluella on useita mukavia ravintoita ja butiikkeja. Regola on miellyttävä alue kävellä ja katsella rakennuksia. Katujen varisilta löytyy myös pieniä erikoisia butikkeja joista voi ehkä tehdä löytöjä.Via Monserrato 14, PL, Chi Era Costui?Achille Pinellin maalaus Santa Caterina della Rotan kirkosta


Santa Caterina della Ruota tai Rota, Piazza di Santa Caterina della Rota

Kirkko on vuodelta 1186 ja alkuun sen nimi oli Santa Maria in Catenariis. Kirkko toimi Via Monserraton varrella sijainneen vankilan sairaalakirkkona. Myöhemmin kirkko pyhitettiin Santa Caterina Alessandialaiselle. Hänen symboolinsa oli pyörä, josta nimi Rota tai Ruota.

Kirkko uuskorjattiin 1600- 1800-luvuilla. Julkisivun suunnitteli Luigi Poletti. Kattokasetit ovat San Fransesco d'Assisi a Regolan hajoiteusta kirkosta kotoisin. Kirkkoon on haudattu Giuseppe Vasi. Hän eli ja vaikuttii 1700-luvulla. Hän oli kotoisin Sisiliasta. Vasi oli aikansa suuri kaivertaja Roomassa. Hän kaiversi kaiken kaikkiaan 240 kaiverrusta jotka esittivät Roomaa. Tuo ensimmäinen kuva tälläkin sivulla on Giuseppe Vasin kaivertama etsaus. Kuvista kertyi 10 kirjaa. 

Nykyään kirkko on Sant'Anna dei Palafrenieri järjestön käytössä. Järjestö jätti Santa Annan kirkon Vatikaanissa vuonna 1929 kun Santa Annan kirkkosta tehtiin seurakuntakirkko. Santa Caterina della Rotan kirkko on nykyään avoinna jonkin aikaa sunnuntaisin messua ennen ja sen jälkeen. Messu on sunnuntaina kello 11.30. Kirkkosalissa ei ole ainoatakaan sivukappelia.S Caterina della Rota - soffitto P1000896.JPG

San Girolamo della Caritan  pääsisäänkäynti on Via Monserraton puolella. Ja heti parin askeleen päästä saman kadun lopusta löytyy Piazza Farnese. Sisäänkäynnin yläpuolella oleva ikkuna kuuluu siihen huoneeseen jossa yksi Rooman suurimmista hengellisistä vaikuttajista, Filippo Neri ,piti kokouksiaan.Via di San Girolamo della Caritán varrelta, San Girolamon kirkon takaa, löytyy Filippo Nerin perustama luostarijärjestö Oratoriaanit. Aivan alkuun luostarissa asui fransiskaaneja. 

Vuonna 1524 perusti silloinen paavi Clemente VII katolisen luostarijärjestön Caritá jonka tehtävänä oli huolehtia köyhistä ja sairaista. Hieman kapuenpana Ponte Mazzinin siltaa vastapäätä sijaitsee kirkko nimeltä Filippo Neri. Kun jatkaa Via giuliaa tai Via Monserratoa niin tulee Vicolo della Moretta'lle. Se on paremminkin tori jonka keskellä seisoo valkoinen rakennsu joka näyttää hieman omituiselta. Rakennuksen kupeessa on yksi ainoa puu ja sen alla penkki. Kun ohittaa puun ja penkin niin kulman takaa Via Giulian puolelta löytyy  juuri tuo kirkko nimeltä Filippo Neri.
Via Monesrrato 15, PL, Chi Era Costui?


Sisäänkäynti luostariin. Filippo Neri asui 1551-1583 luostarin tiloissa aikoinaan.


San Girolamon kirkko, Sankti Hieronymi a Caritate in Via Lulia toiselta nimeltään. Kirkko on viimeisen päälle koristeltu kirkko. Kirkko rakennettiin jo vuonna 382 ja 1600-luvulla Dominico Castelli rakensi kirkon uudestaan. 

File:Cappella Antamori.jpg

Antamori kappeli, ehkä Rooman uepein sukuhautakappeli jonka suunnitteli Filippo Juvarra.

 

San Tommaso di Cantebury

Kirkko on rakennettu vuonna 1888 ja vuosien mittaan samalla paikalla on sijainnut vähintäin kolme kirkkoa. Ensin oli skotlantilainen Holy Trinity kirkko jonka yhteydessä oli luostari ja hospitsi skotlantilaisille pyhiinveltajille. Nykyään krikon yhetydessä sijaitsee English College.


San Tommaso di Canterburyn kirkossa on hyvin pelkistetty pääalttari


Suosittu kahvila Peru sijaitsee torin reunallaAitiopaikka heille jotka ensin ehtivät


Ei kommentteja: