keskiviikko 24. toukokuuta 2017

Rooma yöllä

SunsetRome4.JPG

Rooma on tavallista turvallisempi kaupunki jopa iltaisin ja öisinkin. Roomassa on ihmeen vähän väkeä ulkona kello kahdeksan jälkeen illalla. Johtunee siitä että suurin osa roomalaisista syö päivällistä kello yhdeksän maissa. Aamuisinkin on erittäin rauhallista ja hiljaista  tuonne kello 9-10 saakka. Kello 23 tulee täysi hiljaisuus asunnoissa. Aaamut ovat maagisia. Rooma herää erittäin hitaasti päivään.

En ole osannut koskaan pelätä olla yksin ulkona kaduilla myöhenpäänkään iltaisin. Useimmat jotka sattuu tulemeaan vastaan ovat turisteja, joilla on aivan liian vähän aikaa että he ehtisivät näkemään kaiken sen mitä haluaisivat, joten on otettava aikaa iltäyöstäkin. Ilta ja aamuyö on erittäin sopiva ja nautinnolinen aika tehdä kävely kaupungilla.Roomaa voi katsella öisinkin sillä kaupunki on erittäin hyvin valaistu öisinkin. Jotkut paikat ovat avoinna myöhään illalla ja nykyään on hyvin paljon iltamyöhäisiä ja öisiä opastettuja kiertokäyntejäkin. Monet museotkin ovat avoinna iltamyöhään, joskus öisinkin. Vatikaanin museokin on avoinna iltaisin 21. huhtikuuta-27. lokakuuta välisenä aikana kello 19.00-23.00. Mutta varaus on tehtävä netissä!

Täältä voi tutkiskella mitä muita museoita tai nähtävyyksiä on avonna ilaisin tai öisin. Samoilta sivuilta voi ostaa sisäänpääsylipput. Roomassa tapahtuu paljon iltaisin. Täällä on joitakin ehdotuksia ruotsiksi. Näihin musiikkielämyksiin sisältyy myös päivällinen jossain läheisessä ravintolassa. 

Samoilta sivuilta löytyy päivän matka Roomasta Caprille. Retki tehdään joka päivä, reissu kestää 13 tuntia. Kerroin Capri reissusta vastikään. Tai päivän retki Tivoliin. Tai kierros viidessä pikaruokapaikassa Roomassa. Pyöräretki katakombeille. Pastantekokurssi, audienssi Paavin kanssa kahdestaan (vain keskiviikkoisin), kierros Berninin jalanjäljillä, musiikkia ja taidetta barokin synnyinkaupungissa Roomassa ja paljon paljon muuta. Näissä opastetuissa ryhmäaktiviteeteissa on se hyvä puoli että siinä säästää aikaa ja voimia. Ainoa haittapuoli on se että tämä tulee hieman kalliimmaksi kuin omin päin tehty exkursion. Opastus näissä retkissä on yleensä englanniksi.


Foro Romanollekin tehdään ryhmävierailuja öisin silloin tällöin

Rooma on jopa kauniimpi iltaisin ja öisin kuin päiväsaikaan. Valoheijastimet ylös rakennusten ulkoseinille tekee Roomasta jopa maagisen paikan. Myöhemmin illalla ja alkuyöstä on Rooma yksistään sinun omissa käsissäsi. Tunnelma on kuin kävelisi elokuvakulisseissa. Kun liikenne melkein pysähtyy olemattomiin siinä kahdeksan paikkeilla niin Rooma hiljenee tyystin. Ja jos saattaa sataa ripausttamaan pari pisaraa niin kaikki roomalaiset häipyvät heti. Italialaiset luulevat että sateella sairastuu, joten lapsia ei päästetä edes kouluun sateella. No jaa, kukaan ei Roomassa päästä lapsiaan yksin edes pihalle, saatikka menemään kouluun. Lapsia ei nää koskaan kaduilla tai kaupoissa. Astioiden kilinä kuuluu avoimista ikkunoista kello yhteentoista sakkka illalla ja ruuan tuoksu tulvii ulos kaduille. Bella Roma!


Roomassa ei edes nää humalaisia missään. Baareissa ei istuta ja nuokuta oluttuoppien äärellä. Ylipäätään harvoin näkee kenenkään kallistelevan laseja. Kahvi se on jota baareissa juodaan ja se juodaan seisoen ja keskustellen vieressä seisovan kanssa tai vaihtamalla pari sanaa baristan kanssa. Kahvilan baaritiskin ääressä saattaa nähdä pari pukuun pukeutunutta miestä seisoskelemassa ja juttelemassa tuossa seitsemän paikkeilla illalla. He ovat tulossa töistä ja juovat aperitivot ennen kuin he menvät kotiin päivälliselle.

Päivällinen syödään ravintoloissakin siinä kello 21-23 välisenä aikana ja tapana on varata pöytä ajoissa. Se on nimittäin kohteliasta varata pöytä etukäteen ja jopa kertoa että mitä seurue aikoo syödä päivälliseksi, jotta kokit tietää varautua. Eihän toki kukaan lähde yksin päivälliselle. Laitakaupungilla voi aivan hyvin mennä extempore päivällisillekin tavalliseen korttelistoravintolaan, sillä ravintoloita ja ruokapaikkoja on Roomassa runsaasti. Roma by night voi viettää siellä missä Dolce vita/ihana elämä käsite sai alkunsa, nimittäin Via Veneton varrella. 

Joitakin alueita voi ehkä vältellä kuten Terminin takapihoja, mutta mitä asiaa sinne kenelläkään turistilla on. Taskuvarkaat esiintyy aina päiväsaikaan  ja siellä missä turisteja parveilee tai jonottaa. Keskustan busseissakin, varinkin Vatikaanin kulkevissa busseissa, kuten bussi 64, joka kulkee Terminin rautatieasemalta Vatikaanin kautta San Pietron rauatieasemalle. Tämä bussi kulkee viiden minuutin väliajoin läpi keskikaupungin.

Taskuvaras saattaa seisoa jonossa selän takana. He ovat usein hyvin nuoria ja toimivat parittain. Joskus nainen ja lapsi yhdistelmässä. Joten jos joku alkaa jututtamaan teitä niin pitäkää silmällä mitä tapahtuu selän takana. Tottunut silmä alkaa tunnistamaan nämä taskuvarkaat. Joitakin lähellä piti tapauksia on sattunut minuellekin, mutta olen opetellut olemaan varuillani. Varkaitakaan ei näy iltaisin tai öisin missään. Kapeilla kujilla kaupungin keskustassa ei varkaita tule vastaan. Turha pelätä kujia ja katuja joilla kulkee vähän porukkaa. Varkaat on siellä missä on eniten porukkaa ja ennen kaikkea turistit ovat se kohde joiden ympärillä he liikkuvat.

Ja sitten vielä on muistutettava nostaa bankomaatista käteistä ja maksaa aina käteisellä. Roomalaiset poliisit toivovat että turistit käyttävät käteistä ja säästävät kaikki kuitit kunnes on päässyt hotelliin. Kuittien säilyttäminen on laki Roomassa, no jaa koko Italiassa.  Useimmissa myymälöissä ei edes voi maksaa kortilla sillä korruptio Italiassa on suuri ongelma ja moni myymälä tai ravintola saa helposti huonon maineen.

Bridge Vittorio Emanuele II at sunset.jpg

Sininen tunti

Engelsburg und Engelsbrücke abends.jpg

SunsetRome3.JPG

Piazza del Campidoglio, Rome - 2495.jpg

Piazza del Campidoglio at night.jpg

ArcoDiCostantinoRomaItaly.jpg

Konstantinin riemukaari

Roomasta ei ole helppoa löytää ruokapaikkaa yöllä. Romalaiset ovat vaatineet kunnalta ettei ravintolat, pikaruokapaikat saa olla auki läpi yön. Ja ymmärtäähän sen sillä roomalaiset haluavat nukkua yönsä eikä kuunnella meteliä. Kello 23 melkein prikulleen roomalaiset hiljenevät kotonaan.

Roomassa ei kannata häiritä naapureitaan sillä missään muussa maassa ei kansalaiset nosta syytteitä kotirauhanrikkomisesta kuin juuri Italissa. Italiassa ei kannata mennä moittimaan myöskään heidän lapsiaan tai lasten käytöstä sillä siitä se vasta sota alkaakin. Mutta kehu ihmeessä roomalaisen miehen vaimoa ja lapsia. Mainiste kuinka kauniita vaimo ja lapset ovat, niin johan mies lämpenee ja saat itsellesi italilaisesta miehestä loupuksi elämää hyvän ystävän. Se kuuluu asiaan.

Mutta Roomasakin löytää ruokaa yöllä, kunhan kysyy paikallisilta opastusta. Nimittäin roomalaiset menevät juhlinnan jäjkeen cornettolle ja kahville ja he jos ketkä tietävät että mitkä paikat ovat avoinna. Terminin rauatatieaseman luona on joitakin paikkoja jotka ovat avoinna läpi yön, kuten erittäin sosittu La Sorsettaro, Porta Pia, Via Cernaia 47. Avoinna kello 21.00-06.00, paitsi  ei sunnuntaisin. 

Tällä alueella sijaitsee hotelli hotellin vieressä ja pikaruokapaikkoja on vieri vieressä. Hän joka haluaa nähdä Roomaa ja käydä vain nukkumassa ja suihkussa hotellilla ja syödä pikaruokaa tai halpaa arkiruokaa niin tämä alue Terminin rautatieaseman ympäristössä on aivan omiaan sinulle. Terminin rauatatieaseman länsipuolella on paljon hyviä ja halpoja pikaruokapaikkoja mutta hotellien kanssa voi olla varovaienn. Siellä nimittäin on joitakin hotelleja joista voi "vuokrata huonetta tunniksi tai pariksi." Täällä Castro Pretorion kaupunginosan puolella on huomattavasti parempi maine.

Sorschetta tarkoittaa kaikkien rooamlaisten tuntemaa aamupalaa cornetton rinnalla. Se on ikäänkuin cornetto toisessa muodossaan. Se on lattea pulla jonka päällä on kermavaahtoa tai vaniljasosetta ja sulatettua suklaata. Täällä La Sorsettarossa saa luonnollisestikin pizzapalaa ja borchettosämpylöitä.Dolci...makeaa...


SorschettaArrivederci Roma!Ei kommentteja: