Omat Blogit:

sunnuntai 25. kesäkuuta 2023

Festa di San Giovanni/ Juhannus Roomassa


Festa di San Giovanni/Notte delle Streghe 2023 Roomassa vastaa meidän juhannusta. San Giovanni on yhtä kuin Johannes Kastaja, ja niin Italiassa kuin Suomessakin Johannes on ollut erittäin suosituu nimi miehillä. Ruotsissa Johannes on Johan. 

Johannes on heprealaisperäinen miehen etunimi, joka tarkoittaa "Jahve on armollinen" (Yochanan). Se on ollut 1800-luvun lopusta lähtien toiseksi käytetyin miehen etunimi Suomessa.


Le lumache di San Giovanni/Johanneksen etanat

Roomassa on tilattava ravintoloihin pöytä ja etanaruoka-annokset etukäteen. Hostaria Isidoro, Via di San Giovanni in Laterano, on perinteinen juhannus ruokailu paikka. Nykyään he ajaa ruokaa myös koteihin. Avoinna jokaisena viikon päivänä lounaalla ja päivällisellä. Täällä on roomalaisia perinneruokia tarjolla, sekä hampurilaisia. Suosittelen! Netissä pöytävaraus. Bussit 85 ja 171 pysähtyvät hosterian edustalla. Kadulla on yhdensuuntainen likenne, mikä pitää ottaa huomion. Vastakkaiseen suuntaan mentäsessä pysähtyy bussit Via Labicanalla. 


Hostaria Isidoron menu

Festa di San Giovannai juhlitaan myös Italiassa, hieman eri tavalla eri paikkakunnilla. Sen vietto on ajan saatossa modernisoitu. Roomassa juhannuksen  viettoa juhlitaan  hyvällä ruualla, viinillä ja musiikilla. Kesäjuhla pitkillä pöydillä grillattujen porsaineen ja etanapatoineen. Roomassa pidetään nykyään yksi kesän suurimmista ja meluisimmista musiikkitapahtumista juuri juhannuksena. Konsertteja pidetään nykyään kesä-aikaan Circo Massimolla.

Yksi Rooman kiihkeimmistä uskonnollisista ja häpeällisimmistä juhlapäivistä on aina ollut Rooman kaupungin suojeluspyhimyksen San Giovannin juhla, jota on vietetett 24. kesäkuuta. Juhlat alkoivat edellisenä iltana, niin sanottu "noitien yönä", jonka aikana uskottiin, että Herodiaan ja hänen tyttärensä Salomen haamut kutsuivat noidat Lateraanien niityille, jotka tuomittiin mestauuksesta. 

Noidat omistautuivat juuri tänä yönä pitämään omaa 'sabattiaan'. Sabbattia on vietetty kristillisissä piireissäkin, mikä tarkottaa vapaa päivää.  Nämä vuosisatojen aikana vakiintuneet uskomukset ovat saaneet vaikutteita Lithan, pakanallisen kesäpäivänseisauksenjuhlan kunniaksi tehdyistä rituaaleista, jotka kelttiläisille heimoille eivät vastanneet kesän alku, vain juhannus juhlaa.

Noidat ovat siis vain muisto ja kehitys muinaisista druiideista, papittarista ja shamaaneista, jotka harjoittivat uskontoaan. Yksi tyypillisistä perinteistä on isojen kokkojen sytytys, jota aikoinaan säikytettiin pahat henget pois ja hakea sopua auringonjumalien kanssa. Joskua luulo on uskoa vahvempi!

Noidat kiersivät kaupungin ympäri 'anomaan sieluja' ennen kuin he suuntasivat Beneventoon, noitien par excellence-kaupunkiin/La città delle streghe di Benevento.  Siksi oli välttämätöntä turvautua maagisiin rituaaleihin ja manauksen muotoihin. Benventosta on ollut jo kauan aikeita tehdä postaus...sen arvoinen paikkakunta se on.

Siunattuaan sängyt ja talon oven ihmiset lähtivät kaikilta Rooman alueilta soihtujen ja kynttilöiden valossa aukiolle ja aukioille sytyttivät kokkja okkulttisten voimien karkottamiseksi, rukoiltiin ja syötiin etanoita, mitä syödään vieläkin Juhannuksena ainakin Roomassa. Jotkut perheet toivat ne kotoa muknaan "callarossa" eli valtavassa ruukussa, täynnä etanoita kastikkeessa. Etanoiden syöminen, joiden sarvet edustivat eripuraa ja ongelmia, merkitsi vastoinkäymisten tuhoamista.


Valkosipulilla on maaginen efekti, sitä anettaan jopa lahjaksi ystväville ja tutuille

Tänä maagisena yönä kuvaan tulee myös kaste, jolla on osoitettu olevan parantavia voimia ja jotka kerättiin niityiltä. ​Sanonnan mukaan "Joka ei osta valkosipulia San Giovannina, on köyhä ympäri vuoden". Yön aikana Tiberin kylpylät olivat myös avoinna yleisölle ja kaupungin asukkaat saivat kylpeä San Giovannin suihkulähteess. Itse asiassa uskottiin, että juhlapäivän aikana San Giovanni pyhimys tekisi enemmän ihmeitä kuin loppuvuodesta.

Yleisön osallistuminen oli aina runsasta, syötiin ja juotiin paljon ja ennen kaikkea  tamburiinien avulla ​​peloteltiin noidat, jotta he eivät voineet poimia loitsuihinsa käytettyjä yrttejä. Juhla päättyi auringonnousuun. Roomassa Castel Sant'Angelon linnoituksen kanuunan laukaisu ilmoitti paavin messun alkamisesta San Giovanni in Lateranon basilikassa, minkä jälkeen basilikan loggialta heitettiin kulta ja hopea kolikoita, mikä sai kansalsiet valloilleen.

Nykyään perinteinen San Giovanni-juhla on valitettavasti lähes kokonaan menettänyt muinaisen merkityksensä, mutta se on herännyt henkiin muutaman vuoden takaisesta tietyissä tilaisuuksissa.

Mäkikuisma on Italiassa nimeltään Erba di San Govannai ja Ruotsissa sen nimi on Johannesört. Sitä on ammoiset ajat käyetty juomana, sillä se kuulema auttaa masennuskeeen. Sitä käytetään nykyään viinojen maustenaa. En suosittele ketään alkamaan valmistaa juomaa tästä kasvista.

perjantai 9. kesäkuuta 2023

Kirsikkkapuut kukkivat

Rooman Sapienza-yliopiston kasvitieteellinen puutarhamuseo ja kaupungin japanilainen kulttuuri-instituutti järjestivät "Hanami all'Orto Botanico" viikonloppuna 15.-16.4.2023.

Tuo sana Hanami on Japanin kieltä, ja se tarkoittaa kukkien katselemista/zen- meditatiota/mindfullness/ tietoinen läsnäolo. Japanilaiset ovat elämän mestareita! Japanissahan kirskkapuiden kukinta aikakin on suurta juhlaa. Tukhomassakin huomioiden kirsikkapuiden kukinta mutta mistään sen suurempaa juhlaa ei Tukholomassa järejesteä, katsellaan ja ihaillaan kukintaa, mikä yleensä tapahtuu huhtikuun puolessa välissä.

Suosittu vuosittainen tapahtuma on omistettu kirsikkapuiden kukinnalle Rooman kasvitieteellisen puutarhan japanilaisessa puutarhassa. Olen aikaisemmin tehnyt postausken täällä  tästä Rooman yliopiston hoitamasta Orto Botanico di Roma puutarhasta.


Kirsikka puiden kukinnan kunniaksi järjestetään monia kulttuuri tapahtumia ja puutarhat ovat avoinna vierailijoille molempina päivinä klo 9-18.30. Täällä tiedot tapahtumasta! Mutta kun kirsikat ovat kypsiä, niin sitten se vasta 'festa' alkaakin, mikä on nimeltään Sagra delle Ciliegie

Kesäkuun 9, 10, ja 11 päivä 2023 vietetään perinteistä kirsikkajuhlaa Palombara Sabinassa, keskiaikaisessa kylässä melko lähellä Roomaa. Strange Days Association järjestämä ja Palombara Sabinan kunnan sponsoroima tapahtuma on Euroopan vanhin kirsikkatapahtuma, mikä nykyään muistuttaa karnevaaleja.

Tänä vuonna tuli Roomaankin kevät tavallista myöhemmin. Mutta eiköhän ne kirsikkapuut silti tule kukkimaan tuolla kirsikkapuille järjestetyllä juhlaviikolla.

Turistina Roomaan


Roomassa on aivan mahdottoman paljon nähtävää ja koettavaa, joten ennen matkaa kannattaa suunnitella ja tehdä jonkinlainen päiväohjelma, jotta ei turhaan kuluta aikaa hukkaan ja tallaa samoja katuja.

Kannatttaa varoa heinä-elokuuta, sillä silloin on kova helle Roomassa!

4 vuorokautta  ei riitä alkuunkaan Roomassa, mutta ensivierailuksi se voi olla ihan sopiva aika, kun saa ensin esimakua Roomaan. Seuraavaa reissua varten osaakin sitten jo paremmin valmistautua etukäteen. 

Suomalaiset ovat aina olleet Euroopan ahkerimpia matkailijoita, jotka ovat matkustaneet eniten kaikista erurooppalaisista. Mutta viime vuonna hollantilaiset matkustivat eniten ja toiseksi eniten ruotsalaiset. Sen jälkeen ranskalaiset, luxemburgilaiset ja suomalaiset viidennellä sijalla. Norjalaiset matkustivat toiseksi eniten mutta he ei ole EU:n tilastossa mukana. Italialaiset, bulgaarialaiset ja romanialaiset matkustivat kaikista vähiten.

Hollantilaisista, ruotsalaisista, ranskalaisista ja suomalaisista matkusti 3/4 asukkaista viime vuonna jonnekin päin Eurooppaa. Luxemburgilaiset, belgialaiset, saksalaiset ja hollantilaiset viipyivät matkakohteissa huomattavasti kauemmin kuin esimerkiksi pohjoismaiset matkailijat. Luxemburgilaiset olivat usein miten kuukauden reissussa. Espanjassa oleskeltiin kauimman aikaa,  toiseksi kauemmin Italiasssa, Kroatiassa ja Kreikassa ja Ranskassa sen sijaan huomattavasti lyhyemmän aikaa.


Via dei Foro Imaperialin kadun, Rooman paraatikadun varrella, seisoo keisari Traianon/Trajaus patsas, oman fooruminsa edustalla.  Marcus Ulpius Traianoa (53-117) pidetään yhtenä parhaimmista roomalaisista  keisareista. Mutta hän oli silti sotaisa ja hänen virka-ajallaan vuosina 98-117 oli Rooman valtakunta laajimmilllaan.

Yksi elämä ei riitä nähdä Roomaa, niin ihmiset yleensä sanovat ja kyllä, se on varmasti totta. Noin kolmen tuhannen vuoden historiaa on melko vaikea saada kasaan yhden eliniän aikana!

Ehkä siksi Rooma on kaupunki, johon useimmat ihmiset palaavat, siellä on aina jotain uutta löydettävää.


Via del Portico d'Ottavia, Sant Angelon kaupunginosassa

Kevät on parasta aikaa sään puolestakin matkustaa Roomaan, kunhan välttelee pääsiäistä, mikä on suurin juhla katollisissa maissa. Vatikaani vetää puoleensa valtavat määrät vieraita joka vuosi pääsiäisen aikaan, mutta heti sen jälkeen ja varsinkin toukokuussa ja myöhemmin syyskuussa suosittelen matkaa Roomaa. 

Lentomatkojen hinnat ovat olleet erittäin halpoja ja Ruotsista ainakin kymmenisen lentoyhtiötä lentää samalla alhaisella hinnalla. Edestakainen lentomatka Tukholma-Roma-Tukholma on noin 70 euroissa. Jos nyt ostaa lipun heinä-elokuun lentoon, niin pääsee tosi halvalla. 

Ryan Air alkaa lentämään vasta ensi viikolla Skavstasta (Tukholma) Roomaan tiistaisin, torstaisin ja lauantaisin. Aikoinaan Ryan Air lensi kesäkaudella joka päivä ja myös talvella pari kertaa viikossa Roomaan. Mutta Roomassa on ikävä kyllä hotellien hinnat nousseet paljon pandemian jälkeen. Tukholmassa on taas puolestaan halpaa heille joilla on eurovaluutta!

Täällä Rooman kunnan turisti-info! Perustiedot Roomasta täällä. Roomassa on aivan valtavan paljon tapahtumia, mistä löytyy infoa täältä. Täällä on kätevin haku, mistä löytyy shoppailu vinkit, liikenneyöpymispaikat ja luostari asuntolatkin! Täällä lisää opastusta ja infoa.

Buon viaggio! Hyvää matkaa!



Via Panispernan katu 


Via Appia Antican ikivanha tie