Omat Blogit:

maanantai 9. elokuuta 2010

Il Gesu


Compagnia di Gesu, Jesuiitat, Societas Jesu


Il Gesu/Chiesa del Santissimo Nome di Gesu all'Argentina,jesuiittien äitikirkko

Piazza del Gesu, Via degli Astalli 16



Roomassa, Veneziassa ja Firenzessä jesuiittikirkoissa soitetaan aina kaunista rauhallista musiikia.

Jesuiitit ovat roomalaiskatollisen kirkon veljeskuntajärjestö. Paavi Paulo III Farnese vahvisti Jesuiittijärjestön olemassa olon vuonna 1540. Samanikaisesti järjestön perustaja Ignazio Loyola muutti kannattajiensa kanssa lähelle Piazza Veneziaa ja he ottivat haltuunsa pienen kirkon nimeltä Santa Maria della Strada. Kirkon oli rakennuttanut ja omistanut Astallin perhe. Tilan puute aiheutti uuden kirkon tarpeen.Kardinaali Alessandro Farnese, silloisen paavin veljenpoika kustansi Il Gesun rakennustyöt. Kesti kuitenkin muutaman vuoden kunnes saatiin lupa Astallin perheeltä rakentaa kirkon kuori heidän tiluksilleen.

Astallin suvun palatsi sijaistee siinä lähettyvillä Via San Marcon kadun ja Vicolo degli'Astallin kujan välissä. Astalleit omistivat aikoinaan suuret alueet palatsin ympäriltä. Kaikki roomalaiset tietävät ketä Astallit olivat. Palatsissa sijaitsee Centro Astalli, missä jesuiitit ottavat vastaan pakolaisia ja avustavat heitä.  Jesuit Refugee Service on kansainvälinen katolinen järjestö, joka toimii 57 maassa ja jonka tehtävänä on olla mukana, palvella ja puolustaa pakolaisten ja siirtymään joutuneiden henkilöiden oikeuksia.



Kirkkocon avoinna arkisin kello 7.00-12.30, sekä 16.00-19.45. 

Paras aika vierailla on kello 16.30-19.00. Kello 17.30 Pyhän Ignatiuksen kappelissa tapahtuu... siitä myöhemmin alenpana.

Messu arkisin kello 7, 8, 10, 11, 12.30 ja 19 , sunnuntaisin ja pyhäpäivinä ei ole messua kello 7.


Mahdollisuus vierailla Pyhän Ignazion huoneissa löytyy Collegio del Gesu:n sivuilta. Samalla saa nähdä Pozzon kauniisti koristellun käytävän. Collegio sijaitsee vinosti kirkon vieressä. Huoneita näytetään kaikkina viikonpäivinä kello 10-12, sekä maantaina ja sunnuntaina kello16-18. Ilmainen sisäänpääsy.


PS. Nykyinen Paavi Franciskus  on ensimmäinen jesuiitti-paavi koskaan.


Arkkitehteinä ovat toimineet Giacomo Barozzi da Vignola, Giacomo della Porta ja siivellä on toiminut myös Michelangelo Buonaroti. Ciagomo Barozzi da Vignola oli aikaisemmin jo toiminut Farnesen suvulle arkkitehtina. Kirkko rakennettiin aivan tarkoituksella samalle paikalle jossa aikaisemmin oli seisonut Santa Maria della Stradan kirkko. Ignatius Loyolalla oli tapana käydä rukoilemassa Santa Maria della Stradan kirkossa Madonnaikoonin äärellä. Madonnaikooni on nykyään nähtävänä omassa kappelissaan pääalttarin oikealla puolen.


Tämä Il Gesu kirkko on toiminut esikuvana muille jesuiittikirkoille ympäri maailmaa, varsinkin amerikkalaisille kirkoille. Karinaali Farnese riitautui jesuiittien kanssa koska jesuiitit halusivat yksinkertaisemman kirkon kuin Farnese. Kirkko vihittiin käyttöön kardinali Giulio Antonio Santorin toimesta 25. marraskuuta vuonna 1584. Paavi Gregorius VIII oli paikalla juhlistamassa tilaisuutta.



Nykyinen pääalttari on Antonio Sartin tekemä 1800-luvulla. Enkelit ovat Rinaldo Rinaldinin tekemät. Alttaritaulun on maalannut Alessandro Capalti ja absidin kattomaalauksen on maalannut Giovanni Battista Gaulli. Jesuiittien tunnus IHS kullatussa kehyksessä ovat kreikkalaisten aakkosten kolme ensimmäistä kirjainta. Kirjainyhdistelmän näkee silloin tällöin muissakin kirkoissa pitkin Eurooppaa.

Alttarifreskot maalattiin 1600-luvulla herttua Ranuccio Farnesen toimesta. Alessandro Farnese olisi nimittäin halunnut tulla haudatuksi pääalttarille. Hänet on haudattu pääalttarin eteen lattian alle.


Il Gesun kirkosta löytyy satoja enkeleitä



Andrea del Pozzo on suunnitellut Pyhän Ignatiuksen kappelin joka sijaitsee vasemmalla seinustalla. Pyhä Ignatius on haudattu kappeliin. Merkillisyys Pyhän Ignatiuksen kappleissa on Andrea del Pozzon valmistama ns macchina barocca, joka toimii niin että päiväsaikaan Pyhää Ignatiusta kuvaava taulu on piilossa maalauksen takana mutta kello 17.30 alkaa soimaan hegellistä musiikkia ja taulu alkaa liikkua alaspäin ja paljastaa Pyhän Ignatiuksen patsaan. Valonheittimet luovat lisää tunnelmaa.

Church gesu ceiling hdr.jpg

Giovanni Battista Gaulli on maalannut kattofreskot sekä freskot kupolissa.

Chiesa del gesu dome hdr.jpg


Pyhän Ingnazius Loyolan kullattu pronssiarkku


Crocifisso kappeli, krusifiksi kappeli


Saarnastuoli




Upeat kattofreskot joita voi ihailla lattialle laitetusta peilistä jottei niskat taitu.







Kirkossa on useita komeita kappeleita. Oikealla heti sisäänkäynnin jälkeen on Pyhän Andrean kappeli. Kappeli on muistoksi siitä että paikalta hajoitettu Santa Maria della Stradan kirkko oli pyhitetty pyhälle Andreakselle. Firenzeläinen Agostino Chianpelli valmisti ja koristeli koko kappelin.

Sen jälkeen
Cappella della Passione jossa on Pyhän Giuseppe Pingnatellin jälkeenjäännökset pronssisessa uurnassa. Alttaritaulun on maalannut Caspare Celio.

Sen jälkeen
Cappella degli Angeli jonka alttaritaulun on maalannut Federico Cuccari. Hän on maalannut myös vasemmalla seinustalla olevat maalaukset.


Alessandro ja Odoardo Farnese

Sakristian suurissa maalauksissa nähdään kirkon rakentajat ja kustantajat: Paavi Paulo III, Alessandro Farnese, Odoardo Farnese. Sakristian on suunnitellut Girolamo Rainaldi ja on todellakin upea.


Sakristian edustalla sijaitsee
Cappella di San Francesco Saverio, joka on Pitro Cortonan käsialaa. Alttaritaulu on Carlo Marattan maalaama. Portailla on hopeinen lipas jossa on Pyhän Francesco Saverion osa oikeaa käsivartta.

Viimeisenä oikealla puolen kirkkosalia sijaitsee
Cappella del Sacro Cuore joka on omistettu Santa Francesco Borgialle ja Santa Franciskus Assisilaiselle. Jospeh Peniz ja Paolo Bril ovat maalanneet öljymaalukset. Giuseppe Valeriani L'Aquila on suunnitellut kappelin.


Kirkkosalin vasemmalla puolen heti pääalttarin vieressä on Cappella Madonna della Strada. Madonnaikooni on peräisin siitä kirkon paikalta hajoitetusta kirkosta Santa Maria della Stradasta. Ikoonia pidetään ihmeitätekevänä ja se oli erittäin rakas Ingnazuius Loyolalle. Madonnafresko ei ole kuitenkaan sen vanhempi kuin peräisin 1300-luvulta. Ikooni oli ensin Astallien ja sittemmin Altierien. Aivan äskettäin ikooni restauroitiin. Lokakuun 8. pv joka vuosi vietetään madonnan kunniaksi julallisuudet kirkossa.

Seuraava kappeli on
Cappella Sant'Ignazio, jossa lepää pyhä Sant Ignazio Loyola. Kappelia on koristeltu kolmeen eri kertaan. Ensimmäisenä Giacomo della Porta, seuraavan kerran Pietro da Cortona ja lopuksi Andrea Pozzo. Lopputulos oli mestarillinen. Alttaritauluun liitetiin mekansimi vuonna 2007 joka nostaa alttaritaulun hitaasti pois ja takaa tulee esille Pyhän Ignaziuksen patsas jonka on Antonio Canova valmistanut verstaallaan. Patsas tulee näkyviin jokainen päivä kello 15.30. Kullatussa pronssiarkussa alttarintaulun alla lepää Pyhä Ignazius.

Seuraavana sijaistee
Crocifisso kappeli, kuten Il Gesu kirkossa tulee ollakin.

Sen jälkeen kolmantena sisäänkäynnin vasemmalla puolen on
Cappella della Santissima Trinita on todellakin upea. Alttaritaulu on Francesco Bassanon valmistama. Freskoja on ollut maalaamassa suuri osa sen aikaisista mestareista.
Seuraavana on
Cappella della Scra Famiglia, joka on alunperin pyhitetty Jeesuksen syntymän kunniaksi. Alttaritaulun on maalannut Giovanni Gagliardi.

Lopuksi aivan sisäänkäynnistä ensimmäisenä sijaitsee
Cappella San Francesco Borgia. Kappeli oli alunperin pyhitetty apostoleille mutta nykyään Pyhälle Francesco Borgialle.


Il Gesun upea kattomaalaus. Kuvia upeasta kupolista.


Kirkon yhteydessä on myös museo.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti