Omat Blogit:

maanantai 9. elokuuta 2010

Mausoleo di Santa Costanza

File:The British Library - Rome - Mausoleo di Santa Costanza.jpg

Mausoleo di Santa Costanza, Via Nomentana 349, Triesten kaupunginosa

 Avoinna joka päivä kello 9-12 ja 15-18

Sant'Agnesen basilika on avoinna kello 8-19

Metro  Santa Agnese/ Annibaliano tai  bussit 310, 66, tai 82.


Kuvassa Mauseoluemin vieressä seisoo basilica Constantinina/ vanha Konstantinuksen basilikan rauniot. Siellä ei ole mitään sen kummenpaa nähtävää. Basilika on sijainnut entisen hautausmaan päällä. Hautauasmaa on siis katakobit jotka sijaitsee mäessä, terasseilla, ja neljännellä vuosisadalla rakennettiin basilika siihen päälle. 


Sankta Agnes

Sant'Agnese kuvattuna Sant'Agnese fuori le Muran basilikan absidimosaiikissa

Agnese eli 300-luvulla Roomassa. Häenstä tuli marttyyri ja pyhimys. Hänen kunniakseen on rakennettu toinenkin kirkko Roomassa, Sant'Agnese in Agone, Piazza Navonan reunalla.

Sant'Agnese oli haudattu katakombeihin mutta seistemännellä vuosisadalla paavi käski rakentaa basilika Sant'Agnesen pyhien jälkeenjäännösten päälle. Sant'Agnesen basilikan kryptassa pääalttarin alla sijaitsee Pyhän Agnesen jälkeenjäännökset. Sinne pääsee pääalttarin vierestä portaita pitkin.

Katkombit ovat avoinna joka päivä paitsi ei sunnuntaisin ja pyhäpäivinä sekä 2-29 marraskuuta 2016. Aukioloajat: kello 9-12 ja 15-17. Sisäänpääsymaksu 8 €, nuoremmilta 5€ ja lapsille ilmainen.

Costanzan mausoleumiin on ilmanen sisäänpäsyy, samoin Sant'Agnesen basilikaan.

Vain muutama vuosi Konstantinuksen basilikan valmistumisen jälkeen rakennetiin Costanzalle oma mausoleumi  siihen viereen.

Muuten... Costanzan aviomies oli nimeltään Annibaliano, kuten metroasemakin.


Konstantinuksen basilikan rippeet nähtynä metroasemalta päin.

Mausoleo Santa Costanza sijaitsee Sant'Agnese fuori el Muran basilikan lähettyvillä, Via Nomentana 349 ja täällä on molemmista yhdessä oma sivu

Piazzale di Porta Pialta on noin 1,5 kilomteriä. Mukava matka kävelläkin ja kaunista aluetta muutenkin. Mausoleumi ei näy kadulle sillä se sijaitsee Sant'Agnesen basilikan pihapuutarhassa puitten ja pesaiden katveessa. Alueen omisti aikoinaan keisari Konstantinus. Keisarin äiti Helenalle rakennettiin oma mausoleimi Via Casilinan varteen. Helenan melkein samanlainen sargofagi kuin Costanzankin sijaitsee Vatikanain museossa.

Tänne pääsee metrolla MEB1. Pysäkin nimi on Sant'Agnese/Annibaliano. Metroasemalta on käveltävä sitten koska ei ole mitään suorenpaa tietä Metroasemalta on parasta kävellen liikkenneympyrään ja siitä oikealle Via di Sant'Angnesea pitkin. Kujan loppupäässä on portti josta pääsee kirkon ja mausoleumin yhteiselle pihalle. Koska olen asunut vajaan kilometrin päässä tästä, Via degli Appenniinin varrella, niin olen monet kerrat istuskellut tällä pihalla . Nunnat ja papitkin siinä istuvat usein iltapäivän pausen aikana.


Mausoleo Santa Costanza, Via Nomentana 349

Keisari Konstantinus Suuri rakennutti mausoleumin oikeastaan itseään varten alunperin.  Mutta päättikin sitten antaa sen tyttäriensä mausoleumiksi. Hänen toinen tyttärensä Helena oli myös haudattu mausoleumiin. Se on ympyrän muotoinen kuten mausoleumeilla on tapana olla. Sitä alettiin valmistamaan noin 350 jaa ja on hieno esimerkki alku kritisllisen ajan arkkitehtuurista. Kupoli on 22,5 metriä diametriltään. Mausoleumi sijaitsee aivan lähellä Sant'Agnese fuori le Muran basilikaa ja Sant'Agnesen katakombeja. Oikeastaan mausoleumi sijaitsee ainakin osittain katakonbien päällä.

San'Agnesen basilika oli alunperin hautaushalli enemminkin kuin kirkkosali.



1200-luvulla alettiin mausoleumia käyttämään kirkkona. Paavi Alexander IV oli paikalla ja vihki kirkon käyttöön. Renessanssin ajalla kirkkoa alettiin pitämään arkeologisena kohteena enempikin kuin kirkkona. Mutta samalla aikaa alkoi kiinnostus kerätä antiikkiesineitä herännyt ja varkaat olivat suuri reisa. Joten sargofagi siirerttiin talteen San Marcon basilikan vestibuliin. Costanzan siskon Helena sarkofagi siirrettiin myös hieman myöhemmin. Se sijaitsee nykyään Pyhän Pietarin basilikan poikkilaivassa.



Tämä  alttari on valmistettu barokin ajalla mutta vanhalla mallilla kuitenkin. Taustalla näkyy kipsistä tehty kopia Costanzan sarkofagista. Costanzan ja Helena sarkofagien on täytynyt aluneprin sijaita kupolin alla, siis tämän alttaripöydän paikalla.


Nämä kalkkimaalaukset ovat alkuperäiset 400-luvulta. Maalaukset kattavat koko valvin pilarien ympäriltä.




Kupolin alkuperäiset kalkkimaalauket poistettiin luultavasti kupolin korjaustöiden yhteydessä. Nämä nykyiset kalkkimaalaukset ovat 1800-luvulta, jotka on putsattu 1900-luvulla.


Santa Costanza. Volta anular del deambulatori.JPG

Mausoleumin mosaiikkityöt ovat erinomainen esimerkki aikaisesta kristillisestä taiteesta. 

Fil: RomaSCostanzaMosaici05 adjusted.jpg

Mausoleumi on todellinen arkkitehtooninen mestariluomus


Kaari nicheissä on myös kalkkimaalauksia, ne ovat luultavasti viidenneltä tai seitsemänneltä vuosisadalta. Cristus Pantocrator kultaisessa ja lilanvärisessä asussa. Värit symbolisoivat kuninkaallista statusta. Jeesuksen toisella puolella Pyhä Pietari ja toisella Pyhä Paavali, joka pitää käsissään kirjarullaa Dominus Pacem. Lammaslauma symbolisoi Jeesusta laumansa johtajana tai paimenena.

Toisessa kaari nichissä Jeesus on jo vanhempi herra joka tarjoaa taivastenvaltakunnan avaimet Pyhälle Pietarille. Taustalla on kuvattu Jerusalemia. Nämä kalkkimaalaukset ovat huonossa kunnossa verrattuna holvin upeisiin maalauksiin.




Santa Costanza. Interior.JPG


Santa Costanzan sargofagin kopio. Alkuperäinen sargofagi sijaitsee Museo della Civiltà Romana, EUR:n korttelistossa. Museo on suljettu tällä haava siivouksen ja korjausten takia.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti