Santa Pudenziana, Via Urbana 160
Senaattori Pudensin asuinrakennus sijaitsi kirkon paikalla ja siinä sijaitsi Titulus, kristinuskoa edeltäneen ajan rukous- ja kokoontumishuone. Pudensilla on ollut hyvin kuuluisia yövieraita, Pietari ja Paulus. Pudenziana oli senaattori Pudensin tytär. Toinen hänen tyttäristään oli Praxedes ja molemmista tuli myöhemmin pyhimykset.
Portaat alas katutasolta
Julkisivu kuitenkin on tehty vasta vuonna 1870. Eräs kirkon kardinaaleista on ollut keisari Napoleonin veljen poika, Luciano Bonaparte.
Pääalttarin mosaiikit ovat Rooman vanhimmat kirkkomosaiikit ja kuvaavat Jeesusta, Pietaria, Paavalia, Pudenzianaa sekä Pressadea. Alttarin vieressä on automaatti johon laittamalla kolikon saa valaistuksen hetkeksi pääalttarille ja saa nähdä mosaiikit valaistuksessa.
Giacomo della Portan tekemä patsas vuodelta 1594 jossa Kristus luovuttaa taivaan avaimet Pyhälle Pietarille. samasta kappelista löytyy alttaripöytä jota Pietari käytti jakaessaan sakramentteja.
Eräs sivukappeleista, Madonna della Mercy, Lazarro Baldin maalaus
Kardinaali Wladimir C Polonuksen hautamuistomerkki
Kardinaali Albertus di Jorion hautamuistomerkki
Caetani suvun kappeli
Kupolimaalaus pääalttarin yllä
Giacomo della Portan tekemä patsas vuodelta 1594 jossa Kristus luovuttaa taivaan avaimet Pyhälle Pietarille. samasta kappelista löytyy alttaripöytä jota Pietari käytti jakaessaan sakramentteja.
Pyhä Benedictus ja Katarina Sienalainen
Eräs sivukappeleista, Madonna della Mercy, Lazarro Baldin maalaus
Kardinaali Wladimir C Polonuksen hautamuistomerkki
Ciocamo dell Portan suunnittelema alttariasetelma eräässä sivukappelissa
Alttaripöytä jolla kerrotaan Pyhän Pietarin toimittaneen alttariseremonioita. Kirkossa on taulu joka vahvistaa asian.
Kardinaali Albertus di Jorion hautamuistomerkki
Caetani suvun kappeli
Kardinaali Enrico Caetani, rikas aatelismies kustansi kirkon peruskorjaukset 1500-luvulla. Fransesco da Volterra sai sen tehetävkseen. Hän oli niin arkkitehti kuin kuvanveistäjäkin. Pyhän Pastorin kappeli purettiin ja siihen tehtiin, luonnollisestikin, Caetanin suvun kappeli.
Seuraavat korjaukset tehtiin kirkossa 1870 Luciano Bonaparten toimesta. Hän oli Napoleonion veljen poika. Kirkon julkisivu on siltä ajalta ja Antonio Mannon käsialaa. Kölnin arkipiispa Joackim Meisner on kirkon nykyinen kardinaali ja siis vastuussa kirkosta ja sen toiminnasta.
Kirkon pihalta menee ovi oikealle jonne ai kannata mennä. Siellä on turvakoti nuorille filippiiniläistytöille. Kirkon vahtimestari tulee vihaisena häätämään pois sinne tunkeutujat. Niin kävi minulle ainakin. Ikävä kyllä ovella ei ole minkäänlaista kieltokylttiä.
Lopuksi on mielenkiinnosta tehdä kävely kirkon ympäri. Via Cecaro Balbon katu kulkee kirkon takana. Siinä on myös erillinen pieni Oratorio Mariano, mikä on pyhitetty Pyhälle Marialle. Oratorion tiloissa on Centro Giovanile, mieskeskus joka on Santa Maria Maggioren hyvätekeväisyysjärjestö. Tämä on katollisen kirkon tapa ohjata ja huolehtia kasvavasta sukupolvesta.
Vain muutaman askeleen päässä sijaitsee toinenkin oratorio Tempio Ebraico, mikä on juutaleinen synagoga nykyään. Ja siitä vielä muutama askel eteenpäin sijaitsee juutalaien museo nimeltä Sede della Brigata Ebraica, minkä omistaa juutalainen brigaadi, mikä kuului toisen maailmansodan aikana Brittien armeijaan.'Via Urbana puolella Santa Pudenzianaa vastapäätä sijaitsee kirkko mikä on Roomassa asuvien filippiiniläsiten kotikirkko.
Tämä kirkko kuuluu niihin ns pakollisiin nähtävyyksiin Roomassa. Roomassa asuvat Filippiiniläiset pitävät kirkkoa kansalliskirkkonaan. Kardinaali Luciano Bonaparte käski korjata julksivun vuonna 1870 ja Antonio Manno otti sen tehtäväkseen.
Via Urbanan katu mistä mennään portaat alas kirkon pihalle oli aikoinaan nimeltään Vicus Patricius, joka viittaa siihen että alueella asui aatelista väkeä, kuten senaattori Pudensis. Asuinrakennukset kuitenkin hajoitettiin ja paikalle rakennettiin yleinen kylpylä Thermae Novae. Kylpylän altaat ovat vieläkin jäljellä kirkon lattian alla. Toinen kertomus viittaa siihen että paikalla oli kylpylän sijasta nahka-altaat (conceria). Siitäköhän syystä kirkko on erikoisen kylmä kesälläkin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti