Omat Blogit:

perjantai 28. tammikuuta 2011

Borgon kaupunginosa


Borgon kaupunginosa

Borgon kaupunginosa sijaitsee Vatikaanin itäpuolella. Alueella asuu vain noin 3500 henkilöä, ns borghiciani, jotka asuvat Pasetton, siis Vatikaanin muurin pohjoispuolella. Vatikaanissa asuvia ei ole laskettu mukaan, luonnollisestikaan. Vatikaanissa asuu noin reilut 800 asukasta.


Ponte Vittorio Emanuele II:n silta, Borgon kaupunginosa ja sen takana häämöttää Vatikaani, mikä on oma valtionsa. Roomalaiset kutsuvat Borgoa nimellä Borghi, mikä tarkoittaa kylää.


File:Via della Conciliazione dal cupolone.jpg

Via della Concilazionen katu/sovinnon katu. Kuvassa vasemmalla näkyy myös il Bassetto, muuri linnoituksen ja Vatikaanin välillä. 
Via della Concilazionen katu halkoo Borgon kaupunginosan. Katu johtaa myös Italian valtiosta Vatikaanin valtioon. Katu rakennettiin vuonna 1936-1950 ja nimekseen sovinnon katu, Vatikaanin ja Italian valtioiden välisestä sovusta.

Kuja muurin vieressä on nimeltään Via dei Corridori, mikä sitten jatkuu nimellä Via dei Sant'Angelona. Muurissa on useita kapeita aukkoja, joitten kautta pääsee muurin toiselle puollelle. Sieltä löytyy yöpaikkoja, kahviloita, ravintoloja ja turisti- rihkamakauppoja ja sun muuta. Hieman kauenpaa Pratin alueelta löytyy shopinkadut, kuten Via Cola di Rienzon katu, miltä löytyy kaikkea mitä ikinä kukin halajaa.

Bussit 23 ja 982 kulkevat yksisuuntaisella Via della Trasportinan kadulla ja toiseen suuntaan Via San Pio X:llä. Buss  23 pitkin Tevren joen rantaa ja bussi  40  on pikabussi Terminin rauatieasemalle  ja 982 Gianicolenseen.

Via Crecenzolla kulkee bussi 492 molempiin suuntiin. Tämä busai on tosi kätevä. Se kulkee Metro Ciprolta (Vatikaanin takaa) kaupungin lävitse Piazza Venezian kautta Veranon ihanan hautausmaan kautta Tiburtinan rautatieasemalle.

Lungotevere in Sasian rantakadulla pysähtyy lukuisia busseja kuten 23, 40, 46, 870, 982, 98... Useimmat bussit tältä pysäkiltä kulkee siis lähiöihin. Bussi 40 kulkee Piazza Venezian kautta jatkuvalla syötöllä Terminin rautatieasemalle. 

Vai di Porta Cavalleggeriltä  (Vatikaanin eteläpuolelta) kulkee bussit 34, 46, 98 ja 64. Tämä bussi 64 on ollut kuuluisa taskuvarkaistaan. Vaikka taskuvarkaat varmaan ajelee muissakin busseissa. Itse en ole joutunut taskuvarkaiden uhreiksi, mutta nuoret romanit usein parittain yrittävät siepata kassin. Toinen menee selän taakse, usein poika,  ja toinen, usein tyttö, lähestyy edestä ja yrittää puhua jotain. Uhri ei osaa keskittyä pitämään huolta selkänsä takana tapahtuvasta. Älkää päästäkö ketään selkänne taakse!

Via del Gianicololla pysähtyy myös useita busseja ja useimmat niistä kulkee lähiöihin. Edellä mainittsemani huono maineinen bussi 64 lähtee San Piteron rauatrieasemalta ja ajaa Terminin rautatieasemalle ja bussi 46 lähtee Monte Marion asemalta ja ajaa Vatikaanin eteläpuolelta ja vie Piazza Venezialle. Piazza della Roverella (yksisuuntainen liikenne ulos kaupungista).


Via della Cosilazionen kadun nimi, Sovinnon tie, viittaa Italian ja Vatikaanivaltion välillä vuonna 1929 allekirjoitettuun sopimukseen, joka päätti paavin 60-vuotisen Vatikaanin vankeuden. Vatikaanin vankeus tarkoittaa paavinistuimen riitaa yhdistyneen Italian valtion kanssa vuosina 1870–1929. Vatikaanin vankeuden aikana paavit sulkeutuivat Vatikaanin huoneistoihinsa eivätkä poistuneet Vatikaanin alueelta. Vatikaanin vankeus alkoi paavi Pius IX:n aikana ja päättyi Pius XI:n solmimiin lateraanisopimuksiin Benito Mussolinin kanssa. Vatikaanin vankeuden aikaisia paaveja kutsutaan paikoin "Vatikaanin vangeiksi".

Paavin ja Italian valtion välinen kiista koski Kirkkovaltion liittämistä yhdistyneeseen Italiaan sotilaallisin toimenpitein. Aluksi paavi Pius IX vaati kaikkia Kirkkovaltion alueita luovutettavaksi takaisin paavin hallintaan, mutta lateraanisopimuksessa Pius XI tyytyi vain Pietarinkirkkoon ja sen lähialueisiin.



Castel Sant'Angelo/Enkelilinna/Hadrianuksen mausoleumi.

Täällä olen tehnyt postauksen Castel Sant'Angelosta.

HUOM! En suosittele mennä alas Teveren joen rantakaduille, vaan kulkea autoteiden vierestä ylempiä rantakatuja pitkin!

File:Passetto di Borgo from Castel Sant'Angelo 01.jpg

Castel Sant'Angelsota on hienot näköalat kaupungille

Kuvassa Castel Sant'Angelo ja siitä Vatikaaniin päin johtava Leoninen muuri,  jonka sisällä on kulkuväylä, Il Passeto di Borgo, jota pitkin pääsi kulkemaan salaa linnakkeesta Kirkkovaltioon. Muurin viereinen katu on nimeltään Via dei Corridori Borgo Sant'Angelo. 


 


Maalaus pyhiinvaeltajista Roomassa juhlavuotena 1600. Kolme miljoonaa pyhiinvaeltaja saapui vuonna 1600 Vatikaaniin. Silta hajosi ja suuri määrä pyhiinvaeltajia hukkui Teveren jokeen.

File:Passetto2.jpg

Via dei Corridori Borgo Sant'Angelo ja Leoninen muuri. Bassetton käytävä kuuluu Sant'Angelon museoon, joten käytävää pitkin pääsee kulkemaan, jos maksaa sisäänpääsylipun museoon, Lungotevere Castello 50. 

Rom Passetto natt outside.jpg

 Bassetto di Borgo  yövalaistuksessaan

Castel Sant'Angelo/Enkelilinnoitus, on ehdoton turistikohde Roomassa. Avoinna kello 9.00-19.30 tiistaista sunnuntaihin. Sisäänpääsymaksu 10.50 €. Alle 18-vuotiaat ja yli 65-vuotiaat EU:n kansalaiset pääsevät ilmaiseksi kun näyttävät passin tai henkilöllisyystodistuksen. 

Sama sääntö pätee melkein kaikkiin museoihin Roomassa. Jos haluaa käydä jossain museossa Rooman matkalla, niin tämä on se ensimmäinen jossa suosittelen käydä. Museossa on monta kerrosta, joten kannattaa varata aikaa pari tuntia vähintäin. Kannattaa etukäteen lukea linnoituksen historiaa ja perehtyä museon eri osastsoihin, jotta saa vierailustaan irti kaiken mahdollisen. Linnoituksessa on niin monta upeaa paavin asuntoa ja salia, että ei kannata pitää kiirettä.

Useammasta paikkaa kastellin ympriltä lähtee portaat alas vallihautaan ja puistoalueelle, mikä sijaitsee linnakkeen ja vallihaudan välissä. Siellä saattaa enimmäkseen tulla vastaan koirien ulkoiluttajia. Puistoalueella leikkivät myös lapset. Siellä on joitakin patsaitakin katseltavana. Aivan hyvin voi istahtaa vaikka nurmikolle niitten isojen pinjapuiden alle ja nauttia eväitään ja levähtää. Rooma on ihana kaupunki kunhan ei liikaa kiirehdi.


Linnoituksen ympärillä on neljä linnaketta, jotka ovat saaneet niemensä neljän evangelistan mukaan. Vanhoja kanuunoita on siellä täällä ja muuta sotamateriaalia. Heti Castel Sant'Angelon sisäänkäynnistä kun lähtee kiertämään oikealle koilliseen, ulkoisen muurin kupeessa sijaitsee pieni kappeli nimeltä Santa Croce, Pyhän ristin kappeli. Tässä kappelissa saivat kuolemaantuomitut käydä tekemässä synninpäästön, ja ottaa vastaan sakramentit, jos halusivat.


Borgon kaupunginosa on Rooman 14. ja  se sijaitsee Vatikaanin edustalla. Borgo ei kuulu Rooman varsinaiseen keskustaan. Ammoisina akoina alue oli kosteaa, joten malariahyttyset viihtyivät hyvin alueella. Borgon aluetta käytettiin myös hautauspaikkana. Aikoinaan Borgosta läksi kaksi tietä, Via Cornelia, joka yhtyi myöhemmin Via Aureliaan ja Via Triumphalis, joka yhtyi Via Cassiaan. 

Keisarillisella ajalla alueella sijaitsi joitakin mahtavia keisarillisia huviloita ja puutarhoja. Caligula rakennutti sirkuksen (Circus Gaianus) nykyiselle Pyhän Pietarin torille jonka sitten keisari Nero rakennutti vielä entistäkin suuremmaksi (Circus Neronis). Sirkukseen pääsi portin kautta ja Nero rakennutti kivisillan puusillan sijalle Teveren joen yli. 

File:Castelsantangelo.scorcio.jpg

Keisari Hadrianus (toimi keisarina vuosina 117-138 jaa) rakennutti valtavan mausoleumin, Mausoleo di Adriano/ Castel Sant'Angelo (enkelilinnoitus) itseään varten ja sinne pääsi Pons Aeliuksen siltaa pitkin. 

Hadrianuksen Mausoleumi/Castel Sant'Angelo on nykyään museo vuodesta 1906 lähtien. Mausoleumia alettiin rakentamaan jo vuonna 139 jaa kun keisari Hadrianus oli vielä elossa. Vuonna 271 mausoleumista tehtiin linnotus.

Mausoleumiin on haudattu Hadrianuksen lisäksi hänen vaimonsa Sabina, keisari Antonius Pius ja hänen vaimonsa Faustina, Lucius Verus, Marcus Aurelio, Commondus, Septimus Servus ja Marcus Aurelius Antonius Bassianus, toiselta nimeltään Caracalla. Haudat sijaitsivat sylinterin muotoisessa säiliössä, 64 m diametriltään x 20 m korkeudeltaan. Sylinteri asetettiin multakumpareen päälle ylinpään kerrokseen. Kaiken sen päälle laitettiin monumentti jossa Aurinkojumalaa ja Hadrianusta kuskattiin pronssivaunuissa, quardrica, neljän hevosen vetäminä. 


Aurinkojumalan pää löytyy nykyään Sala da Rotunda'sta Vastikaanin Museosta. Missä lienee hevoset. Nykyään Castel Sant'Aneglon katolla seisoo paavi Gregorius Suuren näkemän "näyn mukaan" arkkienkeli Mikaelin pronssipatsas, joka asetettiin sinne 1700-luvulla.



Castel Sant'Angelon kahvila

Näköala linnoituksen terassilta on aivan mahtava kokemus. Terassilla on näytelty Buccinin oopperaa Tosca aikoinaan. Nykyään on terassilla silloin tällöin musiikiesityksiä.

Linnoituksessa on myös kahvila, josta on myös mukavat näköalat jos sattuu saaman pöydän ikkun-aukon edustalta. Kahvilan antimia ei ole kehuttu mutta ympäristö ja näköala on nautinollinen. Ainahan sitä voi syödä pizzan tai juoda kahvit vaikka se maksaisikin maltaita. Varokaa ettei lokit nappaa voileipäänne.


Kahvila

File:Castel Sant Angelo 102 2053.jpg

Ponte Sant'Angelo/Pons Aelius

Castel Sant'Angelon edustalla, kun kävellään Ponte Sant'Angelon sillan yli, sijaitseva pieni tori oli teloituspaikka Kirkkovaltion ajalla.


Keisari Hadrianus rakennutti sillan vuonna 134, jonka nimeksi tuli Pons Aelius. Kuudennella vuosisadala Gregorius Suuri vaihtoi nimen niin Hadrianuksen Mausoleumille kuin sillallekin, Castel Sant'Angelo ja Ponte Sant'Angelo. 

Silta hajosi pyhiinvaeltajien painosta ja huonon kuntonsa takia 1400-luvulla ja noin kaksisataa pyhiinvaeltajaa hukkui Teveren jokeen. Paavi oli sitä paitsi pannut maksun sillan ylikulkeville, mutta paavi Clemente VII de'Medici poisti maksun ja laitatutti Pyhän Pietarin ja Paavalin patsaat sillan kaiteelle. Myöhemmin Pyhä Pietari ja Paavali saivat seuraa kymmenestä enkelipatsaasta jotka valmisti  Gian Lorenzo Bernini 1600-luvulla. Nykyiset patsaat sillankaiteilla ovat kopiota. Kaksi alkuperäistä enkelipatsasta ovat Andrea della Fratten kirkossa koristamassa pääalttaria.


File:Borgo 2946.JPG

Borgo Pio on yksi Vatikanin kaduista, joka lähtee Via di Porta Castellolta ja päätyy Pyhän Pietarin basilikan ääreen. Kadun varressa on paljon ruokapiakoja ja kahviloita, sekä hotelleja ja vuokra huoneistoja, jotka ovat entisiä pyhiinvaeltajen asuntoloja. Kadun varrelta löytyy kaikkea mitä turisti tarvitsee. Kadulla tungeksii aika ajoittain ihmisiä ympäri maapalloa.

Vatikaanin kukkulalla pidettiin ensimmäiset kristittyjen vainot vuonna 67, kesari Neron aikana. Vuosi sen jälkeen keisari Nero teki itsemurhan. 

Esikristilliset tiesivät että Pietari haudattiin Vatikaanin kukkualle joten paikasta tuli pyhiinvaelluspaikka heti sillään. Kerrotaan että Paavi Anacletus (kolmas paavi kun/jos Pyhä Pietari luetaan mukaan) rakennutti oratorioumin, rukouskappelin, haudan päälle. Hän jakoi Rooman 25 seurakuntaan mutta siitä ei ole tarkenpaa tieto kuinka monta pappia oli siihen aikaan. Anacletus on haudattu Pyhän Pietarin basilikaan. 

Vasta keisari Konstantinus I Suuri rakennutti kirkon kappelin paikalle vuonna 324. Se vanha Pietarinkirkko hajosi 1600-luvulla ihan käsiin ja sen tilalle rakennettiin uusi, jonka raketamien eksti 20 vuotta, vuosina 1506-1526. Kymmenisen arkkitehtiä tarvittiin rakentamiseen, vaikka Michelangelo Buonarroti teki suurimman homman.Hän kasasi entisestä hajoamaisillaan olevasta rakennuksesta nykyisen basilikan.



Via della Consiliazione, Santa Maria in Traspontinan kirkko

Kirkko on avoinna viikon kaikkina päivinä, mutta se on suljettu joka päivä kello 13-16. KUkron takana Borgo Sant Angelon kadulla sijaitse pienmpi krikko nimeltä Lectio Divina. En oikein ymmärrä tämän kirkon varsinaista tarkoitusta mutta kaiketi sen tarkoitus on vain yksinkertaisesti lukea rukouksia yhdessä. Ei ole omaa kokemusta siitä.


Santa Maria in Traspontina on Neitsyt Marialle omistettu seurakunta kirkko. Seurakuntakirkko tässä tarkoittaa vain sitä että tänne voi tulla kuka vaan. Italiassa ei synnytä seurakuntaan. 

Kirkko on karmeliittien omistuksessa. Kirkko rakennettiin Ottaviano Mascherinon piirustusten mukaan. Yläalttari-essee on Carlo Fontanan teos. Oikealla oleva toinen sivukappeli on pyhitetty Saint Knutille. Tämä on Tanskan kansallinen pyhäkkö Roomassa. Upea kirkko kertakaikkiaan.


Karmeliittien kirkko joka on tipaten täynnä ihastuttavia kappeleita. Kirkko on luultavasti valmistunut vuonna 772 ja 1500-luvulla karmeliitit saivat sen omistukseensa. Kirkko on erittäin hyvässä kunnossa. 

Kirkkoon on haudattu tanskalainen kuningas Knut Pyhä ja myöhemmin Tanskan kuningas Christian X kustansi 1900-luvun alussa kirkon korjauksia ja lahjoitti kirkolle uuden rippituolin ja uusia penkkejä, joista 24:ssä penkisssä edestäpäin laskien on merkattu kuninkaan nimimerkillä. Kirkko on todellakin näkemisen arvoinen. Heinäkuun 16. vietetään erikoista karmeliittien juhlaa.

Santa Maria in Traspontina (Rome) - Dome and ceiling.jpg

Santa Maria in Traspontinan kirkon kattokupoli

Tämä on todellakin upea kirkko, missä on runsaasti kauniita kappeleita.


Oratorio dell'Annunziata, Lungotevere Vaticano,
 Via San Borgo Pio X

Pietro Passalacqua suunnitteli oratoriumin 1700-luvulla vastapäätä Borgo Santo Spiriton kirkkoa ja se kuului samalle uskonnolliselle järjestölle Santo Spirito, kuin sairaalakin. 

Borgossa sijaitseva Santa Maria Annunziata, jota kutsutaan myös Annunziatinaksi, Oratorio della Santissima Annunziata ja Oratorio dell'Annunziatella, on kirkkorakennus/rukoushuone, joka on omistettu Neitsyt Marian ilmestymiselle.

Mutta kun Via della Consolazionen paraatikatua, sovinnonkatua, alettiin rakentamaan 1940-luvulla, niin kirkko pantiin paloiksi ja kasattiin kasaan uudestaan kymmenen  vuotta myöhemmin, Via di San Borgo Pio X:n varrelle. Kirkko on aivan liian kaunis tyystin hävitettäväksi ja sen jukisivu varsinkin on ihailun arvoinen. Kirkossa sijaitseva Madonna della latte, "maitomadonna" on erittäin arvokas ikooni.


Madonna della Latte, "Maitomadonna", Antoniazzo Romano

Maria annunziata.jpg

Oratorio Santa Maria in Annunziata, Borgo Santo Spirito

Maitomadonna ei ikävä kyllä näy valokuvassa, mutta se sijaitsee tuossa kuvan vasemmalla puolella.



 San Lorenzo in Piscibus, Via Borgo Santo Spirito, 
Vatikaanin kupeessa

San Lorenzo in Piscibus on jäänyt ahtaalle kun on rakennettu asuinrakennuksia sen ympärille. Olen tehnyt oman postauksen tästä mielenkiintoisesta kirkosta.


San Lorenzo in Piscibus on yksi Rooman vanhimpia kirkkoja. Alunperin 1100-luvulta ja uuskorjattu 1600-luvulla, jolloin kirkko sai vivahteita barokin tyylistä.  


Porta Cavalleggeri nykyään 

Katu on saanut tässä kohtaa saman nimen, Via di Porta Cavallegegri. Nimi tarkoittaa kavalleriaa/ratsuväkeä. Tämä portti on yksi  eniten käytössä oleva 'sisäänäkäynneistä' Pyhän Pietariin torille. Tässä pysähtyy useita busseja kuten 3464, 46916982...

Entinen portti on muurattu umpeen ja muurista on hajoitettu suuri pala pois, jotta saatiin leveämpi kulkuväylä Pyhän Pietarin kirkkoon. Katu joka kulkee tästä ohitse on erittäin vilkkaasti liikennöity leveä katu nimeltä Via di Porta Cavalleggeri, jossa on Pyhän Petarin kirkon lähin bussipysäkki. Keskustasta tulee esimerkiksi bussi 64 Terminiltä ja bussi 46 Piazza Venezialta ja pysähtyy tässä vasemalla puolen rakennuksen seinustalla. Oikealla puolen on autotunneli, josta katu nousee ylös Vatikaanin kukkualle.


San Pietro in Borgo, Porta Cavalleggeri

San Pietro in Borgon kirkko kuuluu Vatikaanille. Kirkkoa kutsutaan myös nimillä San Salvatore in Terrione ja San Salvatore in Ossibus.Cavalleggeri viittaa ratsumiehiin.

Ranskalaiset pyhiinvaeltajat ovat aikoinaan käyttäneet kirkkoa asuntonaan. Kirkko on peruskorjattu vuonna 1923. Tietääkseni se on Vatikaanin hyväntekeväisyysjärjestön Caritaksen käytössä nykyään. Kirkon ovelta jaetaan iltaisin ruokapaketteja kodittomille ja nälkäisille.



Sant' Anna dei Palafrenieri sijaitsee Vatikaanin" sisällä". Kirkossa saa kuitenkin käydä kuka vaan. Täällä on postaukseni kirkosta.



 Sant'Anna Palafrenieri


Campo Santo Teutonico, Piazza dei Protomartiri Romani

Tämä mielenkiintoinen ja kaunis hautausmaa sijaitsee Via della Sacrestialla. Kuja kulkee Pyhän Pietrain basilikan eteläistä seinustaa ja johtaa Piazza dei Protomariti Romanille. Sveitsinkardistit jotka vartioivat kujan porttia, odottaa että heille kertoo syyn miksi haluaa mennä kujalle. Saksaa puhuvilla on kaiksita helpointa päästä portin lävitse. Useimmat ovat saksalaisia, jotka käyvät hautausmaalla ja sen kirkossa. Täällä oma postaukseni.


Campo Santo Teutonico

Sijaitsee Vatikaanin muurin ulkopuolella, mutta kuuluu silti Vatikaanille. Alueella on kirkko, hautausmaa ja koulu. Alunperin paikalla sijaitsi hospitsi pyyhiinvaeltajia varten. Monet heistä oli sairaita ja tulivat viimeisillä voimillaan Paaavin luo saamaan siunauksen ja syntienpäästön. Useammat kuolivat sillä matkalla ja osa heistä haudattiin tähän hospitsin viereen ja osa kaupunginmuurien ulkopuolelle, kaupunginmuureissa olevien porttien ulkopuolelle. 

Santa Maria della Pietan kirkko rakennettiin hospitsin viereen. Kirkosta ja hautausmaasta tuli erikoisesti saksalaisten pyhiinvaeltajien oma paikka. Kirkko ja hautausmaa on avoinna kävijöille messujen aikaan.


Campo Santo Teutonicon hautausmaa tai kirkkomaa paremminkin


Campo Santo Teutonicon hautausmaa katsottuna ylähäältä päin

Kuvassa taka-alalla oleva rakennus seinäkkäin Campo Santoa on paavin audienssisali ja sen ovaali ikkuna näkyy kuvassa.



Borgo Pion katu on  suosittu vilkas kävelykatu Vatikaanin alueella. Nimensä se sai siitä että paavi Pius asui kujan varrella.

Borgo Pio on tie yhdistää Via di Porta Castellon ja Via Porta Angelican kadut. Kadun varrella sijaitsee mukavia suhtkoht halpoja hotelleja ja useita rauhallisia ruokapaikkoja, sekä tietysti McDonnalds amerikkalaisia varten. Monen monta myymälää, missä myydään uskonnollista tavaraa ja myös turistikrääsää myydään kadun varrella.

Tämän kauemmaksi ei tarvitse lähteä jos on tullut Roomaan lähinnä Vatikaanin takia. Katu ja sen ympäristön kadut ja kujat ovat rauhallisia paikkoja ruokailla ja yöpyä. Täällä on ravintoloita vieri viereessä. On voiliepäkauppoja, kahviloita ja viinibaareja.Ruokatavara myymälöitäkin löytyy. Erittäin kallis venäläinen ikoonimyymäläkin sijaitsee täällä Centro Russiassa.


Trattoria/Pizzeria Marcantonio, Borgo Pio 146 on suositeltava. Avoinna kello 11-22 joka päivä, ilman iltapäivän 'pausea'. Monen mielestä parasta pizzaa Roomassa.


Talon viinit seisoo valmiina pöydässä, mutta sen voi vaihtaa johonkin muuhun juomaan. 

Lungotevere Vaticano, Lungotevere in Sassia ja Lungotevere Catsello ovat rantakatuja, joista vain Lungotevere Vaticanolla ei ole autoliikennettä, mutta sitäkin enempi kävelijöitä. Kadulla on kaupustelijat riesana. 

Älkää koskaan ostako mitään kadulta, sillä niin myyjä kuin ostajakin saa sakkoja, jopa 100€, jos poliisit sattuu näkemään.  Silti kaupustelijoista ei ole päästy eroon. Heillä on filtti jonka päälle he asettaa tavaransa myyntiin ja kun he näkevät poliisien lähestyvän, niin he kasaa filtin tavaroineen ja juoksevat pakoon, hyppäävät bussiin jos sellainen sattuu ajamaan ohitse.

Borgo Angelico/Enkeleiden kylä, vaikkakin tässä tapauksessa kylätie, on lyhyt kadunpätkä, mikä toimii enimmäkseen autoparkkina.  Kadun perusti paavi Pius IV 1500-luvulla ja se on näin ollen vanhin kaduista Vatikaanin edustalla. Tällä  alueella nunnat viljelivät vihhanneksia  ja hedelmiä paaville. 


Mura Leonide, kuten Vatikaanin muuria nimitetään


Santo Spirito in Sassia/ Saksilaisten Pyhän Hengen kirkko

Santo Spirito in Sassia käsittää kokonaisen ison kortteliston, missä on monenlaista toimintaa. Sassia tarkoittaa sakseja, joilla oli tässä hospitsi aikoinaan. Ajan kanssa alueelle syntyi saksien yhdyskunta, jotka sitten saivat paavilta luvan rakenta kirkko samalle tontille ja näin syntyi Santo Spirito in Sassian kirkko. Täällä postaukseni kirkosta.

Saksit olivat olivat germaaninen heimo, kansa tai muu ryhmä nykyisen Luoteis-Saksan alueella sekä kapealla kaistaleella nykyistä Hollantia. Saksit tunkeutuivat Britanniaan, mistä juontuu englanninkielisiä tarkoittava nimitys anglosaksit.



Nunnat shoppailemassa


Vesiposti


Sovinnon katu/Via della Concliazione

File:014PalazzoTorlonia.JPG

Palazzo Giraud Torlonia, Via delle Conciliazione

Tämä palatsi on ollut yksi Rooman upeimmista. Sen omisti Torlonian erittäin rikas ja arvovaltainen suku. Palatsissa asui Espanjan kuninkaan tytär prinsessa Beatrice de Bourbon, joka oli naimississa Alessanro Torlonian kanssa. Prinsessa asui palatsissa kuolemaansa saakka vuoteen 2002.

File:Borgo - palazzo Cesi Armellini 1150686.JPG

Palazzo Cesi Armellini

Tällä alueella sijaitsee toistakymmentä isoa upeaa palatsia. Muun muassa Palazzo della Rovere. Useat palatsien akuperäiset omistajat olivat kardinaaleja tai sukua kardinaaleille tai paaveille. He saivat automaattisesti Vatikaanin kansalaisuuden ja heitä ja  heidän jälkeläisiään kutsutaan aatelisten aatelisiksi, black nobility/musta aateli. Pitkä liuta italialaisia korkea-aatelisia kuuluu tähän ryhmään, muun muassa suvut Colonna, Massimo, Orsini, Pallavicini, Borghese, Odescalchi, Ludovisi, Savelli, Caetani, Aldobrandini ja Conti.


Porta Angelican portti ja Strada Angelican katu rakennettiin johtamaan pohjoisesta päin tulevia pyhiinvaeltajia suoraan Porta del Popololta pitkin Strada Angeloa Porta Angelon portille. Portti on muurattu kiinni ja uudempi portti on viereessä. Jäljellä on lyhyt pätkä katuakin, vaikka aluetta on rakennettu uudestaan ja tehty uusia katuja. Sitä pitkin tallaa turistit Vatikaanin museon ja Pyhän Pieterin kirkon väliä. Välimtakaa on melkein kilometri.

Alueelle rakennettiin pyhiinvaeltajille hospitseja, joissa he saivat yöpyä ja ruokailla. Pyhiinvaeltajien järjestöjä nimitettiin Scholae nimellä. Scholaet jakautuivat kansallisiuuksien mukaan ja jokaisella oli oma kirkko ja hospitsi, kuten saksit, langobardit, friisit ja frankit jne. 

Se oli saksalaiset kun aloittivat kutsua aluetta nimellä Burg, josta sitten tuli nykyiselle kaupunginosalle nimeksi Borgo. Borgo sijaitsi Aurelianuksen kaupunginmuurin ulkopuolella ja siksi alueelle hyökättiin useamman kerran. Paavi Leo VI rakennutti 800-luvulla Pyhän Pieterin basilikan ympärille muurin ja sen aikainen Vatikaani oli niemeltään Citta Leonina ja muuri sen ympärillä Mura Leonide.

File:Vatican 3.jpg


Porta Angelica nykyään



Porta Angelican kupeessa sijaitsi tämä kirkko, Santa Maria della Grazie ja sen vieressä eremiittiluostari. Kirkko purettiin ja aivan upouusi saman niminen kirkko rakennettiin Porta Angelican ulkopuolelle, lähelle Vatikaanin museon pääsisäänkäyntiä, Cipron metroaseman lähellä.

Cipron metroasemalta pääsee metrollla Terminin rautatieasemalle. Cipron alue on ihan OK alue asustella, mutta vielä parempi alue on Viale Vaticanon pohjoispuolella.  Kirkon edustalta on noin 300 metriä Vatikaanin museoon, mutta siinä on korkeat portaat ylös Viale Vaticanin kadulle. Ottavianon metroasema on siinä lähellä.

Bussi 49 kulkee Viale Vatikaania pitkin. Kirkon kupeesta lähtee pitkänmatkan busseja muun muassa Viterbohon, Civita Castellanaan ja Manzianaan. Kirkon takaa Cipron metroaseman luonna on iso parkkipiakka missä käy bussit 492 ja 990L. Bussi 492 on minun suosikkibussini Roomassa!


Roesler Franz: Via dei Penitenzieri/Via di Porta Santo Spirito


Porta Santo Spirito

Portin 'tuolla puolella' kadun nimi on Via dei Penitenzieri, mikä päätyy Borgo Santo Spiriton kadulle. Katu kulkee saman nimisen sairaalan taustalla.

Borgo Santo Spiriton katu alkaa läheltä Vatikaanin eteläistä kaariholvia ja kulkee kohti Castel San Angeloa. Kadun varella sijaitsee useita uskonnolis aisntituutteja ja Santo Spirito Sassian kirkko. 

Kadun alkupäässä sijaitsee Santo Spirito niminen nunnaluostari, missä voi yöpyä. Lusoatrit ovat eirttäin sisitejä ja niisä on hyvä palvelua. Ei eroa hotellisasumeista muutakuin sillä eteti luosrarissa saa olla juovukissa,mutta mikään ei estä juomasta viiniä päivälliseä ja tulla sitten luostariin nukkumaan. Tupakointi on luvallista vain kadulla. 



Saksalaisten kansalliskirkko, tai paremminkin saksilaisten,  jonka yhteydessä oli heille oma hospitsi. Kirkon yhteydessä sijaitsee saman niminen sairaala. Kirkko ei ole enää kirkko vaan, siinä pidetään taidenäyttelyjä silloin tällöin. 


Täällä on oma postaukseni Santo Spirito in Sassian kirkosta.


Santo Spirito Sassian sairaalan sivustaa. Sairaala oli Euroopan ensimmäinen sairaala ja se toimii vieläkin. 


Patsas Santo Spirito Sassian sairaalan edustalla


La Ruota, Santo Spirito in Sassia

Reikä johon sai laittaa lapsensa josta ei voinut pitää huolta. Vieressä reikä almuja varten.


Ponte Vittorion silta


Piazza delle Vaschette, Acqua Angelica



Ponte Sant'Angelo

Tätä siltaa pitkin useimmat saapuvat Vatikaaniin.