Sancta Sanctorum, Piazza San Giovanni in Laterano
Avoinna kello 6.30-12.00 ja 15.30-18.00.
Messu arkisin kello 6.30, 7.00, 9.00 ja 10.00
sekä kesäkaudella kello 18.00, talvikaudella kello 17.30.
Messu sunnuntaisin ja pyhäpäivinä kello 7.30, 8.30, 10.00 ja 11,30
sekä kello 18.00 kesäaikaan ja 17.30 talviaikaan.
Samassa rakennuksssa on sijainnut kirkkosali nimeltä San Lorenzo in Palatino ja siitä on ainakin osa vieläkin jäljellä. Sancta Sanctrorium on luultavasti ainakin osittain rakennettu sen entisen kirkon tiloihin.
Non est in toto sanctior orbe locvs, lukee yläkerrassa, ja se tarkoittaa että koko maailmassa ei ole pyhenpää paikkaa kuin tämä.
Nykyisen rakennuksen on suunnitellut Domenco Fontana vuonna 1589.
Archeropita, SS Salvatore, "Pyhä Pelastaja"
Alttarilla on kuva Jeesuksesta, hänen kasvonsa ja jalkansa näkyvät aukoista. Kerrotaan että Jeesuksen kuvan olisi Luukas maalannut. Luukaksen kerrotaan maalanneen myös madonnaikooneja. Kuvaa kutsutaan kreikkalaisella nimityksellä acheropita'ksi. Se trakoittaa "ei tehty ihmiskäsin". Nimitystä käytetään kaikista pyhistä kuvista, ikooneista, joiden uskotaan saavan aikaan ihmetekoja. Siitä syystä näitä kuvia voidaan pitää reliikkeinä.
Freskomaalaukset ovat 1200-luvulta ja luonnollisestikin useamman kerran putsattu.
Scala Sancta, Pyhät portaat, jotka johtavat ylös Sancta Sanctoriumiin
Kerrotaan että Konstantinus Suuren äiti Helena olisi tuonut porrassaskelmat Gerusalemista siellä käydessään. Nämä portaat olisivat siis ne samat joita pitkin Jeesus ryömi polvillaan Pontius Pilatuksen eteen tuomittavaksi.
Pyhiin portaisiin ei saa astua jaloilla. Näitten portaiden lisäksi on myös tavalliset portatt ylös, heille jotka eivät voi tai halua ryömiä polvillaan ylös näitä pyhiä portaita pitkin.
Oratorio Santissimo Sacramento al Laterano
Santissimo Sacramento tai SS, kuten se tavallisesti lyhennetään, tarkoittaa pyhää sakramettia. Pyhät sakramentit säilytetään yleensä tabernaculum'issa, jotka sijaitsevat pääalttarilla tai sen edustalla. Tabernaculum'issa palaa lamppu jatkuvasti sen merkiksi että se sisältää pyhän sakramentin. Tabernakeleita on monenlaisia ja -kokoisia. Nykyään tabernaculumia käytetään melkein vain juutalaisten pyhistä alttariasetelmista. Kristityt käyttävät nykyään mieluiten nimitystä baldakiini, vaikka aivan sama sai se ei ole. Kristillisissä kirkoissa tabernaculum'illa tarkoitetaan pilareiden päälle rakennettua baldakinia jossa sijaitsee pyhät reliikit, pyhät ikoonit tai krusifiksi. Tabernacelum on rakennettu pääalttarin päälle katollisissa kirkoissa.
Ambrosialaisen riitin mukaan sakramenttejä käytetään rukoukissa joka kuukauden kolmas sunnuntai. Erikoista sakramettien juhlariittiä nimitetään nimellä Corpus Domini. Juhla on eräänlainen ruumiin juhlapäivä jota vietetään 60 päivää pääsiäisen jälkeen.
Luostarin kupeessa seisoo jämäkkä muuri joka on rippeitä Serviuksen kaupunginmuurista. Samassa rakennuksessa sijaisee San Paolo bankin pääkonttori.
Tämä samassa rakennuksessa Sancta Sanctoriumin kanssa sijaitseva Oratorio avattiin 1700-luvun lopulla San Lorenzo in Palatinon kirkon yhteydessä sijainneen samannimisen munkkiveljeskunnan käyttöön. Rakennuksessa on vieläkin luostari, vasemmalla puolen, jonka omistaa passionisti nunnaluostari.
Luostarin kupeessa seisoo jämäkkä muuri joka on rippeitä Serviuksen kaupunginmuurista. Samassa rakennuksessa sijaisee San Paolo bankin pääkonttori.
Tämä samassa rakennuksessa Sancta Sanctoriumin kanssa sijaitseva Oratorio avattiin 1700-luvun lopulla San Lorenzo in Palatinon kirkon yhteydessä sijainneen samannimisen munkkiveljeskunnan käyttöön. Rakennuksessa on vieläkin luostari, vasemmalla puolen, jonka omistaa passionisti nunnaluostari.
Sancta Sanctoriumin paikalla sijaitsi aikaisemmin kirkko jonka nimi oli juuri San Lorenzo in Palatino. Kirkko on osittain vieläkin jäljellä. Rakennus oli alunperin Rooman piispan virallinen asunto ja virkahuone ja kirkko piispan yksityinen kirkko. Siihen aikaan vain piispalla oli avain hallussan. Kirkko mainitaan jo 700-luvulla. Paavi Sixtus V käski laittaa pyhät portaat rakennukseen 1600-luvulla.
Rooman kunnan sivuilla kerrotaan että San Lorenzon kirkkoa, Oratorio San Silvestroa (tarkoittaa kaiketi Sancta Sanctoriumia? tuskin Oratorio SS al Lateranoa) ja luostaria näytetään ryhmissä maantaisin, tiistaisin, torstaisin ja perjantaisin talviaikaan (lokakuu-maalsikuu) kello 10.30-11.30 ja 15.00-16.00, kesäaikaan (huhtikuu-syyskuu) kello 10.30-11.30 ja 15.30-16.30. Varaus on tehtävä etukäteen puh. 06-7726641 tai scalasanta@scalasanta.org. Sisääpääsymaksu 3,50 € San Lorenzon kirkkoon ja 5 € jos haluaa nähdä oratorionkin. Mutta toisaalta, pääseehän sinne ominkin neuvoin ja ihan ilmaiseksi. Luostariin pitäisi minun ymmärryksen mukaan päästä ihan ilmaiseksikin vierailemaan.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti