Omat Blogit:

sunnuntai 20. huhtikuuta 2014

Buona Pasqua, Hyvää Pääsiäistä!




Italialainen pääsiäinen alkaa palmusunnuntaina, Domenica delle Palme. Palmusunnuntai aloittaa ns Pyhän viikon, Settimana Santa. Pääsiäistä siis vietetään tänä vuonna 13.4-20.4 välisenä aikana. Pääsiäinen on melko iloinen juhlallisuus kuten joulukin katolilaisille. Kiirastorstai ja pitkäperjantai ovat tavallisia työpäiviä Italiassa. Mutta katollinen kirkko juhlii perinteiden mukaan pääsiäistä koko viikon.

 

 Paavi kantaa symboolista palmunoksaa



Pugliasta tuli väkeä koristamaan Pyhän Pietarin toria palmusunnuntaita varten ja he istuttivat jopa oliivipuita torille. No jaa tilapäisesti vain. San Remon vankilassa vangit ovat tehneet käsitöinään erittäin kauniita olivipuu koristeita joita sitten kaikki papit ja kardinaalit sekä paavi pitelevät käsissään. 

Perinteen mukaan jokainen torilla juhlallisuuksiin osallistunut saa mukaansa palmupuunoksan mutta kuinka tuo on käytännössä toteutettu niin sitä en osaa sanoa. Ehkäpä sitä saa taittaa oksan noista puglialaisten "istuttamista" oliivipuista, mistäs muusta. Torilla oli kyllä paljon väkeä, niin paikallisia kuin turistejakin, monia tuhansia. 

Nyt palmusunnuntaina pidettiin erityinen palmusunnuntain konsertti Andrea della Vallen kirkossa. Siellä esitettiin Giseppe Verdin Requim kello 16.30, aivan ilmaiseksi. San Andrea della Vallen kirkossahan on tavallista parempi akustiikka ja siellä on esitetty ja filmattu Puccinin opperaa Tosca. 



Lauantaina, pääsiäisaattona, on paavillinen messu Pyhän Pietarin basilikassa kello 9.00. Pääsiäispäivänä, siis sunnuntaina, on messu kello 10.15 puolestaan Pyhän Pietarin torilla. Tämä messu on valtava tapahtuma jolle ei ehkä lyö mikään muu katollinen tapahtuma vertojaan. Paavi toimittaa myös samalla tavallisen tapansa mukaan Urbi et Orbi siunauksen, hän siunaa Rooman ja roomalaiset (urbi) sekä koko maailman (orbi) Pyhän Pietarin basilikan parvekkeelta. 

Tämän kaiken lisäksi pidetään pyhällä viikolla useita upeita konsertteja. Perinteinen pääsiäiskonsertti kello 18.30 Santi Giovanni e Paulon basilikassa jossa esiteään klassista musiikkia niin sanotusti "koko rahan edestä", vaikka konserti on ilmainen. Tämä pääsiäiskonsertti näytetään suorana lähetyksenä TV:ssä. Pääsiäisen vietto poikkeaa Italiassa paikkakunnalta toiseen. Roomassa ei juuri pääsiäisestä huomaa muuta kuin Vatikaanin ja katollisen kirkon pääsiäismeiningit ja herkkukauppojen ikkunoista, joihin on tungettu makeata vatsan täydeltä. Roomassa pidetään myös ns "maallisia" konsertteja kirkollisten konserttien lisäksi. 

Pääsiäiskoristelua ei juuri tunneta lainkaan. Kodeissa laitetaan yhdessä lasten kanssa värjättyjä kananmunia, pääsiäismunia, makeisia ja muuta pientä koristusta pöytään, mutta kaupungilla ei koristelua ole, muuta kuin makeiskauppojen ikkunoissa.

Eikä ole oikeastaan olemassa perinteisiä ruokalajejakaan vaikka useimmat syövät lampaanlihaa muodossa tai toisessa sekä sen pakollinen suklaamunan jälkiruuaksi. Keitettyjä kananmunia maalataan useissa lapsiperheissä kuten monissa muisskain Euroopan maissa. Suklaamunat ovat isoja ja niitten sisältä löytyy melkein aina jokin yllätys. Roomalaiset omivat mielellään tapoja muista maista, varsinkin amerikasta, jota kohtaan tunnetan eräänlaista viha-rakkautta. Italialaiset ovat kiitollisia että USA pelasti heidät Mussolinilta ja Hitleriltä ja vapautti heidät 18-vuotiselta natsiajalta.

Pääsiäisen huipentuma perheissä on pääsiäislounas joka syödään ensimmäisenä pääsiäispäivänä. Ei ole väliä mitä syödään, kunhan syödään juhlallisesti. Roomassa useat perheet varaavat ravintolasta pöydän pääsiäislounasta varten. Perinteisesti paasto on kuulunut pääsiäistä edeltäviin viikkoihin, mutta tuskin kukaan paastoaa nykyään. 

Vuoteen 1870 saakka oli olemassa oikein lista kutakin paikkakuntaa varten, jossa luki mitä sai kukin syödä paaston aikana. Eipä silti, pääsiäisviikolla ei saanut tehdä juuri mitään muutakaan, ei ainakaan juhlia, tanssia tai tapella. Useimmalle roomalaiselle pääsisäinen on vain kevään merkki, ilman uskontoa, ja monena vuotena on pääsiäisenä Roomassa ollut suomalaisen näkökannalta katsoen täysi kesä. Nyt jo on ollut useita viikkoja iltapäivisin yli kaksikymmentä astetta lämmintä. Roomalaiset lähtevät sankoin joukoin picnicille rannoille tai puistohin. Tänä vuonna on kesä kuukausi edellä ajastaan joten monet kerrat on jo päästy picinicille. 

Yleisiä puistoalueita jotka roomalaiset ovat perineet aatelissuvuilta on Roomassa paljon. Sen lisäksi myös valtava määrä luonnonreservaatteja ympäri Roomaa. Mukaan otetaan kertakäyttögrilli, jossa sitten grillataan lihaa, makkaraa ja vihanneksia. Viiniä ja muuta juotavaa, kaikenlaista muuta makeaa suuhun pantavaa otetaan myös mukaan. Tapana on ottaa myös kitara mukaan jotta nurmikolla istuen sitten soitetaan ja lauletaan yhdessä. Lapset heittävät kuperkeikkoja nurmikolla yhdessä koirien kanssa. Luonnon helmassa vietetään sitten koko päivä jos vaan sää sen sallii. 


Colomba di Pasqua kakku muistuttaa muodoltaan pulua joten siitä nimi colomba. Tästäkin löytyy Italiassa monia variaatioita. Pasquetta tarkoittaa pääsiäislomaa, mikä nykyään on vain yksi päivä, toinen pääsiäispäivä. Kiirastorstai kuin pitkäperjantaikin ovat ihan tavallisia työpäiviä. Italiassa ei ole valtion kirkkoa, kuten ei Ruotsisakaan. Uskonto on molemmissa maissa yksityinen asia, eikä sitä opeteta kouluissakaan.

Pääsiäisviikolla palmusunnuntain jälkeen juhlitaan tavalla tai toisella pääsiäistä vapaa aikana työn lomassa. Jotkut menevät konsertteihin tai messuihin. Aivan aito olivinoksa kuuluu asiaan ja sellaisen näkee melkein jokaisen kädessä. Muuten ei pääsiäsikoristelua tunneta Italiassa. Ruokalajitkin ovat paikallisia tapoja noudattavia. Makeata syödään aina olipa sitten arki, joulu tai pääsiäinen.

  ägg

Erittäin hyvää ja rattoisaa Pääsiäistä kaikille!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti