Omat Blogit:

keskiviikko 23. heinäkuuta 2014

Kuuma kesä


Caldo africano, afrikkalainen helle Saharasta valloittaa Rooman joka kesä jopa useamman kerran. Harvemmin sentään on yli +40 astetta, onneksi.

Aikoinaan ei roomalaisilla ollut muuta kuin yksi lomapäivä pyhien lisäksi. Sitä ainoaa lomapäivää nimitettiin nimellä ferragosto, joka on vieläkin lomapäivä 15. elokuuta. Usein sattuukin vuoden kuumin päivä ainakin Roomassa juuri tuolle päivälle tai johonkin 20 päivän tienoille. Se oli itse keisari Augustus joka vuonna 18  eaa asetti tämän lomapäivän käytäntöön.

Vuosi vuodelta roomalaiset kesät ovat muuttuneet epävakaiksi. Kovia helteitä viikko silloin ja viikko tällöin ja siinä välissä sitten myrskyä, sadetta, ukkos- ja raekuuroja. Ja kun Roomassa sataa niin se sataa todellakin kaatamalla. Hellepäivät  ja sademyrskyt vuorottelevat.Toki hellepäiviä on enempi. 

Parhaillaan tätä kirjoittaessani kerrotaan että Afrikasta on tulossa anticyklooni nimeltä Estate, kesä, joka työntää tosi kuumaa ilmaa Afrikan Saharasta Italian niemimaalle ja Roomassakin tulee lömpöasteet nousemaan entisestään jo hellelukemista lähemmäksi +40 astetta. 

Roomassa on ollut jo kauan syytemi että kunta palkkaa vapaaehtoisia auttamaan vanhuksia ja sairaita kesähelteillä. Juomavettä jaetaan ilmaiseksi ja vapaaehtoiset käyttävät vanhuksia ja sairaita useaan suihkussa  tai ammeessa virkistymässä. Käyvät kaaupassa ja auttavat arkisiivouksissa. Samanaikaisesti on tulossa hyvin vahvoja tuulia Alpeilta päin Lombardiaan ja Toskanaan ja Lazioon saakka. Kun nämä kaksi ilmavirtausta kohtaavat niin Roomassa syntyy kesämyrsky, sadetta ja rakeita sekä ukkosta.



Toinen ikävä riesa on jo monta vuotta sitten Roomankin asti kantautunut Zanzara Tigre hyttynen, Tiikerihyttynen. Eurooppaan Zanzara hyttynen tuli Aasiasta autonrenkaiden mukana. Renkaisiin oli jäänyt vettä jossa muhi Zanzara hyttysen munia. Zanzara kantaa parisataa viruslajia ja jonka pisto on kivulias. Kaikki hyttyset eivät onneksi kanna viruksia, ainkaan vielä.


Zanzarat eivät lennä korkealle. Korkeintaan kolmanteen kerrokseen. Rooman kunta on vaatinut (velvoitus) että kaikki avoimet vesialtaat olisi poistettava asuntojen läheltä jotta zanzaran leviäminen saataisiin estymään. Zanzara ei tarvitse paljoakaan vettä vaan se suosii kukkaruukkujen aluslautasia, kukkavaaseja ja muita pieniä vesiastioita.  Jopa hautausmaillekin kehoitetaan laittamaan keinokukkasia. Zanzara ei pidä minkäänlaista ääntä. Se on aktiivinen keskellä päivääkin. Zanzara Tigre on levinnyt koko Italiaan mutta runsaimmin Zanzara hyttysiä on Ravennan alueella Italiassa. Kaikki Italian kunnat tekevät kaikkensa yrittääkseen estää Zanzaran leviämisen. Tieteääkseni hyttyset eivät vielä ainakaan ole pahemmin levittäneet viruksia mutta niitten pistosjäljet ovat epämiellyttäviä jo nekin.



Fasismin ajalla syntyi uusi tapa viettää ferragostoa, nimittäin matkustettiin oikein joukolla pois kaupungista luonnon helmaan. Monet suuremmat työpaikat järjestivät näitä matkoja työläisilleen halvoilla hinnoilla tai jopa ilmaiseksi. Sitä matkustettiin joko merenrantaan tai vuoristoon, paikkoihin joissa oli viileänpää. Tämä tapa on vieläkin käytännössä.



Rooman rannikolla kuten Ostiassa on aina musikkiohjelmaa ferragoston aikana ja muutenkin kesällä. Italialaiset ovat yhtä ihastuneita musiikkiajanvietteeseen kesällä kuin suomalaisetkin. Ruotsalaiset eivät niinkään piittaa. Ruotsalaiset haluavat olla omissa oloissaan, rauhassa.



Ferragosto 2007

Täällä on aika mukavat sivut jossa kerrotaan kesäajan tapahtumista Roomassa. Tyypillistä kesätoimintaa on erilaiset konsertit puistoissa ja palatseissa ja palatsien sisäpihoilla ja oopperaesitykset Caracallan Termeillä. Rooman kunnan on pakko säästää, kuten Italian valtionkin, joten ensimmäisen kerran pitkään aikaan karsi kunta suuren osan kunnan tarjomasta kesäohjelmistosta pois, mutta oopperaesitykset Caracallan Termeillä sai kuitenkin jäädä ohjelmistoon.

Sen sijaan on hyvin paljon yksityistä ohjelmatarjontaa Roomassa järjestetään myös tapahtumia hyvin myöhään illalla tai yöllä. Esimerkiksi Vatikaanin museoon pääsee joka perjantai 6.toukokuuta - 28.lokakuuta, mutta ei elokussa, välisenä aikana kello 19.00-23.00.

File:Cinema ile Tiberine Rome.jpg

Isola Tiberina ja Teveren joen rannat ovat suosittuja paikkoja keäskuumalla, varsinkin iltaisin. Teveren saarelle järjestetään joka kesä ulkoilmaravintoloita ja siellä esitetään myös elokuvia ulkosalla. 

Teveren joen rannoille en suosittele, mennä kävelmään, varsinkaan naisten. Tarkoitan sinne alas Lungotevereiltä, sillä siellä alhaalla ei ole mitään näkemistä. Siellä liikkuu kodittomia ja joutilaita. Ainoastaan voi mennä kesällä alas niihin paikkoihin jonne on pystytetty ravintolatelttoja. 


Isola Tiberina kesäiltaisin

Roomassa kesäaikaan varsinkaan ei oikein ole selvää käsitystä siitä että mikä on sisällä ja  mikä ulkona vaan tilat sulaa yhteen. Ovet ja ikkunat ovat avoinna kaikkialla, jopa kokonaiset seinät avataan. Kaikki muuttavat ulkoilmaan niin pitkälle kuin se on mahdollista. Päivät torkutaan varjossa tai ollaan rannoilla, illalla tullaan esille kaduille, toreille ja puistoihin.  


Circo Massimolla oli vastikään The Rolling Stones konsertti

Musiikkikonsertteja pidetään myös suurilla toreilla ja Circo Massimolla. Paljon toimintaa on Villa Adan puistossa, Via Porta di Salario, jossa koko maapallo kohtaa musiikin ja ruuan parissa. Ohjelmisto täällä



Auringonlasku Villa Adalta nähtynä

Villa Adan puisto sijaitsee hieman kauenpana, joten ota vaikka bussi 92, joka lähtee Terminin rautatieaseman edustalta, bussilla Somalia/Terzianin pysäkille ja kävele siitä Via di Ponte Salariota pitkin Laghetolle, lammelle, jonka luona musiikkiohjelmia pidetään. Via Salarialta on kapea kävelykatu  Via di Porta Salariolle. Lyhyen kävelymatkan päästä tulee portti puistoalueelle. Portti avataan kello 18.30 joka ilta.

Piedi all'aria

Villa Adan puisto ja Lagetto järvi

Rome, ITALY

Villa Adan puisto ja Laghetton järvi kesäiltaisin

Rossana Casale “The Wine Concert and Readings” Jazz Trio

Celimontana puistossa, Via della Navicella, on pidetty jo kymmeniä vuosia jazzmusiikki-iltoja kesäkaudella. Celimontanaan jaksaa kävellä keskustasta Via Claudiaa pitkin. 

Huom! Tämä monikymmen vuotinen jazzfestivaali perinne on uhassa sillä Rooman kunta on päättänyt kunnostaa Celimontana pusiton ja kieltää siellä pidettävät festivaalit. Luonto kärsii kun suuret ihmisryhmät päivittäin oleskelevat, syövät, juovat ja roskaavat puistoalueen. Samasta syystä kiellettiin kesäiset suuret tunnettujen suurtähtien konsertit Foro Romanolla.

Celion kukkula, Colosseumin eteläpuolella, jakautuu kahteen alueeseen, Parco del Celio, jossa on yleisen puistoalueen lisäksi kirkkoja ja luostareita ja Villa Celimontana joka sijaitsee itäisellä reunalla Via della Navicellalta sisäänpääsy ja joka on yleinen kunnan omistama puistoalue ja jossa joka kesä pidetään jazzfestivaaleja

Tänä kesänä kaiketi puistoalue on suljettu korjausten ja siivouksen vuoksi. Konsertteja pidetään sen sijaan siellä täällä kahviloissa, jazzclubeilla, hotelleissa, puistossa, ravintoloissa ja  näköjään tässä meidän lähellä sijaitsevassa Capreran kahvilassakin Piazza Capreralla. Aika hassua ... oikeastaan, mutta saapahan paikalliset kanta-asiakkaat kerrankin oikein livemusiikkia.

Mainitakseni joitakin muita kesätapahtumia niin en voi välttää olla mainitsematta Castel Sant'Angeloa. Linnake on avoinna 1.heinäkuuta lähtien 7.syyskuta saakka myös myöhemmin iltaisin jolloin pidetään sielläkin konsertteja, esitetään ooppera, klassistamusiikkia ja jazzia. Avoinna kello 20.30-01.00, maanantaisin suljettu.  Konsertit ovat ilmaisia. Siellä on myös ihana kahvila jossa voi istua viimeiset aukioloajan tunnit ennen sulkemista ja nauttia kesäillasta.

Rooman Gay Village, sijaitsee Praco del Ninfeo, Roma EUR,  Via delle Tre Fontane ja sielläkin on tarjolla erikoista kesäohjelmaa.


Eutropia Testacciossa tarjoaa myös omia ohjelmiaan. Eutropa on alue joka on ikäänkuin kaupunki kaupungissa. 

Villa Doria Pamphilin puistossa Gianicolossa pidetään myös konsertteja koko kesäajan. 

Villa Giulia, Piazza di Villa Giulio, pidetään myös huvilan Ninfeossa konsertteja.
Roma Sinfoniettalla näyttää olevan muitakin konsertteja menossa.

Appia Anticalla, numerossa 42, näyttää olevan syyskussa neljä päivää kestävät musiikkifestivaalit. Ilmainen sisäänpääsy.

Parco di San Sebastinao sijaitsee Caracallan termien lähellä, Via di Porta San Sebastiano. Täällä puistossa on ollut elokuussa Vintage myyntiä mutta nyt se on muutettu Via Casilina 712, Parco  di Centocelleen. Se on avoinna joka päivä. Roma Vintage Villagessa on myynnin lisäksi myös muutakin ohjelmassa konsertteja, viinimaistajaisia sun muuta. Ohjelma muuttuu kaiken aikaa joten sinne kannattaa mennä useammankin kerran. Avoinna joka päivä kello 19.00-02.00, kesäkuusta syyskuun loppuun. Terminiltä noin neljä kilometriä vaikka paikallisjunalla FC1, Termini Lazialin laiturilta, jää pois Centocellen pysäkillä, tai bussilla 105 Terminiltä, jää pois pysäkillä Stazione Centocelle.

Täältä löytyy kesäohjelmaa lapsille. Täältä taiteesta kiinnostuneille, ulkoilmaelokuvia, ja täällä lista elokuva-areenoista. Erityisesti suositteelen San Pietro in Vincolin luostarin sisäpihalla pidettäviä elokuvaesityksiä. Sinne pääsee kirkon vieressä seisovan palatsin kautta, joka on yliopistorakennus ja jossa kolutetaan insinöörejä.


Notti romane al Teatro Marcello on nimeltään joka kesäiset konsertit Teatro Marcellolla ja esitykset pidetään entisen luostarin raunioissa, Chiostro Campitelli, siis ulkoilmassa.  Konsertteja pidetään joka ilta kautta koko kesän lokakuun viidenteen päivään saakka. 


Pääsylipun hintaan sisältyy myös kiertokäynti oppaan kanssa Teatro Marcellolla ja muissa ympäristön arkeologisissa kohteissa. Kierros alkaa kello 8.00 aamupäivällä. Konserit illalla kello 20.30. Illalla konserttiin ja seiraavana aamuna kiertokäynnille. Muista säilyttää pääsylippu. Täältä sivuilta voi ostaa pääsylipun valmiiksi. Aivan mahtava kokemus. Suosittelen!



Santa Maraia Aracoelin kirkosta löytyy tämä Pyhää Maria käsittelevä dormitio

Katollinen kirkko juhlii ferragoston päivänä perinteisesti Assunzione di Maria, Pyhää Marian taivaaseen ottamista, jota katollisessa kirkossa nimitetään nimellä dormitio, dormizione. Tämän katollisen kirkon dogmin mukaan Pyhä Neitsyt Maria otettiin ruumiineen ja sieluineen taivaaseen maallisen elämänsä päätteeksi. Pyhä Maria vaipui syvään uneen ja sen jälkeen hänet otettiin taivaaseen. Tästä dogmista keskustellaan jatkuavasti katollisissa piireissä. Dogmi on meko moderni sillä se astui voimaan vasta vuonna 1950. 

Katolisessa kirkossa on neljä Mariaa koskevaa dogmia jotka kaikki koskettavat tavalla tai toisella toisiaan. Jos niistä hylkää yhden on pakko hylätä toisetkin. Katollisen kirkon Mariologia, Pyhää Mariaa käsittävä teologia, selvittää näitä dogmeja. 


Ei ihmissieluakaan kaduilla ferragostopäivänä

Vielä nykyään roomalaiset pitävät vapaata ferragostopäivänä jos vain virka tai työnlaatu sen sallii. Jotkut käyttävät ferragostopäivän nukkumalla univajettaan pois ja toiset matkustavat jo edellinen ilta meren rantaan tai vuoristoon juhlimaan, grillaamaan ja nautiskelemaan virvokkeista. 

Rooma on melko tyhjä kaupunki ferragoston päivänä. Kaduilla ei edes nää poliisejakaan liikenteessä. Takuulla Rooman rauhallisin päivä. Tursitit varmaan nauttivat rauhallisuudesta jos vaan ei satu olemaan aivan liian kuuma päivä. Useimmat ravintolat ja kahvilat ovat suljettuja, samoin myymälät, mutta kyllä Roomasta aina löytää ruokaa ja juomaa sieltä täältä, ainakin rautatieasemalta ja sen ympäritöstä. Koko Rooma on turistien omassa hallussa tänä päivänä. Kesäajaksi pystytetyt ruokapaikat alhaalla Teveren joen rannoilla, Lungo Il Tevere,  ovat tavallisesti avoinna myös ferragoston päivänä, varsinkin iltahämärissä. 

Täällä Rooman kesäohjelmistoa. Jos satut olemaan Roomassa kesäaikaan niin ehdottomasti kannattaa käydä iltaisin syömässä Isola Teveren saarella tai Teveren joen rannalla, mutta pitäkää hyvä huoli lompakoistanne ja käsilaukuistanne. Siellä missä tungeksii ihmisiä siellä on myös taskuvarkaita. Tyhjillä ja rauhallisilla kujilla ei varkaat jaksa kauaa odotella uhriaan. Sitä paitsi useimmat taskuvarkaat ovat lapsia ja naisia, joilla on usein laspia mukanaan. Miespuoliset ryöstävät kassoja.

Täällä on kartta jossa löytyy katujen nimet ja  ravintolat. 


Varm, fortfarande rekordet i dag rörde 36,1 grader

Vettä saa paikka paikoin jopa ilmaiseksi keskikesällä kuten Vatikaanin museon muurin kupeesta. 


Nasone nimtys tällaiselle vesipostille tulee sanasta nenä

Vesiposteja, nasoneja, on melko tiheään kun pitää vaan silmät auki. Vesiposteista voi täyttää juomapullot, juoda suoraan pistämällä sormen reikään jolloin puhdas vesi suihkuaa ylöspäin, "nenän" päällä olevasta reiästä. Vesipostin alla voi huuhtoa kätensä ja jalkansakin. Suhkulähteistä sentään ei auta mennä juomaan vettä sillä vesi niissä ei ole tarkistettua ja vesi juoksee aivan eri lähteistä eri putkia pitkin.



Ara Pacis'en edustalla, Via di Ripetta, sijaitsee suuri suihkulähde jossa kuumina kesäpäivinä hyppii väkeä vilvoittelmassa.




Mummoilla on tuskaisen kuumaa...


 Ostian ilmaiset rannat ovat usein kesäaikaan näin täynnä väkeä


Eipä minua ainakaan saisi noille rannoille



Ferragoston aikaan ei toreillakaan juuri ole muita kuin muutamia turisteja jotka sitkeästi yrittää katsella kaupunkia. Kuva on Piazza Navonalta ferragoston päivänä.

Caldo, oggi il picco dell'afa rovesci in arrivo a nord-ovest

 Ainahan sitä voi istua suihkulähteen äärellä ja roikottaa jalkojaan vedessä

DSC00242

the right side

Kannattaa valita  tuo vasempi varjoisempi jalkakäytävä. Sitä paitsi jokaisessa kadun kulmauksessa käy mukava virkistävä tuulenvire.



Rooma on kesäiltasin melko lumoava kapunki. Sanokaa mitä sanotte mutta italialaiset osaavat nauttia elämästä.

DSC00260

Keäshelteellä voi vaikka hätätilassa istahtaa suihkulähteeseen. Se ei toki ole oikein luvallista. Sitä paitsi useissa suihkulähteissä on likaista vettä ja roskaa. Suihlulähteestä e myöskään pidä emnnä ottamaan juomavettä vaans itä varten on erikseen noin viisisata nasonia, vesipostia, jsoat voi aivan huoleti juoda tai täytttää vesipullonsa. Nasonien alla voi huuhtoa kasvonsa, kätensä ja vaikkapa jalkansakin. Nasoneissa vesi on aina hyvin kylmää.


Rooman suurin suihlkulähde, Fontana di Trevi on kuivillaan, korjausten ja siivouksen alla. Eikä se ole edes varmaa että lasketaanko siihen enää koskaan vettä. Italialainen muotihuone Fendi on luvannut kustantaa suihkulähteen korjaukset ja siivoamisen mutta nyt homma on venynyt ja tullut maksamaan hieman liikaakin, eikä suihkulähde tule edes tuottamaan varoja kun ei voi laittaa sisäänpääsymaksua sille, joten ehkäpä suihkulähteeseen ei laitea vettä, ainakaan pitkiin aikoihin.



 Tämä nasone sijaitsee Piazza della Rotondalla, Pantehonin edustalla.










Polkupyörillä meren rantaan vuonna 2013




Ferracosti 1957

Roomaan voi tehdä toki loman keskellä kesääkin heinä-elokuussa, mutta moni varmaan haluaa ottaa hieman rauhallisemmin kaupungilla ravaamisen kanssa, vaikka mieli kuinka tekisinkin. Kuumalla ei oikein jaksa kävellä. Heinä-elokuussa on Roomassa tosi helle. Parasta on siis lähteä aikaisin aamulla liikenteeseen ja keskemmällä päivää kävella keskustan kapeilla kujilla jonne ei aurinko pääsee porottamaan tai valita sen kadun varjoisin puoli. 

Iltapäivällä on tapeen pitää siestaa tai pausea kuten Roomassa sanotaan. Monet myymälät ja nähtävyydetkin sulkevat ovensa siinä kello 13.00-13.30 ja avaavat sitten uudestaan siinä kello 15.30-16.00. Jotkut paikat ovat avoinna vain aamupävisin ja melkein jokainen ravintola tai ruokapaikka pitää kerran viikossa ovensa suljettuina. Useimmiten sunnuntaisin, mutta se voi olla mikä muu viikonpäivä tahaansa. Samoin pienemmät myymälät saattavat pitää ovensa lukittuina melkein koska vaan. Mitään yleisiä yhteisiä sääntöjä ei ole olemassakaan. Myymälän tai ravintolan omistaja päättää. Mutta sulkemisajoista on säädöksiä. Koko yötä ei voi pitää auki ravintolaa, jotta lähellä asuvat saavat nukkua rauhassa. 

Supermercadot ovat avoinna koko päivän, usein kello 21.00 saakka.



Ferragosto Vatikaanissa. Ei ristin siulua. Paavikin on "kesämökillään".


Ferragosto Isola del Tiberian saarella. Päiväsaikaan ei juuri ketään, illalla sitäkin usemapi saapuu saarelle vilvoittelemaan.

Turistin kannalta voisi olla ehkä parasta ottaa huone hotellista jossa on myös uima-allas, sillä merenrantaan on  melko pitkä matka ja siinä menee aikaa ja voimia löytäessä rantapaikkaa sillä useimmat ovat yksityisiä rantoja, jotka kuuluvat rantahotelleille. Roomassa ei ole kovin paljon hotelleja joista löytyy uima-allas jos nyt ei ota lukuun luksushotelleja joissa on melkein aina uima-allas.

Gran Melia Roma, Via del Gianocolo 3, Vatikaanin kupeessa on erinomainen hotelli jolla on uima-allaskin. Tämä hotelli on hävyttömän kallis. Sen sijaan Gianicolossa sijaisteva Grand Hotel del  Gianicolo, Via della Mura Gianicolensi 107, on paljon halvempi mutta ei yhtään sen huonompi hotelli. Hotelli sijaitsee erittäin kauniilla ja rauhallisella alueella josta on hyvät bussiyhteydet. Hotelisssa on suuri ulkoilmauima-allas.

Tietysti voi yhdistellä kaupunki ja rantaloman ja vuokrata huoneen jostakin Ostian rantahotellista ja kulkea junalla Roomaan. Tuskinpa sitä viitsii rampata Ostian ja Rooman väliä joka päivä, ei ainakaan keskikesällä, mutta jos ainakin parina päivänä käy. Onhan siellä Ostiassa ihan omat nähtävyytensäkin, Ostia Antica, joka on paljon suurempi nähtväyys kuin Foro Romano, eikä Palatinokaan edes vedä vertojaan Ostia Anticalle. Ostia Anticassa jatketaan kaivauksia vielä pitkän ajan. Necropoliakin on kaiveltu.

Uimaloitakin löytyy Roomasta vaikka säännöt useimmissa uimaloissa ovat mitä eriskummallisimmat. Usein vaaditaan jäsenkortti ja uimamyssy. Olen jopa kuullut sellaisestakin uimalasta jonne vaaditaan terveystodistuskin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti