Santi Claudio e Andrea dei Borgognoni, Piazza San Silvestro
Perhosen varjo...
Piazza San Silvestro on yksi Rooman suurinpia liikenneristeyksiä, keskellä kaupunkia. Bussit ohjattiin muutama vuosi sitten pois torilta vaikkakin useimmat bussit pyöräyttävät torin kulman kautta vieläkin, kun ovat menossa toiseen suuntaan. Useamman bussin pysäkki on aivan kirkon portaiden edessä. Piazza San Silvestron tori on muokattu ja tehty viihtyisemmäksi.
Kirkon edustalla on vilskettä ja vilinää, sillä onhan tämä kaupungin keskeisintä aluetta missä kansalaiset ja turistitkin kohtaavat ja missä vaidetaan bussia yhtenään. Ei siis ihme että moni poikkeaa samalla kirkkoon, missä on hiljaista ja rauhallista levähtää.
Ikeakin on avannut pop-upp Storen torin reunalle. Italialaisethan ovat hullaantuneet Ikeaan. Ikean vieressä sijaitsee San Silvestron erittäin viihtyisä kahvila, mistä saa myös pizzaa, pastaa ja vastaavaa. Tämä ei ole ensiluokkainen ravintola, mutta silti kaalliin puoleinen. Meikäläiselle kaikki on Roomassa kalliinpaa, koska minun tuloni on kruunuissa, ei euroissa.
Kirkonkin vieressä sijaitsee pieni drinkki-kahvi-baari ja siinä pysähtyy mahdoton määrä bussseja. Bussit 51, 52, 53, 62, 63, 71, 80, 83, 85, 117, 160, 492 (oma suosikki bussini) ja neljä yöbussia. Via Corson kadun puolella pysähtyy kolme bussia, 100, 119 ja 628.
Torilla on taksipysäkkikin! Torilla on lisää pysäkkejä ja kulman takana Largo Chigillä pysähtyy samat bussit kuin yllä, kun ne ajaa vastakkaiseen suuntaan. Näiltä mailta on hyvä varata hotellihuone, sillä tämän keskeisenpää paikkaa ei löydy, missä on kaikki palvelut ympärillä ja mistä on helppo lähteä mihin suuntaan tahaansa.
Lähettyvillä sijaitsee tunnettuja vaatetusliikkeitä kuten Zara. Löytyy ruokatavaramyymälöitä, apteekki, Mac Donnalds ja muita ruokapaikkoja, Galleria Alberto Sordi ja Via Corson katu nurkan takana.
Piazza San Silvestro on ollut aikoinaan elegantti tori keskellä Roomaa, Trevin ja Colonnan kaupunginosien rajalla. Toria on reunustanut upeat palatsit ja kirkot. Tori on saannut nimensä torin reunalla sijaitsevan kirkon San Silvestro in Capiten mukaan. Mielenkiintoinen kirkko kaikin puolin. Kirkon eteishalli on entisen Aurinkotemppelin, Tempio del Sole, rippeitä.
Piipahtakaa ihmeessä sisällä San Silvestro in Capiten kirkossa!
Istuin kerran keskellä päivää tuossa torilla ja jalkojeni eteen ilmetyi iso perhonen. Keskellä kapunkia missä ei edes ole puistoa lähellä. Toikohan se jotain viestiä minulle?
Torin perusti paavi Paolo I jo kahdeksannella vuosisadalla. Paavi Paolo I asui tällä alueella. Toria kutsuttiin nimikkeellä Catapauli, Suurin piirtein "Paolon kotona". Paulo I:n veli Stefano I toimi paavina ennen Paulo I:tä. Kolme heidän läheistä sukulaistakin toimivat ajallaan paaveina. Kirkon vieressä sijainnutta luostaria käytettiin ensin ministeriönä kunnes sen tiloihin muutti Italian postilaitos. Luostarin omistaa pallottini-isät vieläkin.
Torilla sijaitsi lukuisia bussilaitureita aikaisemmin mutta vuonna 2011 tori rakennettiin uudestaan ja bussilaiturit poistettiin. Nyt osa busseista pysähtyy Santi Claudio e Andrea dei Brogognonin kirkon edsutalla ja siitä kiepauttavat torin kulmalta Corso del Corsolle. Vastapäiväisestä suunnasta kulkevat bussit pysähtyvät Largo Chigi'llä, Santa Maria in Via kirkon edustalla.
Instituto Gongregazione del Santissimo Sacramento S.S.S. jonka omistuksessa tämä kirkko on nykyään. Pierre-Julain Eymard 1811-1868, ranskalaista alkuperää, perusti tämän järjestön ja hänen arkkunsa löytyy tästä kirkosta. Hänet kanonisoitiin vuonna 1925.
Kirkko oli alunperin pyhietty Pyhälle Claudiolle joka oli roomalainen pyhimys. Tämä on ainoa kirkko, joka on pyhitetty hänelle.
Tämä kirkko on Roomassa asuvien burgundilaisten kotikirkko. Mutta sijaintinsa takia se on erittäin suosittu kirkko muutenkin, jonne poikkeaa mielihyvin ohimennen, sillä tässä kohtaa on liikkenne kaikista vilkkaainta koko Roomassa ja moni vaihtaa bussia juuri tämän kirkon edustalla tai kulman takana.
Pyhä Andreas
Julian Eymardin hautakappeli (1881-1868)
Hän on ranskalainen pyhimys.
Näitä on todella mielenkiintoista lukea. Roomassa on kirkko jokaisessa kadunkulmassa, eikä turistilla ole mitenkään aikaa kiertää niitä kaikkia. Hienoa että annat meille mahdollisuuden tutustua ennen näkemättömiin kirkkoihin niiden klassikoiden lisäksi. :)
VastaaPoistaAivan. Roomasta löytyy noin tuhat kirkkoa. Jotkut ovat lukittuja. Päätin joskus aikoinaan että yrittäisin nähdä kaikki mutta se osoittautui melko pian täysin mahdottomaksi. Roomassahan kirkkoihin pääsee ilmaiseksi, mutta Firenzessä esimerkiksi useimpiin kirkkoihin on sisäänpääsymaksu, paitsi ei jumlanpalveuksiin. Firenzen kirkot ovatkin aivan omaa luokkaansa.
VastaaPoistaSuomlaisilla ei ole omaa kirkkoa Roomassa, koska Suomessa ei oel niin paljon katollisia. Ruotsalsilla on niin katollinen kuin evnakelisluterilainen kirkkokin Roomassa. Suomaliset saavta käyttää sakslaisetn evankelisluterilaista kirkkoa toimintoihinsa. Samssa kirkossa muuten pidettiin juuri Anita Ekbergin hautajaismuistotilaisuus, Anitan omasta toivomuksesta.
http://www.ev-luth-gemeinde-rom.org/
No tuohan on mukavaa että puhalletaan saksalaisten kanssa samaan hiileen ja jaetaan kirkkorakennus. :) Luinkin uutisista jokin aika sitten Anitan kuolemasta.
PoistaIhmeen hyvin kaikki uskontokunnat tulee sopuun Roomassa.
PoistaItalia on ollut sekularisoitunut valtio jo käytännössä katsoen vuodesta 1849 lähtien. Arvelujen mukaan vain noin neljäsosa italialaisista käy säännöllisesti kirkossa. oten kirkkoja on jäänyt toisillekin uskontokunnille käyttöön. Katollinen kirkko on mielellään jakanut kirkkoja muillekin.
Italialaisethan eivät kuulu seurakuntiin kuten esimerkiksi Suomessa kuulutaan, joten jokaiselle uskonto ja uskonnollinen suuntaus on privaatti asia. Kaikesta huolimatta tiedetään että perinteisesti italialaisille on perhe ja suku tärkiemmät, sitten tulee kirkko ja valtioon ei italialaiset oikein luota, mutta Italia onkin nuori maa itsenäisenä ja yhteisenä valtiona. Italiassa on jopa vahemmat velvollisia kouluttamaan lapsesna, jos on varaa, sillä opiskelutukea ei ole olemassakaan.