Santa Maria della Scala, Vicolo della Scala, Trastevere
Pieni sähköbussi 125 pysähtyy aivan kirkon edustalla, pysäkin nimi on Scala. HUOM! Bussia 125 ei enää ole olemassa. Tällä alueella Trastevereä on kujat hyvin kapeita.
Ehdottomasti paras tapa tulla Rooman keskustsata Trastevereen on ottaa raitiovanu 8 Piazza Venezialta ja jäädä pois kyydistä Bellin pysäkillä ja kävellä siitä Trasteveren sydänalueelle vaikka Via della Lungarettaa pitkin.
Avoinna kaikkina viikon päivinä kello 10.00-13.00 ja 16.00-17.30
Messu arkisin kello 18.30 sunnuntaisin
pyhäpäivinä kello 10.00, 11.30 ja 18.30
Kaunis sisäänkäynti. Tuon Madonna ja lapsi veistoksen on kuvanveistäjä Fransesco di Cusart valmistanut 1600-luvulla.
Tämä Pyhälle Marialle pyhitetty kirkko rakennettiin vuosina 1593-1610 ihmeitä tekevän Maria ikoonin kunniaksi. Paavi Clemens VIII Aldobrandini rakennutti kirkon ja luostarin karmelitaani sääntökunnalle.
Karmeliitat kuuluvat kolmeen eri järjestöön, alkuperäiset karmeliitat Ordine della Beata Vergine del Monte Carmelo O.C.C., reformoitu karmeliitta järjestö Ordine dei Carmelitani Scalzi O.C.D. ja erakkojärjestö Eremiti della Beta Vergine del Monte Carmelo. Karmeliitat asuivat alunperin Israelissa Carmelin vuorella eremiittielämää mutta he pakenivat sieltä ristiretkien aikaan.
Carlo Rainaldi valmisti tempietto-tyylisen baldakiniin pääalattarille, joka on rakennettu kuudestatoista jaspiksesta valmistetusta korinttilaistyylisestä pylväästä.
Arkkitehtinä on toiminut Fransesco da Volterra, toiselta nimeltään Fransesco Capriani. Mutta Capriani kuoli vuosi sen jälkeen kun rakentaminen aloitettiin. Vuonna 1597 antoi silloinen paavi tämän keskeneräisen kirkon paljasjalka eremiitti karmelitaaneille, joiden hallussa ja vastuulla krikko on vielä tänäkin päivänä. Munkit pyysivät Ottaviano Nonni'a rakentamaan heille luostarin kirkon viereen.
Kukaan ei tiedä sitä että kuka jatkoi kirkon rakentamista kun Capriani kuoli. Mahdollisesti Ottaviano Nonni jatkoi, mutta hänkin kuoli melko pian. Girolamo Rainaldi on ainoa jonka tiedetään ottaneen osaa kirkon korsiteluun ja ainakin jonkun kappelin hän on myös tehnyt kirkkoon.
Kirkon kardinaalikin kuoli mutta hänen veljenpoikansa Monsignor Marco Gallio otti vastuun kirkon rakentamisen kustannuksista ja kikkko valmistui vihdoinkin vuonna 1610. 1800-luvulla Garibaldin sotilaat käyttivät krikkoa sairashuoneenaan. Hieman sen jälkeen luostariin muutti poliiseja mutta karmeliitit pitivät kirkkoa silti halussaan.
Pääalttarin baldakiinin on Carlo Rainaldi valmistanut. Baldakiini on eräänlainen tempietto malliltaan. Siinä on kuusitoista alabasterista valmistettua pylvästä, neljä evankelistaa valettu pronnssiin. Patsaat varastettiin joten nykyiset ovat tehty terracottasta. Lammas ilmestyskirjan kanssa, baldaniinin sisällä on myös valettu pronssista. Lammas ja ilmestyskirja, tai karitsa ja raamattu, ovat hyvin tavalliset motiivit katollisissa kirkoissa. Ne symbolisoi lopun tuloa.
Pyhän Teresan patsas
Santa Maria della Scala, ihmeitä tekevä Madonna ikooni, jonka kopio sijaitsee kirkkosalin poikkilaivassa yhdessä Giovanni della Croce'ta, Ristin Johannes, esittävän patsaan kanssa. Alkuperäinen ikooni sijaitsee luultavasti luostarissa. Ikoonin kunniaksi tämä kirkko ja luostarikin rakennettiin.
Kuuluisa firenzeläinen renessanssinajan taidemaalari Andrea del Sarto on maalannut Madonna della Scala öljyvärimaalauksen 1500-luuvlla. Maalaus on Prado museossa Madridissa.
Santa Theresa lepää alttarillaan, Cappella della Assunta. Hänen oikea jalka säilytetään tässä kappelissa. Muistaakseni sen jalan näkee kulta-lasilippassa allatriin uopettuna. Tuo jalka nähdään kullatussa arkussaan You Tube videossa jossa joka vuosi oteaan tuo jalka esille ja juhlitaan Pyhää Teresaa.
Tässä Santa Teresa ekstaasissa, jonka voi nähdä toisessa roomalaisessa kirkossa, Santa Maria della Vittoria. Tämä on Giovanni Lorenzo Berninin mestariteos. Kyseessä on siis sama Pyhä Teresa, tai Avilan Teresa.
Teresa oli espanjalainen nunna Avilasta joka eli 1515-1582. Teresa toimi vastauskonpuhdituksen ajalla ja hän oli reformoimassa karmeliittisääntökuntaa.
Teresa on kirjailijoiden, orpojen, henkilöiden jotka kuuluvat uskonnollisiin järjestöihin ja kaikkien jotka toivovat armoa, heidän suojeluspyhimyksensä.
Teresa oli espanjalainen nunna Avilasta joka eli 1515-1582. Teresa toimi vastauskonpuhdituksen ajalla ja hän oli reformoimassa karmeliittisääntökuntaa.
Teresa on kirjailijoiden, orpojen, henkilöiden jotka kuuluvat uskonnollisiin järjestöihin ja kaikkien jotka toivovat armoa, heidän suojeluspyhimyksensä.
Santa Teresean reliikit vierailulla Santa Maria della Scalan kirkossa.
Carlo Saraceni'n maalaus Morte della Vergine, viattoman tai koskemattoman neitsyen kuolema.
Sisäänkäynnin yläpuolella sijaistee sirot puustaveistetyt cantoriat, laululehtarit, jotka on suunnitellut kardinaali Luigi Antonio di Borbone Spafa'n kustannuksella Giovanni Paolo Pannini. Urut vie tilan lehtarin keskiosassa.
Ei ole avoinna mutta sopimalla ajasta pääsee käymään sillä apteekissa. Netin kautta tolki voi tilata tuotteita.
Tämä apteeksi on museo mutta karmeliittaluostarin pohjakerrosessa sijaitsee myös moderni apteekki joka on avoinna.
Tämän kirkon etuportaista on tullut kesäkuumalla meidän lempipaikka, illtapäivällä kun on jo varjossa - ensin haetaan vastapäisestä jäätelöbaarista isot jäätelöannokset ja tutkaillaan ihmisvirtaa. Sen jälkeen voi ottaakin viileillä rapuilla nokoset. Reppu pään alle ja voi huoleti ottaa tirsat pitkän päivän piristeeksi, aidattu portaikonreuna tuo turvaa ;) t. Rooman seikkailija
VastaaPoistap.s. kiitos sinulle näistä vallan mainioista sivuista, täältä on löytynyt lukematon määrä hyviä vinkkejä!!
Hei anonyymi Rooman seikkailija. Se onkin erinomaisen hyvä paikka levähtää ja pitää "pausea". Keskemmällä kaupunkia ei voikaan istuskella monenkaan kirkon portailla kun joku tulee hätyyttelemään pois. Tämä Santa Marian kirkkohan on suljettu kolme tuntia iltapäivällä ja se rauta-aitaus tuntuu suojaavalta siinä portaiden ympärllä. Ainoa haittapuoli on se sähköbussi 125 joka pysähtyy aivan portaiden edustalla. Mutta se bussi ei juuri ääntä pidä. Paremminkin on vaara että joissakin paikoissa Trasteveren kapeilla kujilla ja katujen kulmissa joutuu busiin päälle ajamaksi, kun sitä bussia ei tahdo kuulla.
VastaaPoistaKiva että olet löytänyt täältä vinkkejä Rooman reissuillesi. Luultavasti tulet matkustamaan Roomaan vielä monet kerrat uudestaan, sillä näkeminen ja kokeminen ei Roomasta lopu koskaan.
Toivotan hyvää ja antoisaa reissailua!