Omat Blogit:

lauantai 28. maaliskuuta 2020

Paavi rukoilee koko maailman puolesta



Paavi kävi useissa roomalaisissa kirkoissa rukoilemassa roomalaisten coronasairaitten puolesta Santa Maria Maggioren basilikassa. Kirkossa sijaitsee roomalaisten oma Maria ikooni Salus populi romani. Hän rukoli myös lääkäreiden ja sairaanhoitajien puolesta, jotka uhraavat henkensä sairaiden takia. Tämä ei ole ainoa kerta kun paavi rukoilee sairaiden ja sairaanhoitajien ja lääkäreiden puolesta, mutta nyt coronavirus aiheutti paavinkin huolta.

Rooman kirkot suljettiin yhdeksi vuorokaudeksi mutta ne avattiin uudestaan paavin pyynnöstä. En tiedä onko muualla Italiassa kirkot avoinna. Yli 10000 italialaista on jo kuollut Coronavirukseen.


Kardinaali Angelo Comastri Pyhän Pietarin basilikassa

Kardinaali Comastrilla on vastuu Pyhän Pietarin basiliaksta. Sen lisäksi hän on Roomasa sijaitsevan upean San Salvador in Lauron basilikan kardinaalidiakooni.


Pyhän Pietarin basilikan riippituoleja

Ripittäytyminen kuuluu katollisen kirkon päätehtäviin. Coronaviruksen takia on jouduttu tekemään paljon muutoksia käytäntöön. Paavi on vähentänyt tapaamisia ja työtehtäviään. Perjantaina olisi kello 17.00 pitänyt olla Pyhän Pieterin basilikassa niin sanottu 24 tuntia kestävä 'Herran kanssa' tapahtuma. Tämä jokavuotinen syntienpäästö tilaisuus on joka vuotinen perinne Vatikaanissa. Paavi ehdotti että jokainen voi tällä kertaa tehdä henkilökohtaisen syynintunnustuksen omissa oloissaan, koska tilaisuus Vatikaanissa on suljettu. 

Paavi on alkanut pitämään messuja Vatikaanin television ja radion kautta kaikille heille jotka ovat eristettyinä. Vatikaanissa on kirjoilla virallisesti noin 800 asukasta, vaikka kaikki he eivät asu siellä vakituisesti. Heistä on yksi henkilö saanut tartunnan, mutta ei kerrota henkilön nimeä. 

Vatikaani/Civitas Vaticana on oma valtionsa. Sanon vain siksi, ettei monikaan sitä tiedä. Paavilla on vain uskonnollinen valta, papistolla on Vatikaanin päävalta. Luultavasti papit keskustelee paavin kanssa asioista ja sitten tehdään yhteiset päätökset sen mukaan. Giuseppe Bartello on Vatikaanin valtion kuvernööri, siis poliitinen päämies ja Vatikaanin edustaja. Vatikaanilla on oma pankki, apteekki, posti, televisio- ja radiokanava sekä oma päivälehti. Vatikaanilla on myös omat poliisit, ns Vatikaanin santarmit.  Pyhän Pietarin  toria valvoo kuitenkin Italian poliisit. 

Vatikaanilla on suurlähetystöjä/ns. Apostolinen nuntiatuuri useimmissa maissa. Suomessa ei ole Vatikaanin edustusta, vaan Suomella on Ruotsin kanssa yhteinen edusto Tukholmassa, Svalnäsvägen 10, Djursholm. Suomella ei ole myöskään edustusta Vatikanissa. Ruotsin Vatikaanin lähetystö suljettiin muutama vuosi sitten ja nyt toimii Tukholmassa sijaitseva lähestystö molemmin puoleisena yhteytenä valtioiden välillä. Ruotsilla on yksi kardinaali Vatikaanissa, Anders Arborelius. Hänen vastuukirkkonsa Roomassa on Santa Maria degli Angeli e dei Martiri. Postaukseni basilikasta osa I ja osa II.


Nyt on vakavat ja kovat ajat menossa. Kärsivällisyyttä ja voimia kaikille!

sunnuntai 1. maaliskuuta 2020

Sorrento


Kukapa ei olisi kuullut tätä ihanaa laulua Sorrentosta, Torna Surriento, jonka on säveltänyt napolilainen Ernesto de Curtis vuonna 1902. Enrico Caruso laulaa sen alkusperäisellä 'napolilaisella kielellä'. Oopperalaulaja Enrico Caruso (1873-1921) syntyi ja kuoli Napolissa. Hänen äänensä on tallennettu 230 äänilevylle.



Vanhempi väki varmaan muistaa kun Robertino (Roberto Loreti) kävi Suomessa. Nyt hän on eläkeläinen, minuakin vanhempi. 

Siinä missä Rooma on täynnä historiaa ja uskontoa, huokuu Sorrento, Napoli ja Caprin saari puolestaan romantiikkaa ja aitoa la dolce vitaa/ihanaa elämää. Sorrentosta tulee helposti vakio lomapaikka. Sorrento on klassinen lomakohde, minkä viehätys ei näytä loppuvan koskaan.

Sorrentossa asuu vain noin 16 400 asukasta, mutta sitäkin enempi turisteja, joista osa talvehtii Napolissa tai sen ympäristössä. Napolissa asuu noin miljoona asukasta, joten Napoli on metropolikaupunki pikkuriikkisen Sorrenton rinnalla. Sorrentossa käy melkein vain ulkomaalaisia turisteja, joista melko suuri osa on englantilaisia.

Campanian regionessa asuu melkein 6 miljoonaa asukasta. Napoli on regionen pääkaupunki. Campanian regione on jaettu viiteen provinssiin:  Avellino, Benevento, Caserta, Neapel, Salerno mikä on omalta osaltaan jaettu 551:een kuntaan. Italiassa on melkein 8000 kuntaa, vaikka maa on jonkun verran pinta-alaltaan pienempi kuin Suomi. 




Sorrentoa kutsutaan nimellä 'gentile', ystävällinen  paikkakunta ja sitä se on todellakin. Keskiajalta lähtien on Sorrento ollut kuuluisa kauneudestaan, ystävällisyydestään ja merkillisestä luonnostaan.

Napoli ja Vesuviuksen tulivuori sijaitsee Sorrennon edustalla, lyhyen laivamatkan päässä. Kerran Sorrenossa käynyt tulee aina kaipaamaan Sorrentoon, niin se vaan on. Kyyneleet tulee silmiin kun muistelee Sorrentoa. 


Kerroin Napolin reissusta (Napoli, Eremo dei CamaldoliCapodimonte ja Caserta) niin samalla kerroin matkasta myös alueelle Napolin ja Sorrennon välillä. Italiahan on siitä mukava maa, että joka ikinen kylä on erilainen, viihtyisä ja näkemisen arvoinen. Historiaa on Italiassa loputtomiin. Puhumattakaan kauniista ja vaihtelevasta satumaisesta luonnosta.


Sorrenton niemimaa, Napolin ja Salernon provinssit. Napolin ja Sorrenton välimatka maitse on 27 kilometriä, mutta meritietä suoraan vain noin 15 kilometriä.

Monti Lattarin vuoristo muodostaa Sorrenton niemimaan, jonka pohjoispuolella sijaitsee  Napolin lahti ja mm Sorrento ja eteläisellä puolella sijaitee Salernon lahti ja Amalfin rannikko. Lattarin vuoret ovat Picentinin vuorten läntinen jatke.

Picentinin vuoret on osa Apenninien vuoriketjua,mikä kulkee Italian päästä pähän. Mahtavan mielenkiintoinen kohde kaikille luonnonystäville. Picentin vuoristo on noin 64 000 hehtaaria laaja luonnonvarainen puistoalue. Talvella Picentinissa on paksulti lunta.

Sorrennosta pääsee mukavasti bussilla esim. Positanoon puolessa tunnissa. Matkaa tulee noin 17 kilometriä niemen ylitse SS163 tietä pitkin. 

Toinen tie Positanoon lähtee Castellammare di Stabiasta noin 50 minuutissa, mutta bussi 5080 kulkee kiertotietä. Bussi 5040 ajaa suoraan niemen ylitse.

Italiassa pääsea busseilla melkein mihin vaan ja usein.Ties kuinka monta bussifirmaa...Flixbus esim. kulkee melkein koko Euroopassa, Ruotsissakin! Haku Roomasta käsin ! Nyt pandemian jälkeen ei liikenne ole vielä päässyt täyteen vauhtiin.


 Vesuvius nähtynä Sorrennosta päin

Vesuvius on elävä tulivuori, joka voi purkautua käytännöllisesti katsoen koska vaan. Aika ajoittain se 'puhisee' arvelluttavasti. Usein nousee höyryä kraaterista. Napolin kaupunki sijaitsee Vesiviuksen tulivuoren ja supertulivuoren Campi Flegrein välissä. Supertulivuori Campi Flegrei on nukkunut 500 vuotta, mutta se liikkuu ja elää nykyään. Jos kumpi jompi tai kumpikin saisi purkauksen, niin Napolin kaupunki olisi suuressa vaarassa.


Epäselvä kartta, mutta josta kuitenkin saa jonkinlaisen kuvan Sorrenton keskustasta. Ylinnä kuvassa satama, kuten huomaa. Vasemmalle siitä sijaitsee kunnantalo, jonka ulkoseinämässä on hissi/lift alas rantaan ja josta sitten pääsee mukavasti kävelemään satamaan. 

Keskellä karttaa sijaitsee Piazza di Tasson tori, jolta on noin vajaa kilometri juna-asemalle. Siitä oikealle sjaitsee pitkänlinjan bussien pysäkit. Paikallisbussi Sita numero 5070 kiertää ympäri Sorrenton niemimaata.


Piazza Sant'Antonion tori on yksi omista suosikkipaikoista Sorrentossa. Se sijaitsee keskeisellä paikalla. Tästä rauhallisesta torista tykkään kovasti. Keskellä toria on ihana pikkupuisto, missä on mukava istuskella. Torin ymprillä on pieniä kahviloita ja viinibaareja ja pari kirkkoakin, sekä erinomainen pizzeria, mikä on saanut nimensä vieressä sijaistevasta Sant'Antonion Abaten kirkostaKirkon edustalla pyshätyy satamasta tulevat bussit 007 ja 008.


 Piazza Sant'Antonio


Sant'Antonio abaten kirkko


Chiesa S. Maria delle Grazien kirkko



Nämä vanhat perinteiset jugend-tyyliset hotellit ovat kotoisia ja viihtyisiä. Niissä on tunnelma kuin asuisi niissä, eikä vaan ole käymässä. Keskeinen sijainti. 

Katto korkealla, runsaasti oleskelu tilaa, useita erilaisia huoneita ja terasseja istuskella, hotellin oma iso uima-allas, puutarha, rantalaituri ja vierassatama heille, jotka tulee tänne omalla baatillaan. Useita tiloja missä saa rauhassa lueskella, torkkua tai nauttia iltapäiväkahvista ja mahtava näköala Napoliin päin. Erikokoisia ja tasoisia huoneita tarjolla, mutta faciliteeit ovat yhteisiä. Lentokentältä haetaan tavittaessa (tunnin matka). Ei tarvitsee tunkea, eikä synny ahtaampaikan kammoakaan. Kohtuuhintaista.  Suosittelen!


Napoli ja Vesivius maisemassa


Sorrentossa sijaitsee luultavasti parisen kymmentä Grand hotelli nimistä hotellia. Tämä johtuu siitä että Sorrento oli aikoinaan englantilaisen yläluokan lomakohde. 



Tuo hotelli tuossa rannalla on Marina Piccola, huomattavasti mukavamapi hotelli kuin tuo Exlesior Vittoria. Ehdoton suosikki! Suosittelen! Lähettyvillä kulman takana lähempänä satamaa on bussipysäkki busseille 007 ja 008, jotka vie ylös Sorrennon kukkulalle.

Marina Piccolan ranta on Sorrenton suosituin ranta. Vain 6 minuutin kävelymatka PiazzaTassolta.




Tämä Europa Grand hotelli sijaitsee erittäin kauniin kadun varrella melko lähellä satamaa. Tämän hotellin vieressä sijaitsee Grand Hotel Royal, joka on todellinen luksus hotelli. Siinä sijaitsee Parco Lauron pieni puisto ja Piazza Angelina Lauro vastapäätä. Molemmilla hotelleilla on valtavan suuri terassiravintola ja uima-allasalue. Lyhyt matka bussipysäkeille ja juna-asemalle.

Grand Hotel Ambasciatori ja Grand Hotel Riviera sijaitsevat molemmat Via Aniello Califanon varrella. Molemmat erityisen korketasoisia hotelleja. Molemmilla upeat terassiravintolat upeine näköaloineen. Sorrenton hotellit sopivat hääpareille ja miksi ei vanhemmille pareillekin. Upeat tilat, tilavat huoneet ja maagiset maisemat. Sorrenton hotellit ovat suurelta osin perinteisesti 4-5-tähden hotelleja erinomaisen palveluineen. Tasoonsa verrattuna ne ovat hinnaltaan yllättävän halpoja. Sorrentosta löytyy luonnollisestikin halpoja huoneistojakin vuokralle ja myös leirialueita.

Holidun siuvilta löytyy halpoja ja hyviä asumis mahdollisuuksia lapsiperheille tai heille jotka haluavat oleskella Sorrentossa tai sen lähiympäristössä pitemmän aikaa. Sieltä löytyy myös yöpymismahdollisuuksia useista muista  eruooppalaisista kohteista ja kaupungeista. Sivuille on kottuu mm asumus ehdotuksia Booking.co, HomeAway, airbnb...sivuilta.


Sorrento on alunperin kreikkalainen kylä, kuten Napolikin. Oskit asuivat alueella noin 400 eaa, mutta pian tulivat roomalaiset ja valoittivat alueen sotimalla. Oskien ja roomalaisten kulttuurit sulivat yhteen.

Sorrentosta tuli herttuaskunta. Sorrento, Amalfi ja Gaeta erosivat Napolin bysanttisesta herttuaskunnasta. Vuonna 1035 tuli longobardit ja valloittivat alueen. Longobardit asustivat alunperin jossain nykyisen Tanskan ja Saksan rajamailla, mutta siirtyivät sieltä etelämmäksi ajan saatossa. Ajan mittaan longobardit omaksuivat roomalaisten nimet, perinteet ja katolisen kristinuskon. Langobardit kutsuivat valtakuntaansa Italiaksi, ja langobardien kuningas käytti arvonimeä rex totius Italiae, koko Italian kuningas. Italia nimitys siis tulee longobardeilta. 

Longobardien kuuluisin kuningas oli Kaarle Suuri (noin 742-814), joka toimi myös pyhänä saksalais-roomalaisena keisarina  ja frankkien kuinkaana. Hän oli yksi Euroopan vaikuitusvalstaisimmista historiallisita henkilöistä. Hän hallitsi melkein koko nykyistä Eurooppaa. 

Lopulta koko Apennininen niemimaa jakautui bysanttilaisten ja longobardien kesken 500-luvulla jaa. Bysanttia=Itä Rooman valtakunta, oli vallassa 395-1453, ja sen vaikutus on vieläkin 'ilmassa' Lähi-Idässä ja sen politiikassa.

Sorrento joutui siinä 1000-luvulla normandien/pohjoisten miesten alaisuuteen, kuten koko Italian eteläisin osa Sisiliaa myöten. Norrmandit olivat skandinaaveja, etenkin tanskalaisia viikinkejä, jotka valloittivat nykyisen ranskalaisen alueen nimeltä Norrmandia. Alue sai  nimensä normandien mukaan. 

Pitää muistaa että Tanska on maapallon vanhin kansakunta ja myös maapallon vanhin kuningaskunta. Näin lukee Tanskan kuningashuoneen kotisivuilla. Viikinkien Normandian valloituksen ajalla niin tanskalaiset kuin ruotsalaisetkin puhuivat itäistä norjan kieltä, läntistä norjan kieltä puhuttiin Norjan rannikolla, Islannissa ja Skotlannissa. Tanskan kuninkaat vaihtuivat hyvin usen siihen aikaan. He tekivät jatkuvasti sotaretkiä Englantiin. Tanskan kuninkaan Harald II:n veljestä Knuut Suuresta tuli samaan aikaan Englannin kuningas. Knuut toimi yhteen aikaan Tanskan, Englannin ja Norjan kuninkaana samalla kertaa.

Ruotsi on vain noin 40-60 vuotta nuorempi kansakunta ja kuningaskunta, mutta Ruotsi ei ole tehnyt numeroa asiasta. Ruotsissa ei ole välitetty kansallisuuden synnystä, eikä kansallisuuden merkityksestä, vielä tänäkään päivänä. Vaatimattomat ruotsalaiset sanoo Ruotsin saaneen alkunsa kun Ruotsin valtio syntyi vuonna 1523, kun kuningas Gustav Vasa löi itsensä Ruotsin kuninkaaksi. Ruotsilla on ollut kuninkaita jo sitä ennen noin 550 vuotta. Ruotsi on tavallaan yli 2000 vuotta vanha kuningaskunta.

Takaisin Sorrentoon...



Tyypillistä Sorrentolle on auringonottolaiturit, joilta voi laskeutua suoraan alas mereen. Niitä saa käyttää maksua vastaan. Hintaan sisältyy lukollinen pukukoppi ja aurinkotuoli. Sorrentossa on myös useita melko pieniä yleisiä maksuttomia hiekkarantoja. Niillä ei ole useinkaan tungosta. Sorrennon taajamasta pääsee alas rantakujalle rappuja pitkin tai joisskain paikoin kapeea katua pitkin.

Rantatasolla kulkee kapeita rantakujia, joita pitkin löytää auringonotto laitureille, hiekkarannoille, ruokapaikkoihin, baareihin, kahviloihin, putiikkeihin ja vessoihin. Tammi-helmikuussa harvempi pulahtaa mereen, mutta jolukuussa saattaa olla sen verran lämmintä vielä, että jotkut uskaltautuvat mereen. Huhtikuun lopulta lokakuun loppuun on kesä täällä. Tähän aikaan vuodesta siellä on noin +12-16 astetta, mutta se satelee melko usein.

Bussillakin pääsee ainakin sataman lähelle. Bussi 5070 kiertää ympäri Sorrentoa, mutta kapeille keskustan kujilla se ei kulje. Sorrento on melko pieni kylä, jossa on silti paljon nähtävää ja koettavaa joka metrillä. Täällä ei ole kiirettä eikä stressiä kenelläkään.Päivät pitkät elellään hissun kissun tai tehdään retkiä lähiympäristöön, jossa on paljon mielenkiintoista nähtävää ja koettavaa. 





Kunnantalosta pääsee hissillä alas rantakujalle ja ilmaiselle uimarannalle. Napolin lahden rannoilla on monia ilmaisia uimarantoja. Sorrennossakin useita.


Useilla hotelleilla on aivan mahtavat terassiravintolat, joissa voi istuskella mihinkä aikaan päivästä tahaansa ja nauttia hotellin tarjoiluista. Sorrento ei ole koskaan ollut lapsiperheiden tai nuorison suosikkikohde, vaan tänne tulee kaikenikäisiä pariskuntia nauttimaan Sorrenton rennosta ja romanttisesta ilmapiiristä.


Olen sellainen matkailija, joka istuu joka päivä pari kolme tuntia ilmavassa ja varjoisessa paikassa ja lukien päivänlehteä, romaania tai opaskirjaa ja suunnitellen uusia retkiä lähiympäristsöön.

En tykkää makailla auringossa kuin ehkä korkeintaan tunnin, ja teen sen siinä tapauksessa  heti aamiaisen jälkeen. 


Sorrentossa useat paikalliset asuvat palatseissa ja isoissa huvioissa. Katujen ja kujien varsilla, puistoissa ja puutarhoissa kasvaa erikoisia puita sitruuna puiden lisäksi. Sorrenton asukasluku on nousemaan päin ja Sorrento on ainoa paikkakunta eteläisessä Italiassa, joka on hoitanut jäteongelmansa  erinomaisella ja kehuttavalla tavalla.




Roomasta Napoliin pääsee bussilla, mikä on halvin tapa. Kerran päivässä ainakin lähtee Roomasta Tiburtinan rautatieasemalta bussi Napoliin. Täältä lähtee myös junat Napoliin ja Firenzeen. Napolissa voi vaihtaa bussiin, paikallisjunaan/circumvesuvianaan tai laivaan päästäkseen Sorrentoon. Liikenneyhteydet tällä alueella ovat erimomaiset. Ei kannata vuokrata omaa autoa, sillä sitä on vaikea parkkeerata mihinkään. Taksiakaan ei välttämättä tarvitse ottaa.


Napolista Sorrentoon pääsee nopesti 35-45 minuutissa laivalla. Yksi laivoista kulkee Sorrentoon viisi kertaa päivässä ja toinen kerran päivässä. Napolissa satama sijaitsee aivan keskellä kaupunkia. Castellammare di Stabia on erittäin mielenkiintoinen kunta tuossa Vesuviuksen edustalla, Napolin ja Sorrenon välimaastossa.

Castellammaren taajama nousee meren rannalta jyrkästi ylös vuoristoon. Vuoristossa sijaitse pikkukyliä siellä täällä. Castellammaressa on paljon nähtävää ja koettavaa. Arkelogiaa, museoita, kirkkoja, palatseja, huviloita ja monumetteja joka lähtöön. Catellammare sijaitsee strateegisesti keskiesellä alueella, josta on helppo lähteä joka suuntaan. Joten täällä voi aivan hyvin yöpyä.


Castellammar de Stabiasta voi nousta köysirataa pitkin noin 1400 metriä kahdeksassa minuutissa ylös Monte Faiton vuorelle. Satumaisen kaunis matka ylös vuorelle ja mitkä näkymät. Monen mielestä ikimuistettava kokemus. Ylös pääsee myös autolla juuri ja juuri erittäin kapeaa ja mutkikasta serpentiini tietä pitkin. Ei ole suositeltava. 

Yhtä jyrkkää, mutta hieman leveänpää ja parenpaa kiemurtelevaa tietä pääsee laskeutumaan myös lähelle Positanoa, mutta noin puoli kilomteriä loppumatkasta on kävelypolkua.Sorrentoonkin pääsee Monte Faiton kautta, mutta se on hankalaa suunnistamista. Ja kilometrejä tulee paljon. Autolla liikkuvien on parsta valita valtatiet. Castellammare de Stabiasta pääsee helpoiten Sorrenton niemen ylitse SS366 tietä, mikä päätyy Amalfiin.

Sen sijaan Sorrenton nimen kärkipäässä Sorrenton takana on erittäin kaunita kyliä kuten mm Sant'Agata sui Due Golfi, joihin pääsee melko helposti autollakin. Suosittelen silti ottaa paikallisbussi Sorrentosta, kuten 5070 Sorrentosta Sant'Agataan. Tämä kyseinen bussi tekee kiertolenkin niemen kärjessä kylästä kylään. Sorrentosta pääsee Marozzin busseilla ja FlixBus'in busseilla Roomaan. Kaikki bussit lähtee Sorrenton juna-aseman luota, Piazza Giovanni Battista Curticselta. Turisti info löystyy myös asemalta.

Ylhäällä Monte Faiton kylässä sijaitsee joitakin hotelleja ja ravintoloita.  Taustalla näkyy Vesuviuksen tulivuori. Köysirata lähtee paikallisjunan asemalta.



San Francescon kirkko ja entinen luostari sijaistee kaupungintalon kupeessa, Via San FRancescon varrella. Tämä alue on erittäin kaunis. Tämän ihan kadun varrella sijaitsee yksi Sorrenton upeimmista hotelliesta, Imperial Tramontano. Hotellilla on iso trooppinen puutarha ja mahtavat näköalat merelle.


Hotelli Imperial Tramontano, Via Vittorio Veneto 1

Tämä on ehkä Euroopan klassisin historiallinen luksushotelli, todellinen unelma menneisyyteen.




Piazza Tassolta lähtee erittäin jyrkät portaat alas satamaan.


Sorrentossa on pari erittäin syvää rotkoa. Tämä rotko sijaitsee keskustassa Piazza Tassolla, Via Corson varressa. Tästä pääsee erittäin jyrkkiä portaita piktin alas rotkoon. Siellä alhaalla kulkee kaksi kujaa, joita pitkin päsee satamaan. Alhaalla sijaitsee myös kallion sisässä iso autoparkki. Piazza Tassolla on aina paljon porukkaa ja liikennettä. 


Satamasta lähtee busseja ylös kaupungille. Ei ole aavistustakan että mitä kyyti niissä maksaa. Mutta joillekin vanhuksille ja liikuntavammaisille on parasta ottaa bussi ylös. Suurin osa laivalla Sorrentoon tulleista kävelee tuonne rotkoon Via Luigi de Maion kujalle ja siitä kiipeää portaat ylös Piazza Tasson torille.


Aivan sataman tuntumassa sijaitsee tämä pieni ilmainen ranta. Sen takana seisoo hotelli Marina Piccola.


 Marina Piccola hotelli



Terazza Vittoria, Piazza della Vittoria 4, on viihtyisä ja romanttinen illallispaikka lämpimänä kesäiltana.


Terazza Vittoria, Piazza della Vittoria 4, Grand Hotel Exelsior Vittorian yhteydessä. Aivan mahtava hotelli. Siinä ravintolan yhteydessä sijaitsee myös Pergola champanjabaari, Piazza Tasso 34. Baari on kattoterassi, jonne ei tarvitse sen erikoisemmin pukeutua. 


Pergola champanjabaari



Piazza Tasso, Sorrenton keskeisin paikka


Sorrento on kuulu sitruunajuomistaan. Limoncello, sitruunajäätelö,  sitruuanjälkiruuat ja sitruunahillot ovat Sorrenon myyntitavaraa.


Giardini Cataldo sijaitsee aivan  keskellä Sorrentoa, Via Correalen kadun varressa. Täällä kasvaa ne kuuluisat  Sorrenton sitruunat. 






Jos on vähänkin aikaa niin paras tapa matkusta Napolin lahdella on ottaa paikallisjunalla Circumvesuviana (katso karttaa). Se pysähtyy vähän väliään ja sillä päsee suurin piirtein kaikkiin Napolin lahden nähtävyyksiin. Halpaa kyytiä.




Tätä Tyrrhenan meren rannikkoa kutsutaan nimellä Amalfin rannikko. Se on hyvin jyrkkää vuorista maastoa, kuten koko Sorrenton niemimaa. Kylät ikäänkuin roikkuvat vuorten seinämistä. 


Sorrento on klassinen lomakohde, jonne matkustettiin jo 1800-luvulla, varsinkin Euroopan yläluokka, ja etupäässä englantilaiset, pakenivat kylmiä ja kosteita talvia Sorrentoon. Eurooppalaiset nuoret aatelismiehet lähetettiin 1800-luvulla Etelä Eurooppaan niin sanotulle Grand tour'ille, mikä kesti useita kuukausia, ehkä kokonaisen vuoden. Tarkoitus oli sivistää 'miehenalkuja' ennen kuin he saivat isältään luvan avioitua ja perustaa perheen. Nämä aatelisherrat löysivät Sorrenoon ja ihastuivat siihen korvian myöten.Tulivat tänne sitten viettämään kuherruskuukautta vaimojensa kanssa. 

Heidän vanavedessään matkusti eurooppalaisia kirjailijoita, taiteiloijoita, professoreja ja historijoitsijoita Sorrentoon ja he oleskelivat täällä koko synkän ja kostean talven. Englantilaisia on Sorrentossa vieläkin paljon.


Hotelleilla on usein yhdessä oma uimaranta pukukoppeineen ja pelveluineen. Pitää vaan muistaa että Sorrenossa on jyrkkiä mäkiä, joten vanhusten ja huonompikuntoisten kannattaa vuokrata hotelli, jossa on uima-allas. Vaikka bussillakin pääsee rantaan ja hissikin löytyy kunnantalon ja luostarin kupeesta. Hissi kulkee vuoren lävitse.



Via Marina Grande on Sorrenton rantakatu ja samalla Sorreton yleinen uimaranta. Täällä on aivan ihana tunnelma. Rauhallista ja hiljaista siitäkin huolimatta että täällä käy paljon turisteja ja ranatkadun varrella myös asuu paikallisia. Pohjakerroksissa on pieniä kahviloita ja ravintoloita, joissa voi nauttia kaikessa rauhassa lounasta tai jopa päivällistäkin. Tai kahvitella tai maistella Sorrenton omaa Limoncelloa. Istun mielummin täällä Marian Grandella kuin Piazza Tassolla. 



 Marina Grande


Marina Grande 




Sorrenossa on hotellihuoneet tilavia ja täältä löytyy myös paljon tilavia huoneistoja vuokralle. On luksusluokan hotellejakin runsaasti. Takuulla löytyy jokaiselle sopiva yöpymismuoto. Ehkä hieman vanhempi väki suosii eniten Sorrentoa lomakohteena, mutta ehkäpä tänne alkaa löytämään myös nuormepi väkikin. Sorrennon hyviä puolia on paljon. Sorrennossa asuu vain vajaat 2000 asukasta. Täältä on helppo tehdä retkiä ympäristöön ja tänne on helppo tulla Napolin kautta. Ruotsista ja Tanskasta järjestetään yhdistelmämatkoja Rooma-Napoli-Sorrento-Capri. Kätevää matkustaa ryhmässä, varsinkin vanhempien pariskuntien. 

Sorrento on ollut melkein unohduksissa muutaman kymmenen vuotta, koska turismi on levinnyt moniin eri paikkoihin Italiassa ja Italiassa on todella  kohteita, mistä valita. Sorrento on taas uudestaan noussut suosikkien joukkoon. Sorrennossa on keskikesällä kamalasti turisteja, jopa 125000 lomalaista. UIsemat kuitenkin käyvät täällä vain päiän reissulla. On tehtävä hottelivaraus hyvissä ajoin kesäkudella. Siellä on aikiasemmin enimmäkseen käynyt vanhenpaa väkeä mutta nyt uusi nuorempi sukupolvi on kiinnostunut ko,memna tämän klassisen kohteen. Sorrento on kulunut samaan la dolce-vita lomailuun kuin Caprikin. Taiteiljat ja kirjalijat ja filmitähdet ovat suosineet molempia kohteita.

Sorrento on helmi Napolinlahdessa. Ongelman on ollut se ettei tänne pääse lentäen vaan on ollut pakko käyttää Napolin lentokenttää ja siitä sitten jollakin kyydillä Sorrentoon. Napolin kenttä ei ole kehuttava, mutta matkustajia riittää. Noin 10 miljoonaa matkustajaa vuodessa matkustaa Napolin lentokentän kautta ja suuri osa heistä on italialaisia, jotka lentää Ryanairilla sinne sun tänne. Ryanair nimittäin lentää Italian sisämaalennot, koska Italian valtiollla ei ole varaa pitää omaa lentoyhtiötä.

Napolin lentokenttä sijaitsee noin 4 kilometrin päässä Napolin keskustasta.  Ryanair on paras mahdollinen ja halvin tapa saapua Napoliin muualta Euroopasta. 


Lentoknetältä pääsee luonnollisestikin bussilla Sorrentoon. 
Paikallisjuna Circumvesuviana kulkee pitkin Napolin lahden rantaa Napolista Sorrentoon.



Jätän nyt Sorrenton ja manisten muista kohteista muutaman sana. Rooman, Firenzen ja Ventsian jälkeen on Amalfin rannikko suosituimmat italialaiset turistikohteet. Rannikko on Unnescon maailmanperinne kohde. Amalfi ja Positano ovat suosituimmat kylät ja niissä on todellakin tungokseen asti väkeä. Amalfin rannikkoa en tunne paljoakaan. 

Sorrentohan on myös yksi Italian suosituimmista trustikohteista, on ollut sitä jo kauan. Sorrento on myös yksi kiehtovimmista, mutta Amalfin rannikon muut kohteet ovat vieneet osan Sorrenton turisteista.  Sorrenton niemimaalla sijaitse useita  pieniä kyliä, jotka ovat kauneudellaan houkutelleet turisteja. Positano, Praiano, Conca dei Marini, Amalfi, Atrani, Ravello, Maiori, Erchie, Vietri sul Mare ovat viehättäviä pikkukyliä. Sorrentosta pääsee melko kätevästi kaikkiin näihin kyliin busseilla. 

Viimeksi mainittuihin kyliin pääsee myös Salernon kautta ja Vietri sul Mareen kulkee A3 moottoritie, mikä kulkee Napolista Reggio Calabriaan, siis Italian eteläkärkeen. En sano saapasmaan, sillä en ole tuohon nimityksen tottunut, enkä tykkää että suomalaiset kutsuu Italiaa saapasmaaksi. Mutta jokainen tyylillään...



Vietri sul Mare

Vietri sul Mare on uusin kohde näistä mainituista. Enimmäkseen uutta ja modernia asutusta ja useita erittäin korkeatasoisia ravintoloita  ja kahviloita, joissa on suuret terassit. Vietri sul Meressa valmistetaan keramiikkaa. Vietri sul Maressa käy enimmäkseen kuuluisuuksia ja kuninkaallisia. Myös hotellit ovat luksusluokkaa. Tämä on myös ehkä rannikon rauhallisin kylä. Täällä voi käydä viininmaistajaissia ja ostaa keramiikkaa. 


Ravello

Ravello Ravello on ainoa manitsemista kylistä, mikä ei sijaitse aivan raannikolla, mutta Ravellon eudstalla sijaitsee tosi pieniä kyliä, joista löytyy uimaranta. Ravello on minun oma suosikkini Salernon lahden kohteista. Ravello on suosittu häämatkakohde. 


Ravello


 Ravello


 Ravaello


Ravello


Ravello

Lopuksi vielä mutama san Atranista, mikä sijaitsee myös Saernon lahdella ihastuttvaan Amalfin kupeeessa. Ravello, Amalfi ja Positano ovat tämän ranikon suosituimmat ja tunnetuimmat kohteet, mutta rannikolla sijaitsee useita pieniä kyliä, jotka ovat vähintäin yhtä kiehtovia, kuin edellä mainitut kohteet. Atrani on yksi niistä ja sekin on Unescon maailamnperinne listalla. Atrani on tavallaan Ravellon ranta.



Atrani

Atrani on pieni rantakylä, jossa suu noin 8000 hekeä vakituisesti. Atrani on valittu Italian kauneimpien kylien joukkoon/dei Borghi più  belli diÍtalia. Atrani on Italian pienin kunta pinta-alaltaan, vain 0,12 nekilökilometriä. Kylä tai kunta sijaitsee kahden vuoren väliessä hyvin kapessa laaksossa. Rakennukset roikkuvat vuoren kupeessa. Kapeita idyllisiä kujia ja portaita pitkin voi liikkua kylässä, mutta bussit 5020, 5110 ja 5120 kulkevat rantakadulla. 

















Lopuksi vielä video Postitanosta, mikä on jo kauan ollut erittäin suosisttu lomakohde. Positano on viehättävä taiteilijakaupunki, jonka talot lempeissä pastelliväreissä tarttuvat vuoren seinään ja kiipeävät melkein epätodennäköisellä tavalla alas kimaltelevalle Välimerelle.

Ei ihme, että taiteilijat ja kirjailijat tulivat tähän kauniiseen ja romanttiseen paikkaan jo 1800-luvun lopulla etsimään inspiraatiota.

Kylässä on kaksi rantaa, suuri Spiaggia Grande ja pieni, eristäytynyt Spiaggia del Fornillo. Täällä on myös kirkko, Chiesa di Santa Maria Assunta ja useita herkullisia ravintoloita.
Monia muotisuunnittelijoita pitkin mutkittelevaa kävelykatua pitkin vuorta alaspäin ovat studiot ja kaupat. Täältä voit ostaa käsintehtyjä sandaaleja tai tuotteita sitruunasta, Amalfin rannikon keltaisista ominaisuuksista.

Ikävä kyllä Positanosta on jo ehtinyt syntyä turstirysä. Mutta rannikola on muita pienempiä paikkoja joissa eletään vielä paikallisten tavoilla. Positanossa ei ole paljokaan enää aitoutta jäljellä, vaan kaikkialla on muotiliikkeitä, jotka hokuttelevat rahat  pois turisteilta.

Itse tykkää Sorrennosta (vai pitäiskö sanoa Sorrentosta?) niemen pohjoisella rannalla. Sorrento on alueen vanhimpia turistipaikkoja, mutta silti se ei tunnu turistirysältä, vaan on erittäin rauhallinen, säilyttänyt aitoutensa,  paikka missä tapetaan aikaa, ollaan vaan, ja nutitaan elämästä, eikä niinkään shoppailla eikä juhlita. Sorrennossa on runsaasti kesävieraita, jotka viettävät kesällä aikaa useita viikoja tai jopa kuukausiakin Sorrennnossa.


PS. Palasin postaukseen kertomaan että hyvin lähellä Sorrentoa, Sant'Agnellon alueella sijaitsee aivan mahtavan ihana luosteriasuntola,Villa Crawford, Via Nuovo Rione Cappuccini 2.

Tämä kaunis huvila kuului amerikkalaiselle kirjailijalle Francis Marion Crawfordille, joka valitsi asua Sant'Agnellossa vuodesta 1885. Huvila meni vanhimmalle tyttärelle, Eleonoralle, aatelisen Pietro Rocca di Roccapadulan vaimolle, joka synnytti miehlleen kaksi lasta: Leonen. ja Onorio. Ensimmäisestä tuli asianajaja ja kypsässä iässä jesuiitta, toisesta tuli lahjakas muusikko ja säveltäjä, ja isänsä kuoltua hänestä tuli pappi ja henkinen opas monille nuorille, jotka vierailivat hänen talossaan.

Villa Crawfordissa, jonka hän lahjoitti vuonna 1954 Institute of Mary Help of Christiansille.  Salesiaanit on katolinen sääntökunta eli uskonnollinen yhteisö, yksi maailman suurimpia. Sen perusti italialainen pappi Giovanni Bosco 1800-luvulla. Salesiaanien sääntökunta toimii 128 valtiossa eri puolilla maailmaa ja ylläpitää noin tuhatta ammattikoulua, poikakotia ja opettajaseminaaria.

Huvila nykyäänkin toivottaa tervetulleeksi monet nuoret, jotka kokoontuvat tänne viettämään muutaman tunnin vapaa-aikaa ja rukoilemaan. Uskonnollisella talolla on vieraanvaraisuuden ja rauhallisuuden perinne. Ilmasto auttaa tekemään siitä etuoikeutetun paikan henkiselle latautumiselle, levolle ja rentoutumiselle, tarjoten mahdollisuuden kokea hiljaisuutta ja kosketusta luonnon kanssa, pitkiä rukoustunteja ja kohtaamista salesialaisen hengellisyyden tyyliin. Tupakointi on kielletty koko rakennuksessa, mutta tupakointi on mahdollista kaikilla ulkoalueilla. Täällä on 70 sänkypaikkaa, yhden, kahden ja kolmen-hengen huonetta. Kaikki ovat tervetulleita! Huonevaraus vaikka täältä!