Omat Blogit:

torstai 14. lokakuuta 2021

Cinecittà

Cinecittà on klassinen italialainen elokuvakaupunki "Hollywood on the Tiber"!  Cinecittà on Italian elokuvateollisuuden keskus, joka sijaitsee noin 10 km Roomasta kaakkoon. Cinecittan 'elokuvakaupunki' sijaitsee Via Tuscolanan tien varressa.

Diktaattori Benito Mussolini vihki Cinecittàn käyttöön 21. huhtikuuta 1937. Aluetta pommitettiin toisen maailmansodan aikana, mutta se rakennettiin uudelleen. Myös ulkomaiset elokuvayhtiöt käyttävät Cinecittàa elokuvatuotannossaan.

Vuoden 1991 Eurovision laulukilpailu pidettiin Cinecittàssa, jossa Carola Häggkvist voitti kilpailun.

Sisäänkäynti, Via Tuscolana 1055

Cinecittàan pääsee metrolla A. Metroon pysäkki Cinecitta sijaitsee Via Tuscolanalla aivan Cinecittan sisäänkäyntiä vastapäätä. Cinecittan pysäkistä seuraava metropysäkki on Anagnina, josta pääsee paikallisbussilla Ciampinon lentokentälle. Kenttä sijaitsee hyvin lähellä Anaganinaa, mutta terminaali sijaitsee kentän takana, joten bussien on pyöräytettävä kentän ympäri. 

Cinecitàsta on vain noin 8 kilometriä lentokentälle. Bussimatka Anganinasta lentokentälle kestää noin 10 minuuttia. Kaun sitten jo luvattiin jatkaa metrolinja Anagninasta Ciampinon kentälle, mutta rahat ei riittäneet.

Lentokenttää käyttää useimmat eurooppalaiset halpalentoyhtiöt, kuninkataat, paavi, presidentit ja rikkaiden amerikkalasietn filmitähtien ja miljonäärien yksityikoneet. Amerikkalaisethan ovat suurin turistiryhmä Roomassa.  Lentokenttä on erittäin hyvin vartioitu alue.

Cinecittàn sisäänpääsyn vieressä sijaitsee suuri ostoskeskus Centro Commerciale Cinecitta' Due, mistä löytyy ruokapaikkoja ja muita palvelujakin. Joten sen pitemmälle ei tarvitse lähteä mitään etsimään.

Bussit 520, 213, 502, 503, nMa  pysähtyvät myös sisäänkäynnin edessä. Tämä nMa linja on minulle aivan uutta. En oikein tiedä mitä se tarkoittaa. Pelkkä n tarkoittaa yölinjaa. Roomassa näkyy nykyään olevan myös busseja joissa on s-kirjain. Se tarkoittaa servici-linjaa, mikä on tarkoitettu  vanhuksille ja liikennevammaisille.


Appio Claudio

Tämän metrolinjan A:n varrella voi aivan hyvin asua, jos ei asetu asumaan aivan Via Tuscolanan tien reunalle. Täällä on runsaasti palveluja ja muuta ajankulua, lyhyt matka Appia Anticalle ja Rooman keskustaan. 

Appio Claudion korttelisto on siinä aivan vastaptäätä. Alue on melkein kokonaan puistoaluetta, missä kulkee kävelyteitä ja polkuja ristiin rastiin.  Nimensä se on saanut alueen kautta kulkevasta akvedukstista Appio Claudiasta.

Appio Claudio

Täältä löytyy Appio Claudion alueen lisäksi myös golfkenttä ja  Villa dei Sette Bassin arkeologinen puistoalueVia Tuscolanan vilkkaasti liikennöityä tietä voi yrittää välttää.

Elokuvakaupunki Cinecittà sijaitsee noin 10 km Roomasta kaakkoon ja on Italian elokuvateollisuuden keskus. Fasistien johtaja Benito Mussolini vihki käyttöön 21. huhtikuuta 1937. Toisen maailmansodan aikana suuri osa alueesta vaurioitui pommituksissa, mutta se voitiin rakentaa uudelleen. Alue on kooltaan 99 hehtaaria tai 990 000 neliömetriä ja on siten Europassan suurin studioalue. Täällä on kuvattu yli 3 000 elokuvaa, joista 90 on ollut Oscar-ehdokkaana. Joakien täällä tehty elokuva saa ensi-illan Roomassa Piazza della Repubblican torin reunalla sijaitsevassa elokuvateatterissa niemltä The Space Cinema Moderno Roma.

Näitä ovat William Wylerin "Prinsessa tuulettimessa" (1953) Audrey Hepburnin ja Gregory Peckin kanssa, Federico Fellinin "The Sweet Life" (1960) Anita Ekbergin ja Marcello Mastroiannin kanssa sekä Joseph L Mankiewiczin "Cleopatra" (1963) Elizabeth Taylorin ja Richard Burtonin kanssa. 

Muita Cinecittássa elokuvia kuvaaneita ohjaajia ovat muun muassa Roberto Rossellini, Luchino Visconti, Sergio Leone, Bernardo Bertolucci, Francis Ford Coppola, Martin Scorsese ja Mel Gibson.

Hotel Cinecitta, Via Eudo Giulioli 13, kulman takana Cinecittan pääsisäänkäynnistä, missä sijaitsee metroasema.  Siinä on useampikin hotelli lähekkäin.

Bussi 559 pysähtyy hotellin edessä ja vie Anagninaan mikä on reilun kilometrin päässä. Bussin pysäkin nimi on Giulioli.  Anagninasta on lyhyt matka Ciampinon lentokentälle, minne pääsee muun muassa Cotralin paikallisbussilla. Anagninassa on shoppingcenter ja toinen Ikean tavarataloista Roomassa. Kaikki eurooppalaiset halpalentoyhtiöt lentää Ciampinon kentälle. Useat turistit ottaa hotellin tämän metrolinjan varrelta. Myös kuninkaat, presidenit, paavi, julkkikset ja rikkaat yksityishenkilöt lentää Ciampinoon. 

Cinecittà WorldCinecittàn maailmanhuvipuisto avattiin vuonna 2014. Huvipuisto ei kuitenkaan sijaitse Cinecittàssa, vaan Castel Romanossa, mikä on suuri shoppincentrum, ja sinne pääse bussilla Rooman Rautatieasema Terminiltä. Alueen nimi on Pomeza. Perillä on myös Simon niminen hotelli, mikä on tarkoitettu ennen kaikkea lapsiperheille. Täällä ei vaan huvitella vaan tällä shoppaillaan myös. Tämä on Rooman suurin shoppailualue nimeltä Castel Romano. Siellä on 159 myymälää ja useita ravintoloita.


 San Giovanni Boscon basilika, Viale dei Salesiani 9,
 kortteliston nimikin on Don Bosco

Tällä suunnalla kaupunkia on melko tiheään kirkkoja ja luostareita, mutta tässä mainitsen vain tämän salesiaani kirkon nimeltä San Giovanni Boscon. 

Don Boscon kirkko Roomassa juhli 8. joulukuuta temppelin vihkimisen 60-vuotispäivää. Sen vanhempi tämä kirkko ei ole. Kirkon rakensi tunnettu sisilialainen arkkitehti Gaetano Rapisardi, joka voitti paavin pyhän taiteen toimikunnan salesialaisten puolesta järjestämän kilpailun.

Salesiaanit on katolinen sääntökunta eli uskonnollinen yhteisö, yksi maailman suurimpia. Sen perusti italialainen pappi Giovanni Bosco 1800-luvulla. Salesiaanien sääntökunta opettaa 128 valtiossa eri puolilla maailmaa ja ylläpitää noin tuhatta ammattikoulua, poikakotia ja jaseminaaria. Suurimmat maat ovat Italia, Intia, Espanja, Puola ja Brasilia. Vuonna 2005 myynti oli 402 500 vuonna 2005.

12. syyskuuta 1952 kardinaali Vicar Clemente Micara lisäsi ensimmäisen kiven uuteen kirkkorakennukseen. Se vihittiin käyttöön vuonna 1959, mutta rakennus valmistui alkuperäisten suunnitelmien mukaan vasta vuonna 1964. Kirkon kupoli on halkaisijaltaan kolmas Rooman kirkkojen joukossa Pantheonin ja Pietarin kupolin jälkeen.

Nimensä kirkko sai Pyhän Don Boscon mukaan. Giovanni Melchiorre Bosco (Don Bosco), syntynyt 1815 Becchin kylässä lähellä Torinoa, Piemonten osavaltiossa, kuoli 31. tammikuuta 1888 Torinossa, oli italialainen roomalaiskatolinen pappi, perustaja ja hyväntekijä. Häntä kunnioitetaan pyhänä roomalaiskatolisessa kirkossa. Hänen muistopäivää vietetään 31. tammikuuta.

Giovanni Bosco oli Francesco Boscon ja Margherita Occhienan poika. Moderni Margherita Occhiena.on vuodesta 2006 kannisoitu. Giovanni Bosco vihittiin papiksi 26-vuotiaana. Torinon teollisuuskaupungissa hän ei voinut olla huomaamatta monia hylättyjä nuoria, jotka vaelsivat kaduilla, muodostivat ryhmiä ja osallistuivat varkauksiin ja muihin rikoksiin. Kun hän pelasti yhden heistä ankaralta rangaistuksesta, hän voitti heidän luottamuksensa. 

Viiden vuoden aikana hän kokosi yli 400 katupoikaa "oratorioonsa", vanhaan kenkätehtaaseen, jonka hän hankki ja rakensi uudelleen. Don Boscon pedakoginen menetelmä oli "ennaltaehkäisevä", eli rikoksen jälkeen rankaisemisen sijaan hän esti sitä mielekkäällä työllä.

Vuonna 1859 Don Bosco perusti St Francis de Sales oblates, O.SFS nimisen Salesian uskonnollien järjestö, jonka tarkoituksena oli huolehtia hylätyistä tai köyhistä lapsista ja kasvattaa heidät maatila- tai teollisuustyöläisiksi. Kuollessaan Don Bosco jätti kukoistavaan tilaan 150 tällaista laitosta, joissa hoidettiin lähes 130 000 lasta. Järjestö on nykyään  laajentunut moniin osiin. Ruotsissa salesiaanien pääpaikka on Södertäljessä.


San Giovanni Boscon basilika Roomassa


Rekvisiittaa on Cinecittàan rakennettu paljon. Täällä on hieman aavemainen tunne kävellessä ikään kuin filmissä mukana.

Cinecitta400 000 neliömetrin laajaisissa tiloissa on paljon nähtävää. Tällä on rakenettu rekvisiitaksi jopa kaupunginosia. Tässä alla laitan valokuvia tiloista missä elokuvia filmataan. Täällä on kuvattu yli 3 000 elokuvaa, joista 90 sai Oscar-ehdokkuuden ja 47 voitti sen.

Studiot vihki vuonna 1937 Benito Mussolini, hänen poikansa Vittorio ja hänen elokuvaohjaajansa Luigi Freddi iskulauseella "Il cinema è l'arma più forte"/Elokuva on tehokkain ase.

Länsiliittolaiset pommittivat studioita Rooman pommituksen aikana toisessa maailmansodassa. Sodan jälkeen, vuosina 1945–1947, Cinecittàn studioita käytettiin kotiseudultaan siirtymään joutuneiden henkilöiden leireinä noin kahden vuoden ajan Saksan miehityksen ja liittoutuneiden pommi-iskujen jälkeen, jotka tuhosivat osia studiosta. Siellä asui arviolta 3 000 pakolaista jaettuna kahteen leiriin, italialainen leiri, jossa asui italialaisia ​​sekä Italian Libyasta ja Dalmatiasta siirtymään joutuneita ihmisiä, ja kansainvälinen leiri, johon kuului pakolaisia ​​Jugoslaviasta, Puolasta, Egyptistä, Iranista ja Kiinasta.
 























Ei kommentteja:

Lähetä kommentti