Omat Blogit:

torstai 26. toukokuuta 2022

Dies sanctus ascensionis Domini

Tänään on siis kristillisissä maissa Pyhä taivaaseenastumisen päivä, italiaksi Santo giorno dell'Ascensione, latinaksi Dies sanctus ascensionis Domini ja ruotsiksi Kristi himmelsfärdsdag. 

Pyhää hiljaista torstaita juhlitaan kristinuskossa Jeesuksen ruumiin taivaaseennousuun kunniaksi. Se on yksi ekumeenisista (eli yleismaailmallisista) juhlapäivistä kristillisissä kirkoissa, ja se on luokiteltu pääsiäisen ja helluntain passionen/kärsimyksen mukaan.

Kristityt ovat viettäneet päivää 300-luvulta lähtien. Päivä osuu 39 päivään (40. päivä) pääsiäisen jälkeen torstai päivälle. Sitä pidettiin aiemmin suuressa osassa Ruotsia ensimmäisenä kesäpäivänä, ja siksi sitä kutsuttiin muun muassa "paljain käsin päiväksi", koska naiset alkoivat kävellä paljain käsin. Puolessa Ruotsia on nyt kesä, Tukholmassakin. Minäkin istun tässä nyt hihattomassa ja ikkuna on avoinna.

Italiassa tämä päivä ei enää ole pyhäpäivä, mutta ihme kyllä tämä on vileäkin pyhäpäivä Ruotsissa. Italiassa on poistettu (kuten myös Ruotsissa) jo ajat sitten monet pyhäpäivät, mitä oli Italiassa aikaisemmin hyvin usein, milloin minkin pyhimyksen juhlapäivä. Pyhimyksiä juhlitaan vieläkin usein kulkueissa pienemmällä porukalla.

Seuraava pyhäpäviä Italiassa on vasta 15,  jolloin on Neitsyt Marian ylösnousemuksen päivä ja samalla Ferragosto, ainoa perinteinen kesälomapäivä Italiassa. Nykyään italialaiset saa pitää pidemmän keäloman kuin vain yhden päivän ja lomat lankeaa yleensä kuuminpaan aikaan, heinä- ja elokuulle. 

Roomalaiset rakastaa leirialue-lomaa. Otetaan mummot ja ukit mukaan ja nautitaan vapaasta ja kesästä. Italialaiset leirilalueet ovat yleensä ensiluokkaisia. He jotka ei jostain syystä pääse lähtemään pitemälle, matkustaa Rooman kaupungin pitkälle hiekkarannalle Lido di Castel Fusanoon tai Lido di Ostiaan. Aikoinaan nuorempi väki muutti kesäksi rannalle ja he jopa yöpyivät siellä, mutta nyt se on ehdottomasti kiellettyä nukkua rannoilla. Vain yksityisillä  rajoitetuilla clubirannoilla, kuten Fregene, saa yöpyä, mutta niihin vaaditaan maksullinen jäsenkortti.

Roomalaiset matkustaa myös mielellään Sisiliiaan ja Italian eteläkärkeen Apuliaan viettämään lomaa. Italialaiset ovat kovia patikoijia.  He lähtevät heti luontoon jos ja kun aika antaa. He tekee  mielellään patikkaretkiä Apenniinien vuorille tai pyhiinvaeltajien reiteillä.


Tämä kappeli seisoo Oliivivuorella Jerusalemissa

Taivaaseenousun kappeli Öljymäellä Jerusalemissa on pyhä paikka sekä kristityille että muslimeille. Se väitetään olevan vanhin kolmesta vuorella sijaitsevasta kirkosta. Uskotaan että Jeesus otti viimeiset askeleensa ennen taivaaseen nousuaan täällä (kivellä on jopa jalanjälki, jonka uskotaan tulevan Jeesuksen oikeasta jalasta), paikka on muutettu moskeijaksi sen jälkeen, kun muslimit ottivat sen halutuunsa sulttaani Saladin aikana 1000-luvulla. Se on edelleen islamilaisen ryhmän hallinnassa, vaikka kaikki uskonnosta huolimatta ovat tervetulleita.

Monet uskovat, että Jeesuksen vastaanotto taivaaseen 40 päivää hänen ylösnousemuksensa jälkeen tapahtui luolassa. Tälle paikalle rakennettiin kirkko 300-luvulla. Sen ulkopinnalle ovat ominaisia ​​valvit ja ohuet romaaniseen tyyliin rakennetut marmoripilarit.

Samalla kertaa suosittelen tässä ehdottomasti käydä Ostia Anticalla, ikivanhassa satamakaupungissa Teveren joen suulla, sillä se on huomattavsi parempi argeologinen kode kuin Foro Romano Rooman keskustassa.