sunnuntai 12. heinäkuuta 2009

Ostia Antica
File:OstiaAntica-SchemaRegioni.jpg

Ostia Antica on entinen Rooman satamakaupunki. Se rakennettiin jo neljännellä vuosisadalla eaa. Alunperin paikalle oli rakenenttu Castrum armeijanleiri josta sitten kasvoi satamakaupunki. Ostia Antica sijaitsee noin 30 kilomteriä Roomasta länteen päin Teveren joen suulle ja siitä nimi joensuu, Ostia. Nykyään Ostia Anticasta on kome kilomteriä merenrantaan. Joensuulle on keräntänyt ajan saatossa paljon hiekkaa. Vasta paljon myöhemmin 1920-luvulla perustettiin Ostian kaupunki ja sen uimarannat. Teveren joen pohjois puolella sijaitsee Fiumicinon kunta ja Fiumicinon lentokenttä. 

File:Porto Esagonale di Traiano.jpg

Teveren joen suulle rakensi keisari Claudius aivan uuden sataman vuonna 42 jaa nimeltään Portus. Claudius vedätti uuden tienkin Roomasta satamaan, Via Portuensin ja se on vielä tänäkin päivänä vilkkaasti liikennöity tie. Ostiaan oli tehty tie Via Ostiensis jo kolmannella vuosisadalla eaa. Keisari Trajanus rakennutti kokonaisen uuden saaren Ostian ja Porton välille, Isola Sacra, pyhä saari. Isola Sacrasta kehittyi hautausmaa, Necropoli di Isola Sacra. Se on iso ja mielenkiintoinen hautausmaa. Hautausmaa sai alkunsa aikana jolloin siirryttiin polttohautaksista maahautauksiin. Esille on tähän mennessä kaivettu noin 150 hautaa ja kaivauksia jatketaan. Ikävä kyllä tällä haavaa ei pääse alueelle katosmaan muuta kuin erikoisvarauksella.Alenpana kuvien joukossa on  lisää valokuvia hautausmaalta.Keisari Settemio Severerio rakennutti  vuonna 198 jaa Via Severianan tien joka lähtee Portosta ja kulkee Ostian kuatta pitkin meren rantaa etelään noin 118 kilomteriä terracinaan saakka.

Datei:Ostia Antica Museo.jpg

Il Museo Ostia Antica sijaitsee nelko perillä auleella I ja siinä vierssä on kahvila ja vessat myös.

File:Ostia Antica - museo 1050467.JPG

Il Museo di Ostia Antica

Fil: Ostia Antica - Museo 1050471.JPG


Fil: Ostia Antica - Museo sacello di Attis 1050474.JPG

File:Capitolium Ostia Antica 2006-09-08 n1.jpg

Capitolium, Ostiaa johdettiin Capitoliumista 

Ostia Antica on todellakin yksi Rooman parhaista nähtävyyksistä, ehkä parhainpia koko Lazion maakunnassa. Tuskinpa kukaan tulee pettymään. Kaivauksia on tehty 1900-luvun alulta saakka eikä kaikkea olla  läheskään vielä kaivettu esille. Ostia Anticaan kannattaa varata aikaa sillä se on laaja alue. 

Kouluikäisille lapsillekin Ostia Antica voi olla mielikuvistusta herättävä kohde. Kevät tai syksy on paras aika vierailla Ostia Anticassa. Kesällä on  jo aivan liian kuumaa. Suosittelen ottamaan matkaevästä mukaan, mukavat kengät ja aurinkohattu ja kamera tai puhelinkamera. Kuvia tulee otettua satoja! Ota alueen kartta sisäänpääsystä, jotta ette eksy. Osta mieluiten opaskirja!

Roomasta pääsee helpolla Ostia Anticaan. Metrolla B  Magliano tai Piramide/ Porta San Paulon pysäkille ja siinä vaihto Roma-Lido junaan. Samalla lipulla pääsee koko matkan. Jää pois Ostia Antican pysäkillä junasta. Siitä hyvin lyhyt kävelymatka Ostia Antican sisäänpääsyyn Via dei Romagnoli 717, Scavi di Ostia.

Luonnollisestikin Ostia Antican vierailun voi yhdistää uimaratareissun kanssa. Sama juna vie  Ostia Lidoon jossa on niin maksullisia kuin ilmaisiakin rantoja. Metro B:n asemalta EUR-Fermi lähtee Cotral bussi numero 070 joka vie ihanille Casteporzianon hiekkadyyneille, jossa on ilmaista uida. Sama Roma-Lido  juna joka kulkee Ostia Anticaan, jatkaa eteenpäin Castelporzianoon saakka.

File:Caseggiato del Termopolio Ostia Antica 2006-09-08 n1.jpg

Insula, asuinrakennus

File:Ostia antica-14.jpg

File:Ostia antica-17.jpg

File:Tempio rotondo Ostia Antica 2006-09-08.jpg

File:Ostia antica - Forica 02.JPG

Yleinen käymälä

File:Ostia antica-11.jpg

File:Domus di Amore e Psiche Ostia Antica 2006-09-08 n2.jpg

File:Domus di Amore e Psiche Ostia Antica 2006-09-08 n4.jpg

File:Tempio di Ercole Ostia Antica 2006-09-08.jpg

Herakleksen temppelin rauniot

File:Minerva victrix Ostia Antica 2006 09 08.jpg

Minerva jumalatteren patsas

File:Ostia scavi - Pozzo 1020327.JPG

Vesiposti

File:Ostia antica-mosaic detail.jpg

Kauniita lattiamosaiikkeja

Fil: Ung flicka Artemis Massimo.jpg

Jumalatar Artemis

File:Terme di Nettuno Ostia Antica 2006-09-08.jpg

Yleinen kylpylä

File:Sea-monster Terme di Nettuno Ostia Antica 2006-09-08.jpg

File:Ostia Theatre.jpg

Ostian amfiteatteri

File:Ostia-theater02.jpg

File:Ostia Marketplace.jpg


File:Ostia antica-07.jpg

File:148 Autel Mars Venus.JPGFile:Terme dei Sette Sapienti Ostia Antica 2006-09-08.jpg

File:Ninfeo degli Eroti Ostia Antica 2006-09-08.jpg

File:OstiaAnticaTermePortaMarina.jpg

File:Ostia antica sarcofagus.jpgFile:Ostia antica-01.jpg

File:Ostia antica - Giardino delle domus 14.JPG

File:Ostia antica - Giardino delle domus 16.JPG

File:Palazzo Imperiale.jpg

File:Tempio tetrastilo.jpg

File:Ostia antica 117.JPG

File:Ostia antica 158.JPG

File:Ostia antica 16.JPG

File:Ostia antica 217.JPG

File:Ostia antica 245.JPG

File:Ostia antica 275.JPG

Ostiassa voi yöpyäkin. Litus Roma hostel on aivan oiva yöpymispaikka. Hotel Ping Pong on toinen hyvä vaihtoehto. En suosittele Ostiaa heinä-elokussa sillä silloin siellä on kamalasti väkeä ja todella kuumaa.Ei kommentteja: