Pratin kaupupunginosassa Piazza dei Quiritin reunalla, Via Pompeo Magnon kadun alkupäässä, sijaitsee upea kirkko nimeltä San Gioacchino tai koko nimeltään San Gioacchino ai Prati/San Gioacchino ai Prati di Castello. Kirkko siis sijaitsee lähellä Vatikaania. Vatikaanihan tavallaan kuuluu Pratin alueseen, mutta koska Vatikaani on oma valtinonsa, niin siksi se ei kuulu Rooman kuntaan.
Tuskin turistit eksyvät tänne Pratiin, sillä Roomassa on erittäin paljon katseltavaa ja koettavaa. Mutta jos jonkun tiet kulkevat tänne, niin käykää ihmeessä kirkossa sisällä.
San Gioacchino in Prati on yksi Rooman kiehtovimmista paavillisista kirkoista. Paavi henkilökohtaisesti omistaa tämän kirkon. Tämä hieman piilossa oleva kirkko sijaitsee Via Pompeo Magnossa, kivenheiton päässä Piazza dei Quiritistä. Vähän turistien vierailema, mutta erittäin tärkeä naapuruston asukkaille.
Tämä katollisen kirkon Jumalan palveluspaikka Pratin alueella on paavin kirkko, mikä rakennettiin 1800-luvulla kaikkien maailman katollisten tahdosta, jotta se olisi lahja paavi Leo XIII:lle. Hän oli syntyperältään kreivi Gioacchino Vincenzo Raffaelle Luigi Pecci (1810-1903). Hän syntyi 30 kilometriä Romasta, Carpineto Romanon kylässä., mikä kuuluu Rooman suurkaupunki alueeseen. Tässä pienessä kylässä on asukkaita vain noin 4000, mutta kirkkoja on monta ja Peccin suvulla on suuri palatsi keskellä kylää.
Toisen maailmansodan aikana parikymmentä juutalaista piiloutui saksalaisilta kirkon kupoliin. Ainoa yhteydenpito ulkomaailmaan oli pieni ikkuna ja kaikki tuotiin heille suoraan ylhäältä pudotetun ämpärin kautta, ruoasta vaatteisiin ja jätteisiin.
Kirkko siis sai nimensä Paavi Leo XIII:n siviilinimen Gioacchinon mukaan. Paavin nimi Giocchanino tarkoittaa Joakimia. Enpä tiennytkään että Joakim on suomeksi Jaakkima. Googlettamalla oppii paljon! Raamatussa kerrottu Joakim/Jaakkima oli Juudean kuningas. Myös Neitsyt Marian isä oli nimeltään Joakim. Ruotsissa Joakim on ollut melko yleinen nimi pojilla, varsinkin 1980-luvulla.
Kirkko on suuri ja korkea ja sisältä päin upea. Se kattaa kokonaisen korttelitson. Kirkon sisällä on paljon nähtävää ja koettavaa. Kirkossa huseeraavat redemptoristit eli liguoriaanit, virallisesti latinaksi “Congregatio Sanctissimi Redemptoris” eli C.Ss.R.
Sääntökunta on miehille tarkoitettu roomalaiskatolinen sääntökunta, mikä on perustettu vuonna 1732 ja jonka paavi Benedictus XIV:n hyväksyi 1749. Pyhimys, piispa ja kirkonopettaja Pyhä Alphonsus Maria de Liguorin perusti sääntökunnan ja alun perin se on tarkoitettu työskentelemään hyljeksittyjen ja unohdettujen maaseutuihmisten keskuudessa Napolin ympäristössä.
Sääntökunta koostuu papeista ja sääntökuntaan vihityistä veljistä. Järjestö on olennaisesti ja kutsumukseltaan lähetystyöntekijä yhteisö, ja sen jäsenet ovat säännön mukaan vihittyjä saarnaamaan Jumalan sanaa köyhille. Köyhyyden, siveyden ja kuuliaisuuden lisäksi he vannovat valalla pysyvänsä sääntökunnassa kuolemaansa asti. Luonnollisestikin katollisen kirkon hyväntekeväisyysjärjestö Caritas antaa tukea köyhille. Caritas on myös Suomessa!
Lisäksi redemptoristeilla on suhde Nostra Madre del Perpetuo Soccorso/Our Lady of Perpetual Help-ikooniin, jota pidetään Pyhän Alphonsuksen lisäksi heidän suojeluspyhimyksenään. Ikoonin asetti Paavi Pius IX vuonna 1866 redemptoristi kirkkoon Roomassa ja kehotti redemptoristeja tekemään sen tunnetuksi koko maailmassa.
Redemtoristien-veljeskunnan osoite on Via Merulana 31 Roomassa, Sant'Alfonso de Liquori kirkon yhteydessä. San Gioacchinon kirkkoa kutsutaan "paavin kirkoksi", koska se kuuluu paaville. Täällä on oma postaukseni kirkosta.
Kirkossa on alttari (kuvassa oikealla), mikä on omistettu Our Lady Aparecidalle, Brasilian kuningattarelle ja suojelijalle.
Tässä kauniissa kirkossa on neljätoista kappelia, jotka on omistettu neljälletoista kansalle, jotka vaikuttivat tämän kirkon rakennuskustannuksiin. Kupoli on valmistettu alumiinista ja tähdet kristallista. Omistettu maille, jotka ovat maksaneet sen rakentamisesta: Irlanti, Brasilia, Puola, Kanada, Argentiina, Portugali, Alankomaat, Ranska, Englanti, USA, Baijeri, Sveitsi, Espanja, Chile, Venäjä, Italia, Itävalta/Unkari, Meksiko, Bolivia, Venezuela, Peru.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti