Omat Blogit:

lauantai 22. heinäkuuta 2023

Italian lait

Monet turistit pitää Italiaa ja varsinkin Roomaa paikkana, jossa ei ole lakeja ja määräyksiä.

Italiassa vierailijoiden määrän odotetaan saavuttavan uudet ennätyskorkeudet tänä kesänä, korkeista hinnoista huolimatta. Turisteja tulee tulvanaan, jotka 'tuhoavat' maan historiallisia maamerkkejä tai käyttäytyvät väärin. Roomaan tulee noin 30 miljoonaa turistia, sisi miljoona joka kuukausi, saatikka koko Italiaan, 271 miljoonaa turistiyöpymistä per vuosi.

Ei ole epäilystäkään siitä, etteikö Italia ole täynnä turisteja. Roomassakin useimmat vastaantulijat ovat turiteja. Kansainvälisten vierailijoiden määrä tammi-heinäkuussa 2022 kasvoi 172 % vuoteen 2021 verrattuna ja jopa 57 % pandemiaa edeltäneiden tilastojen mukaan Italian matkailutoimiston ENITin mukaan.

Ja vuosi 2023 näyttää olevan vieläkin täyteläisempi. Vuoden 2023 ensimmäisellä neljänneksellä kansainvälisten saapuvien määrä kasvoi 86 % vuoden takaisesta ENIT:n tietojen mukaan.

Venetsia ja Rooma ovat 'eläviä' kaupunkeja, joissa ihmiset elävät rinnakkain kulttuuriaarteiden keskellä. "Ranska ei ole niin turisti herkkää aluetta kuin Italia. Ranskassa käy 141 miljoonaa kansainvälistä vierailijaa vuodessa, joten näihin tiloihin saapuvien ihmisten valtava määrä tarkoittaa, että pieni osa vastuuttomasti käyttäytyvistä ei ole niin yllättävää. 

CNN-televisiokanava luettelee pitkän sarjan rikoksia Italiassa, joista kiinni jääneitä tapauksia viime vuosina: turistit murtautuivat historiallisiin kohteisiin, ajavat vespoilla alas Espanjalaisilta portailta Roomassa ja viimeksi mies, joka kaiversei hänen ja tyttöystävänsä nimikirjaimet Colosseumille.

Tom Jenkins eurooppalaisesta matkailujärjestöstä ETOA uskoo, että Italian haasteet johtuvat yhdistelmästä turistien suuresta määrästä ja mahdollisuudesta päästä lähelle maan ainutlaatuisia ja herkkiä historiallisia kohteita. Firenzessä on jopa kadulla syönti killettyä! Roomassa ei saa nykyään enää itsua portaille syömään eväitään tai poltamaan tupakkaa. 

Elokuvahistorioitsija Nicola Bassano uskoo, että klassikkoelokuvat, kuten "Sweet Life", jossa Anita Ekberg ja Marcello Mastroianni kylpevät Trevin suihkulähteessä Roomassa, vaikuttavat turistien näkemykseen maasta. Italia nähdään paikkana ilman lakeja ja sääntöjä, jossa kaikki on taidetta ja mikään ei siksi ole taidetta, hän kertoo CNN:lle.

Tässä pääsäännöt ja lait joista saa sakkoja (terveellä järjellä ja sivistyneellä käytöksellä pärjää Roomassakin hyvin!): 

Alkoholin juominen lasiastioissa ulkona on edelleen kiellettyä klo 22 jälkeen tai missä tahansa astiassa puolenyön ja 7:n välisenä aikana. Sääntöjen rikkoja saa 150 euron sakot. Kaupungin baarit eivät saa tarjoilla alkoholia kello 02 jälkeen ja järjestäytyneet alkoholimatkat ovat kiellettyjä.


Espanjalaiset portaat

Roomassa on järjestysmiehillä/naisilla oikeus sakottaa, vaikka he ensisijaisesti pyytää henkilöitä noudatamaan sääntöjä. He saavat kirjoittaa sakkoja jopa julkisissa kulkuvälineissä. Joku tolkkuhan tässä on oltava.

Myös niille, jotka pääsevät toteuttamaan Anita Ekbergin unelman ja pulahtaa Rooman suihkulähteisiin tai heittämään niihin mitä tahansa muuta kuin kolikoita, heille jaetaan edelleen korkeita sakkoja. Älä myöskään läiskytä nestettä suihkulähteisiin, kiipeä niitten päälle tai anna lemmikkisi sammuttaa janoaan suihkulähde-vedellä. 

Eväiden syönti on aina ollut kiellettyä turistinähtävyyksissä, kuten Espanjalaisilla portailla. Unescon suojelemilla marmoriportailla istuminen,  makaaminen, syöminen tai juominen voi johtaa jopa 400 euron sakkoon. Esimerkiksi suihkulähteissä uiminen, ilman paitaa käveleminen tai pyörällisten matkalaukkujen vetäminen historiallisissa portaissa voi rangaista sakolla.

Uusien sääntöjen mukaan poliisi voi jakaa 900 euron sakkoja ja kieltää ei-toivottuja ihmisiä oleskelemasta tietyissä kaupunginosissa 48 tunnin ajan. Jos henkilö edelleen aiheuttaa ongelmia, kieltoa voidaan jatkaa. Lakia on toistaiseksi käytetty pääasiassa turisteja kiusaavia kerjäläisiä ja maahanmuuttajia vastaan.

Mutta ei vain Rooman vierailijoiden tarvitse huomioida uusia sääntöjä. Rooman viranomaiset haluavat myös saada järjestyksen niille, jotka tienaavat turisteilta rahaa. Kaupungin gladiaattoreiksi pukeutunminen ei ole sallittua ja siitä saa 400 euron sakot, joka pukeutuu historialliseen asuun ja vaati maksun turisteilta esimerkiksi valokuvaamisesta.

Jopa he jotka myyvät lippuja nähtävyyksiin luvaten päästää jonossa etuilemaan ilman virallista yhteistyötä viranomaisten kanssa, saavat rangaistuksen. 

Roomassa on myös taskuvarkaita. Monet heistä tulee kesäkaudeksi Roomaan, samoin Tukholmaankin vaan varastelumielessä. Liikennelaitoksen kulkuneuvoissa, etenkin bussi 64:ssä ja siellä missä on tungosta tai jonoja liikkuu taskuvarkaita. Ravintoloissa ja baareissa kannattaa maksaa käteisellä, mutta myymälöissä ja hotelelissa voi maksaa pankki-tai luottokortilla. 

Älkää ostako mitään katukaupustelijoilta sillä siitä saa sakon niin myyjä kuin ostajakin. Säilyttäkää kaikki kuitit kunnes saavutte hoteelliin. Poliisit pitää ratsioita usein jopa myymälöiden ja ravintoloiden ulko-ovella. Tarkastus koskee ennen kaikkea yrittäjiä. Heidän on lain mukaan annettava kuitti ostoksista ja siitä syystä on asiakkaiden säästettävä kuitit.

Älkää menkö sisään ravintolaan missä on sisäänheittäjä. Sisäänheittäjiä esiintyy keskustan turistitiheällä alueella. Tämä virhe me tehtiin Kreikassa ja sen jälkeen en ole halunnut matkustaa Kreikkaan. Jäi hyvin ilkeä muistikuva kreikkalaisista miehistä ylipäätään.

Lopuksi vielä, Rooma ei ole erityisemmin lapsille sopiva kaupunki, mutta kouluikäiset saattaaa viihtyä täällä, ja heille on olemassa omia huvittelupaikkoja. Roomalaiset ei juuri koskaan ota lapsiaan ulos kaduille, kuin ehkä suuntaisin, jolloin koko perhe lähtee yhdessä ulos. Roomassa jopa liikennelaitos lisää busseja liikenteeseen suuntaiksi, jotta perheet pääsevät kaupungille. 


Trasteveren rauhallisilla kujilla on mukava nauttia lounaasta tai päivällisestä. Roomalaiset ravintolat ovet melko samaa tasoa, hinnoissa vaan on jonkin verran eroa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti