Omat Blogit:

maanantai 17. kesäkuuta 2024

Juhannus Roomassa


Roomassa festivaaleja pidetään yhtenään kesäkaudella. Saattaa olla kaksikin festaria samalla viikolla. Mutta kirkolliset juhlinnat ovat huomattavasti vähentyneet ja katollisen kirkon Pyhäpäivät on poistettu Italian kalentereista. Vatikaanin kalenterissa ne ovat vieläkin. 

San Giovanni-festivaalia/Pyhän Johanneksen kunniaksi vietetään yleensä 23-24. kesäkuuta joka vuosi, ja se on todellinen ruokaorgia, jonka pitkät pöydät ovat täynnä grillattuja sikoja ja etanapataa. 23.kesäkuuta ja 24.kersäkuuta välinen yö on nimeltään La Notte delle Streghe/Noitien yö, mikä yhdistyy San Giovannin juhlaan. Siis italialainen juhannus.

Johannes nimisiä paavejakin on ollut 23. Johannes, heprealaista alkuperää oleva miehen nimi, mikä tarkoittaa 'Jumala Jehova/Jahve on armahtanut'. 24. kesäkuuta vietetään Pyhän Johannes Kastajan syntymäpäivää.

Päivää on vietetty ainakin 500-luvulta lähtien. Luukkaan (1:44:n mukaan) tämä suurin profeetoista saavutti pelastuksen ilon jo äitinsä kohdussa, ja siksi hänen syntymäänsä (kuusi kuukautta ennen joulua,  Luukaan  1:26 mukaan) juhlitaan päivää suuremmalla juhlalla.

24. kesäkuuta oli vuoteen 1952 asti Ruotsissakin yleinen vapaapäivä, jonka nimi oli Pyhän Johannes Kastajan päivä, ja jo vuodesta 1921 lähtien siitä tehtiin juhannuspäivä.

San Giovannin juhla alkaa 23. ja 24. kesäkuuta välisenä aikana, joka tunnetaan yleisemmin "noitien yönä". Legendan mukaan tänä yönä noidat kokoontuivat Lateraanin niityille, joita Herodiaan ja hänen tyttärensä Salomen haamut kutsuivat ja jotka tuomittiin Pyhän Johanneksen pään mestauksesta, ja kiersivät ympäri kaupunkia vangitakseen sieluja ennen kuin lähtivät Beneventoon, mitä on pidetty par excellence noitien kaupunkina. Olen aikonut jo monta kertaa  tehdä postauksen Beneventosta, mutta se vaan on jäänyt, sillä Beneventosta olisi erittäin paljon kerrottavaa. 

Benevento on kaupunki Italiassa Campanian alueella, Beneventon maakunnassa, 50 kilometriä Napolista koilliseen. Kunnassa oli 59789 asukasta. Benevnto on ollut ruhtinaskunnan pääkaupunki. Kaupunki on ollut katollisen kirkon arkkipiispan toimipaikka vuodesta 969 lähtien. Rooman jälkeen Benevento on Italian antiikin rikkain kaupunki.

Noitein takia roomalaiset siunasivat talojensa sängyt ja oven ja lähtivät sitten soihdut ja kynttilät sytytettyä kohti San Giovanni in Laterano-aukiota. Täällä sytytettiin kokkoja karkottamaan okkulttisia voimia, ihmiset rukoilivat, oli niitä, jotka toivat "callaron" (ison kattilan), jossa he keittivät etanoita kastikkeessa, ruokaa, joka edusti vastoinkäymisten ja huolien tuhoa. 

Vasta aamunkoitteessa kastetta kerättiin pelloilta, sillä sanottiin olevan parantavia voimia, ja valkosipulia ostettiin myös sanonnan mukaan "joka ei osta valkosipulia San Giovannista, on köyhä ympäri vuoden". Yön aikana, jolloin Tiber-kylpylä avattiin, roomalaiset saattoivat vilvoitella San Giovannin suihkulähteellä uskoen, että juhlapäivänä pyhimys tekisi ihmeitä enemmän kuin muuna vuoden aikana.

Suuri juhla, jossa syötiin, juotiin, soitettiin tamburiinia, kelloja, trumpetteja karkottamaan noidat ja okkulttiset voimat. San Giovannin juhla päättyi auringonnousuun Castel Sant'Angelon perinteisiin kanuunan laukauksiin. Näin jumalattomat uskomukset jätettiin syrjään ja messu vietettiin San Giovanni in Lateranon basilikassa.

Sanomattakin on selvää, että San Giovannin juhla ei enää tunnu samalta kuin ennen, mutta jotkut riitit, jotkut perinteet elävät edelleen Roomassa. Esimerkiksi Sannion alueen puutarhoissa noitien yötä vietetään 23.6. Piazza San Giovanni in Lateranon-aukion vieressä olevassa puutarhassa on runsaasti ohjelmaa kaikille ikäryhmille. Nykyään popmusiikkiryhmät esiintyy torilla juhannuksena.

23 päivä kesäkuuta alkaa Piazza Vittoriolta Piero Tuccin johtama historiallis-taiteellinen-teatterikävely Ciambella-yhdistyksen järjestämillä teatterikierroksilla, jotka päättyvät Via Sannion puutarhojen keskelle. 

Illan aikana esitellään ilma-akrobaattista voimistelua ja paikalla on paalukävelijöitä valaistuissa asuissa. Klo 20 ja auringonlaskun aikaan esitetään teatteriesitys Herbarie, joit kutsuttiin noidiksi, tarina kolmesta naisesta lääketieteen alalla ja tietämyksestä keskiajasta aikana, jolloin inkvisitio yritti saada aikaan perinteisen lääketieteen lopun. 

Ja paljon paljon muuta historiallista...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti