Santi Quattro Coronati, Via dei Santi Quattro 20
Avoinna:
maanantaista lauantaihin kello 6.15-20.00
sunnuntaisin kello 6.45-12.30 ja 15.00-19.30
Jo sijaintinsakin takia henkii tämä kirkko ja luostari mystisyyttä, rauhaa ja keskiaikaa. Rakennus on myyttinen ja maaginen. Siitä huolimatta kirkko ja luostari sijaitsevat keskeisellä alueella, mutta omalla kukkulallaan. Colosseumilta on tänne Via di S.S. Quattro Coronatia pitkin vain vajaat 400 metriä, ja siinä samalla voi poiketa toiseen aivan mahtavaan kirkkoon basilika San Clementeen. Ja tästä sitten voi mukavasti kävellä eteenpäin samaa Via S.S. Quattro Coronatia San Giovanni in Lateranon basilikalle. Kaikki nämä kolme ovat suuria nähtävyyksiä Roomassa.
Kirkon on täytynyt olla tällä paikalla jo 500-luvun lopulla. Se rakennettiin uudelleen Leo IV n aikana (847-855). Ulkopuolelle on ominaista tukeva torni, joka toimi pääasiassa puolustustornina.
Kirkon vieressä on Oratorio di San Silvestro, pyhä paavi Silvester I:lle omistettu oratorio. Oratorion seinät on koristeltu vuoden 1246 freskoilla, jotka kuvaavat kohtauksia Silvesterin elämästä ja tapaamisesta keisari Constantinen kanssa. Yksi freskoista osoittaa, miten paavi nimeää Constantinen.
Kardinaali Alfonso Carrillo de Albornozin muistolaatta. Tietääkseni tämä kardinaali on asunut rakennuskomplekissa.
Augustiiniläisnunnien luostari Santi Quattro Coronati on yksi Rooman todellisia historiallisia helmiä. Luostari sijaitsee Celion kukkulalla osoitteessa Via Quattro Coronati 20, jonne pääsee kahta tietä. Läheltä Colosseumia Via Quercetilta lähtee ylös Via dei Santi Quattro (kuvassa). Jos lähtee Via Cuercetiä pitkin muutaman metrin Via Capo di Afrikan kulmaukseen, niin siitä näkee luostarin mahtavan muurin alhaalta jalkakäytävältä päin. Via dei Santi Quattro kulkee toisestakin suunnasta luostarille jos on matkalla San Giovanni in Lateranolta Colosseumiin tai päinvastoin. Voi kävellä joko Via di San Giovanni Lateranoa pitkin tai sen vieressä kulkevaa Via Quattro Coronatia, mikä on "antoisampi" lähestyä luostaria.
Kirkko, oratoriot ja luostarin sisäpiha, chiostro, ovat avoinna maanantaista-perjantaihin. Kirkko myös sunnuntaisin. Messu arkisin kello 18.30 ja sunnuntaisin ja pyhäpäivinä kello 11.00.
Santi Quattro Coronatin jämäkkä kirkko ja luostari ovat keskiajalta ja luostari on Rooman parhaiten säilynyt keskiaikainan luostari. Luostari ja kirkko on restaurointu varoivaisesti muutama vuosi sitten.
Sisäänkäynti pohjapiirroksessa sijaitsee oikealla. Ensin mennään ensimmäiselle sisäpihalle josta sitten edelleen toiselle ja sitten suoraan kirkkosalliin. Kirkkosalin vasemmalla seinustalla sijaitsee luostarin erittäin rauhallinen sisäpihä, chiostro, jonne pääsee käymään jos painaa ovikellon nappia kirkkosalissa. Ylinnä kuvassa sijaitsee Kardinaalipalatsi. Kaikkiin noihin huoneisiin mitkä on merkattu vihreällä pääsee käymään.
Santa Barbaran kappeli ja Oratorio San Silvestro kirkkosalin kupeessa. Oratorio (latinaksi orare 'rukoile', 'kutsu') oli alun perin termi varhaiskristillisille yleensä yksityiskäyttöön tarkoitetuille rukouskappeleille. Sanaa on sittemmin käytetty erilaisissa kappeleissa, omakotitaloissa, palatseissa tai haudoissa.
Kirkkorakennus on pieni basilika Roomassa, omistettu neljälle kruunatulle pyhälle = Santi Quattro Coronati. Nämä neljä olivat roomalaisia sotilaita keisarillisessa armeijassa ja kärsivät marttyyrikuoleman Diocletianuksen aikana (284–305), he kruunattiin marttyyrikuolemaan kruunulla.
Jo vuonna 499 kerrotaan että tällä paikalla sijaitsi Titulus, esikristillinen rukoushuone nimeltä Aemelianea. Melko pian nimi vaihtui SS Quattro Coronatorum nimeksi. Kirkkosali rakennettiin uudestaan paavi Pashalis II:n toimesta 100-luvulla kun Roomaan rynnänneet nomaadit hajoittivat rakennusta.
Vuonna 1138 sai benediktiinimunkit kirkon käyttöönsä ja 1200-luvulla rakennettiin luostari kirkon viereen ja sen yhteyteen järjestettiin Silvesterin kappeli, paavi Silvesterin kunnikasi.
Camaldoli luostarijärjestö sai luostarin käyttöönsä 1500-luvulla ja neljäkymmentä vuotta myöhemmin muutti luostariin augustiiniläisnunnia, jotka vieläkin pitävät luostaria hallussaan.
Via Via Capo d'African ja Via dei Quercetin kulmauksesta näyttää luostari näin mahtavalta. Quattro Coronati tarkoittaa neljää pyhimystä, Caludius, Nicostartus, Simpronianus ja Castorius, joiden reliikit on tuotu tänne hyvin aikaisi, alkuperäiseen kirkkoon. Luultavasti täällä on useiden muidenkin pyhimysten pyhät jälkeenjäännökset. Toisen tarinan mukaan kirkosta löytyy yhdeksän pyhimyksen reliikit.
Giovanni Da San Giovanni/Giovanni Mannozzi on maalannut absidin freskomaalaukset, joissa kuvataan neljää suojelumarttyyri pyhimystä Severo, Severiano, Carpoforo ja Vittorino. Alttaritaulut pääalttarin vasemmalla puolen on maalannut Giovanni Baglione ja oikealla puolen olevat Raffaellino da Reggio. Maalauset ovat barokin ajalta.
Amerikkalainen kardinaali Roger Mahony on kirkon kardinaali ja siis vastuuussa nykyään kirkosta ja sen toiminnasta.
Santi Quattro Coronati on vuodesta 499 lähtien nimetty kirkko Titulus (latinaksi 'otsikko', 'otsikko', 'kirjoitus', monikko tituli) tarkoittaa katolisessa kanonilaissa kirkkoa, jota katolinen kardinaali pitää nimikirkkona. Jokainen kardinaali-pappi ja diakooni saa määrätyn Rooman kirkkon nimikkokirkokseen. Se vaati vastuuta kirkosta.
Santa Barbaran kappeli
Tämä kappeli kuului jo alkuepreäiseen kirkkoon. Pyhä Barbara oli luultavasti kotoisin Nicomeniasta, nykyisestä Turkista.
Pyhä Barbara oli legendan mukaan 200-luvulla elänyt kristinuskoon kääntynyt neito ja marttyyri. Legendan mukaan Barbaran isä vangitsi hänet vartioituun torniin. Barbara rukoili Jeesusta, joka hajotti tornin salamalla ja hän pääsi pakoon. Barbaran isä lähti takaa-ajoon ja saavutettuaan pakenevan tyttärensä mestasi tämän. Tällöin taivaasta iski salama, joka tappoi isän.
Pyhä Barbara on yksi neljästätoista hädänauttajasta, jotka ovat joukko pyhimyksiä, joita kunnioitetaan katolisessa kirkossa auttajina ja suojelijoina ennen kaikkea erilaisia tauteja vastaan.
Santa Barbaran kappeli
Konstantinus kuolinvuoteellaan
Se oli paavi Silvester I joka kastoi Konstantinuksen kristinuskoon kuolinvuoteellaan. Siis nämä feskomaalaukset ovat erittäin kallisarvoisia historiallisesti katsottuna. Tiedot Silveteri I:stä ja muistakin ensimmäisistä paaveista ovat hyvin niukkoja. Joten mitään aivan varmaa tietoa ei ole saatavilla.
Oratorio San Silvestro
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti