tiistai 29. maaliskuuta 2016

Santa Croce in Gerusalemme

Santa croce di gerusalemme at Night.jpg

Santa Croce in Gerusalemme
Piazza Santa Croce in Gerusalemme,
 Esquilinon kaupunginosa

Avoinna kello 7.00-12.45  ja 15.30-19.30

Messut :
arkisin kello 7.00, 8.00 ja 18.30
sunnuntaisin ja pyhäpäivinä kello 8.00, 10.00, 11.30 ja 18.30


Terminin rautatieasemalta suroaan kohti Porta Maggiorea ja siitä sitten Via Eleniaa pitkin kirkon eteen. Matkaa tulee hieman yli 2 kilomteriä. 
Tai ota Terminiltä bussi 649, jää pois kolmannella Via di Santa Croce Gerusalemmen kadun psyäkillä.

Cross and angels of Santa Croce in Gerusalemme (Rome).jpg

Statue of Saint Helena on Santa Croce in Gerusalemme (Rome).jpg

Pyhä Helena ja Pyhä Risti (Santa Croce)

213SCroceInGerusalemme.JPG

Santa Croce in Gerusalemme, Jerusalemin Pyhän ristin kirkko

Tämä kirkko sijaitsee hieman sivussa "valtaväyliltä", mutta samalla reissulla kun käy San Giovanni in Lateranon basilikassa voi poiketa tännekin. Santa Croce in Gerusalemin basilikaan on Colosseumilta matkaa noin 1,7 km. Porta Maggiorelta noin 300 m. Lateranon basilikan luota päseeraitiovanulla 3 Santa Crocen kirkon luokse kahden pysäkin välin, noin 600 m. 


Jos kävelee San Giovanni in Lateranolta kohti Santa Crocen kirkkoa Via Castrenseä pitkin tai Giardini di Via Carlo Felicen puiston lävitse niin  samalla reissulla saa nähdä ulkoapäin Amfiteatro Castrensenkin.  Via Castrensen katu kulkee Aurelianuksen kaupunginmuurin kuvetta. Lähin metroasema on San GiovanniPiazza Santa Crocen torin ohitse kulkee raitiovaunu numero 3. Terminin rauatieaseman kautta kulkee bussi 649  Santa Crocen lähelle. Jää pois pysäkillä Santa Croce in Gerusalemme /Manzoni.

Viale Carlo Felice on rahallinen katu, joka päätyy suoraan Santa Crocen basilikan eteen. Viale Castrese kulkee kaupunginmuurin ulkopuolista kuvetta ja lähtee Porta San Giovannin kaupunginportilta ja Piazzale Sanninolta, jossa pidetään arkena aamupäivisin kirpputoria, vaikka täällä myydään uuttakin tavaraa. Piazzale Sanniolla sijaitsee myös Coin tavaratalo. Torilta suoraan eteenpäin löytyy putiikkeja toinen toisensa perään. Tänne kannattaa "tavallisen ihmisen", jota ei muotihuoneiden asusteet kiinnosta,  tulla shoppailemaan asusteita. Teen oman postauksen tästä alueesta joskus myöhemmin.

Hän jolla on useamman päivän (viikon tai ehkä kuukausikortti) matkalippu/kortti hyppää raitiovaunuun 8 Piazza San Giovanni Lateranolla, tai bussiin 3, joka on oikeastan raitiovaunu numero 3:n sijaiskulkuväline. Välillä se on ollut raitiovaunu ja välillä bussi. Jää pois toisella pysäkillä, Piazza Santa Croce in Gerusalemme.


Valitsisin kävelytien Giardini  di  Via Carlo Felicen puiston kautta jos on aikaa ja voimia kävellä. Puisto sijaitsee kaupunginmuurin kupeessa, sen pohjoisella puolella. Tämän patsasryhmän takaa lähtee tie puistoalueelle.


 Puisto on tuossa takana ja kaupungimuurikin näkyy kuvassa oikealla.

  Matkaa puiston läpi tulee noin 400 metriä.


Tältä näyttää puiston toisessa päässä. Taustalla San Giovannin basilika noitten kahden sypressipuun takana. Alla on valokuva vastapäiseen  menosuuntaan, jossa näkyy Santa Croce in Gerusalemmen basilikakin.


  Santa Maria del Buon Aiuto nell'Anfiteatro Castrense

Avoinna:
30. marraskuuta-8. joulukuuta kello 18-00-18-30
sekä toukokuussa ruusukkorukouksen ajan, tarkista ovelta!

Ruusurukoukset pidetään toukokuussa ja lokakuussa, koska ne kuukaudet ovat erityisesti pyhitettty Pyhälle Marialle. Rukouksessa lausutaan kaikki yhdessä Enkelin tervehdys rukous yhteensä 53 kertaa, Isä-meidän-rukous 6 kertaa ja uskontunnustus kerran ja Kunnia Isälle (Kunnia Isälle ja Pojalle ja Pyhälle Hengelle, niin kuin oli alussa, nyt on ja aina, iankaikkisesta iankaikkiseen. Aamen.) 6 kertaa. Ruusurukous on melko yksitoikkoinen ja pitkästyttävä toimitus.

Tämä pieni rakennus on oratorio, rukouhuone/pyhäkkö, jota käytti enne kaikkea Castrensen amphitetterin sotilaat. Kirkko on rakennettu kiinni amphiteatterin muuriin. Amphiteattari kuului palazzo Sessoriananaan. Palatsissa sijaitsee nykyään entisen luostarin tiloissa viihtyisä hotelli tai vierashuone. Suosittelen!

Tämä pieni Pyhälle Marialle pyhiettu pyhäkkö rakennettiin Santa Crocen basilikasta tuodulle ihmeitä aikansaavalle Madonnan ikoonille. Pyhäkkö on lukittu ja Madonna on palannut luultavasti takaisin basilikaan. Buon Aiuto tarkoitaa hyvää apua.

Tämä nykyinen kirkkorakennus on vuodeta 1476. Kun siternssiläiset munkit muuttivat palatsiin vuonna 1561, niin he alkoivat kasvattaa vihanneksia ja hedelmiä amphiteatterin raunioissa. Vielä nykyäänkin "luostarin puutarhan ystävät" käyttävät aluetta puutarhanaan.


Sisältä päin kirkko on pieni ja yksinkertainen. Santa Maria del Buon Aiuton ikooni on pääalttarilla. 


Amfiteatro Castrese sijaitsee tuossa kaupunginmuurin ulkopuolella pyhäkön takana. Taustalla pilkottaa Santa Crocen basilikan kirkontorni. Samalla alueella Pyhän Helenan palatsin vieressä sijaitsi aikoinaan kilpa-ajorata Circus Varianus. Mutta kun Aurelianuksen kaupunginmuuri rakennttiin niin muuri pantiin kulkemaan circuksen lävitse.Kirkon julkisivu on falski. Se on tehty jälkeen päin 1700-luvulla. Kirkkohan rakennettiin kesari Konstantinuksen Helena äidin palatsiin. Julkisivun takana  on nimittäin palatsin atriumi. Varsinaien kirkon julkisivu alkaa tuosta kirkontornin kohdalta, atriumin toiselta reunaa.


Esquilino - s Croce campanile P1010966.JPG

Kirkon torni on matala mutta kaunisKonstantinus Suuri ja Pyhä Helena

Kirkko sai nimensä siitä että Pyhä Helena, Keisari Konstantinus Suuren äiti, teki pyhiinvaellusmatkan Jerusalemiin vuonna 324. Sieltä hän toi paljon reliikkejä tullessaan, kuten palan siitä rististä, johon Jeesus naulattiin. Nämä reliikit löytyvät Santa Croce in Gerusalemin kirkon yhteyteen tehdystä museosta. 

Tai paremminkin, kirkko on rakennettu Pyhän Helenan platsiin, jossa Helena säilytti reliikkejä. Pyhä Helena oli yksi Rooman valtakunnan ensimmäisiä kristittyjä.Hän on suuresti vaikuttanut siihen että hänen poikansa keisari Konstantinus Suuri antoi luvan että kristinusko sallittiin Rooman valtakunnassa vuodesta 313 lähtien. 

The British Library - Rome - Basilica di Santa Croce in Gerusalemme.jpgHelena tai Flavia Giulia Elena (248-329) kuten hänen nimensä on latinaksi

Kapitollisessa museossa Campidogliolla on tämä Pyhää Helenaa kuvaava patsas.

Kirkko on rakenenttu Pyhän Helenan palatsiin, mitä siitä nyt oli jäljellä. Hänen miehensä oli keisari Constantinus I Chlorus/Constantinus I, jonka ensimmäinen vaimo tai ehkä vain naisystävä Elena oli. Kaikesta huolimatta Helenalla oli paljon valtaa. Flavia Giulia Elenan ja Constantinus I:n pojasta Konstantinuksesta tuli keisari Konstantinus Suuri. Helena omisti valtavan isot maatilat tämän kirkon alueelta ja Pyhälle Helenalle pyhitetty mausoleumi sijaitsee hieman etelänpänä, Via Casilina/Via di San Marcellon katujen varressa. Täällä olen kertonut siitä aikaisemmin. Helenan kuva sen ajan kolikossa ja toisella puolella Securitas Jumalatar

Pyhä Helena syntyi vuonna 250 Helenopoliksessa, nykyisessä Turkissa, alueella, jossa nykyään sijaitsee myös Istanbul. Helenan poika Konstantinus Suurihan muutti sille alueella ja perusti sinne oman Bysantisen valtakuntansa, jonka pääpaikkakunnalle Konstaninus antoi oman nimensa Konstantinopel, siis nykyinen Istanbul. Konstantinus Suuri antoi äitinsä syntymäpaikkakunnalle nimeksi luonnollisestikin Helenopolis. 

Kun Konstantinus Suuri muutti Konstantinopeliin niin Helena jäi Roomaan ja Konstaninus päätti että hänen äitinsä saa toimia keisarin sijaisena Roomassa.

Kopparstick på kyrkan St. Croce i Rom, 1600-tal - Skoklosters slott - 99724.tif

Alkuperäinen kirkko rakennettiin Helenan palatsiin, Palazzo Sessoriano, vuonna 350. Palatsista tehtiin luostari ja myöhemmin asuntola ja hotelli, Domus Sessoriana. Luostari on huolella korjattu ja asuntola on ensiluokkainen. Täällä on 80 huonetta, yhden-, kahden-, kolmen- ja neljänhengen huoneita. Näitten lisäksi myös joitakin sviittejä. Suosittelen!

Vuonna 2011 ajoi paavi luostarista pihalle noin 20 munkkia. Jo siihen aikaan munkit vuokrasivat tyhjiä huoneitaan halvalla turisteille ja pyhiinvaeltajille. Väitetään että luostarissa olisi pidetty melkoisia juhlia, joissa oli mukana miespuolisia siviilihenkilöitä, jotka jäivät munkkien luokse yövieraiksi. Näihin juhliin ja taksiajeluhin upposi sievoiset summat Vatikaanin varoja. Näin päättyi 500 vuotinen sisterssiläinen luostaritoiminta tässä luostarissa.

Santa Croce in Gerusalemme (Rome) - interior.jpg

Kirkko oli alunperin luostarin kirkko.Tämä kirkko kuuluu niitten seitsemän pyhiinvaelluskirkon joukkoon, joissa jokaisen Roomassa käyvän pyhiinvaeltajan olisi vierailtavan.

Dome of Santa Croce in Gerusalemme (Rome).jpg

Kirkko on luultavasti rakennettu noin vuonna 325 jaa, mutta uuskorjattu 1700-luvulla.

La basilique Sainte-Croix-de-Jérusalem (Rome) (5988360413).jpg

Alttarimaalauksissa on kuvattu Pyhän Helenan matkaa Jerusalemiin. Hän kantaa Jeesuken ristiä josta hän toi mukanaan palan Roomaan ja se pala on nähtävänä kirkon museossa, jossa on paljon muitakin reliikkejä.

S Croce in Gerusalemme - acquasantiera da marmi antichi P1010906.jpg

Asquasantiera, pyhävesimalja

Museo sijaitsee kellarikerrosksessa jonne johtaa leveät portaaat. Museoon ei ole sisäänpääsymaksua.S Croce in Gerusalemme - cosmatesco P1010904.JPG


Santa Crocen basilikan pääalttarin oikealla puolella sijaitsee ns Pyhän Helenan kappeli, joka on basilikan pyhin paikka. Kappelin lattia on mullasta jonka Helena toi Jerusalemista. Monet uskovaiset haluavat seista multalattian päällä paljain jaloin. Kappeliin oli naisilla pääsykielto vielä 1900-luvun alussa, syystä että naiset saatoivat vuotaa verta multalatialle ja näin multalattiasta tulisi epäpuhdas. Tämä sääntö on nykyään poistettu. Kappelin ovi on lukittu. Nykyään saa katsella vain rauta-aidan lävitse.Museon etuhuoneessa on kopio Torinossa sijaitsevasta käärinliinasta johon kerrotan jääneen jäljet Jeesuksesta. Näitä kopioita on useitakin. Vatikaani ei ole hyväksynyt käärinliinaa reliikiksi ja siksi se sijaitsee reliikkikappelin eteisessä. Tämä liinan kopio on vaikea valokuvata, koska se sijaitsee lasilevyn alla melko korkeassa, pitkässä ja kapessa pöydässä.

La basilique Sainte-Croix-de-Jérusalem (Rome) (5988360063).jpg


Museon reliikkikappeli

Luostariin kuuluu myös iso puutarha jota joutkut munkit hoitivat. Mutta kun paavi karkotti munkit pois luostarista niin puutarhan on ottanut "puutarhan ystävät"  huostaansa ja hoitavat sitä yhdessä.


Jannis Kounellis on kreikkalainen juuriltaan, mutta syntynyt ja elänyt koko ikänsä Roomassa. Hän on valmsitanut tämän kauniin puutrahan portin.
Ei kommentteja: