San Tommaso in Fromis, Via di San Paulo della Croce, Celimontana
Celimontanan puisto on kunnan omistama julkinen puisto
Kuva ylinnä on nähtynä kirkon takaa, Villa Celimontanan puistosta käsin. Kirkon ympärillä on joidenkin henkilöiden hautoja.
Mattein aattelissuku omisti Celimontanan huvilan ja puiston ja he käyttivät kirkkoa omiin tarpeisiinsa. Mattein aatelissuku on tunnettu hyväntekeväisyydestään. Mattein suku on Rooman vanhimpia aateissukuja, jonaka juuret johtaa Tusculumin krevilliseen sukuun ja trastevreläiseen Papareschi sukuun. Suvussa on ollut 8 kardinaalia ja kaksi paavikin, eri sukuhaaroista.
Suvulla on ainakin kaksi palatsia Roomassa, joista Palazzo Mattei e Giova on yksi Rooman upeimpia palatseja. Siellä on mielenkiintoinen kirjastokin, minkä lukusalissa saa kuka vaan lueskella kirjoja.
Bussi 81 Claudia Celion pysäkille tai seuravalle, minkä nimi on Navicella/Celimontana. Tähän ollaan rakentamassa uutta metrosasemaa.
Kirkko on yksi Rooman vanhimpia. Se uuskorjattiin 1600-luvulla ja on vielä nykyäänkin trinadiveljesten kirkko. Mutta kaikki ovat tervetulleita messuihin ja käymään kirkossa ja viihtyisässä ympäristössä.
Colousseumilta suoraan Via Claudian katua pitkin etelään päin. Matkaa tulee noin 450 metriä. Tästä kohtaa katu jatkuu nimellä Via della Navicella ja tuosta kaariportista lähtee kuja nimeltä Via Porta S. Paulo della Croce.
Kuvasta itään päin lähtee erittäin kapea kuja nimeltä Via Santo Stefano Rotondo, minkä varrelta löytyy samanniminen kirkko. Kirkko on Roomassa asuvien unkarilaisten kotikrikko. Kirkko on nähtävyys. Kujaa pitkin kulkee pikkubiussi 117. Kirkon luota kuja jatkuu Piazza di San Giovanni in Lateranolle, missä sijaitsee kristittyjen kirkkojen äitikirkko San Giovanni in Laterano ja Scala Sancta, mikä on myös nähtväsyys.
Tästä portista sisään sisäpihalle kun ovi on avoinna.
Tämä on aito roomalaisen Cosmati perheen taideteos, mosaaikkityö jossa on käytetty vahvoja värejä ja kultaakin. Cosmatin suvussa oli ainakin seitsemän taitavaa mosaiikintekijää 1200-luvulla.
He kehittivät aivan oman tyylinsä tehdä mosaiikkitöitä ja siitä nimi cosmaattityylli. Kristus istuu keskellä ja hänen toisella puolella on muslimiorja, mauri, ja toisella kristitty afrikkalainen orja, joita molempia Kristus yrittää rauhoitella.
Maurit ovat historiallinen nimitys, jota Euroopassa käytettiin keskiajalla Maghrebissa ja islamilaisessa Andalusiassa, Sisiliassa ja Italiassa eläneistä berbereistä. Nimityksellä voitiin tarkoittaa näiden alueiden arabeja ja muslimeja yleensäkin, vaikka maurit toisaalta ovat myös lähinnä berbereihin ja negrideihin sekoittuneita Mauritanian arabeja.
Krituksella on mosaiikissa kullattu glooria päänsä ympärillä. Kristus redentore, Kristus vapahtaja, joka vapahtaa ja vapauttaa molemmat orjat. Trinitari järjestö käyttää juuri ristiä symboolina vapaudelle.
Giovanni di Matha on trinitarijärjestön perustaja. Hän on haudattuna tässä pienessä kirkossa pääalttarilla.
Giovanni de Matha syntyi Ranskassa vuonna 1160 ja kuoli Roomassa vuonna 1213. Hän opiskeli teologiksi Pariisissa. Siihen aikaan oli levotonta Euroopassa sillä muslimit uhkasivat valloittaa Eurooppaa ja ottivat kristittyjä orjikseen. Matha asettui ensin asumaan erakkoluostariin yhdessä erakon Felix Valoililaisen kanssa.
Trinitariristi
Dolabellan kaari joka johtaa Clivo di Scauron kujalle. Suoisttelen kävlelä pitkin kujaa jos vaan aika antaa. Siellä tulel vastaan Passionisti lusotari ja kirkko nimeltä Santia Giovanni e Paulo. Kuja jatkuu San Gregorio al Celion kirkon eteen. Siitä voi edelleen siirtyä Caracallan termeille tai Paltinoon raunioille tai kävlelä Celion puiston kautta Colosseumille. Tämä alue on erittäin erikoista ja rauhallista.
Kuvasta vasemmalta löytyy portti Celimontaman puistoalueelle.
Matha muutti Roomaan ja asettui asumaan Dolabellan kaareen. Kaaren yläpuolella on ikkuna. Tuolla kaaren yllä hän vietti erakkoelämää neljä vuotta. Kun hän tuli ulos erakkoluolastaan niin hän perusti tämän San Tommason kirkonja Trinitarijärjestön. Vain muutama vuosi sen jälkeen Matha kuoli.
Kaari on rippeitä Claudian akveduktista.
Ovi aikoinaan kirkkoon ja entiseen luostariin. Kerrotaan että Fransiscus Assisilainen olisi yöpynyt alkuun juuri täällä tultuaan Roomaan. Luostarin tiloihin järjestettiin hospitsi.
Kirkko on avoinna lauantaina ja sunnuntaina kello 9.15-12.30
Messu sunnuntaisin kello 10.30
Osoite on Via di San Paolo della Croce 10, Celio
Kirkko kuuluu järjestölle niemltä Ordine della Santissima Trinitá O.SS.T. Tämä kirkko vietti 800-vuotisjuhliaan vuonna 2010. Kirkko on kuulunut siis 800 vuotta trinitarijärjestölle, jonka perusti Giovanni de Matha.
Isoimmassa rakenuksessa toisella puolella katua sijaitsee Lay Center, joka on tarjoaa akateemista koulutusta mutta myös yhteyksiä ihmisten ja eri uskontojen välillä. Täällä opiskelee henkilöitä kaikista suurimmista uskontokunnista maapallolla. Jotkut asuvat koulun tiloissa.
Isoimmassa rakenuksessa toisella puolella katua sijaitsee Lay Center, joka on tarjoaa akateemista koulutusta mutta myös yhteyksiä ihmisten ja eri uskontojen välillä. Täällä opiskelee henkilöitä kaikista suurimmista uskontokunnista maapallolla. Jotkut asuvat koulun tiloissa.
San Tommason kirkko on siis vanhin trinitarijärjestön kirkoista. Jos trinitarijärjestöllä ei olisi yhteyttä tähän kirkkoon niin tämä kirkko olisi hajonnut jo kauan sitten.
Alkupeäräinen kirkkorakennus rakennettiin jo 1000-luvun alussa. Kirkko ja sen hospitisi mainitaan virallisesti kirjoissa vuonna 1209.
Pääalttarille on haudattu San Giovanni di Matha.