torstai 19. toukokuuta 2011

Piazza Caetani Mattei, Palazzo Mattei


Palazzo Mattei ja oikealla Caterina dei Funarin kirkko

Tuo kuja tuossa rakennusten välissä on Via Michelangelo Caetani. Kuvassa vasemmalle lähtee Via dei Funari ja oikealle kirkon edestä Via dei Funari jatkuu. Tässä edustalla ei ole enää aukeaa vaan rakennuksia on hyvin tiheään. 

Kun lähtee Largo di Torer Argentinalta suoraan etelään päin Via Paganincaa/Piazza della Encioclopedia Italianaa, niin tulla tupsahtaa melko heti Piazza Matteille.

San Francesco (Prato) - Kloster-Mattei.jpg

Mattein aatelissuvun vaakuna

Memoria di Leopardi a Roma (pal Mattei) 1260049.JPG

S Angelo - v Michelangelo Caetani P1040504.JPG

Yksi Mattein suvun palatseista, mattein suku omisti suuremman alueen tämän torin ympäriltä ja siitä torille nimi.

Palazzo Mattei di Giove. 04.jpg


Palazzo Mattei de Giove, Via Michelangelo Caetani 32

Piazza Mattei sijaitsee Sant'Angelon kaupunginosassa, siis aivan juutalaisten asuinalueen rajalla. Mattein suku omisti useimmat rakennukset torin ympärillä ja sen välittömässä läheisyydessä. 

Palazzo Mattei de Gioven rakentaminen vei noin 20 vuotta. Carlo Maderno suunnnitteli sen. Viisi muuta alueella sijaitsevaa palatsia kuului myös Mattein suvulle. Palazzo Caetanin, Via delle Botteghe Oscura 32 rakennutti Alessandro Mattei, jonka jälken palatsin omisti Negroni, Durres ja lopulta Caetanit. Celion puistossa sijaitsi Mattei suvun kesäahuvila.Ciriaco Mattei rakennutti Villa Celimontanan perheen kesäasunnoksi. 
Mattein suku oli erittäin vallanhimoista porukkaa ja he taistelivat vallasta toisten arvovaltaisten aatelissukujen kanssa Roomassa 1400- ja 1500-luvuilla. Heidät karkoitettiin 1600-luvulta pois Roomasta. Mattein suvulla oli oikeus lukita ja sulkea juutalaisen ghetton portin. Mattein suku on alunperin kotoisin Veronasta.

Trasteveresä oli Mattein suvulla myös palatsi Piazza Piscinulalla ja se on jäljellä vieläkin. Hän oli eirttäin hyvä ja läheinen ystävä Carvaggion kanssa joka oli yksi barokin aikaisista suurista mestareista ja nykyään hänen maalauksensa ovat erittäin korkealle arvostettuja.
Kaunis sisäpiha

Scorcio seicentesco.JPG


Ciriaco Mattei eli 1500- ja 1600-lukujen vaihteessa ja oli aikansa suurimpia taiteenkeräilijöitä. Hän oli Alessandro Mattein ja Emilia Mazzatostan poika. Hän oli kardinaali Girolamo Mattein, Asdrubale Mattein ja markiisi di Gioven veli. Giove on paikkakunta Umbriassa jonka Mattein poika hamusi itselleen ja alkoi kutsua itseään Gioven markiisiksi. Ciriaco meni naimisiin Giulia Matuzzin kanssa joka oli Pamphili suvun avioliiton ulkopuolella syntynyt tytär. He saivat vuorostan kaksi poikaa, Giovanni Batista Mattei ja Alessandro Mattei.

0453 - Rom, Museum.  Romerska civilisationen - sarkofag Foto Bild från Mattei, 12 Apr-2008.jpg

Mattei Sargofagi, aito löytyy Vatikaanin msueosta ja kopia Mattein palatsista.


IMG_8834

Roma

IMG_8812

Palace Courtyard & Terra Cotta

Looking Down

IMG_8847

IMG_8825

IMG_8843

IMG_8846

IMG_8820

IMG_8811

Palace Courtyard Statuary

IMG_8827

IMG_8871

IMG_8868

IMG_8867

IMG_8822

IMG_8884

IMG_8872

IMG_8876

Palazzo Mattei di Giove. 06.jpg

Palazzo Mattei di Giove. 07.JPG


 Piazza Mattein varrella seisoo myös modernimpi palatsikin

Mattein suvusta oli lähtöisin kaiken kaikkiaan kahdeksan katollisen kirkon kardinaalia mm Girolamo, Gaspare, Alessandro, Mario, Lorenzo Girolamo, Rugger, Luigi Emidio  ja Antici Mattei.Alkuperäinen suihkulähde


Piazza Mattein, Fonatana delle Tartarughe, kilpikonnasuihkulähde

010101 11 kvadrat mattei den tartarughe.JPG

Kun Aqua Virgon akvedukti rakennettiin vuonna 1570 niin Mattein sukukin sai vesijohdot ja voitiin rakentaa suihkulähde torille. Piazza Matteilta vesi virtasi eteenpäin juutalaisten ghettoon Piazza Cinque Scole'lle. 

Luultavasti suihkulähteen on suunnittelut Giacomo della Porta yhdessä Taddeo Landinin kanssa. He valmistivat marmorista neljä nuoren miehen patsasta ja kahdeksan delfiiniä. Neljä delfiineistä kuitenkin vietiin Fontana della Terrina nimiseen suihkulähteeseen jonka löytää Chiesa Nuovan kirkon edustalta. 

Gian Lorenzo Bernini ja Andrea Sacchi valmistivat ihastuttavat kilpikonnat paavi Alessandro VII:n pyynnöstä. Kilpikonnat on varastettu useanpaan kertaan. Yksi alkuepräisistä kilpikonnista on tyystin kadoksissa vieläkin. Muut säilytetään Kapitoliumin museossa ja suihkulähteessä on kopiot vuodesta 1979 lähtien.


Fontänen på Piazza Mattei - particolare.jpg


Via di Sant'Ambrogio on vain pari metriä kapea kuja joka johtaa Rooman Ghetton läpi Via del Potico d'Ottavialle, joka taas puolestaan on leveä ja vilkas katu jolla on aina elämää. Kuja Via delle Reginelle toiseen suuntaan Palazzo Costagutin vierestä vie vielä suorenpaan Rooman Ghettoon.


Kuvassa vasemmalla oleva rakennus on Palazzo Costaguti jonka rakennutti sen aikaisen paavin Paulo III Farnesen pankkiiri Constantino Patrizi. Sittemmin palatsin osti genualainen suku Costaguti, jotka omistavat palatsin vielä nykyäänkin.Palatsin toinen sisäänkäynti on Piazza Costagutilta, Vicolo Costagutin päädystä. Tuo kuvassa oleva palatsin kulmaus oli aikoinaan juutalaisen asuinalueen Gheton rajapyykki.

Kuvassa keskellä olevassa rakennuksessa sijaitsee hotelli Kame Hall. Kuvassa suihkulähteen takana on toinen Mattein palatsi, Palazzo di Giacomo dei Mattei ja sen vieressä kuvan ulkopuoella oikealla toinen Palazzo Mattei de Giove, jonka vieressä sijaitsee Catararina dei Funarin kirkko ja sitä vatsapäätä Palazzo Patrzi. 

Kuvassa keskellä kulman takana Via dei Paganican puolella sijaitsee Palazzo di Giacomo dei Mattein takana Palazzo Paganica ja sitä vastapäätä  sijaitsi SS Valentino e Sebastianon kirkko, jota ei enää ole.

Bartaruga niminen viihtyisä baari torin reunalla on kuulema suljettu.Mattein sukukappelin lattia Santa Maria Aracoelin basilikassa