maanantai 9. elokuuta 2010

San Carlo alle Quattro Fontane/San Carlino


File:SCarloQuattroFontaneRome2.jpg

San Carlo alle Quattro Fontane,  tai San Carlino,
 kuten roomalaiset tätä krkkoa kutsuvat,
 Via del Quirinale 23

San Carlo alle Quattro Fontanen kirkko sijaitsee Quirinalen kaupunginosassa, keskellä Roomaa, katujen kulmauksessa. Via delle Quattro Fontanen katu kulkee kirkon ohitse ja siitä sitten lähtee Via Quirinale länteen päin ja Via XX Settembre itään päin. 

Tämä on tosi vilkkaasti liikennöity kadun kulmaus. Sitä paitsi jokaisessa neljässä kadun kulmaukessa (quattro fontane=neljä suihkulähdettä) on suihkulähde jotka kaikki turistit haluavat valokuvata. Vaatii hieman kärsivällisyyttä sillä tässä on suuri vaara että joutua auton päälleajamaksi. Tässä kadun risteyksessä kohtaa Trevin, Montin ja Castro Pretorion kaupunginosat.


Pyhä Carlo Borromeon patsas kirkon julkisuvussa pääsisäänkäynnin yllä

Kirkko rakennettiin vuosina 1634-1638 ja arkkitehtinä toimi barokin ajan suuri mestari Francesco Borromini. Kirkko rakennettiin Pyhän Carlo Borromeon kunniaksi ja kirkko oli samalla ensimmäinen jonka Francesco Borromini suunnitteli. 

Fil: Emblem trinitariska Beställ Rome.jpg

Trinitarijärjestön vaakuna


Trinitarimunkit joiden luostari on nimeltään Casa di San Carlino, joka perustettiin jo vuonna 1609. Borromini oli rakentanut siihen viereen neljä vuotta aikaisemmin luostarin Trintarijärjestölle. Kirkko on pieni ja lähinnä tarkoitettu luostarin käyttöön. Se on rakennettu yhteiseksi kompleksiksi luostarin kanssa.Pääalttarimaalauksen on tehnyt Pierre Mignard jossa hän kuvaa Pyhää Borromeoa, joka on Trinitarijärjestön perustaja. Carlo eli 1500-luvulla. Hän syntyi Milanossa jossa hän sittemmin toimi arkkipiispana. Hän oli myös katollisen kirkon kardinaali ja yksi tärkeä vastauskonpuhdistuksen merkkihenkilöitä. Pyhimys hänestä tehtiin vuonna 1610. 


Tämä kirkko on yhdessä Sant'Andrea al Quirinalen kirkon kanssa kaksi Rooman mielenkiintoisinta barokkikirkoa, joita käydään sankoin joukoin ihailemassa. Kirkot ovat myös esimerkki kahden suuren roomalaisen 1700-luvun arkkitehdin Fransesco Borrominin ja Gian Lorenzo Berninin taidoista.


Fransesco Borromini, kirkon arkkitehti
1599-1667

Sakristian vieressä sijaitsee huone jota on ajateltu alun perin Borrominin hautapaikaksi. Suuri arkkitehti Borromini teki itsemurhan vuonna 1667. Borromini oli toivonut saavansa tulla haudatuksi luostarin kryptaan, Casa di San Carlinon kryptaan, mutta katollisen kirkon sääntöjen mukaan ei munkit uskaltaneet haudata häntä sinne koska itsemurha on suurin synti katollisessa. Borromini sai kuitenkin vaatimattoman hautapaikan San Giovanni dei Fiorentinin kirkosta Carlo Madernon haudan läheltä. Carlo Maderno oli Borrominin setä. 


San Carlo alle Quttro Fontanen kaunis kattokupoli

File:San carlino alle quattro fontane, sagrestia.JPG

San Carlino alle Qauattro Fontanen sakristia

Francesco Borrominin arkkitehtuuri on aivan omaa luokkaansa. Kaikki hänen tekemänsä julkisivut ovat taitavia luomuksia kuten tämä San Carlon kirkon ja Oratorio dei Filippini sekä Sant'Ivo alla Sapienza ja Santa Agnese in Agonen kirkkojen julkisivutkin. Borromini ei tehnyt töitä paaveille vaan uskonnollisille institutioille ja luostarijärjestöille.


KryptaLuostarin sisäänkäyntiErittäin pieni mutta söötti luostarin sisäpiha, chiostro, jonka keskellä on entinen kaivo
roma 2010

 Kattoaukko kuten chiostroissa on tapana

Fil: Piazza Quattro Fontane 270deg Pano.jpg

Kirkon vieressä sijaitsevien katujen risteyksessä on neljä suihkulähdettä, Quattro Fontane.

 File:QuattroFontane3.jpg

Diana, Trevin kapupunginosa

Pietro da Cortonan suunnittelema

File:QuattroFontane1.jpg

Il Tevere, Montin kaupunginosa

Domenico Fontanan suunnittelema

File:QuattroFontane6.jpg

Giunone, Trevin kaupunginosa

Domenico Fontanan suunnittelema

File:QuattroFontane4.jpg

L'Arno, Castro Pretorion kaupunginosa
Ei kommentteja: