Omat Blogit:

keskiviikko 1. helmikuuta 2017

Capri ja San Michele, unelmien kohde



Caprin saarelle pääsee lautoilla Napolista, minne pääsee lentäen. Roomaankin voi lentää ja siitä sitten junalla tai bussilla Napoliin. Ryhämatkojakin järjestetään! Kannattaa kysyä matkatomistoilta! Esimerkiksi Ving tekee Tukholmasta kesäaikaan matkoja Caprille.  Tjäreborg Suomesta!

Marian Grandelta Caprin satamasta ylös Piazzetta di Caprille ja sieltä löytyy hotelli  nimeltä  La Tosca, mikä sopii heille jotka haluaa kierrellä ja käyttää aikaa muualla kuin hotellissa. Tänen Piazzetalle pääsee Funicolare ;arian Granden satamasta. Piazzetalta on reilut 300 metriä ihanaa kujaa pitkin hotellille, Via Dalmazio Birago 5.

Tämä ei ole mikään luksusluokan hotelli, mutta aivan ihanan rauhallinen, erittäin siisti ja viihtyisä paikka, mihin moni palaa  uudestaan takaisin. Täällä saa aamiaisen huoneenseen ilman lisämaksua. Joissakin huoneissa on parvekekin. Hotellissa on on ihana terassi missä on mukava istua ja syödä aamiaista. Napolin lentokentältä voi saada kuljetuksen privaatti kyydillä hotelliin tai päinvastoin.


Hotel della Marina Piccola, Via Mulo 14/16, on esimerkki luksuksesta Caprilla. Se on neljän tähden hotelli, missä yöpymein maksaa noin 550-1200 € per vuorokausi. Mutta saarella on vielä tätäkin paljon kaalliimpia lukushotelleja.

Hotelin sijainti on hieman syrjäinen, mutta se ympäristö romanttisen paratiisimainen. Hotellissa asuvat käyttävät kuitenkin ahkerasti taksia. Hotelli on ollut myynissä 10 miljoonan dollarin hinnalla! En tiedä kuka sen nykyään omistaa.

Hotellin alueella on nykyään rantaclubi nimeltä Faraglioni, kuten saaretkin siinä rannikolla. Täällä sijaitsee Caprin rantaclubi mihin vain kaikista rikkaimmilla on varaa. Tänne on etukäteen varattava aika ja sinne pääsee kävellen tai joko omalla autolla tai taksilla. Rantaclubi sijiatsee osoitteessa Via dei Farglioni 5. Avoinna kello 9-19 jokainen viikonpäivä, mutta vain varauksella.

Capri on ehdottomasti yksi Italian kauneimmista saarista. Joidenkin mielestä jopa maailman kaunein saari. Kaunis se on huomattavasti isompi Ischian saarikin, joka sijaitsee Caprilta luoteeseen. Täällä olen tehnyt  postauksen Isola Ischian saaresta.

Ischia on täysin Caprin vastakohta. Capri on melkein perfekti saari monella tapaa, mutta Ischia on täysin luonnonvarainen saari, jossa ei liiku montakaan turistia. Ischia on kooltaan noin melkein viisi kertaa suurempi, kuin Capri. Erittäin kauniita saaria molemmat omalla tavallaan. Ishialla on hintataso huomattavasti alhaisempi kuin Caprilla. Caprin ja Sorrenton niemen kärjen välillä on matkaa vain noin viisi kilometriä. Caprilta Ischian saarelle on reilut parikymmentä kilometriä, samoin Napoliin.

 

Mutta Caprille haluaa tulla jo yksistään yhden seikan takia, nimittäin täällä sijaitsee aivan ihana huvila Villa San Michele, jonka omistaa Ruotsin valtio. Jätän sen aivan tarkoituksella viimeiseksi... 

Ja jos ei halua tulla tänne saakka niin voihan sitä jäädä Sorrentoonkin, sillä sekin on erinomaisen ihana kaupunki. Täällä oma postaukseni Sorrentosta, mikä on oma suosikki kohteeni yhdessä Vico Escuensen kanssa.



Kartalla näkyy reitit joita pitkin bussit kulkevat. Turisteillekin on suuri apu nämä paikalliset pienet bussit, jotka kulkee vartin välein. Mutta muuten kävellen tämä saari on mieluiten koettava. 

Saari on erittäin jyrkkä kallionkieleke, jossa on kaksi korkeanpaa kukkulaa. Pohjoisrannalla sijaitsee satama ja saaren ainoa isompi uimaranta. Pieniä hiekkarantoja löytyy sieltä täältä jyrkkien kallioiden kupeesta. Melkein jokaisen rannan luona on mukavuudet, vessat, suihkut, pukuhuoneet, kahvila ja ravintola. Joskus jopa hotellikin. 

Satamasta pääsee Caprin kylään Piazzetta Caprille funicularilla. Caprin ja Anacaprin kujilla on liikuuttava kävellen, koska kävely tällä saarella on nautollinen kokmeus. Vaatii hyvää kuntoa. Anacaprista on toinenkin köysirata ylös Caprin korkeimalle huipulle Monte Solaroon. 



Claude Debussy sävelsi musiikkia Anacaprin kukkuloista,
 Les collines d'Anacapri

Capri on ollut julkkisten suosima lomasaari jo kauan. Täällä ovat lomailleet monet kuuluisuudet niin ulkomaalaiset kuin italialaisetkin. Kuuluisa italialainen muotisuunnittelija Valentino Garvani lomaili Caprilla ennen vanhaan. 

Se oli täällä kun Valentino 60-luvulla tutustui nykyiseen elämänkumppaniinsa Giancarlo Giammettin. Valentinon jahtialus seisoo ankkurissa Monte Argentinolla, joka on saari Toskanan rannikolla, Sardiiniaa vastapäätä. Hänellä on vieläkin tapana koota kuninkaallisia, politikkoja, italialaisia filmitähtiä, muotisuunniitelijoita, taiteilijoita, eruooppalaisia kuinkaallisia ja muita kuuluisia henkilöiä juhliinsa, jotka kestävät yleensä pari vuorokautta kerrallaan. 

Caprilla vieraili esimerkiksi presidentti Kennedy vaimonsa Jaquelinen kanssa ja juhli Valentinon kanssa. Ruotsin prinsessa Madeleine on yksi Valention vieraista ja monen monta muuta kuninkaallista. Valentino pitää vieläkin näitä suuria juhlia omassa palatsissaan Piazza di Spagnalla Roomassa. Valentinolla on myös maatila ja ties kuinka monta asuntoa ympäri maapalloa.

Ikean perustaja ja omistaja Ingvar Kamprad matkusti Caprille ja tapasi saarella tulevan vaimonsa. Ennen kaikkea ruotsalaiset käy saarella, eikä ihme, sillä Ruotsin valtio omistaa ihanaakin ihanamman San Michelin, josta kerron alenpana lisää. Hyvin moni pariskunta on tehnyt häämatkan Caprille. Täällä on suuri mahdollisuus törmätä kuuluisuuksiin, mutta myös nauttia elämästä yksinäisyydessä. Saari on romanttinen!

Caprin kylässä Via Camerellen varrella sijaitsee Valentinon myymälä muitten tunnetuimpien muotihuoneiden liikkeiden vieressä. No jaa, harvempi tulee tänne shoppailemaan muotihuoneiden asusteita, koska niitä saa useimmista suurkaupungeista nykyään.

Nykyään Italian 'sosieteetti' lomailee enimmäkseen Sardinian saarella. Mitään massaturismia ei Sardinian saarelle ole kehitelty juuri heidän takiaan. On riittänyt että rikkaat tulevat saarelle. Varsinkin Orbian satamakaupungin pojoispuolella, esim Porto Cervossa, lomailee erittäin varakkaat italialaiset, jotka haluavat olla omassa rauhassaan. 

Prinssi Karim Aga Khan yhdessä muutaman rikkaan henkilön kanssa perusti Sardiniaan tämän luksusluokan lomarannikon nimeltä Costa Smeralda. Vaikuttaa kuitenkin siltä että "herrasväki" on väsynyt käymään täällä ja muuttanut pakkaa, taas kerran. Suurin syy voi olla matkan pituus. Omalla baatilla ajaminen tänne mantereelta kysyy kärsivällisyyttä. 

Täällä voi lomailla kuka vaan nykyään, jopa tosi halvalla. Olbiaan pääsee laivalautoilla Civitavecchiasta, Livornosta ja Genovasta. Civitavecchiasta on lyhin matka mantereelta, joka kestää reilun viisi tuntia. 

Caprista on tehtu lauluja kuten 'Mä kerran saarella kaunoisen Caprin...'

 




Caprin kylässä ja Anacaprissa asuu noin 7000 asukasta. Satamasta pääsee ylös Caprien kylään funikulaarilla tai bussilla ja sieltä bussilla Anacapriin.



Piazzetta Capri, tämä on Caprin keskeisin paikka ja tänne pääsee funikularella Marian Granden satamasta. Tästä onkin sitten helppo suunnistaa eri kohteisiin ympäri saarta. Joten suosittelen hankkia yöpymispaikka Caprin kylästä. 

Päivässäkin ehtii jo paljon jos lähtee aikaisella laivalla Sorrennosta tai Napolista. Pitää ottaa huomioon ettei kaikki yöpymispaikat ole avoinna ympäri vuodet. Näin joulun ja uuden vuoden jälkeen on hyvin rauhallista Caprilla. Lämpötilat ovat siinä +12-18 asteen välillä päiväsaikaan ja aurinko paistaa melkein joka päivä, ainakin suuren osan päivästä. Keskikesällä täällä on viileänpää kuin Roomassa. Lämpötila nousee harvemmin Caprilla yli + 30 asteen.


Piazzetta funikulaare/köysirata


Villa Lysis sijaitsee korkealla jyrkänteellä Caprin saaren itäisessä kolkassa.

Avoinna  vuodet ympäri siinä kello 10-16, suljettu keskiviikkoisin. Huvilan omistaa Caprin kunta, joka pitää täällä huvilan pihalla konsertteja. 


Jacques d'Adelswärd-Fersen 1880-1923

Hän oli ranskalainen aatelisherra ja runoilija. Ruotslaisista sukunimistään huolimatta hän oli ranskalainen. Hän itse kutsui itseään pelkällä Fersen sukunimellä. Ruotsalaisella Adelswärdin aattelisuvulla on ranskalainen sukuhaara ja hän oli myös sukua ruotsalaisen aatelissuvun Von Fersenien kanssa. Tunnetuin ruotsalainen von Fersen oli Axel von Fersen, joka oli Ranskan kuningatar Marie Antoinetten rakastaja. Pyöveli sai pariskunnan kiinni ja heidät tapettiin giljotiinillä Pariisissa.

Adelswärdin aatelissuku on kaikista arvovaltaisin aatelissuku Ruotsissa. Se on ainoa suku Ruotsissa, mikä kantaa nimitystä baroni, joka tarkoittaa ns omaa kreivikuntaa. Baronin päämiestä kutsutaan nimityksellä barooni. Adelswärdien paroni asuu Åtvidabergissä. Suvun päärakennus on nimeltään Adelsnäs. Tukholmassa heillä on oma palatsi Adelwärdska huset, joka on ollut myynnissä. Palatsi seisoo Ruotsin hallituksen Rosenbad'in ja pääministerin asuinrakennuksen Sagerska huset'in välissä.

PS. Ruotsin valtio osti Adelwärdska huset ja maksoi siitä 550 miljoonaa kruunua.

Von Fersenin aatelissuku on ikivanhaa perusaatelissukua, joka juontuu alunperin Saksasta. Nykyään on sukuhaaroja Ruotsissa, Suomessa ja Italiassa, aikaisemmin myös Virossa. Ferseneilla oli myös oma palatsi Tukholmassa, jonka he möivät kauan sitten pois.


Axel Von Fersen auttoi Ranskan kuningasparin pakenemaan kun kansa nousi heitä vastaan. Elokuvaohjaaja Sofia Coppola on tehnyt elokuvan Axel von Fersenin rakkaussuhteesta kuningatar Marie Antoinetten kanssa. 


Jacques d'Adelswärd-Fersen rakennutti upean huvilan nimeltä Lysis hieman sivuun muusta Caprista. Hänen miesytävänsä Nino Cesarini muutti myös tänne. Jacques kuoli vuonna 1923 kokaiinin yliannostukseen.

Suuren saksalaisen firman Krupp manttelinperijä muutti myös tänne Caprille ja rakennutti huvilan nimeltä Villa Krupp. Hänen miesystävänsä myös muutti Caprille. Huvila on nykyään hotelli.


Mahtavat näköalat Villa Lysikseltä


 Villa Lysis sijaitsee tuolla  ylhäällä jyrkänteellä, tuo valkoinen läikkä.


Ja nyt sitten varsinaiseen asiaan, minkä takia ruotsalaiset käy saarella.

Ruotsin valtion omistama Villa San Michele sijaitsee ylinnä Anacaprin kukkulasta.

Jos katsot tarkkaan niin kuvassa näkyy kaksi Anacaprin puolella kulkevaa oranssinväristä paikallisbussia. Autotie johtaa Anacapriin. Tuo kapea kiemurteleva kävelytie on nimeltään Scala Fenicia ja se lähtee satamasta. Välillä tie on portaita ja välillä kujaa. 

Alun perin kuja johti ylös Villa San Micheleen, mutta niitä ylempiä portaita ei enää tietääkseni saa kulkea turvallisuus syistä. Voi olla että ne on peruskorjattu. Uudempi tie Via Provinciale Anacaprin tie katkaisee Scala Fenician sen yläpäässä. Tuolla tien ylimmässä kohtaa sijaitsee hotelli nimeltä San Michele.

PS. Portaat on peruskorjattu ja niitä voi aivan hyvin kiivetä ylös San Micheleen!


Via Krupp niminen serpentiini tie sijaitsee Caprin kylän eteläpuolella, hotelli Villa Kruppin ja Giardino di Auguston kauniin puiston luona. Serpentiinitie on vain kävelyä varten ja tie laskeutuu alas jyrkkää mäkeä meren rantaan. Tie on suljettu sateella ja kovalla tuulella. Tie kulkee entisen kartusiiaani luostarin ohitse. Luostarista ja sen kirkosta mainitsin jo tuolla ylenpänä.



Via Krupp









  Giardini di Augusto on niin sanottu pakollinen turistikohde

Augustuksen puutarhoista on 180 asteen panoraamanäkymä Caprin saarelle. Giardini di Augusto, joka tunnettiin alun perin nimellä Krupp Gardens, on kasvitieteellinen puutarha Caprin saarella.


Leninin muistomerkki on tuo valkoinen pylväs. 

Puutarhassa on muistomerkki Vladimir Leninille, joka on yksi harvoista laatuaan Italiassa. Sen loi vuonna 1968 kunnan päätöksen hyväksymisen jälkeen italialainen kuvanveistäjä Giacomo Manzu, jolle Neuvostoliiton Italian suurlähetystö tilasi teoksen. Monista 5 metriä korkeista marmorilohkoista koostuva monumentti sijaitsee puutarhassa Leniniä siellä vuonna 1908 isännöineen venäläisen kirjailijan Maksim Gorkin talon edessä.





 Kartusiaani luostari, Via Certosa 1, sijaitsee Caprin kylän eteläpuolella


PS: Arkeologinen museo on uusittu Caprilla ja vihitty. Museon näyttely kartoittaa Italian saaren rikasta roomalaista historiaa sen loiston huipulla keisarit Augustuksen ja Tiberiuksen aikana.

Valtion ylläpitämä Museo archeologico di Capri vihittiin käyttöön heinäkuun lopussa Charterhouse of San Giacomo-rakennuksessa, entisessä karthuusialaisessa luostarissa, mikä perustettiin 1300-luvulla.

Museossa on näyttely nimeltä 'Capri keisarien saari'. Capri Augustuksesta Tiberiukseen, jossa on 120 esinettä, kuten marmoriveistoksia, freskoja, keramiikkaa ja hopeaa, esillä kahdeksassa huoneessa.

Karthusianien sääntökunta on katollinen mietiskelevä veljeskunta. Mietiskeleminen (latinan sanasta contemplatio, harkinta) tarkoittaa sitä, että mielen annetaan olla täysin täynnä syviä ajatuksia pidemmän aikaa. Bruno Kölnistä perusti sääntökunnan vuonna 1084. Järjestyksen säännöt kirjoitettiin vuonna 1127.


Luostarin sisäpiha on valtavan suuri. Pihalla pidetään konsertteja kesäaikaan. 

Luostarikin on valtavan suuri. Se on Caprin vanhin rakennus, peräisin 1300-luvulta. Rakennuskompleksissa sijaitsee nykyään paikallinen koulu. Luostarissa ei ole asunut ketään pitkiin aikoihin. Luostari ja sen kirkko ovat avoinna vuodet ympäri, paitsi ei tammikuussa, eikä maanantaisin. Sisäänpääsymaku 4€. Samalla lipulla päsee Augustuksen puutarhaan. 


 San Giacomon, luostarin kirkko








Caprin museo/Casa Rossa,  sijaitsee tässä kauniissa rakennuksessa, Via Giuseppe Orlandi, Piazza Vittoria, Anacapri.


 Anacapri on Caprin saaren korkein alue jyrkällä vuorella saaren läntisellä laidalla. 



Piazzetta di Capri on suosituin tori Caprilla, varsinkin illasta.



 Shopping katu Piazzettan ympäritössä.


Piazza Vittorian torilta lähtee funiculare/köysirata ylös noin 600 metriä korkealle Monte Solaron kukkulalle. Tori on erittäin  suoisttu ja viihtyisä paikka saarella. Torille pääsee myös bussilla Marina Granden satamasta. Satamasta lähtee toinenkin funiculari  ylös Piazzetta Caprille.



Piazzettaa kutsutaan usein maailman salongiksi. Kaikki pohjoiseurooppalaisista prinsessoista italialaisiin näyttelijöihin, amerikkalaisiin miljardööreihin ja naapureihin istuvat kyynärpäät vastakakin torin baareissa. Rikkaat ja köyhät, vanhan maailman aateliset ja uuden maailman nousujohteiset, kaikki vierekkäisissä pöydissä demokratisoivimmilla tunneilla,  cocktailtunnilla.


Torin ympäristössä on monta ruokapaikkaa, mutta yksi suosituimmista ja kehutuimmista on tämä Paulalli. Varsininkin Paulallin viinibaari on erittäin suoittu. Eikä tämä suosiostaan huolimatta ole turistirysä.

Kirkko tuossa ravintolan alapuolella on Santo Stefanon kirkko. Je vielä alemmalla tasolla kun laskeutuu alas portaita löytyy pitserioita ja thairuokaloita ja vastaavia streetfood-paikkoja.



Monte Solarolta kulkee polku Cetrellan eremiittiluostariin Cetrellan eremiittiluostariin.


 Anacapri






Pieniä uimarantoja löytyy sieltä täältä


La Canzone del MareVia Marina Piccola 93, Caprin etelärannikolla

Tämä etelärannikko on rauhallinen alue, missä on korkeatsaoisia hotelleja.



Tämä on osa Caprin suurinta ilmaista uimarantaa sataman lähettyvillä. Tänne pääsee jyrkkiä portaita alas tai hissillä.


Rannan läntinen pääty on sopiva lapsiperheille.


Belvedere Cannone on näköalapaikka Anacaprin lounaisella puolella. Tänne on käveltävä kujaa pitkin joka on yhtä ylämäkeä kaiken matkaa melkein. Anacaprin kekustasta Via Roman kadulta portaat ylös ja sitten kiemurtelevaa Via del Castiglionen kujaa pitkin. Toinen reitti tänne on Piazza Umbertolta Via Madre Serafinan ja Via Catleleon kujia pitkin.

Ja nyt sitten siirrytään siihen tärkeinpään syyhyn miksi kannattaa matkustaa Caprille. Jätin tämän tarkoituksella viimeiseksi.


 Axel Munthe 

Hän syntyi vuonna 1857 Oskarshamnissa Ruotsissa ja kuoli vuonna 1949 Tukholman linnassa. Nimittäin hän toimi kuningatar Victorian lääkärinä. Victoria oleskeli usein pitkät ajat Caprilla Axel Munthen luona. Lainaan Wikipediaa! 


Kruununprinssi Gustav meni naimisiin vuonna Victoria av Badenin kanssa vuonna 1881. He ehtivät olemaan naimisissa 18 vuotta kunnes Gustavista tuli kuningas Gustav V, Kurra femma, kuten ruotsalaiset häntä kutsuvat ja hän toimi kuninkaana 43 vuotta. 

Victoria oli Ruotsin kuningatar 22 vuotta. Hänen isänsä oli suurruhtinas Fredrik av Baden ja hänen "isänäitinsä" oli Ruotsin prinsessa Sofia Wilhelmina. Victoria oli sakasalaista keisarillista sukua. Victoria olisi halunnut että Ruotsi olisi osallistunut ensimmäiseen maailmansotaan Saksan rinnalla. Olihan Victorian isä itsevaltias Saksan keisari. Victoria kutsui ruotsalaisia politikkoja jopa nimellä pöbel, joka oli haukkumanimi siihen aikaan ja sillä tarkoitettiin kansalaisia, jotka ovat alenpaa luokkaa.

Victorian ja Gustavin avioliiton myötä yhtyi mahtava kuninkallinen Oldenburgin suku ja Bernadotte suku keskenään. Avioliiton myötä yhtyi myös Wasan kuningassuku ja Bernadotten suku. Gustav ja Victoria saivat kolme poikaa, mutta Victoria ei koskaan viihtynyt kylmässä ja pimeässä Tukholmassa vaan oleskeli pitkät ajat Italiassa, jossa hän oli viettänyt jo lapsena kesänsä. Huono kylmä ja kostea tukholmalainen sää oli syypää Victorian mielestä hengitysteiden tulehduksiin. Tuberkuloosikin on mainittu... Gustav taas puolestaan viihtyi parhaiten tenniskentällä ja pelasi mielellään nuorten miesten kanssa ja vietti vapaa-aikaansa myös heidän kanssaan. Kuningas Gustav V ei edes sen kummemmin salaillut suhteitaan nuoriin miehiin. 


Avioliitto ei toiminut tyydyttävästi kummankaan puolelta, mutta ei he sentään virallisesti eronneet vaan elivät pitkät ajat erillään eri tahoilla. Gustav V:n hallituskauden aikana syttyi kaksi maailmansotaa, joten se ei ollut helppoa aikaa kenellekään.

Gustav ja Victoria matkustivat yhdessä Egyptiin Gustavin ollessa kruununprinssi ja paluumatkalla Victoria jäi Sorrentoon. Sieltä Victoria matkusti Caprille ja tapasi Axel Munthen Caprin saarella. Tästä tapaamisesta kehkeytyi hyvin läheinen ystävyyssuhde heidän välilleen. Axel Munthe oli oleskellut Pariisissa ja Roomassa ja tullut tunnetuksi lääkärintaidoistaan aristokratian keskuudessa. Roomassa hänellä oli lääkärinvastaanotto Espanjalaisten portaiden juurella. Mutta Axel halusi jäädä Caprin saarelle jossa asui siihen aikaan hyvin köyhiä kalastajaperheitä. Axel hoiti näitä sairaita usein ilman että hän otti siitä maksun. Axel oli aatelisherra ja hänellä oli varaa, mutta hän oli myös todellinen filantroopi, jolla oli sisäinen halu auttaa ihmisiä hädässä.

Caprille Anacaprin rinteelle hän rakennutti valtavan huvilan nimeltä San Michele. Huvilan hän koristeli taideaarteilla. Axel kirjoitti testamentin jossa hän lahjoitti huvilansa Ruotsin valtiolle. Nyt se on museo ja vieraskoti ruotsalaisille tutkijoille ja kulttuurityöläisille. 

Axel kirjoitti myös kirjan "Boken om San Michele", jossa hän kertoo elämästään San Michelin huvilassa.

Axel ja Victoria eivät ole ainoa ruotsalainen pariskunta jotka ovat tavanneet toisensa Caprilla ja rakastuneet. Capri onkin erikoisen romanttien paikka. Ikean omistaja Ingvar Kamprad matkusti tänne lomalle -60-luvulla ja tapsi ruotsalaisen naispuolisen oppaan, johon hän rakastui suin päin. He elivät pitkän yhteisen elämän. Marghareta kuoli muutama vuosi sitten ja Ingvar saa kyyneleet silmiin vieläkin puhuessaan Margharetasta. Ruotsissa on laulu jossa lauletaan että "det var på Capri vi mötte varandra"/ se oli Caprilla kun me tavattiin. Aaah, maaginen Capri, saan ihan sydämentykytystä...



Joitakin valokuvia siltä ajalta...Axel ja Victoria




 Axel ja Gustav

Capri on tunnettu erikoisesti Axel Munthen saarena. Axel Munthe oli ruotsalainen lääkäri kirjailija ja filantroopi. Axel Munthe sai valtavan määrän kunniamerkkejä ja kunnianosoituksia elämänsä aikana. Ruotsin kuninkaalta kahdeksan eri kunniamerkkiä ja noin kymmenen muilta eurooppalaisilta vatioilta. Hän oli erittäin inhimillinen, empaattien ja rakastettu henkilö. 

Axel Munthella oli oma viinitarha Caprilla ja omat viinit. Axelin ja Victorian päivällisistä tuli pitkiä istuntoja kauniissa Villa San Michelissä. Axelilla oli gramofooni jota he soittivat, nauttivat olostaan ja hyvästä säästä sekä mahtavasta näköalasta merelle. Kerrotaan kuitenkin että Axel eli hyvin yksinkertaista elmää. Hänen tapansa olivat kaukana aristokraattien tavoista. Hän oli eräänlainen sivistynyt boheemi, hippie, jolla oli lintuja, koiria ja aasikin sekä gorilla nimeltä Billy, joka oli pahasti alkoholisoitunut. 

Victoria taas puolestaan oli pilalle lellitty neiti, mutta näytti silti viihtyvän Axelin luonna hänen ihanassa huvilassaan ja erittäin kauniissa puutarhassa. Axelilla oli maaginen tapa kohdata ihmisiä. Useimmat joutuivat helposti hänen pauloihinsa, varsinkin naiset. Kun Vicoria ja Axel olivat erossa niin he lähettivät lahjoja toisilleen. Victoria lähetti näkkileipää Axelille. Axel lähetti silkkisukkia Tukholman linnaan. 

Victoria kuoli Villa Sveziassa Roomassa vuonna 1930. Tässä alla on video siitä kun kuninags Gustav V tuli hakemaan vaimonsa arkun kotiin. Hänet haudattiin Riddarholmenin kirkkoon Tukholmassa, joka on kuningashuoneen oma kirkkorakennus Riddarholmenilla.



Casa Cabrile oli Victorian asunto Caprilla noin kahdenkymmenen vuoden ajan. Nykyään se on hotelli. Samassa hotellissa kosi luultavasti eräs toinen tunnettu ruotsalainen nuori herra Jonas Bergström prinsessa Madeleineä. Heidän suhteensa oli julkinen, mutta Victorian ja Axelin suhde kesti 37 vuotta ja he onnistuivat pitämään sen salassa. Vaikka toisaalta, tuskin kaikilta salassa, mutta he vaikenivat eivätkä halunneet saada aikaan skandaalia. Kuningas Gustav V hyväksyi vaimonsa suhteen Axeliin. Itse kuningas vietti aikaa miesten parissa.


Kuningatar Victoria rekennutti Ruotsin Ölannin saarelle Villa Sollidenin, jossa hän ei kuitenkaa oleskellut kovin usein. Nykyään Villa Sollidenissä viettää kesää Ruotsin nykyinen kuningasperhe.



Hotelli Casa Cabrilessä, Via Follicara 9, Anacapri, on 22 normaalia hotelli huonetta ja kaksi sviittiä. Vaikuttaa romanttiselta ja viihtyisältä hotellilta. Oma puutarha on plussaa.



San Michelin portaat Scala Fenicia, joita ei tietääkseni enää saa kavuta, jos niitä ei ole kunnostettu.

PS. Portaat on peruskorjattu!


Scala Fenician portaat nousevat suoraan tälle kulmalle.


 Villa San Michele, Via Axel Munthe, Anacapri


 Villa San Michelessä sijaitsee Ruotsin konsulaatti'kin.




San Michelin puutarha on valittu Italian kauneimmaksi puutarhaksi vuonna 2014. Täällä voi oleskella vaikka koko päivän. Täällä voi tavata ruotsalaisia kuuluisuuksia, esimerkiksi laulajia, jotka esiintyy auringonlaskun aikaan huvilan pihalla. Täällä pideteään myös privaattitilaisuuksia.

Muuten... nyt 10. tammikuuta satoi lunta Caprilla. Hyvin harvinaista.

Tässä tulee kuvia Villa Michelestä! Käykää ihmeessä!





































San Michelistä pitää huolta Ruotsin kutturi-instituutti Roomasta käsin. Täällä on luonnollisestikin henkilökuntaa jotka hoitavat puutarhaa, siivoavat ja huolehtivat stipendiaateista. Kakkia huoneita ei näytetä sillä stipendiaatit asuvat täällä. Täältä saa myös vuokrata vierashuoneen tai jopa pienen huoneiston, jossa saa yöpyä. Täältä saa lisää infoa. 

Ruotsalaiset arkkitehtuuria ja taidetta opiskelevat sekä tutkijat saavat anoa stipendin ja oleskella aikansa tässä ihanassa Villa San Michelissä. Halukkaiden jono on pitkä, joten se on tuurissaan, jos saa edes koskaan stipendin.


Tämä on traileri dikumenttifilmistä Victorian ja Axelin suhteesta, joka on näytetty Ruotsin televiosiossa. 


Sant'Andrean kirkko

Via Mulo on erittäin kapea ja melko jyrkkä kuja, mikä saa alkunsa Via Roman kadulta ja se johtaa alas Marina Piccolaan, missä sijaitsee Hotelli Weber Ampassador ja useita mukavia ravintoloita.



Marina Piccola  edellä mainitseman hotelli della Picola Marinan eteläpuolella 

Täällä on melko pieni hiekkaranta, mutta täällä on  kaikki palvelut uimaväelle, sekä rantaravintola/kahvila. Täällä seisoo myös pieni söötti Sant'Andeaksen kirkko. Täällä passaa nauttia rennosta rantaelämästä. Caprin saarella on seitsmän uimrantaa. 

 

Marina Grande on saaren suurin ranta ja se sijaistee saren pohjoisranaikolla, lähellä satamaa.

Marina di Mulo Marina di Mulo ja Marina di Pennauro sijaitsevat tässä Marina Piccolan vieressä saaren etelärannikolla. Tänne Marian Piccolaan pääse bussilla. Hieman sivummassa sijaitsee Eremo di Santa Maria di Catrellan eremiittiluostari ja pieni kappeli jäljellä. Tie eremiittilusotariin kuitenkin kulkee pohjoisesta päin. Kuja lähtee Via Monte Solaron päästä.