sunnuntai 12. elokuuta 2012

Sant'Anselmo all'Aventino

226SAnselmoAventino.JPG

Sant'Anselmon kirkko/Badia Primaziale di Sant'Anselmo all'Aventino sijaitsee Aventinon kukkulalla, Piazza dei Cavalieri di Maltan torilla.
Avoinna:
joka päivä kello 9.00-18.00

Messu:
arkena kello 18.30 ja 19.15
 suununtaisin ja pyhäpäivinä kello 19.15


Kirkko on Badia Primaziale S.Anselmo nimisen luostarin kupeessa, mikä on benediktinimunkkien luostari. Samassa yhteydessä sijaitsee benediktiinien kansaivälinen instituutti ja collegio. Voi siis sanoa että Sant'Anselmon kirkko on munkkilan, pappilan ja collegion kirkko. Luostari ottaa vastaan miespuolisia yövieraita. Dalai Lama yöpyi täällä Rooman reissullaan.

Rom, der Komplex von Sant'Anselmo all'Aventino.JPG

Piazza San Anselmon  torin puolelta nähtynä

Bendiktiinit ovat omistaneet kirkon vuodesta 1890 lähtien. Kirkko rakennettiin benediktiinien pappiscollegiota varten. Kirkossa toimitetaan usein vihkiseremonioita.


Padovassa, Venetsian regionessa, sijaitsee erittäin upea, suorastaan mahtavan kaunis, Santa Giustianan bendiktiiniluostari ja kirkko. Sielläkin saa vuokrata huoneita,  mutta vain miehet.


Sant Benedetto da Norsia/Pyhä Bendiktus Nursilainen perusti länsimaisen luostarijärjestelmän ja hänestä benediktiini säätykunta ja yhteisö sai nimensä.

Sant'Anselmon kirkkorakennus on melko uusi, vuosilta 1892-1896. Maltan ritarikunta luovutti tontin benediktiini sääntökunnalle. He ehkä maksoivat myös kirkon rakennuskustannukset.

Francesco Vespigniani suunnitteli kirkkorakennuksen.  Kirkossa munkit laulavat usein gregoriaanisia kantaatteja.



Aventinon katuja ja kujia reunustaa paljon kauniita puita ja pensaita. Rauhallinen, erittäin kaunis ja hiljainen alue päivä- tai iltakävelyä ajatellen. Madottoman viihtyisä alue. Aventinossa vaeltelee erittäin mielellään, sillä täällä on runsaasti kauniita rakennuksia katseltavaa ja kauniita puita ja pensaita.


Sisäänkäynti Sant'Anselmon kirkon ja luostarin alueelle käy avoimen portin kautta. Tässä porin sisäpuolella sijaitsee mukava benediktiini myymälä. Osan myyntitavaroista ovat munkit valmistaneet, bendiktiinipiikuleipiä, hunajaa ja pastaa muun muassa myydään. 



Tässä portin sisäpuolella voi istahtaa ja nauttia Benedektiinioluesta tai viinistä. Uskokaa tai älkää niin tuossa kirkon vieressä sijaitsevassa pappiscollegiossa seisoo viinit, oluet ja viinat tarjoilupöydillä päivät pitkt kahvikannujen kera. Olen nähnyt valokuvia siitä. Pappiskokelaat ovat pienessä 'hiprakassa' opiskellessaan 😎.


Luostariin ei voi mennä noin vaan. Siihen on saatava lupa. Näin on usien munkkiluostareissa, mutta melkein kaikkiin nunnaluostareihin voi mennä soittelmaan ovikelloa. 

Sisterssiläiset sisarukset ei mielellään päästä sisään ketään muita kuin nunnien sukulaisia ja remonttimiehiä ja virailusta on sovittava etukäteen. Vieraat ei saa yöpyä sisterssiluostareissa, sillä sisterssiläis nunnat ja munkit noudattavat tiukasti pyhän Benediktuksen sääntökunnan sääntöjä.

Sisterssiläisten päämaja sijaitse täällä Aventinossa, Piazza del Tempio di Diana 14.


Sant  Anselmon kirkon avoin atriumi, mistä on ihanat näköalat pusisoalueelle. Patsas esittää Pyhää Anselm Canterburylaista.

Pyhä Anselm Canterburylainen (1033 tai 1034 – 21. huhtikuuta 1109) oli keskiaikainen filosofi ja teologi.  Hän synti Aostassa Italiassa. Hän toimi Canterburyn arkkipiispana vuodesta 1093 vuoteen 1109. Häntä kutsutaan skolastiikan perustajaksi.

Toimiessaan arkkipiispana Anselm oli aikansa merkittävimpiä uskonnollisia ja poliittisia vaikuttajia Euroopassa. 

Anselm Canterburylaisen tunnetuin argumentti on niin sanottu ontologinen jumalatodistus eli looginen todistus Jumalan olemassaolosta. Termin ontologinen on kuitenkin vasta jälkeenpäin kehittänyt Immanuel Kant, ja on väitelty, onko Anselmin jumalatodistus tosiasiassa lainkaan ontologinen. 


 Anselm toivottaa tervetulleksi kirkkoon.

 
Sisäänkäynti kirkkosaliin


Kirkkosali on melko hämärä pilvisinä päivinä. Valoisin aurinkoisina iltapävinä. Muuten kirkkosali on melko tyypillien roomalainen basilika arkkitehtuurisesti.

Erittäin pelkistetty sisustukseltaan. Tyyliltään niin sanottu neo-romanttinen, tai uusromanttinen, mikä on tyypillinen 1800-luvun rakkensytyyli. Uusromantiikka tyyli Sumeessa on tyypillistä kansallisromanttista tyyliä. Ruotsissa ei juuri tyyli esiinny lainkaan. 

Tässä Sant'Anselmon kirkossa ei ole hautakappeleja lainkaan, kuten useimmissa italialaisissa kirkoissa on. Mutta kirkkohan on rakennettu vasta 1800-luvulla. 

Kirkko sopii erittäin hyvin hiljentymiseen, rukoiluhetkeen tai vaikkapa mediatiolle. Kirkonaukioloajatkin ovat erinomaiset.






Taustalla sijaitsevan ison vihreän oven (keskellä seinustaa) avaimenreiästä on sitten jokaisen tirkistettävä. Reiästä näkee Pyhän Pietarin kirkon kupolin.



Tämän rakennuksen takana sijaistee Maltan riteiikunnan alue, minkä puistoalueelle pääsee joskus käymään. Maltan ritarikunnalla on keskikaupungilla kokonainen korttelisto, minkä he omistaa.


Piazza Cavalieri di Malta tai Piazza Sant'Anselmo


Piazzalla on usein aina turisteja ja turistibusseja, sekä poliiseja, varsinkin kesäkaudella. Näitä muureja on alettu kunnostamaan ja putsaamaan.