sunnuntai 24. maaliskuuta 2013

Palazzo Borghese

Fil: Palazzo Borghese Fassade.jpg


Palazzo Borghese, Piazza Borghese/ Via del Arancio

Palatsi Borghesea ei pidä sotkea Villa Borgheseen, joka sijaitsee Pincion puistossa. Palatsi on valtava kolossi Piazza Borghesella. Palatsi vie kokonaisen kortteliston tilaa Via Ripertalta itäänpäin. Palatsit olivat talviasuntoja ja villat kesähuviloita.

Fil: Piranesi-16053.jpg

Ripettan satama hajoitettiin 1900-luvulla kun Teveren rantoja, Lungoteverejä, rakennettiin ja joen reunat vahvistettiin. Satama sijaitsi noin kolmesataa vuotta Via di Ripettan kadun varrella, San Girolamo degli Sciavonin kirkon edustalla. Alue on erittäin vanha, ensimmäiseltä vuosidalta ennen ajan alkua. 

Palazzo Borghese on vieläkin Borghesen suvun privaatti käytössä, mutta osaa palatsia näytetään silloin tällöin. Palatsissa on sviitti jota vuokrataan. Palatsista on siirretty taidetta ja patsaita Galleria Borgheseen. Täällä olen kertonut Galleria Borghesesta.

Nykyään San Girolamo degli Sciavonin kirkko on Roomassa asuvien kroatialaisten kotikirkko. Katu kirkon edustalla on nykyään nimeltään Via Tomacelli. Nykyinen kirkko on kuitenkin 1500-luvulta. Alkuperäinen kirkko samalla paikalla oli kroatialaisen papin Hieronymos Potomjen perustama. Alue oli jo ollut aikansa kroatialaisten asuinalueutta Roomassa. Pyhän Hieronymoksen paavillinen instituutti sijaitsee siinä vieressä, Via Tomacelli 132. Kirkossa pidetään messuja niin italiaksi kuin kroatiaksikin.

Nimitys Sciavoni tarkoittaa oikeastaan orjia. Aikoinaan tällä nimityksellä tunnettiin dalmatialaiset ja istrialaiset Roomassa. Sciavoni on aivan tavallinen italialainen sukunimi nykyään.


Palazzo Borghese näkyy kuvassa kirkon oikealla puolella. Siinä näkyy ensin palatsin alempi pääty ja itse palatsin korkeampi osa sen takana.


Palazzo Borghesen päädyn kohdalla pysähdyn joka kerta kun kuljen Via Ripettaa. Minun mielikuvitustani kiehtoo jotenkin tuo palatsin pääty, taioikeastaan koko alue. Paltsin pääty onkin rakennettu myöhemmin kuin itse palatsi. Päädyssä on jopa kadulta suoraan sisäänkäyntikin.  Vaukuttaa siltä kuin Espanjan  suurlähetystö sijaitsee palatsin päädyssä.

Pääsisäänkäynti on kuitenkin Piazza Borghesella. Varsinkun tuo ylin parveke vaikuttaa ihastuttavalta paikalta istua.


Via Borghesen katu johtaa Piazza Borghesen torille.



Palazzo Borghese, Piazza Borgehse/Via dei Condotti

Palatsin paikalla sijaitsi jo Monsignor Tommaso del Giglion omistama palatsi jonka oli suunnitellut Giacomo Barozzi da Vingola. Espanjalaien kardinaali Pedro Manuel De Deza osti palatsin, kunnes Camillo Borgehse kiinnostui palatsista. Kardinaali Camillo Barberini pyysi Martino Longhia suunniitelmaan Borghesen mahtavalle ja rikkaalle suvulleen oman palatsin Roomaan. 

Borgheset ovat kotoisin Sienan maaseudulta. Suku on Italian vanhin aatelisuku, alunperin italialainen ruhtinas-suku, joka kuuluu ns erikoiseen aateliseen yläluokkaan, Nobilta Nera, ja  joista on noussut useita paaveja virkoihin. Ruotsin Bernadotte kuningassuku kuuluu myös Nobilta Neraan, syystä että vuonna 1806 Napoleon otti haltuunsa Pontecorvon, jonka hän myönsi marsalkka Jean Baptiste Bernadottelle omaksi ruhinaskunnaksi.   

Borghesen suku on jakutunut useisiin haaroihin kun suvun jäsenet ovat avioituneet toisten aatelissukujen jäsenten kanssa. Nykyään suvussa on neljä haaraa, Svusta on nousut paaveja ja kardinaaleja. Muun muassa täällä olen kertonut Borghesen suvusta.

Italiahan oli jakautunut luksuiin ruhtinssukuinin ja ruhtunaskunnat yhdiettiin Italain valtiokis vasta 1848-1870. Sellasia vielä elossa olevia perusaatelissukuja/ruhtinaallisia sukuja, ovat Borghesen lisäksi Colonna, Massimo, Orsini, Pallavicini, Odescalchi ja Ludovisi. Sukupuuttoon kuolleita Nobilita Nera sukuja ovat esimerkiksi Savelli, Caetani, Aldobrandini ja Conti. 

Vuonna 1605 valittiin Camillo Borghese paaviksi ja hän otti nimekseen Paulo V. Paavi luovutti palatsin veljilleen Francescolle ja Giovanni Battistalle, kun hänestä tuli paavi. Veljekset antoivat ohjeet Flaminio Ponziolle laajentaa palatsia vielä entisestään. Flamino Ponzio alitti korjaustyöt ja hänen kuoltuaan jatkoi Carlo Maderno ja Giovanni Vasanzio rakennustöitä.

Fil: Campo Marzio - Borghese borggården Fountain Square borgerliga 1010773.JPG

Kuvassa häämöttää sisäpihan toisella puoliskolla se ns salainen puutarha ja Gallerai Cembalo. Näitten pylväiden juurella vartija tarkastaa tulijoiden henkilöllisyyden ja oikeuden tulla pihalle.


Tältä näyttää sisäpuolella.


Sispihalta pääsee Galleris Cembaloon, jonne on sisäänpääsy Largo Fontanella Borgheselta. Largo della Fontanella on kuja joka kulkee Palatsin oiukeata kuvetta, laskein pääsiäänkäynnitsä siis oikealle. Siinä oven edutaall seisoo kaksi konepistooliella varustautunutta vartijaa ja heidän jeeppinsä. Luultavasti Borghense suku käyttää tätä sisäänkäyntiä ja pääsisäänkäynti on aina lukittu.




Sisäpihan takana sijaitsee ns salainen puutarha, Ninfeo di Palazzo Borghese, joka on todella kaunis, mutta sinne onkin harvoin mahdollisuus päästä katsomaan. Tänne ja sen vieressä sijaitsevaan Galleriaa Cembaloon on etukäteen tehtävä ilmoitus, jossa on kerrottava nimensä ja e-postiositteensa. E-postissa sitten saa päivämäärän ja kelloajan koska vartijat avaa portin.

File:Pope Paul V.jpg

Camillo Borghese, 1552- 1621, paavi Paulo V


Camillo Filippo Ludovico Borghese 1775-1832

Camillo meni naimisiin Nepoleon I:n siskon Pauline Bonaparten kanssa. Villa Borghese on ennen kaikkea rakennettu Paulinea varten, vaikka Pauline ei siellä juuri asunut. Hänellä oli oma huvilansa puutarhoineen Via XX Settembre 23. Sisäänkäynti Via Piave 23. Huvilassa sijaitsee nykyään Ranskan Vatikaanin suurläehtystö. Camillo oli Sulmonan, Rosanon ja Guastallan prinssi ja asui mieluiten Firenzessä. Borgheset kuuluvat siihen ylinpään aatelistoon joilla on oikeus ja kunnia olla niin  Italian kuin Vatikaaninkin kansalaisia.
  File:Campo Marzio - piazza Borghese 1080146.JPG

Piazza Borghese

Torin ympärillä sijaistee yliopiston arkkitehtinen tiedekunta ja seitsemäntoista antiikkimyymälää. Myymälöissä myydään myös modernia taidetta, koruja, maalauksia ja jopa patsaita jne.  Myymälät ovat avoinna joka päivä kello 10.00-19.00. 


Kahvi ja viinibaari/bistro dopolavore, Piazza Borghese

 Avoinna joka päivä kello 7.00-24.00

Piazza Borghesella tuossa vasemmalla puolen sijaitsee kahvila, Cafe Borghese. Vaikuttaa siltä kuin kahvila olisi vaihtanut nimeä, ehkä omistajaakin. Vaikka siinä on kyllä kahdellekin kahvila/baarille tilat. Täytyypä käydä katsastamassa kun aika antaa...


Tyypilliset renesanssin aikaiset ikkunnpuitteet



Via della Ripettan puolelta palatsin pääty näytti tällaiselta


Villa Borghese Pincion puistossa

Villa Borgese: Borghese Museum ja Galleria, Piazzale del Museo Borghese

Avoinna tiistaista sunnuntaihin kello  9.00-19.30

Villa Borghese'essa sijaitsevat maalaukset ja patsaat haettiin täältä Palazzo Borghesesta.