torstai 17. maaliskuuta 2022

Vatican LIve


Pyhän Pietarin basilikassa pidetään Angelusrukous San Giuseppen alttarin/Pyhän Josefin alttarin edustalla kello 12 joka arkipäivä. Messut pidetään kello 09.00, 10.00 ja 11.00 myös San Giuseppen alttarin edustalla. Pyhä messu pidetään myös San Giusepen alttarin edustalla kello 7.30.

Keskiviikkoisin yleensä laitetaan tuoleja torille Pyhä Pietarin basilkan edustalle, josa paavi on kotona eikä oel matkoilla. Se alue eristetään. 

Tuoleille saa istua vain he jotka ovat saanet luvan tulla tapaaman paavia. Siihen tulee sitetn joitakin kardinaaleja paavikin pitämään päivän Angelusken. 

Kaikissa avoinna olevissa kirkoissa pideteään myös kolme angelsurukoushtekeä jolloin Maria rukous lausutaan yhdessä ääneen kolme kertaa peräjälkeen.

Ave Maria, piena di grazia,
il Signore è con te.
Tu sei benedetta fra le donne
e benedetto è il frutto del tuo seno, Gesù.
Santa Maria, Madre di Dio,
prega per noi peccatori,
adesso e nell'ora della nostra morte.
Amen.

   
Sunnuntaisin pidetään Angelus torilla niin että paavi avaa asuntonsa ikkunan ja sen kautta toimittaa angeluksen.  Angelus - Herran Enkeli on perinteinen katolinen rukous, jota rukoillaan kuudelta aamulla, keskipäivällä kello 12  ja kuudelta illalla. Herran enkelin rukouksen rukousajan ilmoittamiseksi soittavat katoliset kirkot kellojaan. Vatikaanissa on vain yksi angelushetki päivässä kello 12.

Keskiviikkoisin on myös se päivä jolloin kaikki jotka ovat saaneet kirjeen kautta luvan tavata paavia saapuvat torille. Angeluksen jälkeen he siirtyvät Paul VI Audience Halliin mihin paavi sitten saapuu tapaamaan jokaista luvan saanutta. Lupa on anottava etukäteen, ja sen saanti saattaa kestää kauan. Paavin kahdenkeskeistä aikaa jaetaan muutaman kielen mukaan kerallaan, jotta sinne voidaan hankkia tulkit paikalle.

 
 
Paul VI Audience Hall


Kardinaali Parolin toimittaa messun rauhan puolesta Pyhän Pietarin basilikassa16. maaliskuuta 2022.

Pyhän istuimen diplomaattikunta osallistuu kardinaali Pietro Parolinin messuuun Ukrainan rauhan puolesta. Vatikaani on oma valtionsa, jolla on omat suurlähettiläät ja useimmilla valtioilla on suurlähettiläänsä Vatikaanissa. Pietro Parolin (syntyi 1955) on italialainen katolisen kirkon kardinaali ja nykyinen kardinaalivaltiosihteeri.

Kardinaalivaltiosihteeri vastaa kaikista Vatikaanin poliittisista ja diplomaattisista toiminnoista. Kardinaalivaltiosihteeriä kutsutaan monesti Vatikaanin pääministeriksi, vaikka nimellisesti Vatikaan hallituksen puheenjohtaja on Vatikaanin kaupunkivaltion paavillisen komission puheenjohtaja=Vatikaanin hallituksen presidentti, espanjalais syntyinen kardinaali Fernando Vérgez Alzaga. Tämä messu on diplomaattien ja poliittinen toiminto, ja siksi messua ei pidä paavi, joka on vain Vatikaanin kirkollinen johtaja.

Paavi Franciscus sen sijaan vieraili yllättäen Venäjän suurlähetystössä Vatikaanissa. Vatikaanin lehdistöpalvelun mukaan paavin sanotaan ilmaisseen syvän huolensa sodasta 30 minuutin keskustelun aikana suurlähettiläs Aleksandr Avdejevin kanssa.

Paavin ja Ukrainan presidentti Zelenskyin välisessä puhelinkeskustelussa  paavi ilmaisi syvän surunsa Ukrainan sodasta. Ukrainan presidentti kiitti paavi Franciscusta hänen rauhanrukouksestaan ​​ja sanoi, että Ukrainan kansa tuntee hänen "hengellisen tukensa".

Piazza del Biscione



Piazza del Biscionen tori sijaitsee Regolan viihtyisässä kaupunginosassa. Tori on tavallaan Campo dei Fiorin torin jatke, mikä sijaitsee nurkan takana. Tänne löytää helpoiten kun lähtee Corso Vittoria Emanuele II:n kadulta Via del Paradison kujaa pitkin, mikä kulkee suoraan Via del Biscionen torille saakka.

Tällä alueella on rauhallista. Tori on suosittu paikka viettää aikaa ja levähtää. Torin reunalla sijaitsee Al Biscionen kahvila, mikä on avoinna kello 02.00 saakka, erittäin kehuttu viinibaari Verso Sera, mikä on avoinna puoleen yöhön saakka, ja perinteiseen tapaan Rooman viinibaareista saa myös syödäkseen. Täällä on iltaisin myös livemusiikkia. 


Torin päädyssä sijaitsee Casa de Fiori, mikä on luksusluokan ravintola/hotelli mikä on rakennettu Orsinien hevostalliin ja Da Pancrazion ravintola, mikä on rakennettu Pompeiuksen teatterin raunioihin ja sen huomaa sisätiloissa. Täällä tarjoillaan roomalaista perinneruokaa.


Passetto ennen peruskorjausta




Passetto peruskorjauksen jälkeen


Passetto del Biscione on tunneli, minkä lävitse pääsee Piazza del Biscionen torilta rakkennuksen lävitse Via di Grotta Pintan kujalle. Passetto on noin 2000 vuotta vanha.  Ennen kun tämä passetto/tunnelli kunnostettiin, se oli erittäin likainen ja siivoton. Maria ikooni  kuitenkin oli sisäänkäynnin päällä. 



Maria ikooni Passetto del Biscionessa tulee entisestä  Orisinin suvun kirkosta Santa Maria di Grottapintasta, mikä sijaitsee passeton tunnelin toisessa päädyssä, Via di Grotta Pintan kujalla. Passetton kattoon ja seinille maalattiin kauniita kuvia. Mutta se alkuperäinen Maria ikooni vietiin San Carlo ai Catenarin kirkkoon. 

Peruskorjausten jälkeen  sai alkuperäinen ikooni tulla takaisin tateilija Rafafella Curtin maalaaman kopian muodossa. Roomalaiset ovat ikuisesti kiitollisia että passetto on siivottu ja peruskorjattu ja että Maria sai tulla takaisin omalle paikalleen.


Tämä alue on ikivanhaa asutusaluetta ja tämä on hajonneen Teatro Pompeon raunioaluetta. Heti kun tunnelista pääsee Via di Grotta Pintan kujalle niin siinä seisoo entinen Orsinin suvun omistama Santa Maria in Grottapintan kirkko, josta on tehty ravintola/huvittelupaikka/yökerho, nimeltä Cappella Orsini Club. 


Tältä Teatro di Pompeo näytti aikoinaan

Nykyään teatteri ei näy alkuperäisessä rakenteessaan, mutta sen jäljet ​​kaupungin kaupunkirakenteessa ovat erittäin vahvat. Sen perustuksille rakennetut rakennukset heijastavat itse teatterin muotoa ja kaarevuutta. 

Pompeijuksen teatteri oli antiikin aikana Rooman suurin teatteri ja ensimmäinen pysyvä kivinen teatterirakennus kaupungissa. Teatterin rakennutti Gnaeus Pompeius Magnus toisena konsulikautenaan. Rakennus vihittiin 55 eaa. Tämä oli ensimmäinen roomalainen teatteri.


Via Grotta Pintan kujalla, Grotta Pintan kirkon kupeessa ja Passetton toisessa päädyssä näkee rakennuksen, mikä on rakennettu Teatro di Pompeon päälle. Teatterin raunioissa sijaistee hotelleja ja ravintoloita.

Nimi "Biscione" tulee vaakunasta, jossa on ankerias, mikä kuuluu Orsini-suvulle, jotka rakensivat oman palatsin Teatro di Pompeon  jäänteiden päälle. Muinaisina aikoina tämä käytävä yhdisti Teatro di Pompeon luolan sen ulkopuolelle.

Passetto, mikä on äskettäin entisöity Centro Studi Cappella Orsini/ Orsini Chapel Study Centerin ansiosta, on palannut entiseen loistoonsa, ja sen  freskoja voi käydä  ihailemassa. Orsinin yökerho entisessä Orisinin suvun omistamassa kirkossa sijaitsee seinäkkäin Passetto del Biscionen kanssa. 

Nimittäin Orsinin aatelissuvun palatsi seisoo Piazza del Biscionen ja Piazza Campo dei Fiorin torin välissä. Orsinin suvulle siis kuului aikoinaan Pasetton tunneli ja Santa Maria in Grottapintan kirkko. Mutta palatsi ei enää ole Orsinien käytössä, vaan siinä on nykyään Universita di Washington, Mercato Hostaria di Roma, Cinema Farnese ja tämä edellämainittu yökerho Cappella di Orsini. Kun Orsinin kirkko lakkautettiin niin Orsinit vaativat että muuttipa entiseen kirkkoon mikä firma tahaansa, niin sen nimessä on oltava nimi Orsini mukana.

Orsinin suvun päähenkilöt asuvat Monte Giardanon mäellä Palazzo Tavernassa, josta olen kertonut aikaisemmin täällä. Aatelisten asuinpaikoista on usein vaikea olla aivan varma, koska he omistaa niin monta palatsia ja aatelissuvut ovat avioituneet keskenään.

Kolmas Rooman historiaan suuresti vaikuttanut muinainen aatelisperhe Caetanin ja Colonnan lisäksi on Orsini-suku. Kymmeniä läänityksiä jaettiin Orsiniineille, Pohjois-Lazioon, mutta myös Abruzzoon ja myöhemmin Campaniaan ja Pugliaan. Roomassa oli kolme Orsinin päämajaa, kuten Orsini de Monte, nykyinen Palazzo Taverna, Orsini de Campo, palatsi Campo de Fiorissa Teatro di Pompeossa, ja Orsini "de Ponte" mikä sijaitsee Castel San Angelon kaupunginosassa.

Orsini-suku on italialainen aatelissuku, joka oli yksi vaikutusvaltaisimmista ruhtinassukuista keskiaikaisessa Italiassa ja renessanssi-Roomassa. Orsini-perheeseen kuuluu viisi paavia: Stefanos II, Paavali I, Selestiinus III, Nikolai III ja Benedictus XIII. Lisäksi perheeseen kuului 34 kardinaalia, monia condottiereja ja muita merkittäviä poliittisia ja uskonnollisia henkilöitä. Condottieri tarkoittaa kuninkaallista ratsuritaria.

Orsini polveutuu Cajo Orso Orsinista, joka eli n. 600 jKr. Heidän oman perhelegendansa mukaan Orsini polveutuu muinaisen Rooman Julio-Claudian-dynastiasta. Orsini osallistui poliittiseen riitaan Colonnan perheen kanssa vuosisatojen ajan Roomassa. Ironista kyllä, Colonna-suku väittää olevansa syntyperäinen muinaisen Rooman Julio-Claudian-dynastiasta. Suku on jakautunut kuuteen eri linjaan riippun siitä millä alueella Italiaa mikin linja piti valtaa. Roomassa Orsini suvun paavit pitivät valtaa.

Yksi heidän palatseistaan Palazzo Orsini (Pio Righetti/Palazzo Pio) sijaitsee Passetton päällä, toisin sanoen Passetto kulkee Orisnin palatsin lävitse. Palatsin näkee kaikessa komeudessaan parhaiten Campo dei Fiorilta käsin. Suvulla on plasteja ympäri Italiaa. Orsinit omistaa myös Marcelluksen Teatterin takasoan, missä on luksuasuntoja nykyään.