keskiviikko 21. joulukuuta 2022

Bolsena


Bolsenan järvi/Lago di Bolsena


 Turisti-info : Piazza Matteotti  9 !

Tätä aluetta kustuaan nimellä Alto Lazio, millä tarkoitetaan ylenpää Lazion maakuntaa. Bolsenan kunta kuuluu tähän Alto Lazioon ja Viterbon provinssiin. Kunnassa ei asu kuin vain nin 4000 asukasta. Ruotsi matkii monessa asiassa Italiaa ja  Tanskaa. Italiassa ensin poistettiin kaupunki nimitykset ja kaikki muutettiin kunniksi ja niinpä Ruotsi teki perässä samoin. 

Bolsenanjärven seutu oli aikoinaan vulkaanisesti aktiivista. Bolsenan järvi syntyi arviolta 300 000 vuotta sitten tulivuoren purkauksen muodostamaan kalderaan. Bolsenajärvi on siis kraaterijärvi. Bolsenanjärven ainoa laskujoki on järven etelärannasta alkava Marta, joka johtaa Tyrrhenanmereen. Joen suussa sijaitsee pikkukaupunki, jonka nimi on niin ikään Marta. Alueen asutushistoria ulottuu etruskien ja roomalaisten aikakauteen.

Bolsena on Italian halutuin joulukohde amerikkalaisten, ranskalaisten, espanjalaisten, brasilialaisten ja saksalaisten matkailijoiden parissa, lyhytaikaisen online-vuokrausalustan Airbnb:n keräämien tietojen mukaan.

Bolzano on taas puolestaan italialaisten ensimmäinen valinta tänä jouluna Airbnb-tutkimuksessa.

 Bolsena on yksi Italian kauneimmista ja viihtyisimmistä kylistä!


Bisentinan saari Bolsena järvessä on pinta-alaltaan 17 hehtaarin suuruinen saari, mikä houkuttelee paljon turisteja retkillään ja sinne pääsee lautalla Capodimontesta.

Saaren tultua Farnesen aatelissuvun omaisuudeksi noin vuonna 1400, saarella oli pidempi kukoistusaika ja monet paavit vierailivat siellä. Pienellä Bisentinan saarella sijaitsee viisi kirkkoa, esim. Santi Giacomo e Cristoforon kirkko ja fransiskaani luostari. Järven etelärannalla sijaitsevasta Capodimontesta olen tehnyt aikaisemmin postauksen täällä.


Saarelta löytyy myös Ruccinan temppeli/La Rocchina, mikä on rakennettu jyrkkään kallioon järven rannalle. Crusifiksi  kappeliin on maalattu freskomaalauksia 500-luvulta.

Bolsena on erinomainen lomakohde lapsiperheille. Bolsenan järven rannalta löytyy leirialueita ja palveuja, useita uimarantoja ja pikku kyliä mihin voi tehdä retkiä. Bolsenan kylän rannalla on kaksi lähintä leirialuetta kuten Internazional Il Lago ja Camping Pineta.  Italialaiset leirialueet ovat erittäin hyvä kuntoisia ja monipuolisia. Bolsenan järven ympäristössä on moenlaisia yöpymismahdollisuuksia. Joillakin hotelleilla on oma rantakin.

Suosittelen Antica Volsinia yöpymispaikaksi! Aivan ihana yöpymisapaikka. Ehdoton suosikki!

Bolsenaan voi matkustaa omalla autolla pohjoisesta päin A1/autostrada del solea pitkin.  Roomasta on vajaat 120 kilometriä Bolsenaan, jolloin SR1 tie Viterbon kautta on paras ja suorin reitti. Ja pysähtykää ihmeessä Viterbossa, mikä on nähtävyys sekin! Omalla autolla matka taittuu noin puolessatoista tunnissa. 

Roomasta pääsee Bolsenaan helpoiten junalla. Bussilla pääsee myös, mutta Saxa Rubrassa on vaihdettava bussia. Myös Cotralin busseilla päsee suoraan Roomasta Tiburtinan rautatiseamalta Bolsenaan, tai muistaakseni Montefiasconessa on vaihdettava Bolsenaan kulkevaan Cotralin bussiin (=12 kilomteriä).  Mukavaa ja halpaa kyytiä!


Bolsena on kaupunki ja kunta Viterbon provinssissa, Lazion maakunnassa. Haluan kuitenkin kutsua näitä kyliksi, sillä kaupunki nimitystä ei ole Italiassa ja nämä asutustaajamat ovat paremminkin kyliä. Koko kunnassa asuu vain noin 4000 asukasta.

Bolsena on yksi Lazion maakunnan k auneimmista kylistä. Bolsena sijaitsee Bolsena-järven rannalla, 10 km Montefiasconesta ja 36 km Viterbosta. Roomalainen tie Via Cassia seuraa jonkin matkaa Bolsenan järveä ja sitten jatkaa kaupungin ohitse. 

Tällä alueella Viterbon provinssissa on runsaasti näitä pieniä kyliä. Varsinkin juuri näitten tulivuorenpurkauksessa syntyneiden järvien ympäristöt ovat suosittuja turistikohteita kesäkaudella. Täällä lomailee eniten tavikset ja lapsiperheet, ja mukaan otetaan italialaisen tavan mukaan myös mummot ja ukit. 


Castello on oikealta nimeltään Rocca Monaldeschi della Cervara

Linna rakennettiin 1300-1400-luvuilla. Myöhemmin Monaldeschin aikana tehtiin erilaisia ​​kunnostuksia, jotka muuttivat linnoituksen komeaksi kodiksi. Linna on avoinna kaikkina viikonpäivinä kello 10-20. Aluella on museokorttisysteemi, millä päsee ensimmäiseen kohteeseen ilmaiseksi ja sitä seuraaviin alennuksella.


Castelloa vastapäätä torilla sijaitsee San Salvatoren kirkko. 


Chiesa della Madonna dei Cacciatori niminen kirkko sijaitsee castellon takana.


Madonna dei Cacciatori on pieni, ikivanha ja söötti kirkko. Turistina Italiassa aina kannattaa käydä turisti-ifossa kyselemässä mitkä kohteet ovat avoinna ja koska.  Kesäaikaan, siinä heinä-elokuussa, on suurin mahodllisuus päästä sisään, mutta ruuhkaa saattaa syntyä, koska italialaiset ovat tällöin lomilla.  Täältä löytyy hieman infoa!


Santa Maria del Giglion luostari tarjoaa yöpymismahdollisuuden. 

Bolsenalla on mukavan turistikohteen maine. Täällä om paljon korkeatasoisia kesäauntoja vuokattavana ja useita hyviä leirialueita ja hotellejakin. Muun muassa Valdisolen leirialue sijaitsee keskellä kylää. Täällä voi harrastaa vaikka vallan mitä. Italialaiset haluavat olla aktiiveja lomillaan, eikä vaan paistatella aurinko, ja siihen on täällä mahdollisuuksia vaikka millä mitalla.

Bolsenan ympäristössä sijaitsee ihastuttavia pieniä kyliä. Bolsenasta on erinomaiset näkymät Bolsanon järvelle ja auringonlaskut ovat kauniita. Bolsena järvi on syntynyt tulivuorenpurkauksessa,  noin 104 eaa. Bolsenan järveltä vedettiin vesijohto Vatikaaniin, mikä toimii vieläkin.


Bolsenan järvi nähtynä Volcinin vuorelta, Gradolista käsin. Bolsena sijaitsee tuolla vastarannalla.

Monti Volsini tai Vulsini, miten vaan, on matala vuorijono Italian Lazion, Toscanan ja Umbrian alueiden välisellä rajalla. Ne sijaitsevat noin 100 km Roomasta pohjoiseen ja 100 km etelään Sienasta ja ympäröivät Bolsena-järven. Vuorijono on nimetty etruskien kaupungin Volsiniin mukaan. Vulkaanista toimintaa on enää jäljellä vain Laterassa, Bolsanon järven luoteisessa osassa.

Tämä alue ja varsinkin oli Vulsinin alue etruskien tärkeimpiä asuinalueita. Alueen nimi oli Volsinii tai Velza etruskien kielellä. Etruskeja pidetään Italian niemimaan alkuperäisinä kansalaisina.

Volskien entisen kaupungin Velznan tuhoutumisen jälkeen (265 eKr.) voittajat siirsivät elossa olevat asukkaat Bolsena-järven koillisrannalle, jonne rakennettiin kaupunki, nykyinen Bolsena, mikä sai nimekseen ensi alkuun Volsinii. Kunta-aseman myöntämisen myötä ensimmäisellä vuosisadalla eKr. se muuttui vähitellen monumenttien osalta todelliseksi ja oikeaksi roomalaiseksi kaupungiksi.

Tästä volskien kaupungista on jonkin verran raunioita jäljellä castellin takana kahdessa paikkaa. Visit Bolsena!

Castello di Bolsena/Rocca Monaldeschi

Paavi Adrianus IV linnoitti Bolsenan keskustaa ja muita Via Cassian tien  varrella olevia kaupunkeja vastustaakseen Barbarossan hyökkäyksiä pohjoisesta. Paavi rakennutti castellin vuonna 1156. Samaan aikaan rakennettiin kaupunginmuuri ja nykyisen linnoituksen päätorni.

Vuonna 1295 Bolsena joutui Orvieton vallan alle, ja siitä kaupungista peräisin oleva Monaldeschin aatelissuku kunnosti muurit ja lisäsi kolme tornia linnaan. Bolsena-järven museo, Museo Territoriale del Lago di Bolsena, sijaitsee Rocca Monaldeschinin  kastellissa, mistä on upeat näköalat ympäristöön.








Santa Cristinan basilika, Via Giuseppe Mazzini 1A

Täällä tapahtui eukakristinen miraakkeli vuonna 1263. Vuonna 1263 viihtyisässä Bolsenan kaupungissa tapahtui erityinen tapahtuma, joka jäi historiaan "Bolsenan eukaristisena ihmeenä". Messun aikana veripisaroita alkaa tippua kivialttarille ja alttarikankaalle. Uskolliset tuijottavat ihmeissään ihmeellistä tapahtumaa. Verinen alttarikangas on edelleen nähtävissä Orvieton tuomiokirkossa. Basilica di Santa Cristinassa on säilytetty neljä veripisaroita sisältävää kivialttarin fragmenttia.


Santa Cristina, Lorenzzo Lotton maalaus 

Santa Cristinan basilika on 1110-luvulta. Kirkko on ehdottomaasti suosituin kirkko Bolsenassa ja se on nähtävyys. Kirkossa on niin sanottu miraakkelikappeli, mikä on pyhitetty Pyhälle Cristina Bolsanalaiselle, joka kuoli marttyyrikuoleman 200-luvulla. Cristina syntyi Persiassa (nykyisen Iranin ja Irakin alueella) ja kuoli Bolsenassa. Arkeologit ovat löytäneet varhaiskristillisen kirkon rauniot ja naismarttyyrin haudan. Paikalta löydetyt kirjoitukset vahvistavat, että tällä marttyyrillä oli samanlainen nimi kuin Christina ja että paikallinen seurakunta kunnioitti häntä pyhänä 4. vuosisadan lopussa.


Miraakkelikappeli


Pyhän Cristinan jälkeenjäännökset

Heinäkuussa näytellään kirkosssa Pyhän Cristinan elämänkerrasta.









Mestari maalari Rafael Sanzio maalasi vuonna 1501 freskon Bolsenanmessusta, minkä voi nähdä Vatikaanin museossa Rafaello Sanzion huoneissa, Heliodoruksen  huoneessa.