perjantai 31. joulukuuta 2021

Turisteja Roomassa


Turistin oma komentti videolle (googlekäännös):

(Ikävä kyllä Google kääntää kehnosti suomeksi...)

Rooma on suosikkikaupunkini maailmassa. Miksi? Koska se on täydellinen sekoitus historiaa ja nykymaailmaa. Siinä on kaikki kauniita historiallisia kohteita, upeita kauppoja ja tietysti; täydelliset pizzat koskaan.

Joten tässä on kokemukseni Roomasta ja miksi se on niin mahtava:

1) Ihmiset
Italialainen vieraanvaraisuus on lyömätön. Italialaiset kohtelevat sinua kuin kauan kadoksissa olevia ystäviä heti ensimmäisestä tapaamisesta lähtien. Hotellin henkilökunta on erittäin mukavaa ja käsittelee valituksiasi muutamassa sekunnissa. Mutta parasta italialaisissa on tapa, jolla he puhuvat. Heidän kielensä tulee esiin kuin suloinen laulu. Se ihailee niin, että en voisi arvata, vaikka he kiroisivat minua.

2) Ruoka
Jos luulet syöneesi parasta italialaista ruokaa koskaan omissa maissasi, olet vakavasti erehtynyt, ystäväni. Paras italialainen ruoka tulee lähteestä… joka olisi tässä tapauksessa Italia (no ilmeisesti). Näissä italialaisissa ravintoloissa/kahviloissa tarjoillaan herkullisimpia raviolia, eeppisiä suussa sulavia risottoja ja pizzoja, joiden vuoksi voi kuolla. Tekisin matkan takaisin Roomaan vain ruoan takia, jos voisin.

3) Historiallinen merkitys
Rooman historia jakautuu kahteen osaan. Rooman valtakunta ja keskiaikainen historia. Kunkin aikakauden arkkitehtuuri jakautuu kahdelle erilliselle alueelle. Kävely Colosseumille on yksi lumoavimmista kävelyretkistä, joita olen koskaan tehnyt. Reitin molemmin puolin on muinaisia ​​jäänteitä, jotka lisäävät viehätysvoimaa. Keskiaikaiset historialliset kohteet antavat erittäin "Game of Thrones" -tunnelman.

4) Vatikaani
Tämä minikaupunki yksin tekisi Rooman matkan sen arvoiseksi. Vatikaanin Sikstuksen kappelin kauneimmista freskoista. Löydät satoja oppaita aivan Vatikaanin ulkopuolelta, jotka antavat sinulle kiertueen kirkossa ja museossa. Varmista vain, ettet joudu huijatuksi!

5) Ostokset
Milano on teknisesti merkittävä muotipääkaupunki, mutta Rooma ei ole kaukana jäljessä. Ostokset täällä ovat upeita putiikeista valtavirtabrändeihin. Siellä on Zara-myymälä, joka on neljä kerrosta korkea (vietin siellä mielestäni noin kaksi tuntia). Kovan shoppailupäivän jälkeen voit rentoutua mukavassa paikassa nauttien katuvalmisteisia neliöpizzoja ja katsella auringonlaskua kauniiden historiallisten raunioiden ylle. Autuus!

Hauska tosiasia: Trevin suihkulähteellä – joka on pakko nähdä – on maagisia voimia. Ilmeisesti se, joka laittaa sinne kolikon, tulee varmasti jonain päivänä takaisin Roomaan. Äitini laski kolikon kahdesti ja on vieraillut Roomassa kahdesti sen jälkeen. Laitoin sen myös ja toivon varmasti, että pääsen joskus uudestaan!

PS. Oma komennettini: jos ei täällä korona tartu niin ei sitten missään.

Felice anno nuovo 2022!

 

Felice anno nuovo 2022!

Onnellista Utta Vuotta!

torstai 23. joulukuuta 2021

Roomalaiset katsomassa jouluikkunoita

Tämä on perinne Roomassa että kaikki kynnelle kykenevät lähtee samana päivänä katsomaan muotihuoneiden joulunäyteikunoita Via del Corosn kadulle, minkä varrella sijaitsee useimpien muotihuoneiden myymälät. 

Joluaatto on työpäivä Italiassa. Perinteeseen kuuluu että perheet tilaa kauppiailta valmiit ruuat ja kuskaa ne kotiin. Täällä ei rouvien tarvitse stressata.

Italialaiset viettävät jouluaattoa (24. joulukuuta) paavin pitämän keskiyön messun Pyhän Pietarin kirkossa. Illalla mennään messuun ja sitten vietetään puoli yötä  aikaa ystävien ja perheen parissa.

Joulupäivänä (25.12.) aletaan kattamaan juolupöytää ja perheet käy usein isovanhempien luona ja sitten nautitaan 7 ruokalajia eri ruuista (yleensä kalapainotteisesti). Lasagne on suoisttua, eikä pidä unohtaa pyöreää rusinajoulukakkua, panettonea. Kakun voi huuhdella  samppanjalla alas. 

Lahjat jaetaan (joulupäivänä 25.12.), mutta enemmän joululahjoja ja makeisia jaetaan lapsille sukissa, ns. Joulunoita "Befana" 13. päivänä 6. tammikuuta. Befana tulee illalla 5.1. ja seuraavana aamuna on sukassa makeisia/lahjoja, jos on ollut kiltti ja niille jotka eivät ole olleet kilttejä, saa hiiltä sukkaan, niin kuin sanonta kuuluu.

lauantai 18. joulukuuta 2021

Rooma joulutunnelmassa


Roomassa on normaalisti paljon valoisanpaa, valonheittäjiä siellä sun täällä ja valoja kattojen reunustoillakin, jo turvallisuussyistäkin. Mutta nyt säästetään näköjään valoja ja vain jouluvalot saa palaa ja muutamat muut tärkeimmät valot saa olla päällä.


Joulutunnelmissa Pyhän Pietarin torilla. Joulu ei ole katolisen kirkon tärkein pyhä, vaan se on pääsiäinen, mikä on tärkein. Pääsiäisviikolla saapuu miljoonia italialaisia Roomaan ja Vatikaaniin.

perjantai 17. joulukuuta 2021

Buon Natale


Oikein hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta lähellä ja kaukana !
Toivottaa Donna


keskiviikko 15. joulukuuta 2021

Raffaella Petrini


Italialainen nunna Raffaella Petrini, 52 vuotias, syntynyt Roomassa. Hän on toiseksi korkein arvoisin henkilö Vatikaanissa. Hän opiskeli Angelicumissa, täydelliseltä nimeltään opinahjon nimi on Pontificia Università di San Tommaso d'Aquino, mikä on Dominikaanisen sääntökunnan opetus- ja tutkimusinstituutti Roomassa ja yksi Rooman suurimmista paavin yliopistoista ja myös maapallon suurimmista  maailma. Angelicum on suoraan riippuvainen paavista tämän toimeksiannon osalta ja sillä on paavin yliopiston asema.

Raffaella ei ole dominikaani nunna vaan fransiskaani nunna. Paavi on jesuutti, mutta paavin virassaan hänen on oltava neutraali. Raffaella kuuluu Suore Francescane dell'Eucaristia FSC, mikä on eräänlainen fansiskaanien sivuhaara, ei luostarilaitos vaan yhteisö. Raffaella kuitenkin kutsutaan  nimellä suor, mikä tarkoittaa nunnaa. Sisarukset osallistuvat erilaisiin sosiaalisiin ja kulttuurillisiin toimiin. Heidän luostareita/community/yhteisöjä on maapallolla vain 13  ja nunnia 83.

Heidän yhteisöstä kerrotaan että useimmilla naishenkilöillä, jotka aloittavat koulutusprosessin yhteisössämme, on korkeakoulututkinto ja/tai merkittävä työkokemus. Monet naishenkilöt jatkavat opintojaan yhteisöömme liittymisen jälkeen jatkaakseen henkilökohtaista ja ammatillista kehitystään. Yhteisö Roomassa sijaitsee  osoitteessa Via Antonio Cerasi 3, Trastevere. Ymmärtääkseni sisarukset ei asu yhdessä vaan kullakin on oma asunto. Mieheillä on oma vastaava järjestönsä. Yhteisön rakennuksessa on pieni luostariasuntola Villa San Giuseppe

Trasteverestä Lungotevere della Farnesina 7/Vicolo Moroni 22 löytyy myös Casa San Gisuepppe niminen  luostariasuntola. Ihastuttava rauhallinen ja tilava asuntola erinomaisella paikalla. Turvallinen parkkipaikkakin löytyy. Huoneita myös koko perheelle, neljälle henkilölle. Hintaan sisältyy aamiaisbuffe. Roomalaiset luostariasuntolat ovat erinomaisia yöpymispaikkoja. Luotsraeissa on palkattua henkilökuntaa, jotka siivoavat, laittavat ruokaa ja leipovat. Suosittelen! 

Vatikaanin kupeessa Viale Vaticano 88, sijaitsee luostariasuntola nimeltä Casa Ferie San Giuseppe della Montagna. Tätäkin haluan suositella!

Pääsihteerin virkaa voi verrata kaupungin pormestarin viraksi ja tämä on ensimmäinen kerta, kun sitä hoitaa Vatikaanissa nainen. Petrini valmistui arvostetusta italialaisesta LUISS-yliopistosta ja on nyt Vatikaanin kuvernöörin pääsihteeri, jolla on yli 2 000 työntekijää. Kuvernööri hoitaa Vatikaanin päivittäisiä asioita, kuten poliisin, palokunnan, sairaanhoidon, museot, huolto- ja toimistohenkilöstön.

Raffaella Petrinin nimitys on viimeisin sarjassa, jossa paavi Franciscus antaa naiselle johtavan roolin maailman pienimmässä valtiossa. Muut naiset ovat jo korkeissa tehtävissä, mutta he hoitavat uskonnollisia ja sosiaalisia asioita ja heillä on huomattavasti vähemmän henkilöstövastuita.

Paavi on pitkään luvannut parantaa sukupuolten välistä tasapainoa Vatikaanissa, mutta naisoikeusjärjestöt ovat kritisoineet sitä, koska kehitys on liian hidasta.

Nunnat Roomassa usein miten opiskelevat korkeakoulu tasolla. Mutta Rooma onkin se valtio missä on eniten opinahjoja, monen monien kymmenien katollisen kirkon haarakuntien omia korkeakoluja. Täällä on myös kaikkien maapllon suurimpien uskontojen korkeakouluja sekä lukuisia amerikkalaisia yliopistoja.

Vatikaani on suvereeni mikrovaltio, mikä sijaitsee erillisalueena Roomassa. Vatikaanin pinta-ala on 0,44 neliökilometriä ja siellä asuu noin 800 asukasta. Sitä pidetään maailman pienimpänä valtiona sekä pinta-alaltaan että väestöltään.

Vatikaanin kuvernöörikunta (italiaksi: Governatorato dello Stato della Città del Vaticano) on Vatikaanin valtion hallinto. Se käyttää toimeenpanovaltaa Vatikaanivaltion alueilla. Vatikaani nimitäin omistaa rakennuksia ja alueita muuallakin Roomassa  ja Italiassa, eikä vaan Vatikanissa.


Vatikaanin presidentti Fernando Vérgez Alzaga

Hallituksen päämies on Vatikaaninvaltion paavitoimikunnan kardinaalipuheenjohtaja Fernando Vérgez Alzaga (s. 1. maaliskuuta 1945 Salamancassa) on espanjalainen roomalaiskatollisen kirkon uskonnollinen arkkipiispa ja hallituksen presidentti ja siten Vatikaanin pääministeri.

Paavi on Vatikaanivaltion valtion päämies ja viimeinen ehdoton monarkki Euroopassa. Hänellä on lainsäädäntö-, toimeenpano- ja tuomioistuinvalta Vatikaanivaltiossa. Vatikaanivaltion paavin komissio koostuu seitsemästä kardinaalista, joista paavi nimittää kunkin komission jäseneksi viideksi vuodeksi. Lait säätää paavi tai hänen puolestaan ​​Vatikaanivaltion paavitoimikunta. 


Lopuksi vielä hieman uutisia...
Jalkapallon ammattilainen Zlatan Imbrahimovic vieraili Paavin luona. He vaihtoivat joululahjoja keskenään ja juttelivat jalkapallosta. Paavi sai Zlatanin pelipaidan ja uusimman Zlatan kirjan. Paavi oli jalkapallonpelaaja ennen kuin hän vaihtoi alaa. Paavilta leikattiin toinen keuhko pois mikä teki lopun jalkapallon peluusta. 

tiistai 14. joulukuuta 2021

Lucian päivä Roomassa

Ruotsalaisilla nuorilla on tapana 'lussata' Roomassa joka vuosi, muun muassa Pyhän Pietarin basilikassa Vatikaanissa, missä ylläoleva valokuva on otettu. He kulkevat torilta torille kynttilät kädessä ja laulavat. Lussa tarkoittaa Luciakulkuetta, missä Lucia kulkee edellä kynttiläkruunu päässään. Kulkueessa lauletaan Lucia- ja jolulauluja. Tämä on ikivanha ruotsalainen perinne 1700-luvulta. Ruotsi oli silloin katollinen valtio. 

Italialaiset ei juhli Luciaa juuri lainkaan, paitsi Sisiliassa Syracusassa, missä Lucia syntyi. Lucia on italialainen pyhimys. Ruotsalaiset ulkomailla asuessaankin juhlivat Luciaa. Lucia on enempi lasten ja nuorten juhla Ruotsissa, vaikka aikuisetkin innostuu siinä samalla.

Kansallispäivän juhlinta ei ruotsalaisia kiinnosta lainkaan kotimaassa eikä ulkomaillakaan. Ruotsalaiset pitää kansallisaatteen korostusta sairaana ilmiönä, suuruudenhulluutena.  

Lucian päivän aamu on maaginen Ruotsissa. Lucian päivää vietetään 13. jolukuuta katollisen kirkon pyhimyskalenterin mukaan. Se sattuu vuoden pimeinpää aikana jolloin yöt ovat pisimmillään. Herätään aikaisin aamulla ja lähdetään 'lussamaan' tai seuraamaan kaupungille Luciakulkueita.

Luciahan on näkövammaisten pyhimys. Lucian nimi tarkoittaa valonkantajaa. Hän on kuvattu kristillisessä taiteessa miekalla tai tikarilla ja haavalla kurkussa. Hän pitää kaksi silmää vadilla, mikä viittaa legendaan, minkä mukaan hän ennen kuolemaansa repi silmänsä irti ja lähetti ne sulhaselleen. Jumalan äiti kuitenkin antoi hänelle uudet ja vielä kauniimmat silmät. Ominaisuudena hänellä on kädessään myös oliivipuun oksa ja öljylamppu tai kynttilä.

 

Lucian laulu on kolme ruotsinkielistä sanaa sisältävä kappale, mikä lauletaan napolilaisen melodian mukaan. Alkuperäisessä on napolilaiset johdantosanat 'Comme se frícceca la luna chiena' ja italiaksi 'Sul mare luccica l’astro d’argento'.


San Geremian kirkko Veneziassa, Pyhän Lucian pyhäinjäännökset

Ensimmäisen kerran kävin Lucialle pyhitetyssä kirkossa Veneziassa. San Geremian/Jeremian kirkossa on nimittäin Lucia haudattuna. Pyhän Lucian pyhäinjäännökset siirrettiin Sisiliasta Konstantinopoliin, josta venetsialaiset ristiretkeläiset varastivat pyhäinjäännökset neljännen ristiretken aikana vuonna 1204. Aiemmin niitä säilytettiin kirkossa, mikä purettiin rautatieasemaa varten, ainoana, mikä ei sijainnut mantereella. Rautatieasema nimettiin pyhimyksen mukaan ja nimettiin Venezia Santa Luciaksi.

Marbellassa Espanjassa asuu paljon ruotsalaisia, vähintäin 70 000 ruotsalaista asuu jatkuvasti siellä ja sen lisäksi hyvin monella ruotsalaisella on loma-asunto siellä. Tässä ruotsalaisen koulun lapset lussaavat Marbellan vanhassa kaupungissa.

Ruotsalaiset ovat myös kuuluja päihdejengeistään Marbellassa. Päihteiden myynnillä tienaa valtavia summia, joten heillä on varaa asua hotelleissa. Marbella on päihteiden tärkein keskus Euroopassa, mistä sitten levitetään päihteitä ympäri Eurooppaa. 

tiistai 7. joulukuuta 2021

Italian koronatilanne


Aloitin tämän postauksen 10.11.2021 ja jäi kesken...jatkan tästä...

PS.15.12.2021. Palasin takaisin kertomaan että Italia jatkaa covid-hätätilaa 31.3.2022 asti.

Kaikkien EU-maista Italiaan matkustavien on läpäistävä covid-testi ennen lähtöä, myös rokotettujen. Uudet matkustussäännöt, jotka ovat voimassa 16.12.-31.1. sisältävät myös EU-maista tulevien rokottamattomien vierailijoiden velvollisuuden olla viiden päivän karanteenin saapuessa.

Uudet matkustussäännöt, jotka ovat voimassa 16.12.-31.1. sisältävät myös EU-maista tulevien rokottamattomien vierailijoiden velvollisuuden olla viiden päivän karanteenin saapuessa.


Italiassa, ainakin Roomassa, poliisit valvovat koronarajoituksia. Ruotsissa poliisit ei saa puuttua koronaan lainkaan.

7.12.2021.
EU- ja Schengen-maista matkustavien tulee esittää rokotustodistus, minkä mukaan viimeisestä rokotuksesta on kulunut vähintään 14 päivää, tai lääkärintodistus siitä, että matkustaja on jo sairastunut ja toipunut koronaviruksesta. Vaihtoehtoisesti on mahdollista näyttää negatiivinen koronatestitulos 48 tunnin sisällä ennen lähtöä.

Pääsääntö Italiassa on maskipakko ja koronapassi melkein menipä mihin tahaansa, jopa työpaikallekin.


Nyt on hotellit erittäin halpoja ja sää kohtalainen, vaikka aurinko ei tahdo paistaa Roomassa tähän aikaan vuodesta. Satelee harva se päivä. Lämpötilat siinä +10-14 astetta. Säätilat heittelee sinne sun tänne. 


Erittäin ihastuttava hotelli nimeltä Garden sijaitsee Via Nomentanan varrella, lähellä meidän viimeistä asuntoa. Hotelli on neljän tähden hotelli mutta hinta juuri nyt on hyvin alhainen. Suosittelen!

Italia alkoi jo hyvin varhaisessa vaihessaa pandemian ajalla houkutella turisteja maahansa. Italia on kärsinyt erittäin kovasti koronatartunnoista ja samalla menettäneet paljon turismituloja, mikä on suuri tulonlähde Italiassa. 

En oikein ole halunnut blogata Italiasta ja houkutella ketään sinne matkustamaan, mutta kun kerta Italian valtio toivoo turisteja maahansa niin ei minun kannata kantaa huonoa omaatuntoa. Ja lopultahan vastuu on jokaisella matkalaisella itsellään. Mutta pandemia on vakava asia niin italialaisille kuin turisteillekin.


Circo Massimo

Italia on yksi Euroopan suosituimmista matkailukohteista, mikä  tunnetaan historiallisista taidekaupungeistaan, kuten Firenzestä,  Venetsiasta ja Roomasta, mikä on katollisen kirkon kotipaikka, vaikkakin Vatikaani on oma itsenäinen valtionsa Rooman sisällä.

Korona ei ole ainoa syy miksi massaturismi ei ole suositeltavaa, sillä ympäristö kärsii turismista. Ihmiset lentelee edes takaisin maapallolla vaikka maapallo huutaa apua. Onko meillä todellakin varaa matkustella lentäen tai omalla autolla. Tämäkin on vakava kysysmys.

Tässä yritän laittaa Italian tämän hetkiestä kronatilanteesta jonkinlaista raporttia. Koko maassa on suurinpiirtein sama koronatilanne. Maaseudulla luonnnollisestikin vähemmän tartuntoja. Rooma sijaitsee Lazion maakunnassa, missä asuu melkein 6 miljoona asukasta. Ja noin vajaa puolet Lazion maakunnan asukkaista asuu Rooman kunnassa. Italiassa on tällä hetkellä lähes 12 740 uutta tartuntaa vuorokaudessa ja Lazion maakunnassa noin 1400, mutta tartunnat ovat nousussa kaikissa maakunnissa.


Romulus ja Remus

Italiassa on otettu käyttöön niin sanoattu Green Pass. Green Pass sertifikaatti todistaa, että haltija on rokotettu covidia vastaan, toipunut viruksesta viimeisen puolen vuoden aikana tai testin tulos on negatiivinen muutaman viime päivän aikana. Muun muassa poliisit valvovat että kaikilla julkisiin kulkuneuvoihin nousevilla on Green Pass. Elokuvateatterit, teatterit ja konserttisalit ovat "avoinna 100 prosentin kapasiteetilla". Uusien määräysten tullessa voimaan rokottamattomat eivät myöskään pääse enää sisäravintoloihin, baareihin tai urheiluareenoihin.

Italia on ottanut käyttöön myös superkoronapassin. Tämän viikon maanantaista alkaen se on tarkoittanut tiukempia rajoitustoimia rokottamattomille ihmisille. Tästä viikosta eteenpäin Italiassa on siis käytössä kaksi erilaista koronapassia: niin sanottu peruspassi sekä uusi superpassi.

Peruspassin voi hankkia itselleen negatiivisella koronatestituloksella. Superpassiin sen sijaan vaaditaan rokotus tai kuuden kuukauden sisällä sairastettu koronatauti. Uutta superkoronapassia vaaditaan ainakin elokuvateattereissa, musiikki- ja urheilutapahtumissa, ravintoloissa sekä baareissa. 

Peruskoronapassilla pääsee edelleen töihin, ja uudessa linjauksessa se hyväksytään myös julkisessa liikenteessä. Italian poliiseille on annettu valtuudet tarkastaa esimerkiksi ravintoloiden ja baarien asiakkailta, että heillä on uusi superpassi. Kerrotaan että Roomassa bussissa ilman peruspassia matkustaville langetettaan 400 euron sakko.

Jos aiot matkustaa Italiaan, on otettava etukäteen selville, mitä sinun tulee tietää ja odottaa, jos haluat vierailla Covid-19-pandemian aikana. Tietoja saa kunkin maan suurlähtyistöistä.


Farmer Market on taas avattu Circus Maximuksen lähettyvillä, Via di San Teodoro 74. Täällä mydään kaikenlaisia herkkuja mitä maanviljelijät tarjoaa tai valmistaa. Tämä on Rooman paras Farmer Market. Täällä myydään maanvileijöiden itse valmistamia tuotteitakin, hilloista soseisiin, ruokaoljyjä, leipomatuotteita, juustoja, oluita, viinejä...

Täällä voi myös ruokailla halvalla. Toistaiseksi avoinna vain lauantaisin ja sunnuntaisin kello 8-15 (normaalisti 9-18). Täällä hurahtaa useampi tunti maistellessa tuotteita. Täällä on tungokseen asti väkeä viikonloppuisin.

Campagna Amicalla on kokki Lazion maatilalta, joka laatii ruokalistan sesongin raaka-aineista ja klassisista italialaisista mauista. Aina löytyy antipasti, primo (yleensä pastaruoka), secondo (liha tai proteiini), contorno (lisukkeet) ja dolci (jälkiruoka). Ruokalajien hinnat vaihtelee 3-5 euron välillä.

Tilaat menemällä tiskille, sillä ruuat valmistetaan tuoreena. Saat kuitin ja odottaessasi voit katsoa suuresta ikkunasta kun kokit valmistaa aterioita.

Monet myyjät antavat mielellään kaikki ostokset itse terveys- ja turvallisuussyistä, mutta hyvä merkki siitä, että voit valita tuotteet itse, on se, että pusseja tuotteiden edustalla. Voit vahvistaa sanomalla "Posso?" (Saanko?) Ja olet valmis. Mutta jos sinua käsketään olemaan käsittelemättä ruokaa, älä pelkää, myyjä arvioi kypsimmät ja parhaat palat puolestasi. Koska et välttämättä voi itse koskettaa ja pakata tuotteita, sinun pitäisi osata sanoa numerot 1-10 italiaksi. Ruokaa ostetaan yleensä kiloa kohti tai grammoina pienellä määrällä.

Avain hyvän tarjouksen saamiseen markkinoilla on uskollisuus. Sinun on palattava saman palveluntarjoajan puoleen yhä uudelleen ja uudelleen. Myyjät alkavat tunnistaa sinut ja pyöristää laskua ja/tai heittää lisätuotteita tai ilmaisia ​​yrttejä ruuanlaittoon. Mutta ruokamarkkinoilla ei tingitä.

Hinnat näkyvät selkeästi ja saat lopuksi kuitin. Italiassa on parasta säilyttää kuitit, sillä koska vaan sattuu tulemaan poliisit tarkastamaan että ostokset lyödään kassaan ja kuitti annetaan asiakkaille. Jos ei ole kuittia näytää niin asiakas voi joutua maksamaan isot sakot. 

Joten vaadi aina kuitti! Tämä useammastakin syystä. Laki sanoo että kuitti on annettava aina. Jos ei ole kuittia niin poliisit tulkitsee että tavara on myyty laittomasti tai se on varastettua tavaraa. Älkää koskaan ostako mitään kadulta, muuten kuin myyntikojuista. Joten muistakaa aina pyytää kuittii sanomalla ricevuta tai receipt prego!. Roomassa maksetaan kahviloissa ostoksista yleensä kassalla ja sitten mennään kuitin kanssa baristan luokse. Barista repäisee hiemen kuittia ja antaa sen takaisin asiakkaalle.


Campagna Amica pitää yllä näitä Lazion maakunnan maanviljeliöiden  markkinoita. Suosittelen käydä maistelemassa herkkuja.

Italia on tällä hetkellä hätätilassa pandemian vuoksi. Vaikka maa on selvinnyt kolmannesta aallosta, tapausten määrää seurataan kaiken aikaa, ja yksittäiset alueet voivat peruuttaa rajoitukset milloin tahansa.Säännöt vaihtelevat matkustajan rokotustilanteen ja sen mukaan, onko hän äskettäin toipunut Covidista. Italian rajat ovat olleet avoinna vierailijoille suurimman osan 2021, tiettyjen rajoitusten mukaan. Kaikilla pohjoismaalaisilla on lupa matkustaa Italian koronapssin kanssa.

Italiassa on Euroopan toiseksi korkein kuolonuhrien määrä (Ison-Britannian jälkeen), ja se ylitti 100 000 kuolemantapauksen 8. maaliskuuta. Mutta Italiassa asuu 60 miljoona asukasta. Tartuntatiheyden nopean lisääntymisen jälkeen heinäkuussa, elokuun luvut pysyivät ennallaan, mutta tällä hetkellä ne ovat jälleen nousussa. Lokakuun 28. päivään edeltäneellä viikolla havaittiin 26 481 uutta tartuntaa, kun niitä edellisellä viikolla oli 19 000. Uusia tapauksia ilmoitettiin viikon aikana syyskuun puolivälissä 32 214. Noin 80 % väestöstä on nyt täysin rokotettu.

Suurin osa rajoituksista on poistettu, mutta maskia suositellaan yleisissä kulkuneuvoissa ja siellä missä tungeksii paljon ihmisiä. Italiassa on käytännössä katsoen maskipakko. Museot on avattu ja muutkin nähtävyydet Roomassa. Valtion omistamiin museoihin ja muutamiin yksityisiinkin, on ilmainen sisäänspääsy ainakin toistaiseksi.  Parasta on kuitenkin kantaa maskia kaikissa tilanteissa. Vatikaanissa on ollut 27 tartuntaa vuosi sitten syksyllä. Vatikaanikin vaatii maskin ja coronapassin.


 Rintasyöpä kampanja Roomassa

Elämä jatkuu kuten ennenkin. Tapahtumia pidetään aivan kuten ennen pandemiaakin. Ei italialaisia saa millään pysymään neljän seinän sisällä, varsinkaan roomalaisia, jotka ovat aina menossa.