Vatikaani tarjosi joulukonsertin nimellä "Concerto con i poveri e per poveri", siis 'konserti köyhille ja köyhien kanssa' Aula Paolo VI:ssä Vatikaanissa 15.12.2023.
Aloite tällaisen konsertin tarjomaiseen tehtiin vuonna2015. Konserrti on kohdiettu vähemmän onnellisille ihmisille, mukaan lukien kodittomat, siirtolaiset ja yhteiskunnan syrjäytyneet, joille tarjotaan 3000 paikkaa konserttiin sekä mukavuusillallinen ja muita lahjoituksia.
Tänne löytää helposti. Tori on pieni mutta erittäin viihtyisä. Tähän alettiin muutama vuosi sitten kaivamaan Vatikaanin kulkevan metrolinjan C-linjan jatketta maan alle ja se vei melkein koko torin. Mutta monttu peitettiin kun se sai paljon kritiikkiä.
Toistaiseksi ei ole päästy Colosseumia pitemmälle, kun ei ole löydetty metroasemille paikkoja keskikaupungilta. Se onkin erittäin vaikeaa löytää, koska maan alla on metreittäin roinaa, mitkä arkelogien on ensin tutkittava ja poimittava talteen. Metrolinja C lähtee Montecompatri-Pantanosta, Rooman kaakkoisreunalta ja kukee San Giovannin metropysäkille. Siitä sitten on alettu jatkamaan linjaa kohti Vatikaania ja päästy melkein Colosseumille saakka. Kerroin tästä aikaisemmin täällä.
Piazza Pasquinon torin reunalla sijaitsee muutama erittäin suosittua ravintolaa kuten tämä Cul de Sac. Oli todellakin väärä päätös alkaa kaivamaan monttua tälle pienelle torille metroasemaa varten. Tori menetti viihtyvyytensä täysin. Nyt sitä monttua on kaivettu Piazza della Chiesa Nuovan torille, jos nyt ei sitäkin monttua ole jo peitetty. Ja siinä olisikin metroasemalle luonnollinen paikka. Vaikuttaa kuitenkin siltä ettei ole päästy San Giovannin, Colosseumin ja Piazza Venezian toria edemmäksi.
Cul de Sac, Piazza Pasquino, mikä sijaitsee Piazza Navonan torian kansssa kulmittain.
Enoteca cul de Sac sijaitsee kellarikerroksessa ja se on erittäin suosittu viinibaari Roomassa, minkä suosio ei taida koskaan laantua. Tänne ei tulla vain viinejä maistelemaan, vaan tänne tullaan myös syömään, tai vain syömään. Ruokalista ja viinilista on pitkä! Ei täältä ketään ulos heitetä vaikka tulisi vain maisteleman viinejä, jos sattuu olemaan vapaita pöytiä. Eikä täällä ole pakko juoda viiniä, sillä muutakin juotava löytyy. Parasta varata pöytä jos aikoo tulla tänne syömään, vaikka mitään vaatimusta ei ole. Hintataso on keskiatsoa hieman korkemapi.
Cul de Sac avattiin vuonna 1977 nykyisessä muodossaan ja on tarjonnut gastronomisia erikoisuuksia ja laajan valikoiman viinejä siitä lähtien. Tämä enoteca/viinipaari on yksi Rooman suosituimmista turisiti-ruokapaikoista. Viinilista on niin laaja, että se sisältyy kaksi senttimetriä paksuun kirjaan, jossa on päivittäin tarjolla 1500 etikettiä ja vuosittainen liikevaihto 2 800 viiniä. Viinihyllyt yltää kattoon saakka.
Palvelu on nopeaa ja tehokasta. Ystävälliset ja tarkkaavaiset tarjoilijat ovat pätevä apu valitesemaan viinin ruuan lisäksi.
Alkupaloista ja pasteeteista perinteisiin roomalaisiin ja italialaisiin alkupaloihin, alkupaloja ja muita ruokia, laaja valikoima leikkeleitä ja juustoja sekä erilaisia jälkiruokia makeiden viinien kanssa.
Tämä on herkullisten ja kohtuuhintaisten aterioiden ruokapaikka, monen mielestä Cul de Sacin lasagnea pidetään Rooman parhaimpana.
Ruokalista on melko lyhyt, missä on vain perinteisiä tunnettuja rukalajeja, mistä yleensä kaikki tykkäävät. Mutta viinilista on erittäin pitkä., Lukaalissa on viinipullot hyllyillä ruokapöytien vieressä.
Roomalaiset miehet menee baari/kahvilaan töitten jälkeen työkaverin kanssa ja baaritiskillä juovat lasin alkoholia, minkä jälkeen he menevät kotiin syömään päivällistä. Joten aina voi mennä mihinkä kahvilaan tahaansa ja pyytää viiniä, olutta tai jonkin drinkin.
Mutta jos haluat vain nauttia alkoholista niin jatka matkaa Via del Governo Vecchian katua, käänny sitten oikealle Via di Parionelle ja sen jälkeen vasemmalle Via del Pacen kujalle ja siinä sitten on Bar del Fico, missä voi istua viinilasin kanssa vaikka puoleen yöhon. Täällä voi syödä aamiaista, käydä kahvilla, lounaalla ja päivällisellä.Tämä alue on Rooman sokkeloisin alue, missä on erittäin kapeita kujia, mutta ei hätää, täältä löytää aina suuremmille kaduille.
Tältä näyttää tällä hetkellä Largo di Torre Argentinan ympärillä kohti Via Arenulan katua.
Lähitulevaisuudessa, luultavasti vuoteen 2025 asti, Roomassa on uusi epävarmuustekijä. Kaikki raitiovaunuradat/kiskot on uusittava, työ on täydessä vauhdissa ja koska raitiovaunut ja kaupunkibussit jakavat usein tilat katujen varrella, se johtaa suureen hämmennykseen. Pysäkkikyltit näyttävät vanhaa säännöllistä reittiä, todellisuudessa bussi kulkee joskus täysin eri reitti.
Nykysiet kiskot vaihdettiin 35 vuotta sitten viimeksi, jo joten oli aikakin vaihtaa.
Roomassa on hyvin usein lakkoja, varsinkin julkisenliikenteen lakkoja. Lakko saattaa alkaa yhtäkkiä ja kestää vain puoli päivää tai muutamai tunteja silloin tällöin. Lentoknettälikenteseen ei lakot vaikuta mitenkään.
Tältä näytti Piazza Venezia aikaisemmin.
Piazza Venezian aukio, Vittorio Emanuelle II:n monumentin edustalla, on aina ollut Rooman liikenteen pullonkaula. Aukion kautta kulkee suuri määrä busseja eri suuntiin, joten tässä moni roomalainen vaihtaa kyytiä.
Aueen keskellä on ympyrän muotoinen katu, josta sitten johtaa kadut useisiin suuntiin. Keskellä ympyrää on ruohokenttä, mihin on kaiveltu metroaseman alasmenoa, mutta se oli pakko keskeyttää, sillä sieltä löytyi paljon arkelogisia löytöjä, joita argelogit nyt tukivat ja vievät museoihin tai varastoihin.
Metroasmien rakentaminen on erittäin vaikeaa ja kallista Roomassa. Maan alla voi olla paikka paikoittain kymmenen metriä roinaa, entisten asuinrakennusten rippeitä, huushollitravikkeita, luurankoja, argeologisia esineitä ja rakennelmia. Se syy miksi Roomassa ei ole enempää metroasemia, vaika tarve on erittäin suuri.
Torin keskelle on on ollut pari kymmentä vuotta jo tarkoitus rakentaa Piazza Venezian metroasema metrolija C:n varrelle, minkä piti suunnitelmien mukaan kohdata tässä Piazza Venenzialla metrolija D, mikä on poistettu suunnitelmista kokonaan. Sen sijaan on sunnitteilla kolme uutta raitiovaunulijaa, TVA= Termini-Vaticano-Aurelio, Togliatti ja Verano-Tiburtina-linjat.
Nyt sitä metroasemaa rakennetaan Auditoria di Adrianolle, Piazza Santa Maria di Loreton torille, mikä on Piazza Venezian torin jatke ja mikä on myös historiallinen alue.
Ruohokentän kautta kulki jalankulkutie, mikä aiheuttaa jatkuvaa vaaraa jalankulkijoille. Autoliikenne kulki aikaisemmin kuvassa vasenta puolta toria, nyt se kulkee oikeaa puolta. Bussipysäkillä pyshtyi valtava määrä busseja, nyt siinä pysähtyy vain bussi 119. Muut bussit pysähtyy Piazza San Marcolla (kuvassa yllä vasemmalle). Siitä lähtee myös raitiovaunu Trastevereen.
Katu tuolla torin päädyssä on Via del Plebiscito ja se on yksisuuntainen katu. Siihen on pystytetty uusi bussipysäkki, missä monta bussia psäyhtyy, kuten 46, 62, 63,64, 70, 81, 83, 85, 87, 160, 492... joista 64 ja 492 ovat erittäin käyttökelpoisia linjoja! Kuten huomaatte niin nuo bussit ajaa keskustan lävitse, joten ei ole niin väliä minkä ottaa!
Nyt jalankulkijoiden on kierrettävä viheralue, mikä on metroaseman rakennus työmaata sekin.
Tuossa vasemmalla kädellä oli aikoinan Rooman suurin bussipysäkki, missä pysähtyi luultavasti kolmisenkymmentä eri bussia. Nyt Bussit pysähtyy hieman ylempänä Piazza San Marcon puiston alueellaja osa Vai del Plebiscitolla.
Raitiovaunu 8 Trastevereen (päätepysäkki Casaletto) lähtee Via di San Marcon kujalta, siitä heti kirkkoa vastapäätä. Osa busseita on päästetty kulkemaan tilapäisesti Via dei Fori Imperialin katua pitkin, vaikka katu on ollut jo kauan suljettu kokonaan autoliikenteeltä.
Piazza Venezia, nuo vihreät tornit ovat vettä täynnä betonin valua varten. Betoni on roomalainen keksintö, mitä käytettiin jo antikin ajalla Roomassa.
PS. Palasin takaisin kun sain uutisia. Päätettiin rakentaa metroaseman alaskulkuja aukion ympärille. Metroasema tullaan rakenataan Piazza Venezian kulmaukseen, Piazza Auditorio di Adrianolle.
Piazza Venezian ja Via Cesare Battistinin kadun kulmauksessa sijaitsee erinomainen bankomaatti rakennuksen nurkkahuoneessa. Suosittelen! On siinä kadullakin yksi bankomaatti, mutta sisätiloissa on aina mukavampi nostaa käteistä. Taitaa siinä olla laskujenmaksu automaattikin. Useissa pankeissakin on bankomaatti sisätiloissa.
Siinä on bussipysäkkikin missä psyhtyy muutama Rooman kätevintä bussia, kuten bussi H. Tuo bussi H on nopea bussi. Se ajaa nopeasti Terminiltä Trasteveren kautta Bravettaan.
Kymmenen vuotta kesti tämä Piazza Venezian metroaseman rakentaminen ja se tuli maksmaan 700 miljooonaa euroa. Piazza Venezia on Rooman keskeisn toriaukea, missä on erittäin paljon liikennettä. Kun saatiin kuoppa kaivettua niin arkeologien oli otettava talteen esineetja tutkittava ne ja vietävä talteen. Ja taas kaivettiin kuoppa ja sama proseduuri jatkui. Ei ihme että tässä meni kymmenen vuotta.
Roomassa on ainakin yksi toinenkin amerikkalainen yliopisto, American University of Rome/AUR, mikä tuli Rooman 53 vuotta sitten. AUR sijaitsee lähellä Rooman keskustaa Janiculum-kukkulalla Monteverde Vecchion naapuristossa, ja siellä on yhteensä noin 600 opiskelijaa. Koko se alue on kaunista ja viehättävää. Suosittelen! Lähin bussipysäkki Viale delle Mura Gianicolensi, missä pysähtyy bussit 115 ja 870.
Toinen on tämä John Cabotin yliopisto, mikä tuli Roomaan jo 50 vuotta sitten. John Cabot University on ainutlaatuista kuin Italiassa sijaitseva yksityinen amerikkalainen korkeakoulu. Tämä tarkoittaa suuria mahdollisuuksia opiskelijoille opiskella Roomassa, ja saada opetusta englannin kielellä. Ja kyllä niitä amerikkalaisia onkin paljon Roomassa, varsinkin nuoria opiskelijoita ja vanhoja eläkeläisiä.
Yliopisto perustettiin vuonna 1972. Se sijaitsi alun perin uskonnollisessa koulussa nimeltä Pro Deo University. Se sai nimensä 1400-luvulla eläneen italialaisen tutkimusmatkailijan Giovanni Caboton (1445-1499), joka tunnetaan myös nimellä John Cabot. Hän oli italialais syntyinen löytöretkeiljä. Hän oli viikinkien jälkeen ensimmäinen eurooppalainen, joka kävi Kanadassa, ja toinen eurooppalainen Pohjois-Amerikan mantereella, johon hän saapui vain viikko Amerigo Vespuccin jälkeen.
John Cabot
Tämän yliopiston sijainti on paras mahdollinen. Se sijaitsee keskeisellä paikalla Trasteveressä ja sillä on suuri piha ja puistoalue, missä on mukava opiskella, tavata kavereita tai vaikka pelata pingistä. Amerikkalaiset kuten italialaistekin ovat hvyin kaverillisia, eivätkä he ymmärrä alkuunkaan meitä introverttejä. Kuinka ihmeessä meikäläinen voi viettää suuret ajat yksin omassa seurassani ja vielä viihtyä kaikenlisäksi.
Yliopisto "seuraa amerikkalaista koulutusjärjestelmää selvästi eurooppalaisella luonteella". Yliopisto tarjoaa humanististen tieteiden ja liiketalouden tutkintoja. Opetus toimii englannin kielellä.
Syksyllä 2017 John Cabot University aloitti Master of Arts in Art History/taidehistorian maisterintutkinnon. Tämä koulutus vetää runsaasti amrikkalaisia Roomaan opiskelemaan. Johan Cabotin yliopistoon kuuluu Guarini Institute for Public Affairs, mikä järjestää luentoja ja tapahtumia maailmanpoliittisista teemoista ja ihmisoikeuksista.
Yliopistolla on kolme kampusta, jotka sijaitsevat Trasteveren kaupunginosassa Via della Lungara 233, Rooman keskustassa: Frank J. Guarini Campus,Froring Campus ja Caroline Critelli Guarini Campus. Nämä kolme kohdetta ovat noin viiden minuutin päässä toisistaan ja lähellä sekä Vatikaania että Forum Romanumia. Noin 66 prosenttia opiskelijoista on naisia. Opiskelijat tulevat yli 70 maasta.
Frank J. Guarinin kampus on entinen luostari, jossa on kolmikerroksinen päärakennus, jota ympäröivät terassit ja pihat. Entinen kappeli toimii nykyään opiskelijaloungena.
Yliopisto sijaitsee erinomasella keskeisellä paikalla Trasteveressä.
Heti portin jälkeen sijaitsee suosittu ruokapaikka nimeltä Polpette tarkoitta lihapullia. Täällä käy varmasti paljon yliopiston väkeä syömässä, mutta yksi ja toinen turistikin eksyy varmasti tänne. Roomalaiset syö lihapulat mieluiten tomattikastikkeessa.
Polpettoa vastapäätä sijaitsee suosittu retrokalustettu kahvila Cafe Settimiano. Kahvila on erittäin kehuttu, joten siitä tulee helposti vakiokahvila.
Aperol Spritz on Roomassa suosikkidrinkki.
Sekoita näitä:
proseccoa 6 cl
aperol 4 cl
sodavettä 2 cl
apelsiinisiivu
En ymmärrä alkoholin päälle, joten en osaa sanoa siitä mitään. Roomassa pitää aina muistaa että kahvilassa istumisesta maksetaan lisämaksu. Seisten ei maksua tule. Jokaisessa kahvilassa on seinällä hinnasto, mistä voi lukea mitä kahvi maksaa seisten ja mitä se maksaa istuen. Useimmiten hinta on tupla itumisesta.
Campi Flegrein alue (40 tulivuoren kraateria) vasemmalla ja Vesuviuksen tulivuori oikealla ja Napolin metropoli siinä keskellä. Yksistään Napolissa asuu reilut 3 miljoonaa asukasta, ja koko tällä alueella noin 4 miljoonaa asukasta.
Syy miksi aloin tekemään postausta Campi Flegreistä on se, että tämä supertulivuori Solfatara, mikä on yksi neljästäkymmenestä vulkaanista Campi Flegreillä, on alkanut aktivoitumaan 500 vuoden hiljaiselon jälkeen.
Mainitsin tästä aikaisemmin Napolin postauksen yhteydessä. Alue on tärissyt hyvin usein ja voimakkaammin kuin aikoihin. Toissa päivänä maa tärisi jopa 4,2 magnituudin tasoa, mikä on melko huomattavaa tärinää. On merkkejä siitä, että Campi Flegrein alla oleva maankuori on murtumassa, mikä voi aiheuttaa laavapurkauksen käytännössä koska tahaansa. On pieni mahdollisuus myös että se nukahtaa ja alkaa uinumaan hiljaiseloaan.
Campi Glegrei sijaitsee linnuntietä vain noin 8 kilometrin päässä Napolin keskustasta länteen päin. Sen ympäristössä on asutusta ja teollisuutta ja entinen Roomasta kulkeva junanrata kulkee tästä kohtaa rannikoa pitkin maa alta Napoliin.
Ainakin henkilöjunat (189 km) Roomasta Napoliin kulkee nykyään Casertan kautta. Noin 42 henkilöjunaa kulkee vuorokaudessa Rooman ja Napolin väliä. Nopein juna kulkee 1 tunnissa ja 7 minuutissa ja halvin matkakalippu (hitaampiin juniin) on 7€.
Suorat lennot Euroopan maista Napoliin ovat olleet kehnot. Oletetaan että euroopplaiset lentää Roomaan ja sieltä käsin sitten Napoliin.
Tukholmasta Arlandan kentältä ei pääse suoraan Napoliin. Ryan Air lentää halvalla Tukholmasta Arlandasta Napoliin, mutta välillä on lentokoneen vaihto, jolloin matka tulee kestämään melkein 8 tuntia. Helsingistä lento Napoliin yhden välilaskun kanssa vie 5 tuntia ja 30 minuuttia. Toisin sanoen matka Roomasta Napoliin on nopein ja kätevin ja ehkä halvinkin, joko junalla tai bussilla.
Campi Flegrein alueella sijaitsea Pozzuolin taajama, missä on vilkas satama, minne pääse useilla kulkuneuvoilla. Pozzuolin satamasta pääsee moniin Napolin lahden kohteisiin!
Vesuvius
Yhtä lähellä Napolia sijaitsee uinuva tulivuori Vesuvius Napolista itään päin. Vesuviuskin näyttä silloin tällöin elonmerkkkejä.Kolmen miljooonan asukkaan Napolin kapunki sijiatsee siinä välissä.
Campi Flegrei on yksi maailman vaarallisimmista tulivuorista. Se ei muistuta perinteistä tulivuorta, koska se on kaldera, eli romahtanut tulivuori. Kalderan läpimitta on noin 12 kilometriä. Siinä on yli 20 kraatteria sekä useita muita aukkoja, joista purskahtelee kuumaa vettä ja kaasua.
Campi Flegrei muodostui noin 39 000 vuotta sitten. Muodostumisensa jälkeen supertulivuori on purkautunut merkittävästi ainoastaan kahdesti. Ensimmäisen kerran tämän arvioidaan tapahtuneen 35 000 vuotta ja toisen kerran 12 000 vuotta sitten.
Monte Nuovo
Näiden lisäksi tulivuorialueella sattui pienempi purkaus vuonna 1538. Pienempi purkaus kesti kahdeksan päivää ja muodosti uuden Monte Nuovo tulivuoren. Monte Nuovo sijaitsee 4 kilometriä länteen Campi Flegreistä, melko lähellä rannikkoa. Sen länsi puolella on järvi nimeltä Lago d'Averno, mikä on kraaterijrävi ympärysmitaltaan 2 kilometriä. Syvyys noin 60 metriä. Järven ympäri kulkee patikkatie.
Lago d'Averno ja taustalla näkyy Monte Nuovo.
Bussilla Pozzuolista Via Solfatralle, sen lähemmäksi ei enää päästetä. Belvedere San di San Gennarolta, Via San Gennaro Agnanon autotieltä on upeat näköalat merelle päin. Pozzuolista käsin on helpointa päästä lähelle Campi Flegreitä. Pysäkiltä on sitten lyhyt kävelymatka Via Solfatarea pitkin. Napolista käsin junalla Solfataran asemalle. En tiedä onko se sen väärti lähteä sinne, koska perille asti ei enää päästetä, mutta Via Solfataralta näkee kyllä alueen melko hyvin.
Alueelle ei enää päästetä. Mutta melko lähelle pääsee. Vua Solfataran tie kulkee sen verran korkealle, että sieltä on hyvät näköalat vajonneeseen höyryävään calderaan.
Täältä voi seurata maanjärityksiä mitkä ovat 2 magnitudia tai sitä enempi. Nimittäin alle 2:n magnitudin tärinää ei tunnista jalkojen alla, eikä en yleensä aiheuta vahinkoja.
San Salvatore in Lauro, museo ja luostari sijaitsee kuvassa kirkon vasemmalla puolella. Kirkko avoinna jokainen viikonnpäivä kello 9.00-12.00 ja 16.00-19-00.
Näillä kapeilla kujilla ei voi bussit ajaa, mutta lähimmät bussipysäkit ovat Lungotevere Tor di Nonalla bussit 280 ja 982 (vain pohjoissuuntaan kulkevat) ja Corso Vittorio Emanuele II:lla bussit 46, 62, 64 ja 916. (Huom! Bussi 64 on kätevä bussi, mutta myös kuulu taskuvarkaistaan.)
Messuja on hyvin usein ja kaikissa messuissa on myös mukana pappi saarnastuolissa, jolle voi ripittäytyä. Kirkossa pidetään myös vihkijäisiä. Kirkossa kokoontuu myös erilaisia ryhmiä.
San Salvatore in Lauron kirkosta mainitsin Ponten kaupunginosan yhteydessä. Ajattelin tehdä oman postauksen kirkosta.
San Salvatoren kirkon kupeessa Via dei Coronarin kadun toisella reunalla sijaitsee suosittu jäätelöpuoti Gelateria del Teatro, minkä viressä sijaistee ravintola Cucina del Teatro. Portaat johtaa pieneen kirkkoon nimeltä Santi Simone e Giuda, mikä on aniharvoin avoinna.
Via dei Coronarin katu, antiikin aikainen Via Rectan kuja, kulkee kirkon ohitse. Se on on yksi vanhan kaupungin viehättävimmistä kaduista, mikä on säilyttänyt italialaisen renessanssikadun luonteensa.
Via dei Coronarin katu on valittu maapallon kymmenen viehättävimmän kadun joukkoon. Tämä on yksi Rooman pakollisista kaduista kävellä päästä päähän. Tämän puoli kilometriä pitkän kadun varrella on paljon mielenkiintoisia rakennuksia, pieniä myymälöitä ja halpoja pikaruokapaikkoja. Katu lähtee länteen päin Piazza di Tor Sanguignan torilta ja päätyy Via Panicon kadulle, mistä on lyhyt matka Ponte San Angelon sillalle ja edelleen Vatikaanin.
San Salvatore in Lauron kirkon nimi viittaa laakeripuuhuun, joita on alunperin seisonut tontilla mihin kirkko rakennettiin.
Tori kirkon edessä on saanut saman nimen Piazza di San Salvatroe in Lauro. Salvatore tarkoittaa pelastajaa. Kirkko on Roomassa asuvien marchelaisten kotikirkko. Kirkko on ihan tavallinen kirkko, ei sen kummenpaa, mutta luostarin tiloissa sijaitsee kirkon museo ja kirkon chiostro kiinnostaa varmasti monta ohikulkijaa. Kirkko on kaunis, hiljainen ja viihtyisä, missä on mukava lepuutta jalkojaan. Kirkko on suosittu. Aika ajoittain kirkossa on väkeä seisomalastissa.
Kirkko on rakennettu 1100-luvulla, mutta sitä on muokattu useampaan kertaan. Kirkon yhteyteen kardinaali Latino Orsini rakennutti luostarin San Giorgion 1400-luvulla,Di San Giorgio in Algan pappisyhteisölle/Congregatio Canonicorum Sancti Georgii in Alga Venetiarum), jotka kuuluivat benediktien sääntökuntaan. Luostarissa ei ole ollut pitkiin aikoihin munkkeja. 1400-luvulla tämä luostari oli Rooman upein luostari.
Luostari toimii näyttelytiloina. Sisäänkäynti piazzan/torilta ja on varauduttava maksamaan sisäänpääsymaksu, jos näyttely on meneillään.
Madonna di Loreton kappeli
San Salvatore in Lauro on ollut Madonna di Loreton pyhäkkö Roomassa vuodesta 1600, ja se säilyttää yhden Loreton vanhimmista ikoneista. Lauron San Salvatoren pyhäkön sivukappelissa on säilytetty täällä kunnioitettujen pyhimysten pyhiä jälkeenjäännöksiä erityisellä hartaudella. San Salvatore in Lauro on vuodesta 1669 lähtien ollut Rooman pyhäkkö, joka on omistettu Loreton Madonnalle, Marchen alueella sijaitsevalle kaupungille, jossa on asunut Pyhän talon jäänteet Nasaretista 1200-luvulta lähtien.
Kirkkroa ja luostaria kutsutaan nykyään nimellä Il Santuario, mikä trakoittaa suurin piirtein pyhäkköä.
Luostarin ruokasali toimii nykyään kokoushuonena.
Museon sisäänkäynti on heti kirkon sisäänkäynnin vieressä vasemmalla.
Luostarin sisäpiha/chiostro
Chiostro rakennettiin noin vuonna 1450 kardinaali Orsinin käskystä hänen luostarinsa keskukseski, ja siinä on arkaadit/pylväskäytävät sekä ensimmäiseen että toiseen kerrokseen kaikilla neljällä sivulla.
Lazion maakunnan säätiedoitus, Rooma on tuossa suurinpiirtein keskellä karttaa.
Hellettä pukkaa taas Roomaan, mutta helle on ihan nomaalia tähän aikaan vuodesta heinä-elokussa. Suuri osa italialaista on lomilla heinäkuun puolesta välistä elokuun loppuun. Joten voi varautua siihen että monet butiikit ja pienemmät ravintolat ovat suljettuja, ainakin muutaman viikon.
Itse en ole koskaan ollut Roomassa juhannuksesta syyskuun loppuun,enkä suosittele sitä muillekaan. Varsinkin vanhemmat ja he joilla on kroonisia sairauksia voi välttää tätä kuuminta aikaa ja matkustaa syksymmällä. Roomaan ei kannata ottaa pikkulapsia mukaan, siinä menea jokaisen loma pilalle. Rooma ei ole tehty lapsia varten, eikä roomalaiset ota lapsia kaupungiille kuin ehkä kerran vuoteen. Sunnuntait on Roomassa perheelle varattua aikaa, ja silloin koko perheen voimin mennään museoihin, puistoihin tai piknikeille maaseudulle.
Italian terveysministeriö antoi tiistaina punaisen hälytyksen 16 suurkaupungille, ja se nousi keskiviikkona 17:ään, kun helleaalto edelleen pyyhkäisee maata.
16 Italian kaupunkia, jotka sisältyivät kolmannen tason lämpövaroitukseen tiistaina: Bologna, Bolzano, Brescia, Firenze, Frosinone, Genova, Latina, Milano, Napoli, Palermo, Perugia, Rieti, Rooma, Torino, Trieste ja Verona.Venetsia lisätään muiden 16 kaupungin joukkoon punaisella hälytyslistalla keskiviikkona.
Italian bollino rosso-varoitus osoittaa hätätilanteita, jotka voivat vaikuttaa haitallisesti vanhusten, sairaiden tai hyvin nuorien lisäksi myös terveisiin ja aktiivisiin ihmisiin. Italiassa on korkeiden lämpötilojen lisäksi erittäin kostea ilma.
Pää, kädet ja jalat voi kastella altaassa, mutta ei hypätä altaaseen, sillä siitä sakotetaan.
Terveysministeriön ohjeissa, jotka auttavat ihmisiä selviytymään kuumuudesta, on suositus välttää auringolle altistumista ja ulkoilua keskellä päivää. Ihmisiä kehotetaan juomaan runsaasti vettä, syömään kevyesti ja säilyttämään lääkkeensä asianmukaisesti sekä kiinnittämään erityistä huomiota imeväisten, lasten, vanhusten ja lemmikkieläinten hyvinvointiin.
Roomassa kävelevät turistit voivat hyödyntää kaikkialla olevia Nasonen juomalähteitä, mutta heidän tulee huomioida, että kaupungin historialliset suihkulähteet ovat kiellettyjä uima-altaita riippumatta siitä, kuinka kuuma on, ja kiinni jääneille lankeaa 450 euron sakot.
Tänä kesänä Italia käynnisti 1500-apupuhelimen, joka tarjoaa hyödyllisiä vinkkejä helteen selviytymiseen sekä tietoa eri puolilla maata saatavilla olevista sosiaali- ja terveyspalveluista.
Syys-lokakuussa onkin jo taas sopivat säät turisteillekin ja syksymmällä alkaa taas tapahtumaan kaupungilla. Rooma-eurooppafestivaali akaa 6.syyskuuta ja kestää tuonne19. marraskuuta saakka.Tämä on jo 38 vuosi kun festivaaleja pidetään.
Roomassa on yleensä jokainen päivä monta kymmentä tapahtumaa, paitsi ei nyt lomien aikaan. Nyt kesä-aikaan on myös joitakin mielenkiintoisia tapahtumia jotka pidetään ulkona. Suosittelen erityisesti Caragallan kylpylässä pidetettävään La Traviata oopperaesitystä, 21.heinäkuuta- 9-elokuuta ajalla. Ikävä kyllä se on nyt ollutta ja mennyttä, mutta varustautukaa siihen ensi kesänä. Siellä esitetään jokin toinen ooppera, ja tämä on suuri elämys musiikin ystäväille. Aivan mahtava kokmeus! Suosittelen!
Accademia Nazionele di Santa Cesilia on yksi maapallon arvostetuimpia musiikkiakademioita, minkä musiikkikoulu arvosteen yli muiden. Santa Cesilian akatemia hankki Turkin kansallinen nuorisofilharmonisen orkesterin esiintymään Audoterium Parco della Musicalla 6 ja 7. päivä syyskuuta ja he esittää muun muassa Sibeliuksen sävellyksiä. Täältä voi ostaa pääsylipun ja varata istumapaikan. Parhaat paikat maksaa 20 €.
Itse Auditotorio Parco della Musica on nähtävyys ja kokemus sinäänsä. Audutoriolla on useita eri konserttisaleja monia erilaisia tapahtumia varten. Jopa on kirjastokin ja ulkoilma-auditorio.
Auditorio on erikoisesti omistetu edesmenneelle Ennio Morreconelle, roomalaiselle säveltäjälle ja orkesterijohtajalle. Hän sävelsi ensisijaisesti elokuvamusiikkia. Hänelle jatetiin Ruotsissa Polar musiikki palkinto vuonna 2010, mikä vastaa musiikin nobelpalkitoa, mutta sitä ei saa kutsua Nobelinpalkinnoksi, koska Alfred Nobel ei sitä itse perustanut. Hänen kunniakseen pidetään Italiassa musiikkitapahtumia, muun maussa Luccan ihastuttavassa kaupungissa.