sunnuntai 28. huhtikuuta 2024

Badolato

Badolaton kunnassaGatanzanon provinssi Calabrian maakunnassa, asuu noin 2850 asukasta, mikä on keskiaikainen kylä. Tämä on sisi Rooma blogini ulkopuoleta, mutta nyt lähesytään kesää ja kesälomia, joten ehkä tämä lomavinkki on  paikallaan ottaa blogiin mukaan. Badolatossa on jo kesä. Kuumimmat kukaudet ovat heinä- ja elokuu, jolloin lömpötilat saattaa nousta pari astetta yli +30. Kesäkuukausina ei sada juuri koskaan.

Kylä on vastikään valittu yhdeksi Italian kauneimmista kylistä/I Borghi più belli d'Italia. Kunta on ottanut vastaan suuren määrän kurdeja. Italiassahan pakolaiset  jaetaan kuntien kesken.

Roomasta on lentoyhetys Lametsia Termeen kerran päivässä! Lametsia Termestä Badolatoon junalla tai bussilla. Bussi saapuu Badolaton rauatieasemalle. Suosittelen junaa! Asema sijaitsee Badolato Marinassa, mistä loppumatka noin 7 minuuttia taksilla. 

Lametsia Termessä ja Badolato Marianssa voi aivan hyvin viettää lomaa. Badolato Marinassa sijaitsee myös erinomainen leirialue Camping L'Oasis, Via Aquila/Via Bocca Barone, jota italialaiset itse pitää yhtenä parhaana leirialueena koko Italiassa ja se kertoo paljon. Pitää muistaa että italialaiset valtaa leirialueet heinäkuun puolesta välistä elokuun loppuun, sekä viikonloppuisin koko kesäakauden aikana.  Hieman pohjoisempana on Mimosa Camping leirialue.


Badolinossa on upeita rantojaja  kristallinkirkkaan sininen meri, maaseutua ja jokia, kukkuloita oliivitarhoineen ja vuosisatoja vanhoineen viinitarhoineen, vuoria vesiputouksineen, pieniä järviä ja luontopolkuja. Aito kauneus ja Välimeren tyylinen rentoelämän tyyli on tässä calabrialaisessa kylässäkin. 

Kylä on nykyään suosittu kohde taiteilijoiden ja intellektuellien keskuudessa, pääasiassa Pohjois-Euroopasta tuleville turisteille. Badolino ei ole paikka tavallisille turisteille, vaan matkailijoille, jotka rakastavat renroa ja hidasta Välimeren elämää, ja  jotka saapuvat ja joskus haluavat jäädä ikuisesti.

Badolatolla on tarjolla monia aktiviteetteja, opastettuja kävelyretkiä kylässä vanhojen kirkkojen keskellä, kapeita katuja, paikallisten sadonkorjuuta, opastettuja vierailuja paikallisiin kellareihin ja tyypillisten tuotteiden maistelua, osallistuminen perinteiseen oliivisatoon, opastettuja vierailuja paikallisiin öljymyllyihin ja EVO-öljyn maistelua.

Välimeren ruoanlaittokurssit italian kielen ja Badolaten murteen kera, kulinaarisia elämyksiä paikallisilla viinitarhoilla ja kylän tyypillisissä ravintoloissa tai viinin ja ruoan maistelua, kävelyretkiä kylässä pitkin vanhoja polkuja, pyöräily mäkisiä teitä pitkin sisämaahan, vaellus ympäröivillä vuorilla Serre Calabresin alueellisessa luonnonpuistossa. 

Henkilökohtaisesti kaipaan niin rauhallista paikkaa kuin suinkin. Lomalla haluan olla rauhassa, liikkua aamupäivät ja levätä iltapäivät. Enkä kaipaa välttämättä hiekkarantaakaan. Badolato on tunnettu juuri sellaisena 'Slow Village'na.

Lametsia Terme on suurempi tajaama kuin Badolito, eikä se sijaitse meren rannalla nimestään huolimatta.  Kunta koostuu neljästä eri taajamasta, mitkä ovat kasvaneet yhteen. Lametzia Termen lentokenttä on kansianvälien kenttä ja tärkein lentokenttä koko Kalabriassa. Täältä pohjoisesta kannattaa lentää Ryanairilla vaikka Bolognaan tai Milanoon ja siitä edelleen Lametsia Termeen.


Badolato

Badolato sijaitsee kukkulalla kahden joen välisellä alueella, mistä on näkölaat niin vuorille kauin merellekin. Kylässä on kaksi bussipysäkkiä. Tässä matka ehdotukset Roomasta Badolatoon! Roomasta junalla Badolaltoon kaksi kertaa päivässä. Juanasema sijaitsee Badolato Marinassa, viiden kilometrin päässä Badolatosta. Siitä sitten, loppumatka bussilla. 


Immacolatan kirkko

Badolato tunnetaan "kirkkojen kaupunkina" alueellaan olevien pyhien rakennusten lukumäärästä, joita on peräti kolmetoista, mutta Badolato on ennen kaikkea kaupunki, jonka historia ja tunnelma liittyvät mereen. Kaupungin vilkkain paikka on itse asiassa sen venesatama, nimeltään Le Bocche di Gallipari, jossa laivojen hälinä ei näytä koskaan loppuvan. Badolaton upeat ja erittäin pitkät rannat, joista voit ihailla meren ihmeitäja jotka kertovat vanhoja legendoja merimiehistä.

Satamaan laskee vuorilta joki nimeltä Torrente Voda, mikä ei ohita Badolatoa kovin läheltä. Sataman pohjoispuolella juoksee kaksi muuta jokea mereen.

Provinssi muodostettiin vuonna 1860 Calabria Ulteriore Secondsin maakunnasta, kun Sardinian kuningaskunta liitettiin Molmepain Sisilian kuningaskuntaan. Kuingaskuntaan kuului Sicilian saari ja eteläinen Italia vuosina 1816-1860.

Alue on seisminen alue,  kuten tavallaan on koko Apneniinien niemimaa. Manjäritykset ovat usien vain 2 magnituudin, eikä näin ollen aiheuta suurempia vahinkojat ällä alueella. Alue kuuluu Zona 2:een (Italiassa on 1-4 tasoa). Tällä vyöhykkeellä kuitenkin voimakkaat maanjäristykset ovat joskus mahdollisia.


Badolato Marina

Badolato Marina sijaitee 5 kilometrin päässä Adrianmeren rannalla on ihana rantakohde, sopiva varsinkin lapsiperheille. Marina Badolatosta löytää Slow Tourismin! Täällä saa mahdollisuuden kokea aitoa italialaista elämää kaikessa rauhassa. Täällä on suomenkieleinen turistisivu!  Airbnb asuntojakin löytyy, mutta varaa ajoissa!

Kylän suoijelija oan Antonio Avellino joka toimi eläessään tetiini pappaina. Vuonna 1712 häenstä tehtiin pyhimys. Badolaton alkuperä johtuu Robert Guiscardista (1080), joka rakensi linnoituksen kylään. Nimi Badolato tulee sanasta Vadolato.

Tässä pieessä kunnassa on 16 kirkkoa ja yhden niistä omistaa luostari. Nunnaluostrai sijaitsee noin 350 mteriä linnuntietä pohjoiseen päin. Luostari vastapäätä tien toisella puolella sijaitsee Badolaton hautusmaa.Maatalous on taantumassa (oliivit, viinit, hedelmät), kun taas matkailu kukoistaa. Itse asiassa Badolato Marinan kylä toivottaa tervetulleeksi kasvavat vierailijavirrat. Badolato Marinassa on turistisatama, nimeltään "Le Bocche di Gallipari", joka on kuitenkin katettu ja tällä hetkellä suljettu.

Valtatie 106 Jonica kulkee Badolaton kautta. Omalla autolla kulkevat voivat aja suosran etelään päin Napolista E 45-tietä ja kääntyä vaika Valalginaossa SP241 tielle Gatnzaroa kohden ja siitä sitten meren rantaan. Kalabrian tiet ovat mäkisiä ja mutkaisia, joten ajelkaa rauhallisesti ja nauttikaa maisemista!

Täällä  on hotelleja mistä valita!