sunnuntai 4. syyskuuta 2022

Saturnuksen temppeli



Tältä Saturnuksen temppeli/Tempio di Saturno  on alunperin näyttänyt

Saturnuksen temppeli tai permminkin temppelin rauniot sijaitsee Foro Romanolla Roomassa. Temppeli perustettiin todennäköisesti vuonna 497 eaa ja se edusti muinaista kulttia. Kaksitoista lakitaulua, tasavallan perustuslakia sisältävät pronssitaulut, pystytettiin temppeliin, ja korokkeen vahvojen seinien sisällä säilytettiin Rooman aarrekammio. Paikan pyhyyden olisi pitänyt tehdä turvallisuudesta täydellinen, mutta kun Julius Caesar suoritti vallankaappauksensa vuonna 49 eaa niin hän takavarikoi häikäilemättä aarteet.

Temppeli rakennettiin uudelleen useita kertoja. Korokkeen yläpuolelle kohoava pylväsrivi rakennettiin tulipalon jälkeen noin vuonna 370 jaa käyttämällä eri lähteistä saatavilla olevaa materiaalia. Pylväät ovat kahden tyyppistä egyptiläistä graniittia, ja niillä ei ole täsmälleen samat mitat.  

Nykyiset rauniot edustavat Saturnuksen temppelin kolmatta vaihetta, joka rakennettiin tulipalon jälkeen vuonna 360 jaa. Friisissä olevaa  kirjoitusta säilyettiin, jossa muistutetaan tulipalon jälkeen suoritettua kunnostusta. Tämä 4. vuosisadan jälleenrakennus heijastaa tämän ajanjakson pakanallista herätystä. Temppeli olisi suljettu pakanoiden vainon aikana myöhäisessä Rooman valtakunnassa.


Saturnus jumala

Friisissä lukee: SENATUS POPULUSQUE ROMANUS INCENDIO CONSUMPTUM RESTITUIT, siis Senaatti ja Rooman kansa kunnostivat [temppelin], jonka tuli tuhosi.

Muiden Saturnuksen kulttikuvien perusteella Saturno/Saturnus jumalan patsas oli sisäisesti verhottu ja varustettu viikatteella. Kuva oli tehty puusta ja täytetty öljyllä. Jalat peitettiin villanauhoilla, jotka poistettiin vasta 17. joulukuuta, Saturnalian päivänä. Tänä Saturnalian lomapäivänä orjat saivat tilapäisen vapauden ja perheenjäsenet vaihtoivat lahjoja.


Saturnalia oli antiikin Rooman viikon kestävä juhla, jota vietettiin 17.–23. joulukuuta Saturnuksen, maanviljelyn jumalan, ja Opsin, runsaan sadon jumalattaren, kunniaksi. Festivaali viittaa luonnon heräämiseen talven pimeydestä ja muistutukseen 'kultakaudesta', jonka oletetaan palaavan maan päälle. Yleinen ilo vallitsi tämän juhlan aikana. Orjat saivat vapauden istua pöydässä talonpoikien kanssa, ja he palvelivat heitä. Lahjoja vaihdettiin ja kaiken vihan ja rangaistuksen oli määrä 'levätä.' Saturnalialla oli siis kaiken kaikkiaan sama merkitys kuin germaanisilla ja kristillisillä joululomilla.


Saturnus söi kaikki muut lapsensa paitsi ei Jupiteria, jonka hänen vaimonsa Ops kätki Kretan saarelle.

Saturnus on roomalaisessa mytologiassa jumala, joka kreikkalaisessa mytologiassa yleensä tunnistetaan Kronoksena. Häntä palvottiin kylvöjumalana ja yhdessä puolisonsa Opsin kanssa hänen katsottiin antavan hedelmällisyyttä ja hyviä lahjoja. Häntä pidettiin maatalouden, hedelmätarhojen ja viininviljelyn suojelijana.Jupiterista tuli sittemmin Roomalisten pääjumala, jolle rekennettin temppeli Campidogliolle.