torstai 1. heinäkuuta 2010

Trastevere, osa II


Trastevere on erittäin rauhallinen paikka päiväsaikaan, varsinkin aamupäivällä, mutta illalla Trasteverestä tulee kaikkien yhteinen olohuone. Jotkut tulevat tänne kävelemään ja maleksimaan, toiset ruokailemaan, jotkut tapaamaan tuttuja ja useimmat kuitenkin viettämään iltaa tavalla tai toisella. 

Food Factory, Piazza di San Cosimato 49,  on erittäin suosittu ja halpa viinibaari/ruokapaikka yhdistelmä, jossa voi syödä lounasta ja päivällistä tai vain kevyen välipalan.  Avoinna kello 11.00-22.00. Tänne voi ottaa lapsetkin mukaan. Sormella voi vaikka osoittaa mitä haluaa syödä ja kuinka paljon. 


Bar del Cinque,  Vicolo de' Cinque 5

Tämä baari on tyypillinen roomalainen baari, jossa on ns Tavola Calda, lämmin pöytä. Lämpimästä pöydästä saa valita mitä haluaa ja kuinka paljon, mutta siitä ei saa ottaa itse, vaan pyydettävä. Täällä käy paljon paikallisia drinkillä.


Rione di Trastevere/Trasteveren kaupunginosa


Santa Maria dell'Orton basilika, Via Anicia 10, Trastevere


Messu arkipäivinä kello 8.30 ja 16.30,
sunnuntaisin ja pyhäpäivinä kello 9, 11 ja 17.


Santa Maria dell'Orton kirkko omistaa ihmeitä tekevän Maria ikoonin. Jacopo da Vignola on suunnitellut julkisivun ja Guidetto Guidatti sisäpuolen. Veljekset Taddeo ja Federico Zuccari, Corrado Giaquinto, Giovanni Bagliano ovat myös osallistuneet rakentamiseen ja kirkon koristeluun. Kirkkosali on lattiasta kattoon saakka tipaten täynnä freskoja ja koristeita. Kirkko on pyhitetty ennen kaikkea puutarahtyöläsille ja kasvis- ja vihannesviljeljelijöille, josta nimi orto, puutarha tulee.Kirkko on valtavan tilava ja kirkkoa on käytetty kulisseina monissa italialaisissa elokuvissa kuten Roberto Rosselinin "Roma citta aperta" ja Pupi Avatin elokuvassa "Il Papa di Giovanna". Kirkossa vietetään usein erikoisia juhlallisia seremonioita koskien puutarha aihetta. Kirkko toimii myös japanilaisten kotikirkkona Roomassa.

Kirkon erikoisuus on omatekoinen valokellopeli.


Fontana dell'Acqua Paola, Via Garibaldi

Erittäin kaunis vesilähde ylhäällä kukkulalla josta on ihanat näköalat kaupungille. Acqua Paola kuuluu siihen vesijhtosysteemin joka tehtiin aikoinaan vasta vasten Vatikaania tai silloista Kirkkovaltiota varten. Vesi johdettiin Braccianon syvästä järvestä Rooman pohjoispuolelta akvedukteja pitkin Kirkkovaltioon ja siksi sitä alettiin kutsumaan nimellä Acqua Papi/Paavin akvedukti. Näin sai myös osa Trastevereä vetensä. Vesi juoksee vieläkin Braccinaon järvestä, mutta vain suihkulähteisiin, ei juomavedeksi. Vatikaanissa on noin sata vesipostia ja suihkulähdettä, joihin vesi juoksee samaa reittiä vieläkin. 


Piazza San Franssco a Ripa


Trastevere, toisella puolen Teveren jokea on ollut asuttu jo ammoisista ajoista. Alueella on asunut työläisväkeä sekä ulkomaalaisia, mm juutalaisia ja syriaaneja. Vielä tänäkin päivänä asuu Trasteveressa enemmän ulkomaalaisia kuin missään muussa Rooman kaupuginosassa.

Trastevere ei kuitenkaan ole mikään maahanmuuttajien ghetto vaan alueella asuu paikallisten eläkeläisten lisäksi vakaavaraisia joilla on varaa maksaa huikean korkeat vuokrat. Trasteveren pittoreskeilla kujilla ja kaduilla on vieläkin kuin ennen vanhaan. Alueen halkaisee kahtia pitkä suora katu Viale Trastevere jota pitkin raitiovaunu numero 8 kulkee Trasteveren rautatieaseman kautta Largo di Torre Argentinalle. Nykyään raitiovaunu jataka matkaa Piazza Venezialle saakka.


Berti, Via Natale del Grande 46, Trastevere

Avoinna: 
arkipäivisin ja lauantaisin  kello 5.30-24.00
sunnuntaisin kello 7.00-13.30

Halpa ja hyvä kahvila!


Berti niminen kahvila ja viinibaari, Via Natale del Granden varrella (aivan Piazza San Cosimaton vieressä) on klassinen viihtyisä ja laadukas kahvila. Kahvilassa tarjotaan myös lounasta ja päivällistä. Bertin baari tarjoaa aperitivoakin ennen Tavola Calda/lämmin pöytä päivällistarjoilua.


Saman kadun varressa sijaitsee pikkuriikkinen suosittu Planet Kebab, joka tarjoaa kebabin lisäksi couscousta, grillattua kananpoikaa ja paljon muuta maukasta kohtuu hintaan.

Trastevere on suosittu kohtauspaikka varsinkin iltaisin. Minimum Fax, Piazza Santa Maria in Tasteveren torin kulmassa, (via della Lungarettan puolella), on kirjasto jossa voi lueskella lehtiä ja kirjoja. Tiloissa pidetään myös luentoja ja keskiviikkoisin voi tavata myös kirjailijoita. Avoinna kello 10 aamupäivästä keskiyöhön. Facebook!

Trastevere Fitness, Via degli Orti, ei ole vain paikka jossa voi kohottaa kuntoaan vaan siellä voi opetella klassista tanssia. Kauneushoitolakin löytyy tiloista. Kanelin ja vaniljan tuoksuisia hierontoja esimerkiksi.


 Piazza Trilussa aamuvarhain

Piazza Trilussan ympäristössä, heti Ponte Siston sillan jälkeen, on pubit ja yöbaarit tiheässä. Pikapizzapaloja saa joka nurkalta. Parasta pitää silmällä lompakostaan.


 Piazza Trilussa illalla ja yöllä

Kun kova olutjano yllättää niin eikun kulman takase Via Benedettolle (Piazza Trilusan takana) ja olutbaariin nimeltä Ma Che Siete Venuti a Fà. Tämä on paikka miehillä jotka pitävät oluesta ja jalkapallosta. Sitä paitsi täällä saa erinomaista syötävää.


Piazza Trilussa on erittäin suosittu pikapizzapaikka torin reunalla. Se on avoinna kello neljään saakka aamuyöhön.

En ole mikään paras ravintoloiden suosittelija koska minulla on diabetes ja joudun syömään hieman valikoiden. Sitä paitsi olen melko ronkeli ruokani kanssa. Ihan mitä tahaansa en suuhuni pane. En tykkää ruuista jotka on sotkettu mössöksi, vaan syön mieluiten kunkin ruokalajin erillään. En syö juuri koskaan perunaa, pastaa tai riisiä, enkä makeita jälkiruokia. Vältän myös vehnäjuahoja kaikessa muodossa, sillä mikään ei nosta verensokeria niin kuin vehnäjauho. 

Pikaruokamyymlöitä/fast food/street food on aivan hirvittävän paljon Roomassa, eikä se ole mitenkään terveellistä syödä usein  pikaruokia, ei edes terveidenkään henkilöiden. Mutta matkoilla pikaruokapaikat ovat ihan ok. Useimmat Trasteveren ja varsinkin juuri Pizza Trilussa ympäristössä sijaitsevat  pikaruokapaikat ovat avoinna kello neljään aamuyöhän.


Mutta on ihan pakko esitellä yksi ruokapaikka Piazza Trilussan kulman takaa, nimittäin Freni e Frizioni, Via del Politelma 4. Tänne löyttää kun lähtee Piazza Trilussalta vasemalle ja siitä heti sitten taas vasemmalle portaat ylös. 

Tämä on entinen autokorjaamo josta tehtiin yksi Rooman modernein ruokapaikka siihen aikaan ja josta tuli pian varsinkin amerikklalaisten suuri suosikki, jota kehuttiin jopa amerikkalaisissa lehdissä maailman parhaaksi ravintolaksi. Roomassa asuu paljon amerikkalaisia, sillä täällä on useitakin amerikkalaisia yliopistoja. Useat papeiksi ja teologeiksi opiskelevat amerikkalaiset suorittavat opintonsa myös täällä Roomassa. Rooma on myös jokaisen amerikkalaisen tärkein matkankohde, sillä jokainen amerikkalainen haluaa käydä ainakin kerrran Vatikaanissa tapaamassa paavia ja roomalaisessa kulttuurin kehdossa.


Freni e Frizoni on ollut kuuluu suositusta vegetaarisesta aperitivo buffeestaan, joka trajoillaan joka päivä ensin ennen kuin varsinainen pöytätarjoilu alkaa. Aperitivobuffee tarkoittaa että ostetaan juoma  ja maksetaan siitä ja sitten poimitaan seisovasta pöydästä syötävää ja syödään kunnes ollaan kylläisiä. Tämä on minulle sopiva paikka syödä koska voin itse valita mitä otan lautaselleeni. Minulle sopii mainiosti bulgur, pavut, linssit, juurekset sekä vihannekset hyvän kylmän tai lämpimän kastikkeen kera. Jälkiruuaksi hedelmiä.

Trasteveressä on ihana eksyä. Kiireiset turistit eivät ikävä kyllä ehdi paneutua Trasteveren ihanuuksiin. Paikka paikoin yöaikaan alue on melko sotkuinen ja äänekäs. Mutta Trasteveressä on katseltavaa ja koettavaa sekä jokainen ruokapaikka on omaalaatuisensa, vaikka ruoka on usein tyypillistä roomalaista. Ruuan tasokin on melko sama. Roomalaiset panee parastaan. Ero on vain itse ravintolassa ja sen ilmapiirissä.

Näillä kulmilla Trastevereä löytyy monta hyvää ruokapaikkaa. Trattroia da Augusto on ehdottomasti yksi niistä. Toinen mainittava on Dar Poeta, joka on tunnettu hyvistä pizzoistaan. Trattoria Da Enzo on myös erittäin suoiteltava ravintoa. Se sijaitsee Via dei Vascellari 29. Avoinna lounas- ja päivällisaikaan.

Kenellä riittää aikaa ja on kiinnostusta voi kiivetä Vicolo della Frustalta rappuset ylös Gianicoloon tai ottaa bussi 870.


Kuva: Vicolo Cedro, Tastevere, Sandro Vallocchia, Chi Era Costui?

Vicolo Cedron kuja on hyvä esimerkki tyypillisestä kujasta Trasteveressä. Se sijaitsee aivan Santa Maria in Trasteveren kirkon takana. Kujan yllä ovat usein pyykit kuivumassa naruilla.


Via della Lungarettan varrella asustelee vanhempi mies joka valmistaa nukkeja. Hän asettaa nuket usein roikkumaan naruista ikkunan ulkopuolelle. Hän asuu Via della Lungarettan läntisellä sivulla. Kannattaa kulkea ohi jos hän vaikka sattuu juuri silloin ulkoiluttamaan nukkeja.
  

Via San Pietro in Montorio, toiselta nimeltään La Via Crucis, on toinen ihastuttava kuja jonka portaita mielellään kiipeää. Kuja kulkee saman nimisen kirkon ja Bramanten suunnittelema Il Tempietto San Pietro in Montorio ja luostarin edutalta, Cianicolon harjun jyrkänteessä. Kirkon vieressä sijaitsee myös Espanjan valtion akademia. La via Crucin toisella reunalla on vieri vieressä kappleita. 

Kerrotaan että mahdollisesti apostoli Pietari kuoli martyyrikuoleman juuri sillä paikalla kun kirkko seisoo. Olipa miten oli, niin kirkko on joka tapauksessa pyhitetty Pyhälle Pietarille. Kirkon rakennutti Espanjan kuninkaallinen pariskunta Ferdinand ja Isabella 1500-luvulla. 

Paikalla on ollut jo keskiajalla jesuiittiluostari. Pää-alttaria kaunisti aikoinaan Rafaelin kaunis maalaus joka myöhemmin siirettiin Vatikaanin museoon. Kirkon oikealla seinustalla ensimmäisessä kappelissa sijaitsee Sebastiano del Piombon freskomaalaus, jonka piirroksen on tehnyt itse Michelangelo. Giorgio Vasarin maalaus löytyy viidennestä kappelista joka on Del Monten suvun kappeli.


San Pietro in Montoria

Vasemmalla seinustalla viidennessä kappleissa on Daniela da Volterran maalaus ja Leonardo Sormanin veistämä patsas joka kuvaa apostoli Pietaria ja Paulusta. 

Toinen kappeli vasemmalla on ehkä kaikista mielenkiintoisin. Kappelin suunnitteli Giovanni Lorenzo Bernini italialaiselle Raimondin aatelissuvulle sukukappeliksi. Kappelin alttaritaulun on maalannut Francesco Baratta. Piilotetusta ikkunasta lankeaa valo alttaritauluun.

Molemmilla kappelin sivuilla on upeat sargofagit joiden kanneet ovat auki ja putti-enkelit valaisevat arkun sisältöä. Toisen sargofagin päällä on Girolamo Raimondin pysty. Hän katselee alttaria kohti. Kun taas toisen sargofagin päällä on Francesco Raimondin pysty ja hän katselee kappelin edessä seisovia henkilöitä. Berninin tarkoituksena on täytynyt olla saada kappeliin tunnelma kuolleitten ja elävien maailmasta.


Il Tempietto di Bramante on erillinen kappeli, pyöreä temppeli joka sijaitsee luostarin pihalla. Rakennusta pidetään arkitehtoonisesti täydellisimpänä luomuksena koko maapallolla. Eikä suotta, sillä niin kaunis ja harmooninen se on. Upea renessanssiluomus. Tempietto on paremminkin monumentti kuin hartaushuone sillä sisään mahtuu vain muutama henkilö kerrallaan. Bernini rakensi myöhemmin kupolin ja kryptan.Halpa ruokapaikka on "hostaria" Da Lucia, Vicolo del Mattonato 2. Kuja on ahdas ja kapea. Pyykit usein kuivuvat kadun ylitse ja autoja ja skoottereita on parkkeerattu niin ettei mahdu kunnolla kulkemaan. Mutta tämähän on Rooma. Yksinkertainen ja halpa mutta erittäin kodikas ruokapaikka. Ei moittimista. Hintansa väärti. 

Pihalle on laitettu pari ikivanhaa puupöytää jotka on hieman kallellaan. Mutta ruoka on hyvää. Esimerkiksi spaghetti à la gricia sisältää spagetin lisäksi savustettua sianlihaa ja paljon pecorinojuustoa päällä. Tai miksi ei "talon pihvi" joka on niin iso ettei meinaa mahtua lautaselle. Kaniinisti tehty lihapata on myös herkullinen. Da Luciaan on melkein varattava pöytä sillä jonot ovat pitkät varsinkin viikonloppuisin.Kuvassa on Santa Cecilian basilika, joka on niin kuin nimikin sanoo pyhitetty Pyhälle Cecilialle. Kirkko on hyvin vanha, 500-luvulta. 

Vuonna 1599 kirkon korjausten yhteydessä löydettiin Cecilian jälkeenjäännökset, balsamoitu ruumis valkoiseen pukuun puettuna. Cecilian arkku on pääalttarin edessä kaikkien nähtävillä. Kuvanveistäjä Stefano Maderno muotoili Cecilian juuri sellaisena ja siinä asennossa kuin hän oli löydettäessä ja veistos on nyt lasiarkussa pääalttarilla. Pääalttarin seinusta on koristeltu upeilla mosaiikeilla. Basilikan lattian alla on myös pieni krypta.


Kuvassa La Taverna dei Mercanti samannimisen torin varrella. Toinen suosittu ravintola saman torin varrella on Da Meo Patacca.

Trasteveressä on nykyään paljon ravintoloita ja illanviettopaikkoja. Niin roomalaiset kuin turistitkin hakeutuvat Trastevereen syömään illallista. Kuvassa oleva La Taverna dei Mercanti, Piazza dei Mercantin reunalla on hyvin suosittu pizzeria vaikka saa sieltä muutakin syötävää. Suosittelen.

Dar Poeta, Vicolo di Bolognalla on toinen erittäin hyvä pizzeria. 


Kolmas ravintola on Romolo nel Giardino della Fornarina, Via Porta Settimanalla. Ravintola on romanttinen ja kotoisa, varsinkin ravintolan puutarha.


Bar San Callisto, Piazza di San Calisto

Avoinnna joka päivä paitsi ei sununtaina kello 5.30-01.30.

Via San Francesco e Ripa, Piazza Santa Maria in Trasteveren ja Piazza San Francesco e Ripan välillä on katu jonka varrella on ravintoloita, kahviloita ja musiikkibaareja. Kun lähdetään Piazza San Callistolta Via di San Fransesco e Ripaa pitkin niin ensin siinä on yksi Rooman suoistuimmsita kahviloista Bar San Callisto, jossa suosituimmat juomat ovat erilaiset kahvit ja olut.

Tämä kahvila on kulttikahvila, jossa tapaa kaiken maailman ihmiset toisiaan. Täällä tuntee olonsa kuin olisi mukana italialaisessa elokuvassa. Tämä on todellista aitoa Roomaa. Ja nurkan takana sijaitsee Santa Maria in Trasteveren tori ja sen reunalla saman niminen basilika, jossa on vaan käytävä.


Kulman takana Via dell'Arco di San Callisto sijaitsee ravintola Arco di San Callisto, jossa käy muun muassa paavi silloin tällöin ruokailemassa.


Kuva: Vicolo S.Rufina 55, Helena Serrano, Chi Era Costui


Piazza San Franseco e Ripan tori on todella rauhallinen tori. Torin reunalla on San Francisco e Ripan kirkon lisäksi iso keskiaikainen munkkiluostari jossa Pyhä Franciscus Assisilainen oli aikoinaan munkkina. Luostari toimi hospitsina pyhiinvaeltajille ja tietääkseni vielä tänäkin päivänä luostari tarjoaa sänkypaikan dormitoriossa miespuolisille ihan ilmaiseksi. 

Luostarisääntöjen mukaan ei oikeastaan ketään voi pakottaa maksamaan yösijasta mutta nykyään on käytäntö hieman erilainen. Useimmissa luostareissa maksetaan taksan mukaan mutta muutamat luostarit antavat jokaisen maksaa kykyjensä mukaan. Luostarin viereen rakennettiin myöhemmin kirkko joka on pyhitetty juuri Fraciskukselle. Kirkko sai nimensä osittain lähellä sijaitsevasta satamasta Teverne joen rannalla, Ripa Grande. Kirkko rakennettiin yhdennellätoista vuosisadalla ja korjattiin tuhatkuusisataa luvulla. Kirkko on kuuluisa Pyhän Ludovica Albertonin patsaasta jonka veisti Gian Lorenzo Bernini.

Luostarissa on vieläkin jäljellä Fransiskus Assisilaisen munkkiselli jota voi käydä katsomassa, arkipäivisin kello 7-12 ja16-19. 


Messu pidetään kirkossa kello 7.39, 9 ja 18.30
Pyhäpäivinä luostari avoinna 7-13 ja 16-19.30
 Messu pyhinä kello 7.30, 9, 10, 11, 12 ja 18.30
 

Kuva: Vicolo Leopardo, Trastevere, Sandro Vallocchia, Chi Era Costui?Porta Settimianalta lähtee Via Santa Dorotea, Via Garibaldi ja Via dela Scala sekä Via di Porta Settminiana, joka johtaa Vatikaaniin.

Via Santa Dorotean katu on historiallinen omalla tavallaan. Suuri mestari Rafael rakastui silmittömästi erään leipurin tyttäreen joka asui kadun varrella. Rafael lauloi rakkauslauluja ja norkoili Porta Settimianan ja Via della Lungaran kulmassa ilta iltansa jälkeen, ihan suotta.

Saman kadun varrella on myös Kleopatra asunut aikoinaan. Kelopatra läksi Julius Caesaren mukana vuonna 40 ennen ajan laskua Caput Mundiin, Roomaan joka silloin oli koko maailman pääkaupunki. Siihen aikaan ei alueella ollut juuri asustusta, enimmäkseen vihreätä joenvarren villiä kasvillisuutta. Myös Ruotsin kuningatar Kristina asettui 1700-luvulla asumaan Via Santa Dorotealle, Palazzo Corsiniin.

Fil: Trastevere - S. Agata i Trastevere.JPG

Sant'Agata kirkon alkuperästä ei olla täysin varmoja mutta luultavasti se on peräisin 700-luvulta. Kirkon sisässä olevasta muistolaatasta voi lukea että kirkko ja sen yhteydessä oleva luostari olisivat olleet Paavi Gregoriuksen suvun asuinpaikka vuonna 727. 

Myöhemmin 1500-luvulla kirkko on toiminut alueen korttelikirkkona. Sen jälkeen sitä on kunnostettu parikin kertaa. Madonna del Carmelon pyhimyspatsas tuotiin kirkkoon vuonna 1911. Madonnan kunniaksi vietetään juhlat joka vuosi, Festa di Noantri, joka tarkoittaa "me muut", me muut jotka ei asuta alueella eikä olla alueelta kotoisin. Heinäkuun 16. päivä kannettaan Madonna uuteen asuunsa pukeutuneena Largo di San Giovanni de Mathaa pitkin San Grisogonon kirkkoon ja illalla laitetaan pöytiä ja tuoleja kaduille ja toreille ja juhlitaan hyvän ruuan ja juoman kera. Sant' Agatan kirkon katossa on frescomaalauksia ja seinämillä useita sukuhautakappeleita. Madonnan löytää kirkkosalin vasemmalla puolella olevasta kappelista.
 

Basilika Santa Maria in Tasteveren kirkko saman nimisen torin reunalla on Trasteveren sydän. Se on yksi Rooman vanhimmista basilikoista. Luultavasti ensimmäinen kristitty messu Roomassa pidettiin juuri Santa Marian kirkossa. Roomassa kuten muuallakin Italiassa on paljon Pyhälle Marialle pyhitettyjä kirkkoja mutta Roomassa pidetään juuri Tasteveren kirkkoa ehkä niistä merkityinpänä. Kirkko on rakennettu 200-luvulla Paavi Calixtuksen vaatimuskesta ja hän on haudattu kirkkon. Kirkko rakennettiin melkein perinjuruin uudestaan 1100-luvulla Caragallan kylpylästä haetuista marmoreista ja graniitista. Carlo Montana suunnitteli kirkon julkisivun. Portaikkoon on muurattu ikivanhoja sargofageja esikristilliseltä ajalta.

Kirkon pääalttarilla on upeaakin upeanpaa Pietro Cavallinin mosaiikkitaidetta. Jos laittaa muutaman kolikon valaistuslippaaseen niin saa nähdä koko mosaiikkikauneuden upeassa valaistuksessaan. Kirkossa on myös Madonna di Strada Cupan kuva joka akaisemmin oli Trasteveressä sijaitsevan kujan Strada Cupan varrella.


Kirkossa on useita sukuhautakappeleita kuten useimmissa italialaisissa kirkoissa. Avila suvun kappeli on kaunis barokkiluomus. Erikoisen kaunis on kappelin kupoli. Kirkon edessä torilla on luonnollisestikin suihkulähde, Carlo Fontanan suunnittelema, jonka ympärille varsinkin Trasteveren nuoriso iltaisin kokoontuu.


Kuva: Vicolo Leopardo 8, Tastevere, Sandro Vallocchia, Chi Era Costui?


Porta Settimianan löytää helposti. Casa della Fornarina, jossa Rafaelin rakkauden kohde asusti, on vieläkin siinä vieressä, ehkä uudestikorjattuna. Siinä on nyt hyvin suosittu ja romanttinen ravintola Romolo nel Giardino della Fornarina, josta jo aikaisemmin mainitsin.Tämä kadunkulma ja sen ympäristö on ehdottomasti yksi Rooman romanttisimmista paikoista. 

Lähellä on myös Palazzo Corsini ja sen takana Ortobotanico, upea botaaninen puutarha ja toisella puolen katua ihastuttava Villa Farnesina. Palazzo Corsinin tiloissa on Galleria Nazionale d'Arte Antica johon kannattaa tutustua. Palazzo Barberinissä, Piazza Barberinillä on toinen osa museosta. Gianicolon kukkula, josta on mahtavat näköalat kaupungille, on aivan selän takana. Palazzo Corsinin tiloissa sijaitsee myös Accademia Nazionale dei Lincei.


Upeanpaakin upeampi Palazzo Corsini


Kuvan yläreunassa Villa Lante joka kuuluu Suomen valtiolle.

Villa Lanten luostari sijaitsee tuossa alamäessä, Via San Francesco di Sales kadun loppupäässä. Luostarissa vuokrataan huoneita.

Villa LanteVilla Lante Istituto del Sacro Cuore
Via San Francesco di Sales 18
Tel. (011 39) 0668806032

Aivan lähellä on myös yksi Rooman ihastuttavimmista kirkoista, Santa Maria della Scalan kirkko. Sitä ei pidä ohittaa vaan käydä sen sisällä.  Erittäin söötti kirkko. Kirkossa on ihmeitätekevä Maria ikooni.


File:Sta. Maria della Scala.TIF

Ihmeitätekevä Maria ikooni


San Benedetto Pisniculan kirkko on Rooman pienin kirkko. Se on pieni luolamainen kirkko ja  se antaa erittäin askeettisen vaikutelmaan. Se voi olla myös Rooman vanhin kirkko. 

Se sijaitsee erittäin rauhallisen Biscinulan torin reunalla. Torilla on muinoin ollut Terme, yleinen kylpylä. Kerrotaan että Pyhä Benedictus olisi asunut juuri samoissa tiloissa kuin kirkko sijaitsee. Kirkossa on vieläkin pieni makuukoppero jonka kerrotaan olleen Pyhän Bendictuksen makuupaikka. 

Kirkon julkisivu on rakennttu myöhemmin ja se on harhaanjohtava koska kirkkohuone on vain pieni koppero. Noin vuosi takaperin kirkko on putsattu ja siivottu ja sen yhteydessä tuli esille jälkiä vanhoista frescomaalauksista ja kosmaattisen mallin mukaan rakennetusta lattiasta. Kirkko on avoinna vierailijoita varten ainakin aamupäivisin. Piazza Piscinula on yksi omista mansikkapaikoista Roomassa. Ikävä kyllä aivan viime vuosina on annettu lupa parkkeerata autoja torielle. Valitettavaa.Kuvassa on näkymä vastapäätä Santa Maria in Trasteveren kirkkoa. Oikeassa reunassa oleva naishenkilö tuli tuolin ja kärrynsä kanssa torin reunalle, istui tuolille ja alkoi tehdä käsitöitä. Roomassa ei istuta sisällä ja nyhjötetä.

Kuva: Piazza Piscinula, Chi Era Costui?