lauantai 11. tammikuuta 2014

Caracalla ja San Saban kaupungiosa


Lawrence Alma-Tadema, kuuluisa taidemaalari eli 1800-1900-lukujen vaihteessa ja asui Roomassa 1900-luvun alulla. Hän maalasi hostoriallisia kuvia Roomasta mutta myös ihastuttavia kuvia roomalaisten elämästä. Tässä kuvaus Caracallan kylpylästä.


Lawrence Alma-Tadema: Caracallan kylpylä


Terme di Caracalla, Via della Terme di Caracalla

Bussit 218, 628, 714 tai
Metro B Circo Massimon asemalle ja siitä kävellen loput matkaa tai
Colosseumilta noin kilometri kävellen etelään päin.

Avoinna klo 9-18, maanantaisin ja pyhäpäivinä klo 9-13, siisäänpääsy 6 e ja samalla lipulla pääsee sisään myös Villa dei Quintiliin ja Mausoleum of Cecilia Metellaan jotka sijaitsevat Via Appia Antican itäisellä laidalla.

Antiikinaikainen Caracallan kylpylä on yksi Rooman suosituimmista nähtävyyksistä. Se rakennettiin vuosina 212-216, keisari Caracallan hallintoaikana. Kylpylä oli käytössä vuoteen 537 saakka kunnes se tuhoutui sotiessa. Caracallan 22 pylvästä löytyy Santa Maria Trasteveren kirkosta. Caracalla oli ainoa alue Roomassa joka tuhoutui jonkin verran maanjäristyksessä vuonna 2009.


Kylpyläalue oli suuri, noin 25 hehtaaria ja kylpylään mahtui noin 1600 henkeä kerrallaan. Kylpylässä käyviä palveli noin 10000 orjaa. Kylpylän yhteydessä oli paljon muutakin eikä vaan kylpylä. Kirjasto, urheilutilat ja tilat ruokailua varten. Maan alla kulki leveitä käytäviä.


Via Novalta kulki sisäänkäynti joka johti erittäin suureen Frigidarium'iin, jossa oli suuret uima-altaat ja sieltä pääsi sitten lämpimiin huoneisiin, Tepidarium'iin, jonka molemmin puolin sijaitsi Palaestra, voimistelusalit, sekä keskeinen persityyli marmorilaattoineen.

Caldariumin, lämpimän kylpyhuoneen, päällä oli iso 35 metriä läpimitaltaan oleva kupoli. Kaikki seinät oli koristeltu erivärisillä marmorilaatoilla ja lattiat marmorikuvioilla. Kellarista on löydetty vanha 30 metriä pitkä Mitchreum, Mithratemppeli.

Caracallan kylpylän rauniot toimivat kesäisin upeina kulisseina opperaesityksille ja konserteille.



Bath of Caracalla Rome 2011 12.jpg

Bath of Caracalla Rome 2011 11.jpg

BathsOfCaracalla.jpg


San Cesareo de Appia, (San Cesareo di Palatino), Via San Porta San Sebastiano, jonka kohdalta Via Appia saa alkunsa. Kirkko on avoinna vain sunnuntaisin messun yhteydessä, siinä kello kymmenen paikkeilla. Kirkko on pyhietty Pyhälle Cesareo Afrikkaliselle joka kuoli marttyyrikuoleman. Hänen pyhät jälkeenjäännöksensä sijaitsevat kuitenkin San Frediano Lucca basilikassa, Lucca'n kauniissa kaupungissa.

Rooman Provinssissa siajitsee San Cesareo niminen peini kunta jonka suojeluspyhimys on luonnollisestikin San Ceasareo.

Olen henkilökohtaisesti erittäin ihastunut tähän pineen kirkkorakennuskeen ja sen ympäristöön. En osaa tarkalleen sanoa että mikä tässä niin viehättää, mutta se on ehkä kirkon pieni koko ja sen ikä sekä sen idyllinen ja aito ympäristö, jossa aika on pysähtynyt jo kauan sitten...

Käväisin jälkeenpäin laittamassa tänne You Tube videon...


File:Église San Cesareo de Appia2.JPG

File:Eglise San Cesareo de Appia3.JPG

Tämäkin kirkko on hyvin vanha, kuten usemmat alueen kirkoista. Kellarissa on toiselta vuosisadalta peräisin oleva mosaiikkilattia mutta nykyinen kirkko on 800-luvulta. Kirkko on vaihtanut omistajaa lukuisat kerrat ja joka kerran vaihdossa korjailtu. Piccolo Aventinon alue Caracallan kylpylä mukaanlukien on suositeltava alue tehdä retki ja ottaa eväät mukaan.


San Sisto Vecchio

Aivan lähellä sijaitsee San Sisto Vecchionkirkon vieressä dominikaaniluostari, Piazzale Numa Pompilio 8. Luostari tarjoaa majoitusta turisteille ja pyhiinvaeltajille viihtyisässä luostarissaan. Kirkko on neljänneltä vuosisadalta, siis yksi Rooman vanhimmista.

Alkuepräinen luostarinkirkko oli ns titulus, jonka nimi oli Titulus Crecentianae. Crecentiae oli roomalainen rouva joka antoi esikristittyjen pitää rukoushetkiään ja kokoontumisiaan omassa kodissaan. Paavi Anastasius I (399-401) teki siitä sitten kirkon. Kirkossa sijaitsee pyhän paavi Sixtus II:n reliikkit jotka tuotiin 600-luvulla Calliston katakombeista tänne ja  siitä nimi Sisto (=Sixtus).

San Sisto Vecchion kirkko uusrakennettiin 1100-1200-lukujen vaihteessa paavi Innocenzo II:n toimesta jolloin pyhä Benedictus perusti ensimmäisen dominikaaniluostarin tämän kirkon viereen. Luostari oli samalla Rooman ensimmäinen nunnaluostari. Tämä on siis monella tapaa historiallinen paikka. Benedictus itse asui silloin Santa Sabinan luostarissa Aventinolla. Luostari sijaitsee alkuperäisen titulin päällä ja ympärillä. Kirkon takana sijaitsevassa puutarhassa pidetään joka syksy krysanthemum näyttely. Kirkko on avoinna kaikille joka päivä kello 9.00-11.00 ja 15.00-17.30. 


Kirkko on avoinna vain launataisin kello 10-12.

Santi Nereo e Achilleo, Pyhälle Nereokselle ja Achilleukselle pyhitetty antiikin aikainen kirkko joka on myös toiminut alkuaan tituluksena, Titulus Fascilae, ja on kuulunut yhteen Titulus Crescentianaen kanssa. Luultavasti rouva Crentiae omisti suuren tontin alueelta. 

Kirkko sijaitsee kauniilla paikalla, Viale delle Terme di Caracalla 28.

Pyhimykset Nereo ja Achilleo on haudattu pääalttarin alle. Paavi Leo III:n jälkeenjäännökset siirrettiin tähän krikkon vuonna 814 Domitillan katakombeista, kun kirkkorakennsu rakennettiin uudestaan. 

Tämä kirkko on todellinen "helmi" kirkkojen joukossa. Tämä kirkko on myös Rooman vanhimpiin kuuluva. Alkuperäinen krikko oli vuodelta 337 ja jsota on melko paljon jäljellä vieläkin.

Santi Nereo e Achilleo sijaitsee kauniilla paikalla, vihreän luonnon keskellä aivan Caracallan Termien edustalla. Sopiva levähdyspaikka.

San Saba, Via San Saba 24

 Avoinna joka päivä kello 8-12 ja 16-19-30.

Bussi 715 Teatro Marcellolta tai raitiovanu 3 ja 8 , joiden pysäkki on Piazza Albanialla, mistä on  lyhyt matka  kävellä ylös basilikaan. San Saba on yksi suokkikirkoistani Roomassa. Ruhallinen ja idyllinen paikka.

San Saban kirkko ja luostari sijaitsee hiljaisessa, rauhallisessa ja luonnonkauniissa ympäristössä, alueella jota on nimitetty Piccolo Aventinoksi, pieni Aventino. San Saba on oma kaupunginosansa. Alue sijaitsee aivan antiikkisen Aurelianuksen muurin vieressä, vastapäätä Aventinoa. 


San Sabbas 439-532

Vanha se on tämäkin kirkko. Kirkko sai Titulus S. Saban nimen vasta 1959. San Sabbas oli ortodoksisen kirkon luostariliikkeen perustaja. Hän on haudattuna Mar Sabbas luostarin kirkkoon Palestiinassa.

Alunperin San Saban kirkko oli nimeltään San Salvatore della Balbina. Melko lähellä San Sabaa, Caracallan Termien takana, sijaitsee juuri Santa Balbian kirkko, mikä nykyään ei taida olla juuri koskaan avoinna. San Saban uuskorjautti arkikardinaali Francesco Todeschini Piccolomini, josta sittemmin tuli paavi Pius III 1500-luvulla.


Pääportti ja sisäänkäynti Via San Sabalta.


San Saban kirkkosali kaikessa yksinkertaisuudessaan. Kirkko valmistui vuonna 1207 entisen munkkien rakentaman kirkon paikalle ja jäänteisiin. Nykyään niin kirkko kuin luostarikin ovat jesuuttijärjestön omistamat. 

Alkuperäisen kirkon rakensivat Palestiinasta Bar Sabasta muuttaneet munkit vuonna 645. Rakennus kuului Pyhälle Silvialle joka oli paavi Gregorius Suuren äiti. 

Konstantinus niminen vastapaavi oli vangittuna tässä kirkossa vuonna 768. Munkit saapuivat 900-luvulla ja perustivat luostarin, jota pidettiin tärkeinpänä Rooman luostareista kauan aikaa. Luostari on ollut jesuiittien omistuksessa ja on ehkä sitä vieläkin. Luostarista käytetään nykyään nimitystä Recidenza di San Saba. Siellä asuu kuusi munkkia. 

Pyhälle Silvialle pyhitetty kappeli löydettiin kryptasta vuonna 1909.


Edicola Sacra, katualttari San Saban edustalla


Via di Santa Balbina, kuja joka johtaa Santa Balbinan kirkkoon. 


Santa Balbina, Via di Santa Balbina 8, bussi 30 tai 160

Kirkko on avoinna vain sunnuntaisin kello 10-30-11.30, siis messun ajan. Kirkko on hyvin  suosittu vihkikirkko.

Santa Balbina on peräisin 400-luvulta ja luotarissa alunperin asusteli kreikkalaisia munkkeja. Luostari on vieläkin hyvin keskiaikainen rakennus jossa on vartiotorni. Santa Balbina luostari on nykyään vanhustenkoti Santa Margherita.

Santa Balbina ihanassa viheriäisessä ja rauhallisessa ympäristössä. Kirkosta on näköala Caracallan kylpylään. Upeat sypressit ja muut puut ympäröivät kirkkorakennusta. Kirkko on peräsin neljänneltävuosisadalta ja näin ollen kuuluu Rooman vanhimpiin kirkkoihin. Titulus Ticriade oli alkuperäisen paikalla sijainneen rukosuhuoneen nimi. Basilikaan on useampikin unkarilainen pappi haudattuina ja kirkko on toiminut unkarilaisten pyhiinvaelluspaikkana Roomassa. Nykyään Santo Stefanon kirkko toimii unkarilaisten kotikirkkona Roomassa.