torstai 23. heinäkuuta 2009

Pratin kaupunginosa


Pratin kaupunginosa, Roesler Franzin maalaus noin vuonna 1880

Rooman valtakunnan aikana alue koostui pääasiassa viinitarhoista ja pensaista ja sai nimen Horti Domitii, jonka omisti Domitianuksen vaimo Domitia Longina. Alue kutsuttiin myöhemmin myös Prata Neronikseksi ja keskiajalla se tunnettiin nimellä Prata Sancti Petri (Pietarin kenttä) viitaten läheiseen basilikaan.

Rakennustöiden aikana alueelle kuljetettiin suuri määrä maaperää ja täytettä korkeuseron luomiseksi ja uuden kaupunginosan suojelemiseksi aiemmin hyvin yleisiltä Teveren-joen tulvilta. Koska käytetty maaperä oli pääosin savea, uudet rakennukset tarvitsivat usein stabilointityötä, ja oikeuspalatsi jouduttiin vahvistamaan useaan otteeseen, jotta se ei romahtaisi kokonsa vuoksi.


Rione Prati XXII, Pratin kaupunginosa

Antiikin ajalla tällä alueella nimeltä Ager Vaticanus viljeltiin viiniä ja osa alueesta oli niittyä, jossa oli lampaita ja lehmiä laitumella. Nimitys Vaticanus tulee alueen Vaticanus kukkulan nimestä, ei siis Vatikaanista, joka on nykyään valtio tällä samalla alueella.

1800-luvun lopulla Italian yhdistymisen jälkeen rakennettu Prati on yksi harvoista esimerkkeistä järkevästä kaupunkisuunnittelusta Roomassa. Pratissa on leveät kadut, mutta se ei näytä auttavan liikennettä, joka on usein kaoottista. Runsaasti ruoka- ja vaatekauppoja, Via Trionfalella myydään ruokaa ja Via Cola di Rienzolla vaatteita. 

Prati tarjoaa laajan valikoiman nähtävyyksiä ravintoloista elokuvateattereihin ja yökerhoihin. Se on lähellä Pyhän Pietarin kirkkoa eikä kaukana kaupungin historiallisesta keskustasta. Julkinen liikenne on hyvä (sekä bussit että metro) ja se on hyvä ratkaisu niille, jotka haluavat olla lähellä Rooman keskustaa, mutta joilla ei ole varaa vuokrata historiallisessa keskustassa.


Vatikaanin kukkula, maalaus 1600-luvulta

Etruskit asuivat tällä Pratin alueella aikoinaan ja he antoivat kukkulalle nimeksi Vaticanus. Vaticanuksen kukkula oli osa harjua, joka läksi Monte Mariosta, kulki Vatikaanin kautta Janiculumiin, nykyiseen Gianicoloon. Harju on vieläkin jäljellä, ainakin osittain, ja sen päällä kulkee Rooman läntinen kapupunginmuuri, Mura Aurelie. 

Vatikaani sijaitsee vieläkin kukkulalla riippuen miltä suunnalta sitä lähestyy. Aluetta kutsuttiin siihen aikaan nimellä Horti di Domizia, siis Domizian puutarha. Domizia Longina (53-128 jaa) oli roomalainen kuningatar, keisari Domitianuksen vaimo.

Vatikaanin basilikaa alettiin rakentamaan neljännellä vuosisadalla Vatikaanin necropolin päälle.

Keskiajalla aluetta alettiin kutsuman nimellä Prati di San Pietro. Nykyään alueella asuu noin 20000 asukasta. Asunnot ovat suht koht isoja, ensiluokkaisia ja kalliita paraatihuoneistoja. Alueelle alettiin rakentamaan vasta 1800-luvun lopulla. Italian kuningaskunnan ajalla alueella asusti valtion virkamiehiä. Virkamiesperheitä asuu varmaan vieläkin alueella. Yksi ja toinen Vatikaanin kardinaaleista omistaa asunnon Pratissa. Asuinalueena siisti mutta hieman yksitoikkoinen. Saman tyyppnen asuinalue kuin Teveren joen itärannalla sijaitsevat  Campo Marzio ja Flaminion kaupunginosat.


Via di Porta Angelica ja Viale dei Bastioni di Michelangelon kadut kulkee Vatiaanin muurin kuvetta ja päästyy Viale Vaticanolle, ja sen varressa sijaitsee Vatikaanin museo. Museoon on Pyhän Pietarin torilta noin 740 metriä.


 Ponte Cavourin silta

Ensimmäiset asuinrakennukset rakennettiin Teveren joen rantaan, Lungotevere dei Mellinin varteen. Nykyään tässä kohtaa kulkee tupla-Lungotevere, nimittäin Lungotevere dei Prati rakennettiin siihen viereen jälkeenpäin kun haluttiin leventää katua ja silti tässä on tungokseen asti liikennettä. Tällä alueella sijaitsee hotelli hotellin vieressä ja runsaasti ravintoloja. Huoneistot joita myydään ja vuokrataan tämän kadun varrella ovat isoja ja kalliita.

Lungotevere Mellini jatkuu sitten Lungotevere Pratian eteenpäin ja edelleen Lungotevre Castellon nimellä Castel Sant'Angelon edutalle saakka. Pratissa liikenne tällä rantakadulla on valtava joten kävelijöiden kannattaavälttää rantakatuja ja kulkea rauhallisia sivukatuja. 

Ponte Cavourin siltaa pitkin pääsee Campo Marzion kaupungin osasta ja Espnjalaisten portaiden luota kätevästi Pratiin ja Vatikaaniin. Bussi 492 on yksi minun suosikki bussejani, jota olen käyttänyt paljon, ja se ajaa Ponte Cavourin sillan ylitse. Sillä pääsee mukavasti koko kaupungin laidasta laitaan keskikaupungin kautta.

File:IPratiDiCastelloByRoeslerFranz.jpg

Prati, Roesler Franzin maalaus noin vuonna 1880


Piazza Cavour

Torin alla on suuri autoparkki!


 Piazza Cavour

Kaunis pieni puistoalue joka sijaitsee Castel San Angelon linnakkeen ja Palazzo di Giustizian oikeuspalatsin kupeessa. Castel San Angelo kuuluu Borgon kaupunginosaan, vaikka sen omistaa Vatikaani. 

Patsas torin keskellä esittää kreivi Camillo Cavouria joka eli 1800-luvulla. Hän oli kyvykäs monitoimimies. Hänestä tuli yhdistyneen Italian ensimmäinen pääministeri vuonna 1861. Syntyään Camillo Cavour oli sardinialainen ja hänen sukunsa kuului Sardinian kuningaskunnan ylimystöön.  Camillo Cavour oli tärkeä henkilö Italian yhdistämisprosessissa, Il Risorgimento.

Torin kulmalta Via Crecenzion puolelta lähtee bussi Fiumicinon lentoknetälle. (Terminin rautatieaseman kupeesta lähtee useitakin busseja lentokentille.) Piazza Cavourin reunalta (Piazza Adrianon suunnalta) löytyy myös poliisiasema ja pankki ja bankkiautomaatti. Torin reunalta löytyy myös posti, Taxipysäkki, Shuttelbussi, voiliepäkauppa Panino Giusto, kahvila Camillo B...

Via Ciceronen kadulta ja Vittoria Colonnan kadulta löytyy bussipysäkki missä psyähtyy monta bussia, 70, 81, 87, 100, 492, 990 ja pari yöbussiakin.

Minulla oli vakiopenkki aikoinaan siinä Via Vittoria Colonna kadun alkupäässä, Apteekin edustalla. Apteekki oli avoinna yötä päivää. Nykyään apteekki on siitynyt korttelin välin eteenpäin Via Federico Cesin kadulle. Italiassa on  erittäin yleistä että lääkärit omistaa apteekit, sillä lääkäreiden palkat ovat kehnoja Italiassa. Tämän apteekin omistaa tohtori Roberto Riservato. Italialaisissa apteekeissa myydään vaikka mitä, jopa kenkiä ja asusteitakin, puhumattakaan kauneudenhoitoaineista.


Taustalla näkyy Valdesen kirkko

Piazza Cavourin kautta kulkee monen monta bussia. Via Ciceronen varrella on toinen pysäkeistä, jossa pysähtyy monta bussia. MM bussi 492, joka on minun yksi lempibusseistani kulkee tästä torin ohitse. Bussi kulkee mukvasti keskustan lävitse Cipron metroasemalta Tiburtinan rautatieasemalle, josta lähtee junien lisäksi pitkänmatkan bussit ympäri Italiaa ja Eurooppaakin.


Piazza Cavour


 Valdese kirkko, Piazza Cavour


Valdesen kirkko on evankelisluteraani kirkko, joka kuuluu Valdeesi-järjestölle. Järjestö on ikivanha kristitty kirkkokunta, eräänlainen hertätysseura. Kirkossa pidetään usein konsertteja. Kirkon vieressä sijaitsee Valdeesien omistama hotelli josta voi vuokrata huoneen.


Hotelli Valdese, Via Alessandro Farnese 18

Hotelli ei siis sijaitse Piazza Cavourin torin reunalla, vaan hieman pohjoisempana lähellä Lepanton metroasemaa.  Mutta Valdesen kirkko seisoo Piazza Cavuourin reunalla, Täällä asustelee enimmäkseen amerikkalaisia turisteja.


File:Roma Ponte Umberto I.jpg

Ponte Umberto I

Umberton siltaa pitkin pääsee Teveren joen yli suoraan Oikeuspalatsin eteen. Silta on saanut niemensä Italian kuninkaan Umberto I:n mukaan. Silta kulkee Pratin ja Ponte kaupunginosien välillä, Teveren joen ylitse. Tiiberin joki on italiaksi nimeltään Tevere. Trastevere tarkoittaa tras-Tevere, Teveren joen tosiella puolella.



 Palazzo di Giustizia/Korkein oikeus

Giustiziaa ei voi olla huomaamatta sillä se sijaitsee aivan Teveren joen rannalla, suoraan Umberto I:n sillan toisessa päädyssä. Guglielmo Calderini Perugiasta toimi arkkitehtinä ja rakennus valmistui vuonna 1889-1911. Se peruskorjattiin vuonna 1970. Rakennus on valtava, 170 m x 155 m. Kymmenen suurta tunnetun henkilön patsasta koristaa rakennuksen edustaa.


Omasta mielestäni tämä rakennus on grotesk/irvottava. Mutta rakennus rakennettiin natsismin syntyajoilla.

Piazza Cavourin ja Lungoteveren vallien välissä sijaitseva Oikeuspalatsi tunnetaan roomalaisten nimellä Palazzaccio. Perugian arkkitehti Guglielmo Calderinin suunnittelema rakennus oli yksi suurimmista Rooman rakennusprojekteista 1800-luvun lopulla. Sitä kunnostettiin laajasti 1970-luvulla, koska sen perustukset upposivat alla olevaan tulvamaahan. Pratissa sijaitsevat myös siviilituomioistuimet Via Giulio Cesarella ja rikostuomioistuimet Piazzale degli Eroilla.


Kaksi samanlaista suihkulähdettä molemmin puolin Palazzo di Giustizian edustalla Piazza Cavourin puolella. Palatsin julkisivun edessä Piazza dei Tribunalin puolella seisoo valtava määrä tunnettujen italialaisten henkilöiden patsaita. Kansallisylpeys teetättää monelasia asioita. Ruotsissa kansallisaate on onneksi täysin pannassa. Se on synti.


Piazza del Risorgimento on saanut nimensä Italian yhditymisestä (risorgimento), jolloin Italian valtio muodostui 1800-1900-lukujen vaihteessa. Mitään virallista päivämäärää tai vuotta ei ole, sillä yhdistyminen tapahtui pitemmällä ajalla, mutta joka tapauksessa Italian hallitus siirtyi virallisesti Roomaan heinäkuussa 1871. Paavi vetäytyi Vatikaaniin, josta tuli itsenäinen valtio vuonna 1929. Italia on siis valtiona melko nuori eurooppalainen valtio. 

Piazza del Risorgimento sijaitsee aivan Vatikaanin muurin kupeessa, melko lähellä Vatikaanin museon sisäänpääsyä. Tämä tori on yksi Rooman vilkkaimmista ja ikävimmistä. Tällä torilla vaihtaa moni roomaalainen bussia. Tälle torille tulee myös mahdoton määrä turisteja jotka ovat matkalla Vatikaaniin museoon. En vaan ymmärrä että miksi ei ole toria voitu kunnostaa ja tehdä siitä viihtyisenpää. Täysin käsittämätöntä.  


Turisteja... turisteja, kaikkialla turisteja

Piazza del Risorgimenton suuri tori on Pratin alueen liikenne keskus. Risorgimento tarkoittaa Italian yhdisymistä, Italain valtion syntyä. Piazza sijaitsee aivan Vatikannin muurin kupeessa. Täällä käy  muun muassa bussit 8123, 982...

Raitiovaunuliikenteestä on yritetty päästä eroon, mutta metroasemien rakentaminen on erittäin hankalaa Roomassa,  missä maan alla on metreittäin antiikin aikaista roinaa ja arvoesineitä.

Raitiovaunu 19L on ollut tominnassa vieläkin. Se kulkee  Risorgimento San Pietro-Gerani linjaa  kaupungin laitamien kautta. Henkilökohtaisesti tykkään ajella Rooman raitiovaunuilla ja juuri tämä linja 19 on antoisa kokemus. Saa istultaan katsella kauniita rakennuskia ja uljaita puita sekä elämän menoa 15 kilometrin matkalla, edestakainen matka siis 30 kilometriä. Halpaa sightseeing!


Piazza Risorgimento

Tästä on noin 300 metriä lähimmälle metroasemalle Ottaviano. Suunniteilla on ollut jo ainakin kymmenen vuotta rakentaa San Pietron metroasema juuri tälle torille, mutta se saattaa kestää vielä kauan ennen kuin se toteutetaan. Tarkoitus on jatkaa metrolinja C kulkevaksi Colosseumilta eteenpäin Piazza Venezian, Chiesa Nuovan, San Pietron, Risorgimenton ja Ottavianon kautta Clodio-Mazziniin. Näille suunnitelluille asemille kaivettiin jo kuopatkin aikoja sitten, mutta montut on peitetty ja asia jäi hautumaan. Törmättiin mahdottomaan määrään arkeologisia löytöjä maan alla ja rahatkin taisi loppua kesken.


Pratin kaupunginosssa sijaitsee jo kaksi metroasemaa, Lepanto ja Ottaviano.


Turistit kulkee (ja jonottaa) Vatikaanin muurin kuvetta Vatikaani Museoon, jonne on Pyhän Pietarin torilta kilometri matkaa. Kuvassa näkyvä jono on noin 180 metriä pitkä. Museoon on parasta ostaa sisäänpääsyliput etukäteen netistä, jolloin säästyy jonottamasta sisäänpääsyssä. Parasta on myös lukea opasta ja päättää jo etukäteen että minkä lenkin halluaa tehdä museossa. Museossa on lenkit merkattu erivärieilä lattuoihin. Useimmat tekevät sen lyhimmän. Jos sinne menee sisään "kylmiltään" ja  sitten alkaa hapuilla suuntaa niin siinä saattaa käydä niin että museosta ei ihan hevillä löydä ulos. Täällä olen aikaisemmin kertonut museosta.

Tämä Risorgimenton tori ei ole kovin suuri mutta ei myöskään Rooman viihtyisimpiä. Tori on valtavn laaja, melkein 200 metriä pitkä. Torilla on ainakin joinakin päivinä torimyyntiä ja torin ympärilllä sijaitsevilla kaduilla on mahdollisuus vaihtaa kulkuneuvoa tarpeen mukaan. Valtava määrä ihmisiä kulkee torin kautta päivittäin.  torin sivuilta löytyy palveuja ja usieta hotellejakin. Pratissa on luekmattomia halpoja ruokapaikkoja ja kahviloita, varsinkin Vatikaanin lähsitöllä.

Raitiovaunu 19:ta päätepysäkki on myös Risorgimenton torilla ja raitiovaunulla pääsee vaikka Piazza del Popololle ja Villa Giuliaan, Etruskimuseoon, Bioparcoon,Veranon ihanaakin ihanammalle hautsumaalle, San Lorenzon basilikaan ja Piazza San Giovannilel, jossa voi vaihta muihin raitiovaunuhuin, kuten Trastevreen kulkevaan numero kolmoseen. Huom! Tämä linja 3 on välillä ollut bussi ja vlillä raitiovaunu. 

Raitiovaunu numero 19 ajaa Viale della Milizieä pitkin, katu joka toimii Pratin kaupunginosan pohjoisrajana. Katu on nelikaistainen. Ajokaistojen välissä on kaksi raitiovaunukaistaa ja niille omat peronkinsa.Reunimmaisten ajokaistojen sisäreunoilla kulkee vielä molemmin puolin polkupyöräkaistat. Katua reunustaa ikivanhat korkeat puistolehmukset, jotka antaa varjoa. Onneksi tämä katu ei ole kovasti liikennöity.

Bussi 81 kulkee torilta kaupungin läpi Malatestaan saakka.



 Piazza del Risorgimento

Prati on vähemmän turistien tuntema alue. Pratissa ei ole keskiaikaisia kujia, eikä mukulakivikatuja, vaan piikkisuoria moderneja katuja, koska alue rakennettiin vuonna 1873 uuteen uskoon. 


 COIN Exelcior tavaratalo

Via Cola di Rienzo on Pratin on pääkatu, missä kaupankäynti on vilkasta. Katu saa alkunsa Piazza del Ricorgimentolta Vaikaanin kupeesta ja kulkee itäänpäin kohti Ponte Regina Margheritan siltaa/kuningatar Margheritan siltaa reilun kilometrin matkaa.


Mercato del'Unita, Piazza dell'Unita/Via Cola di  Rienzo 245 

Avoinna: 6.30-19.30

Klassinen perinteinen kapuppahalli, joita on useita vieläkin Roomassa. Roomalaiset rakastaa hallejaan. Tunnetuin ja suurin sijaitsee Esquilinon kaupunginosassa, Nuovo Mercato Esquilino, Vittorio Emanuelen metroasemalla. Täällä voi syödä vaikka lounaan tai aamiaispalan, ostaa välipalaa tai matkaevästä.


 Castronin herkkukauppa, Via di Cola Rienzo 196

Avoinna: 9.30-13.00 ja 15.30-20.00

Täällä on vaan juotava kahvit samalla kun tutkiskelee herkkukaupan hyllyjä. Erittäin suosittu kahvipaikka. Herkut ovat melko kalliiita mutta tuliaisiksi mukavia vietäviä.



Prati on hieman ikävä kapunginosa verrattuna keskustan kapeisiin ja jännittäviin sokkeloisiin kujiin. Täällä on viivottimella vedetty kadut kun aluetta suunniteltiin. Täällä on paljon konttoreja ja virastoja. Arkipäivinä törmää töissä käyviin, viikonloppuina muuttuu katukuva kun roomalaiset shoppalijat valloittaa alueen. Cola di Rienzo katu on shoppaulukatu. Katu on saanut nimensä roomalaisen aatelisherran ja senaattorin mukaan.

Tänne ei tulla katsomaan nähtävyyksiä, vaan tänne tullaan shoppailemaan. Hotelleja ja erinomaisia ravintoloita löytyy, sekä huoneistoja vuokrataan. Jäätelöbaareista saa ehkä Rooman parasta jäätelöä. 

Minulla ei ole juuri kokemusta Pratin ravintoloista. Täällä on ravintoloita ja ruokapaikkoja ihan jokaiseen makuun, siitä voidaan olla varmoja. On paljon pikaruokapaikkoja, voileipäkauppoja, street food ja pizzerioita, jotka ehkä sopivat turistien aikatauluun ja ehkä kukkarollekin parhaiten, eikä travitse pitää silmällä päivällisaikoja eikä varata pöytiä. 

Jos haluaa syödä erityisen gourmet päivällisen niin sekin löytyy, mutta silloin on parasta varata päytä ajoissa. Kannattaa melkein mennä hieman kauemmaksi Vatiikanista etsimään ruokapaikkaa. Esimerkiksi sillan ylitse Corso Vittorio Emmanuelle II:lle. Heti sillan jälkeen oikealla on The Meat Market niminen grilliravintola.


Antico Forno on nykyään nimeltään 
Forno Castel Sant'Angelo
luultavasti omistaja on vaihtunut

Oma ehdoton suosikki-ruokapaikkani Antico Forno ei sijaitse Pratissa vaan Regolan alueella, Teveren joen toisella puoella, Via del Banco Santo Spirito 44. Erittäin rauhallisen kadun varrella. Avoinna kello 9.00-20.00.

Ponte San Angelon sillalta suoraan Via Banco Santo Spirtion kadulle!


 Antico Forno/Forno Castel Sant'Angelo

Tätä paikkaa suosittelen. Tämä on leipomoketju, jolla on useitakin myymälöitä Roomassa. Se on avoinna aamusta aikaisin ilta myöhään joka päivä. Aivan ihana myymälä ja leipomo. Tämä Pontin alue on muutenkin mielestäni eritääin mukavaa aluetta monella tavalla. Mielummin asustelisin täälä kuin Pratin puolella.

Vatikaani ei kuulu Pratin kaupunginosaan, vaikka se sijaitseekin sen sisällä ikään kuin. Vatikaani on oma valtionsa, eikä se siis kuulu edes Italiaan. Vatikaaniin pääsee useilla busseilla keskikaupungilta kuten bussilla 46, joka lähtee Piazza Venezialta. Jää pois kyydistä heti tunnelin jälkeen Cavalleggeri/San Pietro. 

Nimittäin Piazza della Roverelta ei kannata edes haaveilla kävellä tunnelin lävitse tai sen vierestä jyrkkää mäkeä. Unohtakaa se. Vain bussilla tästä kohtaa ylös Vatikaanin kukkulalle. 

Bussi 98 lähtee Paolan laiturista Piazza Acciaoililta ja ajaa ylös Vatikaanin kupeeseen tunnelin lävitse. Tai bussi 64 josta jo maninitsin.

Kävellen Vatikaaniin on parasta lähteä keskustasta Ponte Vittorio Emanuele II:sta pitkin ja siitä edelleen historiallista Via della Concillazionen katua/sovinnonkatua pitkin. Sovinto tässä viittaa Italian ja Kirkkovaltion tekemään sovintoon ja yhteiseen sopimukseen, jonka mukaan Italia erosi Kirkkovaltiosta ja katollisesta kirkosta ja Vatikaani sai oman valtion.



Monte Mario on alue, minkä kautta kulkee ikivanha pyhiinvaellusreitti Pyhän Pietarin basilikaan. Taustalla näkyy Pietarin kirkon kupoli.

Via Panoramicalta, Piazzale Socratelta, on mahtavat näköalat alas kaupungille. Korkeimmalla kukkualla seisoo upea Villa Miani.


Villa Miani

Täällä sijaitsee ihana kahvilaterassi. Mutta tänne ylös ei kulje busseja. Ei myöskään näköalapaikalle, joten se on parasta patikoida tai ottaa taksi. Mutta sovi etukäteen kuskin kanssa hinnasta.


 Villa Mianin puistoalue

Monte Marion luonnonpuisto alueelle on useampiakin sisäänkäyntejä, esim Piazzale Maresciallo Giardino'lta, hieman ennen Olympiastadionia. Puisto on 206 hehtaaria laaja alue ja sijaitsee Tevere joen välittömässä läheisyydessä, sen läntisellä puolen. Monti della Farnesina on alueen toinen nimi, Farnesen suvun mukaan.


Sacro Cuore del Suffragio, Lungotevere Prati 12

Tämä moderni uusgoottinen kirkkorakennus on rakennettu betonista vuonna 1013. Kirkosta on enempi Castel Angelon sivulla.



Päätä huimaava kirkko.

File:Prati - piazza dei Quiriti e fontana 1150613.JPG

Piazza dei Quiriti on pyöreän muotoinen tori. Fontana delle Cariati seisoo torin keskellä. Sen on suunnitellut Attilio Selva 1927-1928. Suhkulähde sai kritiikkiä alastomista naisenpatsaistaan.


Piazza Giuseppe Mazzini sijaitsee Pratin pohjoisosissa, della Vittorian asuinalueella. Torin keskellä on ihana puistoalue ja torilta lähteviä katuja reunustaa kauniit rakennukset ja pusitolehmukset. Mutta kun vaan pääsisi eroon kaiksita autoista joita kiertää puitoaluetta ympäri yhtenään ja torin ja katujen reunat ovat täpösen täynnä parkkeerattuja autoja. Auto-ongelma on aivan valtava Roomassa.


Piazza Giuseppe Mazzini


Piazza Giuseppe Mazzini

Bussi 81 lähtee Piazza Risorgimentolta ja kulkee pitkin Via Cola di Rienzoa pitkin Piazza Cavourille, siitä Teveren joen toiselle puolen, läpi Ponten, Parionen, Regolan ja Pignan kautta Piazza Venezialle.  Siitä edelleen Piazza Marcellon kautta Piazza Bocca della Veritalle, Circo Massiomon kupeesta ja ylös Colosseumille, siitä Via Claudiaa pitkin Piazza San Giovanni in Lateranolle, ja siitä kaupunginmuurin ulkopuoleta itään päin Pignetoon saakka, jossa Malatesta on sen päätepysäkki. Tämä bussi 81 on oikein kätevä käyttää matkustettaessa kaupungin läpi. 


Via Cola di Rienzo katu lähtee Piazza Risorgimentolta  ja kulkee suoraan läpi Pratin kaupunginosan Teveren jokeen saakka, Ponte Regian Margheritan sillalle. Heti sillan jälkeen on molemmin puolin pieni puostoalue josissa on mukava lepuuttaa jalkojaan. Via Cola di Rienzo on erimomainen shoppailukatu.  Kylläkin kaalliin puoleinen. Tavaratalo Coin sijaitsee noin keskivaiheilla Via Cola di Rienzoa. Melkein jokaisen kadun kulmassa on myyntipöytiä joissa myydään asusteita. Kukaan ei saa ohittaa Castronia ilman että käy sisällä ja ostaa jotain herkkua kotiin vietäväksi.Castronissa maistuu kuppi kahvia mukavasti iltapäivällä!


San Gioacchino, Piazza dei Quiriti 17

Kirkko rakennettiin vuosian 1881-1898 Paavi Leo XIII:n käskystä ja pyhitetty Pyhälle Joakimille, Neitsyt Marian isälle. Sitä ei pidetty kovin suotuisana rakentaa kirkkoja Pyhän Pietarin kirkon välittömään läheisyyteen kilpailemaan kirkossa kävijöiden kiinnostuksesta.

Kirkko on saannut nimensä Paavi Leo XIII:n oikeasta nimestä Gioacchino Pecci. Hän ksutansi kirkon rakentamisen. Ensimmäinen kivi laitettiin vuonna 1881 mutta kirkko avattiin vasta vuonan 1911 käyttöön. Kirkko sijaitsi aivan liian lähellä Pyhän Pietarin kirkkoa ja näin olleen kilapili suoisosta sen kanssa. Raffaele Ingami toimi arkitehtinä. Redentore luostarijärjestö otti kirkon huostaansa vuonna 1905.




San Gioacchino on erittäin kaunis kirkko monella tapaa

File:Prati - Divino Amore a via degli Scipioni 1150391.JPG

Katualttari Via degli Scipioni

Joitakin luostareita ja uskonnollisia instituutteja, joissa voi majoittua turistit:

Casa Maria Immacolata: San Gioacchion luostarissa
Casa Santa Luisa De Marillac,
Via Pompeo Magno 108/Via Ezio 28
Puh: 063216698

CASA PER FERIE "BEATA M. MARGHERITA CAIANI:
Via Fabio Massimo, 26
Puh: 063242984
e-mail: madremargherita@minimesc.it

Suore di Santa Marta:
Via Virginio Orsini 15 - 00192 ROMA
tel. 063212846 - tel. 0632646203 -
tel. 063211762
e-mail: betaniacenter@tiscali.it

CASA MADRE:
Via Marcantonio Colonna 52/A
Puh: 063221005
e-mail: crsecgen@yahoo.com
www.resurrectionsisters.org

Casa Genralizia, japanilainen 
Fratelli Cristiani (C.F.C)
Via Marcantonio Colonna 9, Roma
e-mail:christianbrothersrome@gemail.com
www.edmundclt.org

Congregazione della Missione :
Via Pompeo Magno 21
tel. 06328021
www.cmroma.it

Suore della Santa Famiglia di Bordeaux :
Via dei Gracchi, 138
Puh: 063203618
e-mail: sfb.roma@tiscali.it


Teatro Adriano, Piazza Cavour 22

Adriano Politeama toiselta nimeltään. Aikaisemmin teatteri, nykyään elokuvateatteri. The Beatles esiintyi 27 kesäkuuta 1965 Teatro Adrianossa. Rakennuksessa on esitetty oopperaa, operettejä, balettia, konsertteja ja cirkuskin on esiintynyt sen lavalla. Nykyään rakennuksessa sijaitsee kymmenen elokuvateatteria.


Santa Maria del Rosario, Via degli Scipioni. Arkitehti Giuseppe Trebaldin sunniittelema uusgoottiinen kirkko valmistui vuonna 1912 ja kuuluu dominikaneille. Kirkon pääalttarilla on kaunis kullattu triptyk ja kauniit lasi-ikkunat kuorissa. Upea moderni kirkkorakennus.

File:Intérieur église Santa Maria del Rosario in Prati.JPG

Santa Maria del Roasario


Beata Vergine Maria del Carmine, Via Sforza Pallavicini

Karmeliittiluostari ja sen kirkko.





keskiviikko 22. heinäkuuta 2009

Montin kaupunginosa, osa I


Aikoinaan antiikin ajalla tällä alueella, nykyisten Esquilinon, Viminalen ja Qurinalen kaupunginosien välissä, sijaitsi huonomaineinen kaupunginosa nimeltä Suburra. Alueella asui köyhää väkeä ja täällä siajaitsi myös 'ilotalot'.

Nykyään Monti on kuin oma kaupunkinsa keskellä kaupunkia.  Monti on alue, jossa saa usein olla vähän oma itsensä, tosin paikallisten kanssa, mutta ainakin ilman liikaa turisteja. Täällä on monia hyviä trattorioita, miellyttäviä ulkoruokailupaikkoja ja ainutlaatuisia kauppoja. Vintage-harrastajalle tämä on hyvä alue vaeltaa.

Monti on itse asiassa yksi Rooman vanhimmista ja parhaiten säilyneistä kaupunginosista, joka on edelleen käytössä. Tämä alue on hieman Rooman taidekeskus, ja voit edullisesti tutustua sekä arkkitehtuuriin että museoihin ollessasi täällä. Älä myöskään missaa Montin helmiä: Piazza della Madonna dei Montii-aukiota, jonne paikalliset ja turistit kokoontuvat hengittämään ja syömään gelatoa auringossa 1600-luvun suihkulähteen vieressä.

Monti pysyy koskemattomana, vaikka se on lähellä joitakin Rooman kuuluisimpia monumentteja. Täällä on useita 1930-luvun kerrostaloja, pieniä perinteisiä kauppoja ja ravintoloita sekä useita puistoja. Alue on rauhallinen, vaatimaton kaupunginosa, mutta sitä ympäröivät ruuhkaiset kadut. Pysäköinti on lähes mahdotonta, mutta julkinen liikenne toimii erinomaisesti.

Montissa Terminin rautatieaseman ja Via dei Fori Imperialin välissä on aito kylätunnelma. Se on lähellä joitain kaupungin tärkeimmistä nähtävyyksistä, mutta siinä on silti paikallinen tunnelma. Alueella on pieni mukava tori. Parasta Montissa on luultavasti sen sijainti, lähellä kaikkea, mutta samalla oma maailmansa. Pahinta siinä on, että se on mäellä ja jos sinulla on auto, sinun on vaikea pysäköidä.


Piazza della  Madonna dei Monti, erittäin suosittu kokoontumispaikka Roomassa.


Monti osa II täällä!


Kuvassa oleva kirkko on Santi Sergio e Bacco degli Ucraini, ukrainalainen ortodoksinen kirkko. Madonna dei Montin torin ympäriltä löytyy kaikki mitä nyt vaan voi toivoa ja sijainti on hyvin keskeinen, mistä on hyvä lähteä kävellen suuntaan tai toiseen. 


Monti on Roman kaupunginosa numero I. Monti sijaitsee keskeisellä alueella ja tältä alueelat löytyy Rooman vanhimmat asuinrakennusket ja vanhin luostarikin.

Montin kaupunpunginosa oli maailman ensimmäinen suburra, josta nimitys lähiö/suburb tuli käytäntöön. Subura tai Suburra oli kaupunginosa antiikin Roomassa. Suburan läpi kulki Argiletum-katu, joka päättyi Forum Romanumille. Tiheästi kansoitetun Suburan maine oli huono, siellä asui prostituoituja ja katukauppiaita. ja alue oli tulipaloherkkä.

Mutta Julius Caesar kasvoi myös tällä alueella, ennen kuin hänestä tuli pontifex maximus. Alueella asui myös etruskilainen kuningas Servio Tullio aikoinaan. 

Vasta 1500 luvulla aluetta alettiin kunnostamaan ja siistimään, mutta suurin osa vanhoista rakennuksista on jäljellä, ainakin ne jotka eivät ole tulipaloissa hajonneet. Loput rakennuksista hajoitettiin paikalle ja nyt niitten rippeet löytyy katujen ja uusien rakennusten alta. Paikka paikoin roinaa on jopa kymmenen metriä katujen ja uudempien rakennsuten alla. Suburran alue käsitti Esquilinon ja Viminalin kukkulat sekä osan Quirinalin ja Celion kukkloista. Keksiajalta lähtien 1800-luvulle oli Montin alueella paljon viiniviljelmiä.

Monti ei ole niin kuuluisa kuin esimerkiksi Trastevere, joka on ollut myös entinen työväenluokan alue, mutta Monti on jollain tavalla mukavampi. Jostain ihmeen syystävaikuttaa siltä kuin moni turisti kävelee Montin lävitse ja kiiruhtaa eteenpäin, vaikka Monti on ikään kuin oma pieni kaupunkinsa, aito Rooma pienoiskoossa. Alueella on monia pieniä hyviä trattorioita ja kahviloita. Montissa on mukava vaellella kaikessa rauhassa. Monti on luova ja boheemien alue, jossa asuu runsaasti paikallisia. On myös pieniä ja mukavia kauppoja, vintage myymälöitä ja ympäristö on aivan fantastinen. Täältä kannattaa ottaa myös yöpymispaikka.

Alueella sijaitsee paljon nähtävää. Mikään muu Rooman kaupunginosa ei tarjoa yhtä paljon turisteiteille kuin Monti. Muun muassa Collosseumi, Domus Aurea, Trajanuksen ja Tituksen kylpylät, Foro Romano, Via dei Foro Imperialin katu sekä Trajanuksen markkinat. Montin alueella on monta vahaa kirkkoa ja paljon katulattareita. Ruokapaikkoja, kahviloita ja musiikkiklubeja löytyy alueelta lukemattomia.


Fontana dei Catecumeni, Piazza della Madonna dei Monti

Torin reunalla sijaitsee suosittu kahvila La Bottega del Caffè, mikä on avonna kello 2 asti yöllä. Täällä tarjoillan myös ruokaa, mutta tämä on enimmäkseen kohtaamispaikka, missä kahvitellaan.

Piazza on ehkä Rooman keskeisin paikka. Torin kautta kulki antiikin aikainen Aqua Felicen vesijohto ja torin keskelle rakennettiin suhkulähde nimeltä Catecumeni. Torin sai nimensä siitä, että torilla yritettiin käännyttää juutalaisia kristinuskoon, josta tulee nimitys katekumenaatti/catecumeno.

Jacopo della Porta suunnitteli suihkulähteen 1500-luvun lopulla. Lähdettä on myös kutsuttu Converte, jolla tarkoitetaan käännynnäisiä juutalaisia. Roomassa on paikkoja ja kirkkoja joissa juutalaisia käännytettiin kristinuskoon. Lähistöllä sijaitsevan Torre de Contin luona käännytettiin aikanaan naisia ja tyttöjä kristinuskoon. Ensimmäiset kristinuskoon kääntyneet, omasta halustaan, olivat nuoria juutalaismiehiä. Myöhemmin haluttiin käännyttää kaikki, jopa kaikki juutalaisetkin.



Kuvassa Torre dei Capoccin torni Piazza Martino dei Montin torilla, sen edessä  Santa Lucia dei Selcin luostari Via dei Selcin varrella.

Aatelistytär Angela Catarian Borgia oli nunna  tässä augustiiniläis luostarissa 1700-luvulla Rooman vanhimman kadun Via dei Selcin varressa. Tämä on melko varmasti yksi vieläkin jäljellä olevista nunnaluostareista Rooman vanhin. Borgian suvulla oli suuri linna Velletrissä. Angelan siskot ja veljet olivat syvästi uskonnollisia ja yksi veljistä ainakin toimi abbottina luostarissa ja toinen veljistä liittyi Maltan ritareihin. Suvussa oli myös ainakin yksi kardinaali. 

Yllä kuvassa etualalla on Filippinini luostari, nykyään nimeltä Suore di Santa Elisabetta, Via dell'Olmata 9. Suore tarkoittaa sisaria, siis nunnia, tässä yhteydessä nunnaluostaria. Tämä luostari on erinomainen yöpymispaikka, ja sijaintikin on perfekti. Suosittelen!

Torre dei Capocci, on Capocci suvun rakennuttama torni asuinrakennustensa ympärille. Rakennuksia ei ole enää jäljellä. Keskiajalla kaikki vähänkin arvonsa tuntevat suvut Italiassa rakensivat vartiotornin. Mitä korkeampi torni sitä arvovaltaisempi perhe.


Via dei Selcin  ihastuttav hiljainen katu ja Santa Lucia Selcin luostari taustalla. Tämä katu ja etenkin luostari ja sen Santa Lucia in Selcin kirkko on aina kiehtonut minua aivan erikoisella tavalla. Luultavasti yksi syy on se että kadulla tai kujalla huokuu keskiaika. Luostarirakennus ja sen kirkko ovat 700-luvulta alunperin. Vielä pari vuotta sitten näin iäkkään nunnan seisomassa luostarin kirkon postailla. Luostarissa asuu vieläkin sisaria ja kirkko on avoinna sunnuntaina messun ajan kello 9.30-10.30, jolloin kaikilla on mahdolisuus olla mukana.


Portaat Via Cavourilta ylös Piazza di Pietro San Vincolin torille.


Santa Lucian luostari ei ole juuri muuttunut ulkoapäin sitten 1500-luvun. Ulko-ovikin näyttää samalta.


Roomassa pidetään kirkon ulko-ovea selkosen selällään silloin kun kirkko on avoinna kaikille. Kuvassa Santa Lucia in Selcin kirkon ovi.


Kirkkosalin kunnosti suosittu syntyään sveitsiläinen arkkitehti Carlo Maderno barokin ajalla. Maderno on suunnitellut mm Pyhän Pietarin basilikan julkisivun. Hän on ollut mukana suunnitelemassa toista kymmentä roomalaista kirkkorakennusta. Luostarin puoli on aivan varmasti modernisoitu viimeisen päälle. Niin on ainakin tapana Roomassa. Luostareissa on kaikki modernit laitteet, kirjasto, päivälehdet, tieteokoneet ja erinomaiset kylpyhuoneet.


Torri degli Annibaldi, paavi Innocentous III:n veli Pietro Annibaldi rakensi tämän vartiotornin Esquilinon kukkulalle Annibaldin suvun asuinrakennusten yhteyteen.

Caetanin suku sai sen haltuunsa myöhemmin ja torni liitettiin Santa Maria in Monasterio luostarin muuriin kiinni. Santa Maria luostaria ei enää ole mutta nykyinen SS Quattro Coronatin luostari on aivan kiinni muurissa. Luultavasti torni on toiminut luostarin kellotornina aikansa. 

Annibaldin suku omisti suuren maa-alueen Colosseumin ympäriltä. Annibaldeilla oli asuinrakennus ja torni myös Piazza Venezialla sekä Lateranin kirkon luona, torni mikä on tuhoutunut. Caetanit veivät lopulta Annibaldeilta niin varat kuin vallankin Roomassa kun Caetanin suvun jäsenestä tuli Paavi Bonifatius VII.


Muutama pala on vielä jäljellä Servianuksen kaupunginmuuria Largo Magnanapolin keskellä.


Keisari Nerva adoptoi Trajanuksen, joka sitten vuorostaan peri vallan Roomassa vuonna 98. Trajanus oli Rooman keisareista parhaimmasta päästä. Trajanuksen Foorumi sijatsee Trajanuksen kolonnan takana kun suuria maa-alueita kaivettiin pois antamaan tilaa. Foorum otettiin käyttöön vuonna 113.



Trajanuksen kolonna seisoo Audotorio Adrianalla, Piazza Venezialla.

Trajanuksen kolonna on nykyään valaistu läpi yön, kuten muutkin turistikohteet. Turistit nimittäin kulkee kaupungilla öisinkin voittaakseen aikaa. Useat paikat pidetään avoinna  öisinkin. 

Keisari Trajanuksen kolonna, minkä "jalkaan" mahdollisesti Trajanuksen tuhka laitettiin. Kolonna on 40 metriä korkea ja koristeltu erittäin taitavasti tehdyillä reliefeillä, joissa kerrotaan Trajanuksen urotöistä. Kolonnan sisällä kulkee spiraaliraput ylös huipulle. Pienistä reistä tulee valoa portaisiin.


Osa Servianuksen kaupunginmuuria Augustuksen Foorumilla

Augustus oli Rooman ensimmäinen keisari ja ehkä historiallisin tavallaan. Hän oli Octavianus oikealta nimeltään. Hänestä tuli keisari jo vuonna 27 eaa.


Augustuksen Foorumi ja Mars Ultorin temppelin rauniot, Servianuksen kapunginmuuri taustalla.


Augustuksen Foorumi rakennettiin Cesarin foorumin taakse, joka oli ensimmäinen kaikista foorumeista, vuodelta 51-29 eaa. Augustuksen foorumi vihittiin käyttöön vuonna 2 eaa, se on siis toiseksi vanhin. Trajanuksen foorumi on viimeisin rakennelma vuosilta 107-113 jaa.

File:Foramap.jpg

Kaikki viisi Rooman historiallista foorumia sijaitsee keskellä Roomaa.


Santa Maria ai Monti/Madonna dei Monti,
 Via della Madonna dei Monti 41

Madonna ikooni pääalttarilla näkyy oven aukostakin.

Paavi Gergorius XIII Ugo Buoncompacni käski rakentaa kirkon Madonna ikoonille 1500-luvulla. Gregorius oli katollisen vastauskonpuhdistuksen huomattavimpia paaveja ja jesuiittojen suosija. Gregorius XIII muun muassa lähetti Skandinaviaan jesuiittaisä Antonio Possevinon taivuttelemaan Ruotsin kuningas Juhana III:ta kääntymään takaisin katoliseen kirkkoon. Possevinon matkakertomuksen mukaan erityisesti suomalaiset olisivat olleet valmiita jättämään luterilaisuuden, koska olivat mieltyneet vanhoihin kirkonmenoihin.

Arciconfraternita dei Catecumeni e Neofiti, uskonnollinen järjestö, latinaksi Collegium Ecclesiasticum Adolescentium Neophytorum, minkä perusti Paavi Gregorius XIII, ja jonka tehtävänä oli käännyttää juutalaisia kristinuskoon. He omistavat luultavasti Santa Maria ai Montin kirkon vieläkin.

Järjestöllä on oma Collegio Roomassa, Sant'Eustachion kirkon kupeessa. Vuonna 1886 collegio suljettin ja käännytystyö kiellettiin. Colegio toimii nykyään Rooman yliopiston kanssa yhdessä arkkitehtuuri koulutuksessa. Veljeskunta on jäljellä ja he kuuluvat osana jesuiitti sääntökunnan Casa dei Catechumeniaan. Nimittäin itse jesuiitti sääntökunnan perustaja Ingnazio di Loyola käännytti 1500-luuvlla juutalaisia kristinuskoon ensimmäisinä vuosinaan Roomaan saavuttuaan.


Santa Maria ai Monti, Via della Madonna dei Monti 41

Ihmeitä tekevä Madonna ikooni.



 Tämä on yksi roomalaisten suosituimmista kirkosista.


Santa Maria ai Monti


San Martino ai Monti, Viale del Monte Oppio 28

Tämä on ehkä Rooman ehkä toiseksi vanhin kirkko Pantheonin jälkeen. Paavi Silvestro I perusti kirkon 300-luvulla ja tontin lahjoiti Equizin suku. San Martino ai Montin kirkossa keskusteltiin ja valmistauduttiin Nicaean kirkolliskokousta varten vuonna 324. 

Aluksi kirkko vaikutti ja toimi kaikkien marttyyrien kunniaksi ja muistoksi. Kirkko uuskorjattiin 1500-luvulla ja Pyhä Martino sain täten oman nimikkokirkkonsa. Paavi Ponifatuis VIII antoi kirkon vuonna 1559 karmeliittiluostarijärjestön omistukseen. Kirkko on täpösen täynnä upeita maalauksia ja pääalttarin alla sijaitsee krypta.



San Martino ai Monti, takaapäin katsottuna


Santa Maria Maggiore

Santa Maria Maggioren basilika nähtynä Via Cavourilta päin. Santa Maria Maggiore on Rooman tärkeimpiä kirkkoja ja se kuuluu Vatikaanille. Täällä olen tehnyt postauksen basilikasta.


Santa Maria Maggioren lasi-ikkuna


San Carlo Quattro Fontane, Via del Quirinale

Katujen risteyksessä sijaitsee neljä suihkulähdettä, Quattro Fontane. Espanjalaisen Trinitarilais-munkkiluostarin omistama barokkityylinen kirkko. Kirkko on 1600-luvulta ja arkkitehtina toimi Francesco Borromini. Julkisivu valmistettiin myöhemmin Borrominin kuoleman jälkeen. Kirkko on pieni ja poikkeaa täysin rakennustyyliltään muista kirkoista, kuten aivan lähellä sijaitseva Sant'Andrea al Quirinalen kirkko. Kirkkojen välissä sijaitsee kaunis puisto.


San Carlo Quattro Fontane, kaunis oven päällys


Sant'Andrea al Quirinale, Via del Quirinale 29

Aikaisemmin katu oli nimeltään Via Pia. Kirkon rakensivat jesuiitit, kardinaali Francesco Maria Camillo Phamphilin käskystä. Jesuiiteilla on instituuttinsa aivan lähettyvillä. Kirkko on toiminut myös Englannin kuningashuoneen kirkkona vuosina 1870-1946. 

Paavi Alexander VII:n suostumuksesta rakennettiin tämä Rooman kolmas jesuiittikirkko. Arkitehtinä toimi Gian Lorenzo Bernini. Kirkko valmistui vuonna 1670. Koska Pamphilin suku rahoitti kirkon rakentamisen löytyy kirkosta sieltä täältä suvun vaakunoita. 

Kirkko valmistui vuonna 1658. Alttarin marmorirakennelman on tehnyt Antonio Raggi, Berninin ahkera oppilas jonka kaikista kuuluisimmat työnsä löytyy Piazza Navonan reunalla sijaitsevasta Sant'Agnese in Agonen kirkosta. Santa Andrea della Vallen sekä Il Gesun kirkossa on myös kauniita Raggin valmistamia marmoriteoksia.



Sant'Andrea al Quirinalen kirkon pääalttari, Guillame Courtoisin maalaus Pyhän Andreaksen martyyrikuolemasta vuodelta 1668.  

Arkiv: Piazza del Laterano.jpg

Tältä alueelta löytyy hyviä yöpymismahdollisuuksia sekä ruokapaikkoja jokaiseen makuun. Taustalla näkyvä San Giovanni in Lateranon basilika on koko kristillisen maailman äitikirkko. 

Se ja sen luostarin piha on vaan nähtävä, kertakaikkiaan. Varaa vähintäin tunti aikaa. Kuvassa vasemmalla puolen on Porta San Giovannin portti, jonka takana heti on mukava tavaratalo Coin ja sen kupeessa Via Sanniolla on torimyyntiä, varsinkin vaatetusta. Samoja vaatteita joita myydään sunnuntaisin aamupäivällä Porta Portesessa. Aivan tavaratalo Coinin kulmassa on metroaseman alasmeno.


Domus Aurea, Trajanuksen kylpylän rauniot, mitkä on suljettu turvallisuus syistä. Ne aiotaan kunnostaa.


Trajanuksen kylpylän rauniot



Piazzale Celio, Arco di Dolabella, Via della Navicella

Via Santo Stefano Rotondo on rauhallinen ja ihastuttava kapea katu oikaista, jos on matka Lateranon kirkolle päin. Siinä matkalla näkee pitkän pätkän vanhaa Asqua Felician vesiakveduktia. Bussi 117 kulkee sitä pitkin. Samalla voi piipahtaa Santo Stefano Rotondon hiljaiseen, ikivanhaan kirkkoon. Suosittelen lämpimästi! Täällä olen tehnyt postauksen kirkosta. Kirkko on Roomassa asuvien unkarilaisten kotikirkko. 


Via di S. Paulo della Croce, kuja joka kulkee Celimontanan lävitse.

Jatkoa seuraa osassa II! Olen tehnyt myös You Tube postauksen Montin kaupunginosasta!