maanantai 9. elokuuta 2010

San Nicola in Carcere


San Nicola in Carcere front.jpg

San Nicola in Carcere, Via del Teatro di Marcello 46

Avoinna:
 joka päivä kello 7.30-18.30

Messu:
 Arkisin kello 17.00  
sunnuntaisin ja  pyhäpäivinä kello 7.30, 8.30 ja 1.00

Lähin bussipysäkki on Via del Olitorin kadulla, missä pysähtyy bussi H.

Kirkko on rakennettu vuonna 1128 ja uusrakennettu vuonna 1599. Kirkko täyttää pian 1000 vuotta! Arkitehtinä toimi Giacomo della Porta. Kirkko on pyhitetty Pyhälle Nikolaukselle, joka on merimiesten suojeluspyhimys. Pyhä Nicolaus on toiminut esikuvana ja mallina joulupukille. Kirkko on nykyään kansalliskirkko Pugliasta ja Lucaniasta Roomaan muuttaneille.

Minä rakastuin tähän kirkkoon ensi silmäyksellä. En tiedä mikä siin niin kovasti viehätti, ehkä se että sen näkyy päältäkin päin että kirkko on hyvin vanha.


Kirkko rakennettiin kuudennelta vuosisallta peräisin olleiden temppelien paikalle. Paikalla sijainnut Pieta temppeli oli nähtävästi peräisin jo 191 eaa ja toimi alueella asuvien kreikkalaisten temppelinä. Siitä ei ole enää mitään jäljellä kun se tuhouti teatteri Marcelloa rakennettaessa. Marcellon teatteri vihittiin käyttöön vuonna 12 eaa. Kolme pilaria kirkon julkisivussa ovat peräisin 300-luvulta olevasta Juno Sospita nimisestä temppelistä. Junon temppeli toimi vankilana, josta nimi tulee kirkon nimi in Carcere. 

Kellotorni on alkuaan rakennttu vahtitorniksi ja myöhemmin siitä on tullut kellotorni, campanile. Pääalttarin alla sijaitsee pyhiä reliikkejä. Kirkossa palvellaan kolmea madonnaa. Jos kiinnostaa nähdä vanhojen temppelien raunioita niin krypta on avoinna kello 10.30-17.00, ei keskiviikkoisin.


Kuinka kolmesta temppelistä syntyi kirkko, niin siitä ei ole tietoa. Luultavasti keskimmäinen temppeli rakennettiin kirkoksi 600-luvulla. Paljon mahdollista että alueella asuneet kreikkalaiset itse rakensivat kirkon. Kirkkoa nimitettiin 1100-luvulla Petrus Leoniksen kirkoksi, juutalaisen kristinuskoon konvertoituneen Pierleonin suvun mukaan, jotka rakensivat kirkon lähelle Marcellon teatteria, alunperin suojalinnoitukseksi.

Tältä näytti alue Vasin kuvauksen mukaan ennen kuin se revittiin. Kirkko rakennettiin uudelleen vuonna 1599. Myöhemmin kirkko on ollut monesti suuressa vaarassa joutua hajoitetuksi. Peruskorjaukset tulisivat maksamaan suuria summia, joten mistä varat. Turvallisuus on tärkein seikka, joten siksi joudutaan sulkemaan joitakin vanhimpia kirkkoja. 

Useimmat keskiajalla rakennetut rakennukset kirkon ympäriltä hajoitettiin, Piazza Montanara esimerkiksi hävisi tyystin. Mussolini rakennutti uuden leveän kadun Via del Teatro di Marcello ja sen jatkeen. Kirkon ympärillä ei ole aikoihin asunut ketään joten kirkkoa ei ole tarvittu edes seurakuntakirkkona. Toiminta kirkossa lopettiin vuonna 1931 ja se annettin Santa Maria in Campitellin kirkon huostaan. Kirkolla on kuitenkin oma diagoni, kardinaali Zenon Grocholewski joka sai kirkon vaalittavakseen vuonna 2001. Kirkossa pidetään vihkiäisä, konsertteja ja uskonnollisia kokouksia tai erikosia juhlallisuuksia.


Forum Holitorium oli antiikin aikainen vihannestori. Torin Teveren puoleisella sivulla sijaitsi kolme temppeliä aivan seinäkkäin, Januksen temppeli esimerkiksi kuvassa olevan seinustan vieressä. Rakennukset San Nicolo in Carceren ympäriltä hajoitettiin täysin 1930-luvulla. 

Keskiajalla kirkkoja käytettiin vankiloina ja taas myöhemmin niistä tuli kirkkoja. Itse kirkko sijaitsee Juno Ospitan temppelin paikalla, ja kirkon toisella seinustalla sijaitsi Tempio Spes, toivon temppeli. Toivon jumalatar Spes kuvattiin jopa kolikossa. Keisari Claudius kolikon toisellan puolella. 

Juno oli korkea-arvoisin jumalatar roomalaisessa mytologiassa. Hän oli naimisissa Jupiterin/Zeus kanssa, joka puolestaan oli Jumalten kuningas ja hänen mukaansa on kesäkuu (luglio) saanut nimensä. Juno tarkoittaa roomalaisessa uskonnossa naisen elämää antavaa ja synnyttävää voimaa.


Katollisissa kirkoissa on Raamattu avoinna siltä kohtaa, missä lukee päivän sana. Yllä kuvassa Raamattu on vasemmalla laidalla olevan Raamattua varten kehitetyn  telineen päällä. 

Se on kuoripojan tehtävänä avata aamulla Raamattu päivän sanan kohdalta. Jokainen voi käydän sen lukemassa. Useimmissa krikoissa se on hieman pääalttarin ulkopuolella tai edustalla, koska pääalttarille ei haluta kenenkään menevän. Alue on vain papeille ja kuoripojille sekä kirkon vahtimestarille. Mutta nykyään ei enää pidetä siitäkään säännöstä niin kovasti kiinni.

Tämä merkillinen paloista kasaan kyhätty kirkkorakennus on historiallisesti mielenkiintoinen, vaikka se ei sisälläkään mitään kalleuksia. Tai toisaalta, on melko ihmellistä että niinkin "tarpeeton" kirkkorakkeus, kuin San Nicola in Carcere on ollut, on silti saanut kullatun sisäkaton, hienon baldakiinin ja jopa Aldobrandinin aatelissuvun tunnuksen julkisivuunsa.




Argeologit kaivavat kirkon alla

Carcere interior 01.JPG

Carcere interior 03.JPG

Rom, die Kirche San Nicola in Carcere, Innenansicht.JPG

Rom, die Kirche San Nicola in Carcere, die Orgel.JPG

File:San Nicola in Carcere - Roma - Interior3.JPG

File:San Nicola in Carcere - Roma - Interior1.JPG

File:Ripa - s Nicola in Carcere organo 1120365.JPG

File:San Nicola in Carcere.jpg

Ei kommentteja: