Santa Maria in Popolo, Piazza del Popolo
Piazza del Popolon tori on Rooman suurin tori, kasnataori, kuten torin nimikin sen kertoo. Se sijaitsee Rooman keskustan pohjoislaidalla. Vatikkaanista tänne on helpoin tulla kävellenkin, noin reilu 2 kilomteriä, koska ei ole mitään suoraa kulkuvälinettä Vatikaanin ja Piazza del Poplon välillä. Rooman keskustasta on paarsta ottaa metro A Flaminion pysäkille. Bussi 119 kulkee myös tänne torille Piazza Venezialta.
Vatikaanin metroasemaakaan ei ole saatu valmistettua, vaikka on luvattu jo kauan. Joten Vatikaanin lähin metroasema on Ottaviano, josta pääsee metolla Piazza del Popolon ulkopuolelle, Flaminion metropysäkille.
Missään muussa roomalaisessa kirkossa ei ole niin paljon korkeatasoista taidetta kuin tässä 'kansan madonna'/Snat Maria del Popolon kirkossa basilikassa. Missään muussa kirkossa ei ole myöskään yhtä plaljon hautamuistomerkkjeä ja sukukappeleita kuin tässä basilikassa. Noh jaa, Pyhän Pietarin basilikassa ja sen kryptassa on toki enempi henkilöitä haudattuna kuin tässä basilikassa.
Pääsisäänkäynti basilikaan
HUOM! Kirkkon ei pääse sisään messujen aikana.
Tuo ovi oikealla johtaa Leonardo di Vincin museoon.
Avoinna:
07:15–12:30
16–19
Kirkon seinustalla sijaitsee sargofagi johon on laitettu juomavesihanat. Hanoista juokseva vesi on aivan juomakelpoista.
Santa Maria del Popolo, Piazza del Popolo 12
Kirkon paikalle valmistui kappeli vuonna 1099 paavi Pasquale II:n toimesta Pyhän Marian kunniaksi. Kappeli kerrotan rakennetun paikalle johon keisari Nero on mukamas haudattu. Kerrotaan että Paavi Pasquale II heitti keisari Neron ruumiin Teveren jokeen paikalla asuneiden pyynnöstä.
Paavi Gregorius IX:n aikana 1200-luvulla kappelista tehtiin suuri kirkkorakennus. Vielä tänäkin päivänä kirkko on täysin mitäänsanomattoman näköinen ulkoapäin. Paavi Sixtus IV pyysi Baccio Pontellin korjata kirkkoa 1400-luvulla.
Kirkosta tuli ensimmäinen renesanssikirkko Roomassa. Hän rakensi augustiniläismunkeille luostarin kirkon yhteyteen. Luostarissa on nykyään taidenäyttelyjä. Martin Luther asui tässä luostarissa Rooman reissullan vuonna 1511. Luther sai ideansa reformoida kristillisen kirkon Rooman matkallaan. Hänen mielestä oli väärin että paaveilla oli paljon valtaa ja että he saivat kerätä mielinmäärin almuja seurakuntalaisilta.
Gian Lorenzo Bernini korjasi vuorostaan kirkkorakennusta 1700-luvulla.
Paavi Gregorius IX:n aikana 1200-luvulla kappelista tehtiin suuri kirkkorakennus. Vielä tänäkin päivänä kirkko on täysin mitäänsanomattoman näköinen ulkoapäin. Paavi Sixtus IV pyysi Baccio Pontellin korjata kirkkoa 1400-luvulla.
Gian Lorenzo Bernini korjasi vuorostaan kirkkorakennusta 1700-luvulla.
Mikään roomalainen kirkko ei ole niin tärkeä kuin tämä Santa Maria del Popolon basilika. Kirkon rakentamista ja kustantamiseen on osallistuneet kustantaneet useat paavit ja kardinaalit jotka ovat kuuluneet rikkaisiin aatelissukuihin. Kirkkoa on ollut koristelemassa sen ajan kuuluisimmat mestarit, kuten Bramante, Sansovino, Pinturicchio, Mino Da Fiosole, Raffaello, Bernini ja Caravaggio.
Missään roomalaisessa kirkossa ei "lepäile" niin varakasta väkeä kuin Santa Maria del Popolon kirkossa. Koko kirkko huokuu renessanssin ilmapiiriä ja vaikutusta. Kirkossa on paljon yksityiskohtia, joten kannattaa katsella kaikessa rauhassa tätä Rooman eniten koristeltua kirkkoa.
Silloisen paavin Giulio II della Roveren sukulaisille tehtiin oma hautakappli basilikaan. Kappelissa lepäilee useampikin della Roveren suvun jäsenistä.
Pääalttarin sivuille on haudattu kardinaalit Girolamo Basso della Rovere ja Ascanio Sforza. Tämä on Andrea Sansovinon upea alttariasetelma.
Santa Maria del Popolo, pääalttarilla
Itse paavi Giulio II della Roveren hautamuistomerkki löytyy San Pietro in Vincolin basilikasta Roomassa. Hautamsuitomerkin on valmistanut Michelangelo Buonaroti.
Hän oli Paavi Sixtus IV:n veljen poika, della Roveren suku oli peräisin Savonasta, " Italian Rivieralta". Savonassa on myös sikstiiniläinen kappeli, kuten Vatikaanissakin. Paavi Sixtus IV:n vanhemmat lepäävät Sixtuksen nimeä kantavassa kappelissa. Giovanni della Roveren veljestä tuli myös Paavi, Julius II. Niin Sixtus IV kuin Julius II ovat haudattu Vatikaaniin mutta Giovannikin sai kunnianarvoisen hautapaikan täältä Santa Maria del Popolon kirkosta.
Santa Maria del Popolon kirkko on Rooman kauneimpia. Ulkoapäin se on vaatimattoman näköinen mutta se sisälttää mahdottoman märän upeita sukukappeleita.
Alkuperäisen pienen kirkon rakennutti paavi Pasquale II vuonna 1099 kun mausoleumi nimeltä dei Domitzi Enobardi hajoitettiin, koska haluttiin päästä eroon sen huonosta maineesta. Kerrotiin nimittääin että keisari Neron tuhka sijaitsi mausoleumissa. Neron tuhka heitettiin Teveren jokeen ja paikalle rakennettiin pieni kappeli, joka sitten myöhemmin vuonna 1227 rakennettin nykyiseksi Santa Maria del Popolon kirkoksi.
Nykyinen kirkko on kuitenkin 1400-luvulta. Luultavasti sen ajan kuuluisin arkkitehti ja maalari Giorgio Vasari suunnitteli kirkon renesanssityyliseksi. Bramante korjaili kirkkoa myöhemmin. Rafael suunnitteli upean sukupallekin Chigin suvulle ja Gian Lorenzo Bernini muunsi kirkkoa barokintyyliin 1600-luvulla. Kirkosta löytyy myös Carvaggioon maalauksia.
Cappella del Presepio, Cappella della Rovere, syntymäkappeli joka on pyhitetty Pyhälle Jeremialle, ja jossa sijaitsee Pinturicchion upea maalaus. Kardianali Domenico della Rovere rakennutti kappelin, Andrea Bregno toimi kappelin arkkitehtinä.
Chigin sukukappelin kupoli, Rafaelin koristelema
Chigin sukukappeli, Rafaelin sunnittelema kuten Chigin huvila ja koti, Villa Farnesina. Rafael kuoli kuitenkin hautakappelia koristellessaan, joten työt jäi kesken. Pronssialttarin rakensi Rafelin oppilas Lorenzetto. Bernini lopetteli hautamuistomerkin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti