tiistai 21. huhtikuuta 2009

Galleria Villa Borghese


 Galleria Villa Borghese, Piazzale Scipione Borghese 5,
 Parco di Villa Broghese, Pincianon korttelisto

 

Galleria Villa Borghese sisältää yhden maailman kallisarvoisimmista taidekokoelmista. Gallerialla on aivan maaginen vetovoima turisteihin, joka johtunee huvilan historiasta. 


Villa Borghesen puistokin on aivan satumaisen maaginen puistoalue. Viale del Museeo Borghesen kävelytie lähtee Viale San Paolo del Brasilelta, Porta Pincianan kaupunginportin luota. Tässä pysähtyy useita busseja kuten 61, 89, 490, 495, 160, 590 ja jää pois psyäkillä San Paulo del Bracile. Tällä psyäkillä on aian paljon väkeä menossa suuntaan tai toiseen. Siinä on selvät opaskyltit mihinkä päin on lähdettävä. Tämä on vain yksi mahdollisuus mennä Villa Borgheseen.


 Edicola delle Musa

Toinen ehdotus on ottaa bussi 52 tai 53 Via Pincianalle ja jäädä pois kyydistä pysäkillä Pinciana/Museo Borghese. Siitä sitten tien toiselta puolen Via dell'Uggeleriaa pitkin suoraan noin 100 metriä Galleriaan.

Kardinaali Scipione Borghese oli innokas taiteen keräilijä. Hän rakennutti Villa Borghsen 1600-luvulla. Borghesen suku keräsi suurten mestareiden maalauksia kuten Antonello da Messina, Giovanni Bellini, Raphael, Titian, Correggio, Caravaggio ja Gian Lorenzo Berninin ja Canovan veistoksia.
Huvilan ympärillä on suuri ja upea puistoalue. Puistossa on patsaita ja jopa tekojärvikin. Puistossa on monia rakennuksia kuten Casino dell'Ucceliera (kuva). Nykyään alueella on myös eläintarha, Bioparco ja kasvitieteellinen museo ja Casa del Cinema.











Napoleon Bonaparte naitti siskonsa Camillo Borghesen kanssa ja häitten jälkeen Napoleon osti halvalla osan Borghese suvun taideaarteista ja vei ne Pariisiin museo Lovreen. Antonio Canova veisti valkoisesta marmorista Paolinan muotokuvan jossa hän makailee melkein alasti divaanilla. Ehkä juuri tämä patsas on se joka eniten vetää kävijöitä Borghesen taidemuseoon. Paolina oli hyvin pilalle lellitty ja vaati palveluja. Avioliitto rakoili ja pariskunta asusteli kauan erillään.

Paavi Paulus V Borghese päätti että Paolinan kunniaksi on rakennettava kappeli Santa Maria Maggioren basilikaan. Kappeli on kooltaan sen verran suuri että se on kuin kirkko kirkossa. Samaan kappeliin on haudattu myös kaksi paavia. Kappelin rakentamiseen käytettiin kultaa, marmoria ja jalokiviä. Kappelissa pidetään nykyään päivittäisiä jumalanpalveluksia. Täällä olen kertonut Cappella Paolinasta.














Galleria Borghesen osoite on Piazza Scipione Borghese. Museo avoinna tiistaista sunnuntaihin kello 9-17. Sisäänpääsymaksu. Lippujen varaus on melko pakollinen jottei joudu tuntikaupalla jonottamaan. Bussit 116 ja 910 vievät perille.

Täältä voi varata liput jo etukäteen niin säästää aika.


Ei kommentteja: