sunnuntai 27. huhtikuuta 2014

Paavien kanonisoinnit




Nämä kaksi herraa paavi Johannes Paulus II ja paavi Johannes XXIII kanonisoitiin tänään Vatikaanissa. Kanonisointi tarkoittaa kirkollista juhlatilaisuutta jossa paaveista tehtiin pyhimyksiä. Tämä on ensimmäinen kerta katolisen kirkon historiassa että kaksi paavia kanonisoidaan samalla kertaa ja kaksi elossa olevaa paavia ovat läsnä seremonioissa. 

Paavi Benedictus XVI Emeritus oli  ensimmäisen kerran eroamisensa jälkeen mukana katolisen kirkon toiminnassa, kuitenkin hän istui yhdessä arvovaltaisten vieraiden, kuninkaitten, presidenttien ja pääministerien aitiossa.

Jotta paavi voi esittää jonkun henkilön kanonisointia niin henkilön on täytynyt tehdä jokin ihmetyö, miraakkeli. Toinen ihmeistä oli sairas nunna ja toinen naishenkilö Costa Ricasta, jotka molemmat paranivat  kyseisten paavien ansiosta. Tämä costarikalainen rouva ja myös italialainen nunna olivat mukana juhlallisuuksissa. Molemmat saivat kätellä paavia seremonioiden alkaessa ja kantaa kanonisoitavien paavien reliikit juhla-alttarille.

Paavi Johannes Paulus II kuoli  vain yhdeksän vuotta sitten joten hänen kanonisointinsa tapahtui tavallista aikaisemmin kuoleman jälkeen mitä on tapana.

Tästä kanonisoinnista on puhuttu jo  monia viikkoja Roomassa. On arvioitu sitä että kuinka paljon pyhiinvaeltajia mahtaakaan saapua Roomaan Pääsiäisen ja kanonisoinnin aikana. Vielä ei ole tietoa luvuista mutta tänään ehkä oli noin  miljoona henkeä Vatikaanissa ja Rooman keskustassa. 

Useimmat Rooman kirkot, ei suinkaan kaikki noin tuhat kirkkoa, olivat koko viime yön avoinna öisiä rukoilijoita varten. Jotkut jopa yöpyivät kirkoissa. Rooman metrot ovat kulkeenet non stop ja Rooman liikkennelaitos antoi linja-autoja pyhiinaveltajien kuljetukseen. Pari metroasemaa oli kuitenkin suljettava  tänään sillä kaaos oli niin valtava. 

Ihmisiä on myös pudonnut Teveren jokeen. Ihmisiä on pudonnut myös portailta ja katoilta. Juuri juhlallisuuksien alkaessa oli jo vajaat tuhat henkilöä viety sairaalaan. Turvallisuustoimenpiteet Vatikaanissa oli maksimaaliset. Mutta paikallahan oli melkein sata arvovaltaista henkillöä, presidenttejä ja kuninkaallisia juhlallisuuksissa mukana.

Kaikki pyhiinvaeltajat eivät suinkaan mahdu Pyhän Pietarin torille joten kaupungille asennettiin kahdeksantoista laajakangassärmiä joista pyhiinveltajat saivat seurata tapahtumia Vatikaanissa. Yksi särmeistä oli Fiumicinon lentokentälläkin. Vatikaanista Piazza Venezialle järjestettiin turvallisuus käytävä, jota sai kääyttää väin poliisit ja ambulanssit. Turistibussit ohjattiin erikoisille parkkipaikoille joista sitten matkustajat saivat ottaa joko metron tai bussikuljetuksen kaupungille.

Viikolla kerrotoiin että nämä juhlallisuudet tulevat maksamaan noin seitsemän miljoonaa euroa. Heti seuraavana päivänä ilmoitti Rooman kunnan työläiset että he aikovat mennä lakkoon jos noin suurista summista on kyse. Nimittäin Rooman kunnalla on ollut jo pitemmän aikaa vaikeuksia maksaa kaikille kunnan työntekijöille palkat ajoissa. Mutta kunnan valtuuston puhemies sanoi siihen ettei roomalaiset tarvitse maksaa noita kustannuksia. Noh kuka ne sitten maksaa. Noh Vatikaani kai sitten. Vatikaani saa tuloja ennen kaikkea turismista mutta myös katolilaisilta ympäri maapalloa, ns Pietarinpenningin. Eniten maksavat amerikkalaiset ja kanadalaiset, sillä kardinaalien joukossa on amerikkalaiset ja kanadalaiset eniten edustettuina. Vatikaanin valtiolla on jonkinlainen taloudellinen sopimus Italian valtion kanssa. Sopimus allekirjoitettiin kun Vatikaanista tehtiin oma valtio Lateraaninsopimuksen mukaan vuonna 1929. Tässä yhteydessä on parasta muistuttaa ettei katolinen uskonto ole enää Italian valtion uskonto. Käytännössä katsoen se ei ole sitä ollut sen jälkeen kun Kirkkovaltio hajosi vuonna 1870.

Viime yönä nukkui kaikkialla keskikaupungilla ihmisiä sikin sokin siellä täällä ja telttoja oli pystytetty paikkoihin mistä vähänkin löytyi nurmikkoa. Loput nukkuivat istualtaan seiniin tai toisiinsa nojaten. Useissa kirkoissakin oli yöpyjiä. Kaupungilla oli karnevaalitunnelma. Mikä minut yllätti oli se hirveä suuri määrä erittäin nuoria ihmisiä jotka olivat saapuneet Rooman juhlimaan paaveja.


Iloisia afrikkalaisia pyhiinvaeltajia tai ehkä paikallisia roomalaisia


Tässäpä oikein kunnon pyhiinvaeltajat


Nunnia näkee  hyvin usein Roomassa kaduilla 


Monenlaista lippua on liehunut Rooman kaduilla ja toreilla menneen vuorokauden aikana



Nuori pyhiinvaeltaja pari


 Pyhän Pietrain torilla  odotetaan ja odotetaan..jotkut koko yön

 Odotus sen kuin vaan jatkuu..


 Nuoret neidit vauhdissa


Väsähtäneitä pyhiinvaeltajia


  Monen kirkon portailla istuttiin, ja istuttiin, tai otettiin tilanteesta vaari...


Nuoret pyhiinvaeltajat musisoivat ajan kuluksi





Paikalla ei ole väliä kunhan saa johonkin päänsä kallistaa




Nunnat piirissä 


Telttaleiriläiset aamiaisella


Nuori pyhiinvaeltaja telttailemassa


Jalkapallokenttäkin käy leirialueesta


Pyhän Pietarin torilla eilen lauantaina


San Giovanni in Lateranon bailikassa lauantai-illan rukoustilaisuus. San Giovanni in Lateranon basilika on kaikkien kristittyjen kirkkojen äitikirkko, se kaikista pyhin kirkko, Rooman tuomiokirkko.


San Giovanni in Lateranon basilika

 San Giovanni in Lateranon basilika


Paavi Fransiscus tervehtii paavi Benedictus XVI Razingeria
Se on todella erikoista että kaksi paavia on elossa samaan aikaan. 


Väsynyt matkamies...















Tässä Italian presidentti Napolitano saapuu juhlallisuuksiin Pyhän Pietarin torille ja kättelee paavi Bendictus XVI:stä


Afrikkalainen presidentti (en muista nyt että kuka) vaimonsa kanssa saapuu juhlallisuuksiin


Belgian entinen kuningas ja kuningatar saapuvat 


Espanjan kuningas ja kuningatar arvovaltaisten vieraiden aitiossa, vasemmalla Belgian  edellinen kuningas


Italian pääministeri Matteo Renzi vaimonsa kanssa. Huom! pääministeri on tuo nuorempi herra keskellä kuvaa. 

Tämä herra joka tervehtii veiraita on paavi Razingerin palvelija, saksalaista alkuperää oleva arkipiispa Georg Gänswein. Hän on ollut Bendictus XVI:n yksityinen palvelija, sihteeri ja puolestapuhuja jo kolmekymmentä vuotta. Hän toimii myös paavin huushollin prefektinä. 

Paavi Bendictus jakoi Gräswinille tittelitä. Vuonna 2006 hän sai paavilta ns kunniaprelaatin nimityksen jonka voi vain harvat ja valitut saada. Häntä siis kutsutaan kunnianimellä monsignor. Saman nimityksen on saanut aina paavien kupeessa seisova (katso valokuvia) seremoniamestari Guido Marini, joka on Vatikaanin liturginen pomo ja joka on pyhittänyt elämänsä ekumeniselle liturgialle. 

Guido käyttää monsignorin asua mutta ei hattua, joka on musta. Gränswein käyttää arkipiispan asua sillä saihan hän sen tittelin paavi  Bendictukselta juuri sitä ennen kuin paavi sai lopettaa paavina. Uskon nimittäin etteä paavi Bendictukselle annettiin potkut kardinaalien toimesta. 

Monsignor Gränswein asuu yhdessä Bendictuksen kanssa Vatikaanissa Mater Ecclesiae luostarissa. Hän on uskaltautunut avoimesti kertomaan että hän seisoo kahden paavin välissä. Luonnollisestikin hän on lojaali Bendictukselle jota hän aikoo palvella Bendictuksen kuolemaan saakka ja samalla on otettava myös huomioon uuden paavin toivomukset ja uudistukset.

Italian presidentti Napoletano vaimonsa kanssa




Pienet herttaiset kuoripojat ovat toki mukana juhlallisuuksissa juhla-asuissaan



 On aikaa sanan vaihtoon...



Näitä paavi Fransiscus nukkeja myytiin varmaan paljon tänään


 Iloiset rouvat lukevat Vatikaanin päivälehteä L'Osservatore Romanoa.


 Pyhiinvaeltajia





 Juhlallisuudet ovat ohi



Roomassa jaettiin vesipulloja ilamaiseksi 


Jotkut ovat tainneet nukkua juhlallisuuksien ohitse



 Paavi Fransiscus halaa Rooman porimestari Ignazio Marinoa


Vapaaehtoisten ketjut pidättelivät ihmsimassoja tunkemasta eteenpäin






Ilmainen bussikuljetus Pyhän Pietarin torille


Poliisit latasivat kovat piippuun...



Juomapiste


 Maltan ritarit




 Kirkkossa yöpyviä 


Kirkossa eilen illalla



 Juomanjakajat nukahtivat



Nunnat katolla

Ei kommentteja: