Palazzo Barberini on Rooman upein palatsi, jossa on Italian upeimmat privaatit taidekokoelmat. Barberinin rikas ja arvovaltainen aatelissuku omisti palatsin, mutta Italian valtio osti sen kauan sitten. Osa suvusta luultavssti asuu palatsissa vieläkin.
Jo aikoinaan Ruotsin kuingatteren Kristinan aikana pidettiin tervetuliaisjuhlat Kristinan kunniaksi 28. helmikuuta vuonna 1656. Kuva tuossa yllä kertoo niistä juhlista.
Sisäänkäynti Palazzo Barberiniin Via delle Quattro Fontane 13
Olen aikaisemmin jo kertonut palatsista (ja Palazzo Corsinistakin) täällä, joten en puutu itse palatsiin tällä kertaa sen kummemmin, vaan kerron taidemuseosta nimellä Galleria Nazionale d'Arte Antica in Palazzo Barberini, mikä on jaettu kahteen palatsiin, Palazzi Barberiniin ja Palazzo Corsiniin.
Galleria on avoinna tiistaista suunnuntaihin kello 10-18
Via delle Quattro Fontane 13
Sisäänpääsylippu:
Galleria Barberiniin+Galleria Corsiniin 12 €
Lapsille ilmainen sisäänpääsy
nuorille 18-25-vuotiaille EU-kansalaisille 2€
HUOM! Pääsylippu on voimassa 20 vuorokautta leimauksesta
Palatsissa sijaitsee Galleria Nazionale dell'Arte Antica, jonka toinen osasto sijaitsee Palazzo Corsinissa. Barberinin palatsissa sijaitsee myös Instituto italiano di numismatica, siis Italian rahatieteen instituutti. Galleria sijaitsee kolmessa kerroksessa.
Palazzo Barberini on barokkipalatsin prototyyppi, 1600-luvun tärkeimpien arkkitehtien Carlo Madernon, Gian Lorenzo Berninin ja Francesco Borrominin työn tulos. Palazzo Barberini suunniteltiin paavi Urbanus VIII:lle,Maffeo Barberinille. Voiaivan hyvin sanoa että tämä galleria on paavillin taidegalleria.
Urbanus VIII oli myös viimeinen merkittävää nepotismia harjoittanut paavi. Hänen perheenjäsenensä vaurastuivat valtakauden aikana niin paljon, että Urbanus VIII:n aikalaiset arvelivat hänen pikemminkin rakentavan Barberinin dynastiaa kuin hallitsevan katolista kirkkoa.
Urbanus VIII:n suosikkeihin kuului kuvanveistäjä Gian Lorenzo Bernini, jolta paavi tilasi Pietarinkirkkoon pääalttarin apostoli Pietarin hautapaikan päälle, Michelangelon luoman pääkupolin alle. Bernini suunnitteli myös Urbanuksen hautamuistomerkin Pietarinkirkkoon.
Galleria kattaa lähes koko rakennuksen ensimmäisen kerroksen, kerää teoksia italialaisen ja ulkomaisen maalauksen suurilta mestarilta. Gallerian kokoelma sisältää teoksia, jotka on tuotettu 1100- ja 1700-luvuilla Palazzo Barberinissa.
1300-1700-luvulta, mukaan lukien Raphael ja Caravaggio. Toisessa kerroksessa on kokoelma maalauksia 1700-luvulta. Gallerian kokoelmaan kuuluu Berninin, Caravaggion, van Dyckin, Holbeinin, Beato Angelicon, Lipin, Lotton, Pretin, Poussinin, El Grecon, Raffaellon, Tiepolon, Tintoretton, Rubensin, Murillon, Riberan ja Tizianon teoksia.
Tizian Veccellio, Venus ja Anodis, 1560
Tämä taulu on matkustanut ympäri Eurooppaa. Maalaus oli alunperin tarkoitettu keisari Karl V:lle ja maalausta säilytettiin ensin Prahassa. Ruotsin kuingas Gustav II Adolf toi taulun Ruotsiin. Ruotsin kuningatar Kristina sanoutui pois kuningattren virastaan ja matksuti Roomaan. Hän vei tämän taulun mennessään Roomaan. Kun Kirstina kuoli Roomassa ja hänet haudattiin Pyhän Pietarin basilikan kryptaan sai kardinaali Decio Azzolino periä Kristinan omaisuuden Roomassa. Kardinaalin veljenpoika halusi taulun omakseen enonsa kuoltua, mutta taulu joutuikin aatelisherra Livio Odeschalschin omistukseen. Mutta Philippe d'Orleans, Ranskan kuningas, sai tietoa taulusta ja omi sen itselleen. Mutta jotenkin vain kävi niin että Venäjän tsaari Paavali I Romanov sai taulun haltuunsa ja lopulta hänen kuoltuaan paalasi taulu takaisin Roomaan.
Madonna di Tarquina, Filippo Lippon mestariteos
Madonna Herz, Giulio Romano
Lorenzo Lotto
Narcissus, Caravaggio
Andrea del Sarto
Caravaggio, Pyhän Fransiskus mediteeraa
Guercino
Mattia Preti
Caravaggio
Caravaggio
Andera Solario
Maestro del Bigallo tai Bigallo mestari, aktiivi taiteilija 1200-luvulla
Pietro da Cortonan kattomaalaus palatsissa
Pietro da Cortonan kattomaalaus
Andrea Sacchi
Nicolas Poussin
Cristian Berentz
Francesco Albani
Guercino
3 kommenttia:
Täälläkään en ole käynyt, mutta yksityiset kokoelmat ovat mielenkiintoisia. Täälläkin näyttää olevan paljon, paljon merkkiteoksia ja tunnettujen taiteilijoiden kätten jälkiä. Onneksi ovat turvassa ja säilyneet ja ennen kaikkea yleisölle avoimia.
Hei Hurmioitunut!
Johonkinhan näitäkin isoja palatseja on käytettävä ja koska ne sisältää paljon kaunista katseltavaa niin aina löytyy kävijöitä. Sisäänpääsymaksut kattaa palatsien ylläpidon. Palatsi putsattiin muutama vuosi sitten kattofreskoja myöten. Se on makuasia kummastako tykkää enempi, Galleria Borghese vaiko Galleria Baberini. Palazzo Barberinissä on enempi nähtävää.
Muuten Postdamiin Saksaan ollaan avaamassa Barberinien palatsiin modernin taiteen museo.
Ohoh, tuosta Saksan museosta en ole kuullutkaan. Pitääpä olla silmät ja korvat auki. :)
Lähetä kommentti