Kahvihan on makuasia. Parhaan kahvin olen saanut Pastecceria Barberinissä, Via Marmorata 41. Täältä sa myös parhaan jäätelön Roomassa. Valtava valikoima kahvileipää. Aaamulla aikaisin jo ennen kello kuutta alkaa kahvilan edustalle syntyä jonoa töihin lähtevistä roomalaisista, jotka tulee tänne juomaan aamukahvit.
Kotona ei voi valmistaa yhtä hyvää kahvia. eikä saada syödä uunituoretta cornettoa. Roomalaiset juovat mielellään kahvit seisten ja samalla jutellen muitten asiakkaiden kassa. Kesällä seisoskellaan jalkakäytävällä juoden kahvia ja jutustellen. Vaikuttaa siltä ettei roomalaisilla ole kiirettä töihin.
Cornettoja löytyy monella eri täytteellä
Eläkeläiset tulevat hieman myöhemmin ja viipyvät kauemmin. Kahvia juotaessa on keskusteltava uutisista. Pitkin päivää tasaiseen tahtiin tulee tänne turistejakin, jotka ovat saaneet vinkin joltakin henkilöltä, ehkä hotellin respasta.
Uskokaa tai älkää niin italialaisessa kuttuurissa on kahvi tärkeämpi kuin viini. Viini on vain ruokajuomaa, kuten meillä vesi (ainakin Ruotsissa juodaan vettä ruuan kanssa arkena ja monet eläkeläiset juo pilsneriä), mutta kahvi kuuluu Italiassa jokapäiväiseen kultuuriin ja sitä juodaan kaikkien sääntöjen ja rituaalien mukaan.
Italiassa on mahdoton määrää erilaisia kahvisortteja ja erilaisia tapoja juoda kahvia. Jokaisella maakunnallakin on oma kahvikulttuurinsa, mikä voi poiketa naapuri maakunnan tavoista ja tottumuksista.
Itse juon aina amricanoa, sillä se muistuttaa eniten ruotsalaista kahvia. Se on expressokahvia mitä laimennetaan kuumalla vedellä. Kyllä ruotsalainen kahvi taitaa silti on parenpaa, varsinkin Zoegan Skåne rost! Maistakaapas joskus!
Italiassa sanotaan, että kahvin maun määrää neljä M: Mano dell'operatore, Macchina espresso, Macinadosatore ja Miscela. Vapaasti käännetty: baristin taidot, koneen laatu, kahvimyllyn laatu ja kahvipavut.
Myöhemmin päivällä todellinen italialainen juo pääasiassa espressoa tai yksinkertaisesti "un caffè". Hörppäät sen baaritiskillä siksi, että juot sitä tien päällä matkalla johonkin, ja siksi tiskillä, koska se on usein puolta halvempaa juoda tiskin ääressä kuin pöydässä.
On Roomassa joitakin kahviloita missä voi nuokkua yhden kahviukupin ääressä tunnin tai kaksi. Tässä tulee mieleen yksi sellainen kahvila, mikä sijaitsee Regolan alueella, kahvila Barnum, Via del Pellegrinon kujan varrella. Tämä on kotoisa ja halpa kahvila. Myös esikaupunkialueilla voi norkoilla kahviloissa ja tavata naapureita ja tuttavia.
Monet nuoremmat ruotsalaiset rakastaa istua kahvilassa isonkahvilatten tai Croissantin kanssa pariisilaisen tavan mukaan. Varsinkin äitiyslomalla olevat naiset. Heitä kutsutaankin lattemamma nimellä.
Mutta kahvikulttuuri Italiassa näyttää erilaiselta. Italiassa hallitsee espresso kahvikulttuurin tavat ja tottumukset. Tosiasia on, että italialainen sana kahville on caffè, mikä on synonyymi espressolle. Joten et pyydä espressoa, kun haluat espresson, vaan un caffè/kahvi. Se, että kahvi on synonyymi espressolle, kertoo melko paljon siitä, kuinka italialaiset kuluttavat tätä tummaa juomaa, se on espresso/un caffè mitä juodaan.
Yleisin on tilata espresso jostain monista baareista Roomassa, kun olet matkalla töihin, kouluun tai vain kävelylle. Itse asiassa Italiassa on eniten kahviloita henkeä kohti, lähes 200 000 kahvilaa 60 miljoonaa asukasta kohden. Juot espresson seisoen ja koko toimenpide kestää enintään muutaman minuutin. Tilaa, juo, kiitos ja hei!
Tämä kahvinjuonti matkan varrella mihin tahaansa ei tarkoita sitä, että italialaiset yrittäisivät olla tehokkaita, koska italialaiset eivät todellakaan ole maailmankuuluja tehokkuudestaan, vaan enemmänkin siitä, että on halvempaa juoda kahvia baarissa 'al bancossa'/juoda seisten tiskin edessä, kuin pöydässä, jossa joudut usein maksamaan ylimääräisen palvelumaksun, jopa voi tulla puolta kalliimmaksi.
Cappuccinon osalta katsotaan, että tämän tyyppinen kahvi on niin täyttävää maidon takia, että se sopii vain yksinkertaisen croissantin kanssa aamiaiseksi. Joten et koskaan juo cappuccinoa kello 11 jälkeen aamulla, ja italialainen ei koskaan, enkä koskaan toista, tilaisi cappuccinoa aterian jälkeen.
Eniten myydyt Capuccino-kahvimerkit Italiassa:
Lavazza - Lavazza Crema e Aroma
Segafredo - Segafredo Selezione Crema
Lucaffe - Lucaffé Classic Espresso
Kimbo - Kimbo Bar Extra Cream
Passalacqua - Passalacqua Mehari
Caffè Mauro - Mauro De Luxe
Lavazza on ehdottomasti se kahvisortti mikä myy eniten Italiassa. Se myy hyvin myös Ruotsissa. Meillä juodaan täällä Ruotsissa Zoegan kahvia, Skånerost sorttia, mikä on ehdottoamsti mailman parasta kahvia! Siinä on huomattava ero muihin kahveihin verrattuna.
Parhaan kahvin Roomassa olen juonut Pasticceria Barberinissa, Via Marmorata 41, mutta siitä on jo monta vuotta aikaa. Täällä saa noin parikymmentä erilaista kahvia ja uunituoretta Cornettoa. Kahvi on erikoispaahdettua, mutta kahvimerkki on salaisuus!
Aamulla jo heti kello puoli seitsemän syntyy jonoa kahvilan eteen. Ilmassa tuoksuu tuoreiden kahvileipien tuoksu mikä jo sinällään houkuttelee tänne kahville. Raitiovaunu ja bussit psyähtyy kahvilan edessä, joten moni ottaa tästä aamulla kyydin työpaikalleen.
Suosittelen käydä ensin Aventinon kukkulalla ja sitten lakeutua alas tänne Via Marmoratan kadulle ja käydä Barberinin kahvilassa kahvilla ja Cornetolla! Tai päinvastoin.
Pastecceria sijaitsee Marmorata-Galvanin-bussipysäkin kohdalla, Via Marmoratan kadun varrella. Raitiovaunu 3 NAV, bussit 23, 30, 75, 716.
Kahvi ja Cornetto ovat ehdottomasti kaikkien roomaaisten aamianen. Aamukahvi juodaan seisten ja jutellen naapureiden ja tuttujen kanssa. Roomassa käydään vilkasta jatkuvaa keskustelua siitä missä saa parhaan Corneton.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti