Johannes on heprealaisperäinen miehen etunimi, joka tarkoittaa "Jahve on armollinen" (Yochanan). Se on ollut 1800-luvun lopusta lähtien toiseksi käytetyin miehen etunimi Suomessa.
Roomassa on tilattava ravintoloihin pöytä ja etanaruoka-annokset etukäteen. Hostaria Isidoro, Via di San Giovanni in Laterano, on perinteinen juhannus ruokailu paikka. Nykyään he ajaa ruokaa myös koteihin. Avoinna jokaisena viikon päivänä lounaalla ja päivällisellä. Täällä on roomalaisia perinneruokia tarjolla, sekä hampurilaisia. Suosittelen! Netissä pöytävaraus. Bussit 85 ja 171 pysähtyvät hosterian edustalla. Kadulla on yhdensuuntainen likenne, mikä pitää ottaa huomion. Vastakkaiseen suuntaan mentäsessä pysähtyy bussit Via Labicanalla.
Hostaria Isidoron menu
Festa di San Giovannai juhlitaan myös Italiassa, hieman eri tavalla eri paikkakunnilla. Sen vietto on ajan saatossa modernisoitu. Roomassa juhannuksen viettoa juhlitaan hyvällä ruualla, viinillä ja musiikilla. Kesäjuhla pitkillä pöydillä grillattujen porsaineen ja etanapatoineen. Roomassa pidetään nykyään yksi kesän suurimmista ja meluisimmista musiikkitapahtumista juuri juhannuksena. Konsertteja pidetään nykyään kesä-aikaan Circo Massimolla.
Yksi Rooman kiihkeimmistä uskonnollisista ja häpeällisimmistä juhlapäivistä on aina ollut Rooman kaupungin suojeluspyhimyksen San Giovannin juhla, jota on vietetett 24. kesäkuuta. Juhlat alkoivat edellisenä iltana, niin sanottu "noitien yönä", jonka aikana uskottiin, että Herodiaan ja hänen tyttärensä Salomen haamut kutsuivat noidat Lateraanien niityille, jotka tuomittiin mestauuksesta.
Noidat omistautuivat juuri tänä yönä pitämään omaa 'sabattiaan'. Sabbattia on vietetty kristillisissä piireissäkin, mikä tarkottaa vapaa päivää. Nämä vuosisatojen aikana vakiintuneet uskomukset ovat saaneet vaikutteita Lithan, pakanallisen kesäpäivänseisauksenjuhlan kunniaksi tehdyistä rituaaleista, jotka kelttiläisille heimoille eivät vastanneet kesän alku, vain juhannus juhlaa.
Noidat ovat siis vain muisto ja kehitys muinaisista druiideista, papittarista ja shamaaneista, jotka harjoittivat uskontoaan. Yksi tyypillisistä perinteistä on isojen kokkojen sytytys, jota aikoinaan säikytettiin pahat henget pois ja hakea sopua auringonjumalien kanssa. Joskua luulo on uskoa vahvempi!
Noidat kiersivät kaupungin ympäri 'anomaan sieluja' ennen kuin he suuntasivat Beneventoon, noitien par excellence-kaupunkiin/La città delle streghe di Benevento. Siksi oli välttämätöntä turvautua maagisiin rituaaleihin ja manauksen muotoihin. Benventosta on ollut jo kauan aikeita tehdä postaus...sen arvoinen paikkakunta se on.
Siunattuaan sängyt ja talon oven ihmiset lähtivät kaikilta Rooman alueilta soihtujen ja kynttilöiden valossa aukiolle ja aukioille sytyttivät kokkja okkulttisten voimien karkottamiseksi, rukoiltiin ja syötiin etanoita, mitä syödään vieläkin Juhannuksena ainakin Roomassa. Jotkut perheet toivat ne kotoa muknaan "callarossa" eli valtavassa ruukussa, täynnä etanoita kastikkeessa. Etanoiden syöminen, joiden sarvet edustivat eripuraa ja ongelmia, merkitsi vastoinkäymisten tuhoamista.
Valkosipulilla on maaginen efekti, sitä anettaan jopa lahjaksi ystväville ja tutuille
Tänä maagisena yönä kuvaan tulee myös kaste, jolla on osoitettu olevan parantavia voimia ja jotka kerättiin niityiltä. Sanonnan mukaan "Joka ei osta valkosipulia San Giovannina, on köyhä ympäri vuoden". Yön aikana Tiberin kylpylät olivat myös avoinna yleisölle ja kaupungin asukkaat saivat kylpeä San Giovannin suihkulähteess. Itse asiassa uskottiin, että juhlapäivän aikana San Giovanni pyhimys tekisi enemmän ihmeitä kuin loppuvuodesta.
Yleisön osallistuminen oli aina runsasta, syötiin ja juotiin paljon ja ennen kaikkea tamburiinien avulla peloteltiin noidat, jotta he eivät voineet poimia loitsuihinsa käytettyjä yrttejä. Juhla päättyi auringonnousuun. Roomassa Castel Sant'Angelon linnoituksen kanuunan laukaisu ilmoitti paavin messun alkamisesta San Giovanni in Lateranon basilikassa, minkä jälkeen basilikan loggialta heitettiin kulta ja hopea kolikoita, mikä sai kansalsiet valloilleen.
Nykyään perinteinen San Giovanni-juhla on valitettavasti lähes kokonaan menettänyt muinaisen merkityksensä, mutta se on herännyt henkiin muutaman vuoden takaisesta tietyissä tilaisuuksissa.
Mäkikuisma on Italiassa nimeltään Erba di San Govannai ja Ruotsissa sen nimi on Johannesört. Sitä on ammoiset ajat käyetty juomana, sillä se kuulema auttaa masennuskeeen. Sitä käytetään nykyään viinojen maustenaa. En suosittele ketään alkamaan valmistaa juomaa tästä kasvista.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti