keskiviikko 8. huhtikuuta 2009

Parione Parionen kaupunginosa, Rooman kaupunginosa numero VI

Corso del Rinascimenton katu idässä, Via del Pellergrino etelässä, Via dei Filippini lännessä ja Via di Monte Giardano sekä Via della Pace pohjoisessa toimivat Parionen kaupunginosan rajoina, vaikkakin juuri ja juuri Ponten kaupunginosan puolella. 

Parione sijaitsee erittäin keskeisellä alueella. Täällä asuu vain korkeintaan 3000 asukasta. Tämä on erittän historiallista aluetta joka kuului keisarille. Täällä sijaitsi keisari Domitianuksen stadioni, toiselta nimeltään Circus Agonalis. Keisari Dominitianus rakennutti stadionin 80-luvun alussa jaa. 

Parionessa on paljon kapeita kujia joilla on hieman vaikea suunnistaa äkkinäisen. Varsinkin Parionen pohjoisosissa, Ponten kaupunginosan rajamailla. MUtat tämä kaupunginosa on yski Rooman kiehtovimmsita. Täällä sijaitsee paljon viihtyisiä ruokapaikoja, illanviettopaikkoja ja toreja joilla voi levähtää.


Sisäänkäynti  amerikkalaiseen Arkansin yliopistoon ja Villa Tavernan sisäpihalle Via Monte Giardanolta. Roomassa sijaitsee neljä italialaista yliopistoa ja ainakin seitsemän amerikkalaista yliopistoa ja lukuisia muitten valtioiden yliopistoja ja korkeakouluja, sekä lukuisia yksityisiä korkeakouluja.Näitten lisäksi Roomassa sijaitsee myös useita kymmeniä uskonnollisia korkeakouluja ja yliopistoja. Jopa Natolla on oma korkeakoulunsa Roomassa.

Braccioanon herttuas Paulo Giardano I Orsini (1541-1585) otti haltuunsa 1500-luvulla koko Monte Girdinon kukkulan ja rakennutti ison palatsin kukkulalle. Paulo Giardanon molemmat vanhemmat olivat erittäin korkea-arvoista atelissukua, Orsini ja Sforza, ja niinpä Giardano naitettiin sen ajan rikkaimman ja korkea-arvoisimman aattelissvun tyttären Isabella de'Medicin kanssa. Isabellan isä oli Toskanan suurherttuas Cosimo I De'Medici, sen ajan mailman rikkain ja vaikutusvaltaisin herra.


Pariskunta sai yhden pojan, mutta he elivät erillään. Yhteen aikaan he molemmat asuivat Montegiardanolla nykyisessä Palazzi Tavernassa. Seuraavien vuosisatojen aikana on palatsissa asunut monia eri sukuja, jopa Napoleonin sukulaisiakin. Vuonna 1888 Napoleonin suku möi palatsin politikko Gallarati Scottille. Palazzo Taverna Orsinia, kuten palatsin virallinen nimi kuuluu, näytetään silloin tällöin. Milanolainen rikas aristokraatti Rinaldo Taverna (1839-1913) ja hänen vaimonsa roomalaisen prinsessa Lavinia Boncompagni-Ludovisin (1854-1938) aikuiset lapset Ludovico Taverna, Paulo Taverna ja Costanza Maria Anna Giuseppa Taverna omistavat vieläkin palatsin. Molemmat pojat ovat Landrianon kreivejä. 

Violante Guerrieri Gonzaga asuu palatsi Tavernassa kahden lapsensa Lavinia ja Gregorio Boncompagni-Ludovisin kanssa. Lasten isä on Francesco Maria Boncompagni-Ludovici. Boncompagnin ja Ludovicin aatelissuvut ovat Rooman rikkaimpia sukuja. He ovat avioliiton myötä lyöneet varansa yhteen.

Casino Boncompagni-Ludovicin vieressä Villa Aurorassa, Via Auroran varessa Roomassa, asuu prinssi Nicolo Boncompagni-Ludovici ja prinsessa Rita. Herrasväellä on omat viinimerkkinsä ja myös omat hajuvesimerkit. Roomassa sijaitsee myös Museo Boncompagni-Ludovici, Via Boncompagnin kadun varrella. Ilmainen sisäänpääsy.


Suurimman osan Monte Giardanosta vie kuitenkin amerikkalainen Arkansin yliopisto, sisäänkäynti Via Monte Giardano 36. Se ei ole mitenkään varmaa että portikosta pääsee noin vaan sisäpihalle ilman vartioiden lupaa.


Parionen kaupunginosa sijaitsee aivan Rooman sydämessä keskeisellä paikalla. Alueella asuu vain noin reilut kolmetuhatta henkilöä. Parione käsittää alueen Piazza Navonan ja Campo Fiorin torien ympärillä. 


 Domitianuksen stadioni/Circus Agonalis

Nimensä on kaupunginosa saanut nähtävästi siitä muurista Parietone, joka ensimmäisellä vuosisadalla ympäröi Domitianuksen stadionia, joka sijaitsi nykyisellä Piazza Navonalla. Augustuksen aikana kaupunginosaa nimitettiin Circo Flaminioksi, sillä Via Flaminio läksi nykyiseltä Piazza Venezialta suoraan pohjoiseen päin. Nykyään kadun nimi on Via Corso.

Flaminio nimi tulee Flavian keisarisuvusta, jonka viimeinen keisari oli juuri Domitianus. Flavian keisarisuku piti valtaa vain hyvin lyhyen ajan, vuosina 69-96. Tämä oli ajalla jolloin useimmat keisarit otettiin hengiltä. 

Keisari Domitianuksen murhaan päättyi myös marttyyrikuolemat Roomassa. Hänen jälkeensä alkoi uusi dynastia Nerva-Antonius suku hallitsemaan ja näin sai alkunsa 84 vuotta kestävä hyvän keisarikauden aika Roomassa. Campo de' Fiorin torin markkinakojuja
Roomassa ei asetella hedelmiä ja vihannksei kauniisti esille. Usein miten ne heitetään vaan esille. Samoin on kaupoissa. Leivätkin usein yhdessä kasassa.
 Tässä valmistean cikoriasalaattia, Puntarella alla romanaa.
Roomalaisten arkisalaatti varsinkin keväällä. Koska sikoria on ensin käsiteltävä ja liotettava kylmässä vedessä niin torimyyjät ja kauppiaat tekee sen asiakkaitten mieliksi ja omaksi ajankulukseen. 

Sikoriasta leikataan pois vihreät osat ja varret leikaatan noin viiden sentin pätkiksi ja pätkät leikataan auki päistään ja laitetaan likoamaan kylmään veteen vähintäin tunniksi. Kylmässä vedessä sikoriat käpristyvät päistää.Muussataan haarukalla noin 10 sardellia, sekoitetaan raastettua valkosipulia ja suolaa, sekä rapsiöljyä noin 4 ruokalusikallista ja joukkoon hienonnettua mustaapippuria. Tämä sekoitus tomii salaaattikastikkeena sikorioiden päällä. Palazzo della Cancellerian sisäpiha

Täällä olen aikaisemmin kertonut palatsita ja sen sisällä sjaitsevasta  San Lorenzo in Damason kirkosta.

Noin vuoden 1200 aikoihin alueen nimi oli San Lorenzo in Damaso samannimisen kirkon mukaan, joka sijaitsee Piazza della Cancellerialla, Palazzo Cancellerian sisällä. Renessanssin ajalla putsattiin ja korjattiin aluetta jonkin verran ja Piazza Navona sai nykyisen muotonsa vuonna 1600. Gian Lorenzo Bernini, Francesco Borromini ja Donato Bramante suunnittelivat torin. Roomasta tuli yhdistyneen Italian pääkaupunki vuonna 1870 ja silloin ei suuria muutoksia tehty muuta kuin että Corso Vittorio Emanuele II avattiin käyttöön. Muutamia rakennuksia jouduttiin hajoittamaan kadun tieltä pois.Parionessa on kaksi suurta ja suosittua toria, Piazza Navona ja Campo de'Fiori, jolla on arkipäivisin aamupäivästä torimyyntiä. Parione on mielestäni sitä tyypillistä Roomaa jonka kujille mielellään eksyy muutamaksi tunniksi.


Piazza Navona 


Fontana del Nettuno


Gian Lorenzo Berninin valmistama Fontana dei Quattro Fiumi, neljän joen suihkulähde.


Sant'Agnese in Agonen kirkko ja vastapäätä Nostra Signora del Sacro Cuoren kirkko, joka on espanjalaisten kotikirkko,  San Giacomo degli Spagnoli.


Sant'Agnese in Agonen kirkko kuuluu yhteen Palazzo Pamphiljin kanssa. Paavi Innocentius X/Giovanni Battista Pamphilji rakennutti palatsin suvulleen 1600-luvulla. Suku asui palatsissa talviaikaaan. Palatsista oli ovi kirkkoon, jonka he siihen aikaan omistivat. Kirkossa on paavi Inocentiuksen hautamuistomerkki.  Palatisssa sijaitsee nykyään Brasilian suurlähetystö. Täällä olen kertonut aikaisemmin kirkosta. 

Roomassa sijaitsee myös keskellä kaupunkia toinen Pamphiljin palatsi, joka on nykyään Galleria.

Paavi rakennutti myös upen kesäasunnon suvulleen Gianicoloon. Huvilan tontti on 182 hektaaria suuri. Nykyään huvilan omistaa Italian valtio. Puisto on avoin kaikille. Täällä olen kertonut huvilasta.Kauniita ovia löytyy Roomasta vaikka millä mitalla
Nostra Signora del Sacro Cuoren kirkko, johon pääsee sisään myös Corso di Rinascimentolta. Kirkosta olen kertonut täällä.Piazza della Pace ja Santa Maria della Pacen kirkko ja sen vieressä luostari joka on nykyään kunnostettu ja tehty erittäin korkeatsoiseksi hotelli/ravintola/museo kompleksiksi. Luonnollisestikin Bramanten suunnitelema luostari säilyettiin entisellään niin pitkälle kuin mahdollista. Se on arkiitehtooninen helmi Roomassa ja siis näkemisen arvoinen. Giuseppe Vasi 1761, Santa Maria della PaceVicolo della Pace, kuja kulkee pitkin kirkon oikean puoleista seinustaa.Cafe della Pace, Via della Pacen varrella. Kallis kahvila/baari mutta suosittu istumapaikka myöhään yöhön saakka. Rauhallinen paikka, ei autoliikennettä. Hintoihin sisältyy luonnollisestikin upeat kulissit. Tämä on kulttipaikka!

Piazza della Pacen läntinen puoli on  täynnä ihania kujia ja yllätyksiä toisensa perään. Tämä on turistiystävällinen alue.

Huom! Kahvila Antico Caffe della Pace on nykyään suljettu. Ei ole aavistustakaan että mitä sen tilalle tulee. Koko rakennus on pakeitissa.File:Palazzo Madama - Roma.jpg

Palazzo Madama, Corso del Rinascimento

Corso del Rinascimento on pitkä suora erittäin liikennöity katu joka lähtee Piazza dell Cinque Lunelta/Piazza San Andrea della Vallelta ja kulkee Parionen ja Sant'Eustachion kaupunginosien rajapyykkinä. Palazzo Madama on Italian senaatin, Italian toisen parlamenttikammarin, pääpaikka ja pääministerin asunto.Vicolo della PaceCampo de Fiorilla voi aivan mainiosti oleskella  silloinkin kun ei ole torimyyntiä. Vaikka ei aivan heti kun torimyynti suljetaan sillä silloin torille tulee autot siivamaan toria. Toria reunustaa monta kahvilaa ja ravintolaa ja lisää löytyy kulmien takaa. Jos tiet kulkee ohitse niin en voi olla suosittelemasta myymälää Forno Campo de'Fori.  Tuoreen leivän tuoksu jo yksistään saa veden kielelle. 


Piccolo Farnesina/ Museo Barracco, Corso Vittorio Emanuele II 166

Argeoliginen museo

Parionessa on palatseja vieri vieressä.Palazzo Branchi

Täällä olen aikaisemmin kertonut palatsista.

File:Palazzo Massimo alle Colonne.jpg

Palazzo Massimo  alle Colonne, Corso Vittorio Emanuelle IIVia della Grotta PintaMaria della Maddalenan kirkko

 Täällä on postaukseni töästä kauniista kirkosta.

SantaMariaMaddalena-Interno01-SteO153.JPG

Santa Maria Maddalena - Roma interior.JPGPalazzo di Pirro, Piazza dei Massimi

Palatsi on nykyään yhteenrakennettu Palazzo Massimo alle Colonnen kanssa. Arkkitehti Baldassare Peruzzin mestariluomus.Arco della PacePalazzo Pamphili, Piazza Navona

Palatsi on nykyään Brasilian suurlähetystö

Täällä on postaukseni tästä upeasta palatsista.Palazzo  della Cancelleria, Corso Vittorio Emanuele II
 Täällä on postaukseni tästä palatsista

Paavi Sixtus IV rakennutti palatsin veljenpojalleen kardinaali Riariolle joka toimi enonsa kamariherrana. Myöhemmin palatsi toimi paavien asuntonakin. Siihen aikaan kun paavit olivat diasporassa Ranskassa, Avingnonissa,asui Pyhä Birgitta rakennuksessa. Palatsi on vieläkin Vatikaanin omistuksessa. 

Tuosta ensimmäisestä ovesta pääsee San Lorenzo in Damason kirkkoon. Olen tehnyt oman sivun San Lorenzo in Damason kirkostakin.Palazzo della Cancellerian sisäpihaGeorge Vasarin freskomaalaus Cancellerian palatsissaPiazza Sant'Andrea della Valle 8Teatro di Pompeion raunioihin rakennettu asuinrakennus, Via di Grottapinta. Oikealla näkyy kirkko Santa Maria Grottapinta.Teatro di Pompeion raunioihin on rakennettu asuinrakennuskia, ravintoloita, hotelleja ja kirkkojakin. Teatro Pompeio oli ensimmäinen roomalainen teatteri. Se rakennettiin vuosina 61-55 eaa.Via Arco della PaceSanta Barbara dei Librari, Via Largo dei Librari

Katu on todella lyhyt kadunpätkä ja lähtee Via dei Ciupponarilta. Tämäkin on Teatro di Pompeon aluetta. Kirkko on rakennettu teatterin raunioihin vuonna 1306. Kujalla on Dar Filettaro, Filetti di Baccala niminen pikaruokapaikka. Siellä saa friteerattua turskaa leivän päällä. Halpa ja hyvä lounas tai välipala. Lähenpänä kirkkoa on erikoinen myymälä jossa saa erilaisia jugurttituotteita. Kannattaa maistaa kuumalla säällä kylmää jugurttijuomaa.Santa Maria in Grottapintan kirkkorakennus on myös Teatteri Pompeon raunioihin rakennettu. Kirkko sijaitsee Via di Grottapintan varella. Kirkon alkuperästä ei olla lainkaan varmoja.  Myöhemmällä ajalla Orsinit rakensivat kirkon uudestaan ja laittoivat suvun vaakunan kirkon julkisivuun. Kirkko on korjattu moneen kertaan. Se on toiminut katupoikien sairaalana, munkkiluostarin kirkkona ja kirkko oli hyvin lähellä hajoitusta 1986. Tilat annettiin kuitenkin koristetaide koululle nimeltä  Academia del Superfluo. Kirkkorakennuksesta tehtiin kolmikerroksinen kahden sijasta ja koulun rehtori laittoi Orsinisuvun museon alakertaan. Academia on avoinna kello 10.00-18.00 ja aiheesta kiinnostuneet ovat tervetulleita. Julkisivuun ei olla koskettu ja kirkkosalissa on vieläkin jäljellä kolme kappelia.San Pantaleo, Corso Vittorio Emanuelle II, jonka  vasemmalta kulmalta on vain muutama askel Piazza Navonalle. San Pantaleo on lääkäreiden pyhimys. Piaristimunkkijärjestö on alusta lähtien omistanut kirkon vieressä sijaitsevan luostarin. Järjestöön kuuluu munkkeja joilla on pappiskoulutus. Italialaiselta nimeltään Ordine degli Scolopi jonka luostari sijaitsee luonnollisestikin kirkon vieressä. Sivuilla on virtuaalinen vierailu luostraissa ja kirkkossa mahdollinen. Upea luostari!San Tommaso in Parione, Via del Parione, etiopialaisten kansalliskirkko Roomassa. Paavi Innocentius II oli vuonna 1139 vihkimässä tämän pienen ja melko mitäänsanomattoman kirkon. San Filoppo Neri kastettiin tässä kirkossa papiksi vuonna 1551.


Piazza dell'OrologioNativitá de Gesú,  Piazza Pasquino

Kirkko on nykyään Kongosta Roomaan muuttaneiden kansalliskirkko.

Piazza di Pasquino on söötti pieni tori jonka keskelle aiottiin rakentaa metroaseman alaskulku mutta monttu peitettiin. Metrolijaa ei ole vieläkään rakennettu valmiiksi koska  pysäkkien rakentaminen tuotti suuria vaikeuksia. Kaivauksissa törmättääna arkeologisiin löytöihin jotka on ensin otettava talteen ennen kuin metropysäkin rakentamista ylipäätään voidaan jatkaa. Siitä syystä Roomassa ei ole useampia metrolinjoja. Monta muutakin suunnitteilla olevaa metroaseman alaskulkua on peitetty. Tuskin suunniteltua metrolinjaa tulee koskaan valmistumaankaan.


Giuseppe Vasi, 1761,  Piazza PasquinoAchille Pinellin kuvaus Piazza di Pasquinolta Pasquinon puhuvan patsaan äärellä. Piazzalla kohtaavat Via di Santa Pantaleo, Via del Governo Vecchio, Via di Pasquino, Via di Santa Maria dell'Anima ja kapea Via dei Leutarin kuja.
Kaikki kadut ovat milenkiintoisia vaeltaa päästä päähän ja niitten varrelta löytyy ravintoloita ja kahviloita joka lähtöön. Via Governo Vecchiolla on useita Vintage- ja antiikkimyymälöitä.Ns puhuva patsas nimeltä Pasquino, Piazza Pasquinolla. Roomalaisten itkumuuri. Perinteisesti useat roomalaiset teippaavat kirjoituksiaan, usein valituksiaan kaupungin oloista, joskus jopa henkilökohtaisia naapurien välisiä riitoja selvitellään lapuissa,  näihin ns puhuviin patsaisiin.Via del Governo Vecchio


Oikein mukava katu jonka varrella voi tehdä monenlaisia löytöjä. Useita vintage myymälöitä ja pieniä putiikkeja. Kujan varrella on monen monta suosittua ruokaipakaa ja viiniaaria, kuten Enoteca  Il Piccolo.


 Enoteca Il Piccolo, Via Coverno Vecchio 74 

Kalabrialainen viibaari, jossa voi ruokaillakinPiazza dell'Orologio San Nicola dei Lorenesi, Largo Febo

Kuvassa näkyvä kuja johtaa Piazza Navonalle. Aikaisemmin tämä kirkko oli nimeltää luostarijärjestö Santa Maria della Purifazionen kirkko. Järejestö oli ranskalinen, yhteinen Ranskan, Lorainnen, Borgognen ja Savoijan. Mutta hieman myöhemmin Lorainne, Borgoge ja Savoia eivät halunenet liittyyä Ranskan kuningaskuntaan. Lorrainen veljeskunta sai pitää kirkon omanaan. Nykyään se on kaikkien ranskalaisten yhteinen kirkko.Piazza di Tor SanguignaSanta Agneta in Agonen kirkko Piazza Navonalla on upea kirkko. Sen kupoli on erittäin kaunis. Kirkosta on liikenteessä paljon valokuvia vaikka kirkon sisällä on valokuvaus kielletty.


Piazza del Paradiso 64, (Chi era Costui?)

Rom, die Kirche Nostra Signora del Sacro Cuore.JPG

Nostra Signora  del Sacre Cuore, Piazza Navona

Tämä upea kirkkorakennus nykyisessä muodossaan on peräisin 1600-luvulta ja korjailtu 1800-luvulla. Kirkko  espanjalaisten kotikirkko. Kirkkoon pääsee sisään helpommin toiselta  puolen kirkkoa, Corso del Rinascimentolta.

Parione - NS del S Cuore già s Giacomo degli spagnoli 1040332-4.JPGPiazza del Biscione keskellä Teatro di Pompeion raunioita. Oikealla on kapea tunnelikuja nimeltä Passetto del Biscione, jonka kautta päsee Via del Biscionen kujalle ja vuorostaan johtaa Campo di Fiorille. Kuva on otettu Largo del Pallarolta jonka varrella sijaitsee suosittu ravintola Trattoria der Pallaro. Aviopari hoitaa ravintolaa yhdessä. Ruoka on aina sama kaikille asiakkaille kunakin päivänä. Mieluiten asiakkaiden on tultava melko samoihin aikoihin. Tarjoilu saattaa kestää hieman mutta emäntä tarjoilee talon viiniä kannusta ja tuoretta leipää odotellessa. Ravintola oli erittäin suosittu silloin kun se avattiin. Pitkä jono odotti oven takana joka ilta.

Piazza del Biscionella on Da Pancrazo niminen ravintola jolla on pitkät perinteet. Kaukana eivät sijaitse turistien suosimat Baffetto2 ja Pizza Cmpo dei Fiorin varrella La Carbonara.


Madonna del LattePassetto del Biscione on ollut mystinen kulkuväylä San Andrea della Vallen kirkon takaa lähelle Campo di Fioria. Kujan on nähtävästi rakentanut 1500-luvulla Orsinit joiden omistuksessa on ollut se vaalea palatsi, Palazzo Pio, siinä kujan vieressä. Toisella puolen kujan suuta sijaitsevan palatsin julkisivussa on Madonna del Latte ikooni, maitomadonnan ikooni. Kujalla oleva kaari, jossa on myös Madonna ikooni, on tuotu tänne Orsinien Grottapinta kirkosta muutaman kymmenen metrin päästä. Passettoa on korjattu aivan viime aikoina.Chiesa Nuova, Santa Maria in Vallicella, Corso Vittorio Emanuelle II

File:Fontana della chiesa nuova.JPG

Fontana della Terrina niminen suihkulähde Piazza della Chiesa Nuovalla.
Chiesa Nuova tai Santa Maria in Vallicella toiselta nimeltään

Kirkko sijaitsee pitkän Corso Vittorio Emanuele II:n varrella. Kirkkon törmää melkein väkisin. Tämä kirkko on tipaten täynnä kappeleita joten silmänruokaa riittää. Upea kirkko kaikin puolin, jota ei vaan saa ohittaa. 

Täällä olen kertonut kirkosta.

Torilla kirkon kupeessa sijaistee Pizzeria Al Braciere, jonka on moni turisti testannut. Avoinna kaikina viikonpäivinä kello 12.00-24.00, vaikka nykyään taitaa olla avoinna jo kello 9.00 lähtien. Täältä löytyy muutakin kuin vain pizzaa. Viihtyiä paikka, ystävälline palvelu ja ruoka on ihan OK. Sopii lounaspaikaksi erittäin hyvin.


 Chiesa Nuova kuuluu Rooman upeimpien kirkkojen joukkoon

Parionesta löytyy ravintoloita joka lähtöön. Yksi suosituimmista on Montecarlo, Vivolo Savelli 13 ja he ovat avanneet toisenkin ravintolan Via Alessandria  106 Salaria/Triesten alueella.Via del Governo Vecchio 


Piazza della Cancelleria on tavallaan kadunpätkä joka lähtee Corso Vittorio Emanuelle II:ta ja päätyy Campo di Fiorin  torin kulmalle. Välillä on pieni sivukatukin joka päätyy Piazza del Taetro di Pompeiolle. Piazza della Cancelleria ei ole mitenkään erikoisemman viihtyisä tori mutta sen sivukadut ja torit sitäkin mukavampia.
 Kirkko sijaitsee Palazzo Cancellerian "sisällä", Piazza della Cancelleria.  
Avoinna 7.30-12.00, 16.30-20.00 joka päivä.


Täällä olen kertonut kirkosta.

Hyvin vaatimaton ovi Palazzo Cancellerian seinässä johtaa tähän mielenkiintoiseen ja erikoiseen kirkkoon. Paavi San Damasus perusti kirkon.Kirkko on peräisin neljänneltä vuosisadalta ja uuskorjattu 1500-luvulla Donato Bramanten johdolla.

Kardinaali Raffaele Riario kustansi uusrakennuksen. Paavi asui siihen aikaan Ranskassa Avignon'ssa ja paavi antoi Pyhän Birgitan asua Palazzo Cancelleriassa. Vielä tänäkin päivänä kirkosta pitää huolta ruotsalaiset. Giuseppe Valandier restauroi kirkkoa 1800-luvulla ja Virginio Vespigniani restauroi noin kuusikymmentä vuotta myöhemmin.

Kirkko on Rooman vanhimpia saurakuntakirkkoja ns Titulus Damasi. Pääalttarin on suunnitellut Gian Lorenzo Bernini ja alttarilla on Paavi Damasuksen pyhät jälkeenjäännökset. Alttaritaulu on Frederico Zuccarin maalaama. Oikealla puolella on ns krusifiksi kappeli. Krusifiksin on Bernini valmistanut ja Pyhä Birgitta polvistui rukoilemaan sen ääreen joka päivä. Kappelin alttaritaulussa on Pyhän Birgitan ja hänen tyttärensä kuvattu.


Vatikaanin arkisto ja kirjasto, Piazza della Chiesa Nuova


Arkisto on avoinna opiskelijoille, tutkijoille ja muille jotka ovat anoneet vuosikortin.


Vatikaanin arkiston ja kirjaston lukusali.Via del Pellegrinon mielenkiintoinen kuja joka vielä tänäkin päivänä on kovasti keskiaikainen.Via del Pellegrino

Ei kommentteja: