keskiviikko 3. syyskuuta 2014

Viterbo


Yksi Viterbon kaupunginporteista

Jos minun olisi valittava, pakko valita,  yksi kohde Lazion maakunnassa, jonne kannattaa matkustaa, niin se olisi Viterbo, ehdottomasti. Viterbon ydinkeskus on vieläkin kovasti keskiaikainen. Samalla se on erittäin moderni ja nuorekas kaupunki. Sosiaalinen ja kulttuurillinen elämä on Viterbossa erittäin vilkasta.

Viterbo on noin reilut 60 000 asukkaan erittäin "virkeä" kaupunki Viterbon provinssissa, Lazion maakunnassa, Roomasta luoteeseen noin 77 kilometriä. Viterbon kaupungin perustivat etruskit. He kutsuivat kaupunkiaan nimellä Surrena tai Surna. Roomalaiset nimittivät kaupunkia nimellä Castrum Herculis. Nykyinen nimi luultavasti tulee nimityksestä Castrum Viterbii. Roomalaiset nimittivät aluetta johon Viterbo kuului nimellä Tuscia. 

Kaupunki on mahtavan, vieläkin erittäin hyväkuntoisen kaupunginmuurin ympäröimä.Modernit kaupunginosat sijaitsevat kaupunginmuurin ulkopuolella. Viterbo on ennen kaikkea tunnettu keramiikastaan, marmorista ja puutuotteistaan. Viterbossa sijaitsee myös korkeatasoiset erilaiset akademiat ja yliopisto.


Viterbon kuntaan kuuluu myös kolmetoista kylää, Bagnaia, Castel d'Asso, Fatello, Grotto Santo Stefano, La Quercia, Montecalvello, Monterazzano, Roccalvecce, San Martino al Cimino, Tobia, Vallebona ja Ponte di Cetti.


Viterbohon pääsee Roomasta useita eri teitä pitkin mutta suorin ja nopein tie on Autostrda del Sole A1. Orten kohdalla on poikettava länteen moottoritieltä. 

Viterbossa on kolme rautatiasemaa, joista päärautatieasema on Porta Fiorentinan rautatieasema, jonne Roomasta kulkevat junalinja FR3 päätyvät ja jonne kulkee myös Cotralin paikallisbussit, jotka lähtevät Roomasta Saxa Rubran metropysäkin luota. Junat pysähtyvät toki  myös Porta Romanan rauatieasemalla Viterbossa. 

Roomasta voi nousta junan kyytiin Ostiensen tai Trasteveren rautatieasemilta. Tämä  junalinja kuuluu, ihme kyllä, Rooman paikallisliikenteesee,  ATAC.

Tämä linja ja samat junat kuuluu myös Italian valtion rautateihin ja heidän mukaansa linja on M77. Melko sekavaa... 

Linjan varrella sijaitseva Cesano, ja kaikki sitä edeltävät alueet, kuuluvat Rooman kuntaan ja Cesanoon saakka pääsee Rooman paikallislipulla 1,5 €. Cesanoon on noin 27 kilometriä Roomasta.


Viterbon matka on matka keskiajalle. Etrsuskit rakensivat Surrena nimisen kaupungin kahden joen yhtymäkohtaan josta sittemmin tuli Viterbo. Roomalaiset rakensivat Via Cassian tien ja saivat idean valloittaa Viterbon kaupungin. Alkuun he nimittivät sitä nimellä Vetus Urbis. 

He rakensivat roomalaisen amfiteatterin ja kylpylän Ferrento'on, jonne on Viterbon keskustasta noin kahdeksan kilometriä koilliseen, ensin Strada Teverinaa pitkin ja sitten siitä kapealle tielle, oikealle, noin kuuden kilometrin päästä. Tie on huonosti merkattu. Jos sinne haluaa  mennä katselemaan raunioita niin sieltä on sitten tultava samaa tietä takaisin Strada Teverinalle saakka ainakin.


Ferenton amfiteatteri

Ferento/Ferentinum oli etruskien kaupunki joka hajosi jo 1000-luvulla. Ferentoon on kuusi kilometriä Viterbosta. Alue on arkeologinen kaivausalue nykyään.


Kansainvaellusten ajalla (100-500jaa) alueelle muutti gootteja, bysantilaisia, langobardeja sekä frankkeja. Varsinkin Kartagosta Afrikasta muutti värkeä moneen suuntan Eurooappan. Lombardilainen kuningas rakennutti kukkulalle 700-luvulla linnakkeen nimeltä Castrum Viterbii. Hänen tarkoituksenaan oli taistella paavien valtaa vastaan mutta hän epäonnistuis siinä. Lombadilaiset rakensivat useammankinlinnan alueelle.Vuonna 1095 alettiin rakentamaan kaupunginmuuria rakennsuten ympärlle. 

Aikaisempi kansainvaellus tapahtui noin 375-800 eaa. Tätä aikaa me Ruotsissa kutsutaan vendelinajaksi. Vendeliajasta Ruotsissa olen aikaisemmin kertonut täällä. Roomaan tuli hunneja, vandaaleja ja viisgootteja. 

Viterbosta tuli jopa paavien suosikkipaikka siihen aikaan. Paavi Eugen III oli ensimmäinen paavi joka muutti tänne 100-luvulla. Eugen III oli ranskalaista alkuperää ja roomalaisten oli vaikea hyväksyä ulkomaalaisia paaveja, joten Eugen III pakeni Viterbohon. Samoihin aikoihin kärjistyi myös paavin ja keisarin valtataistelu. Paavi omasta mielestään oli  koko maailman hallitsija koska hän oli Jumalan sijainen maapallolla ja jokainen joka pani paavia vastaan, vastusti samalla myös Jumalaa. 

Seuraava paavi Urban II pani alulle ristiretket. Lombardiassa, Pohjois-italiassa otti Fredrik Barbarossa vallan. Hän oli saksalaista alkuperää eikä siitä syystä kovinkaan suosittu italialaisten keskuudessa. Paavi katkaisi suhteet Barbarossaan ja samalla lombardialaiset kaupungit asettuivat paavin puolelle. Brabarossa aseisti sotilaansa ja he panivat Milanon maantasalle. Seuraavana he marssivat Roomaan ja heti melkein sen jälkeen he valloittivat Viterbon vuonna 1167. Useita muitakin alueen kaupunkeja joutui keisarin vallan alle. Mutta alueelle levisi rutto joten Barbarossan sotilaat pakenivat Saksaan. Kun keisarin valta väheni, väheni myös paavinkin. Lopulta jopa Rooma ja Viterbokin joutivat sotaan keskenään. 


Raatihuone, Piazza dei Caduti

Vuonna 1251 sai Vierbo kaupunkioikeudet. Palazzo dei Papi/paavipalatsi rakennetiin. Koska Viterbo veti paaveja puoleensa niin miksi ei tehdä paavipalatsista myös piispan palatsi. Ranskalaisten paavien takia rakennettiin palatsi uuden modernin ranskalaisen goottisen tyylin mukaan. Sisterssiläisluostarit  rakennettiin myös goottisalisen tyylin mukaaan. Sisterssiläisiä luostareita oli jo siihen aikaan Italiassa, mutta ei Viterbossa vielä.

Sisterssiläinen sääntökunta (Ordo cisterciensis) eli sisterssiläiset on katolinen sääntökunta, jossa on luostareita sekä nunnille että munkeille. Se perustettiin vuonna 1098 Cîteaux'n apottiluostarin aloitettua toimintansa. Sääntökunnan perustaja oli Robert de Molesme, joka halusi noudattaa tiukasti pyhän Benedictuksen luostarisääntöä. Perustaja itse oli benediktiinimunkki mutta näki benediktiinien ajautuneen liian kauas esikuvansa pyhän Benedictuksen ohjeista ja hän halusi perustaa luostariyhteisöjä, joissa elettäisiin täysin omavaraisina ja keskityttäisiin rukoukselle, opiskelulle ja työlle. Ruotsissa on ollut kuusi sisterssiläistä luostaria, jotka on melkein kokonaan tuhottu. Ruotsin ensimmäiset luostarit perustettiin 1100-kuvulla.

Italialaiset eivät ole oikein koskaan hyväksyneet goottilaista rakennustyyliä. Paavit Aleksanteri IV, Clemente IV, Gregorius X ja Johannes XXI asuivat Vietrbossa paavinpaalatsissa kukin vuorollaan. Viimeksi mainittu kuoli palatsissa kun lattia hajosi hänen jalkojensa alla. Viterbolaiset olivat nyt saaneet tarpeekseen paaveista joten uusi paavi muutti Roomaan. De Vico niminen aatelissuku otti valan Viterbossa. Orvietoon ja Rietiin rakennettiin myös paavipalatsi siinä toivossa että jos paavit haluaisi asua heidän kaupungissaan. 

Paavien omasta mielestä viterbolaiset olivat aivan liian omapäisiä ja sinnikkäitä sekä agressiivisiakin jotta paavi olisi voinut asua rauhassa heidän kaupungissaan. Noh jaa, selitellähän aina voi... paavit jatkoivat taistella De Vicon sukua vastan ja syöstää heidät Viterbosta. Viterbo vajosi unholaan pitkäksi aikaa. Vuonna 1871 liitettiin Viterbo osaksi sen aikaista Italiaa, jolla ei ole mitään tekemistä nykyisen Italian kanssa.




Piazza dei Priori


San Lorenzo Martire


San Martino al Cimino



Katualttari

















 

Tämä pieni tori on nimeltään Piazza dell'Erbe. Tuosta kadun kulmalta oikealle lähtee Corso Italian kapea shoppingkatu. Aivan heti sen alkupäässä on erittäin elegantti kahvila, jossa on vaan käytävä jos Viterbohon asti on lähtenyt. 


Gran Caffè Schenardi on klassinen kahvila jossa viihtyy.





Viterbon Tuomiokirkko San Lorenzo, Piazza San Lorenzo

Tämä tori on Viterbon upein. Torin reunalla sijaitsee myös Viterbon upein rakennus, Palazzo dei Papi, paavien palatsi, joka on nykyään Museo Colle del Duomo. Via San Lorenzon kuja on käveltävä päästä päähän. Siinä heti kujan reunalla sijaitsee mahtava Colonnan suvun palatsi ja monta muuta suurta rakennusta. Ja kun tullaan Piazza del Mortelle, niin siinä on keskellä pientä toria mukava kahvila puitten katveessa suihkulähteen ympärillä. Juuri  täällä suunnalla ja Piazza dei Mortelta eteenpäin on nautinnollista vaellella keskiaikaisilla kujilla. Täällä on kaikki niin kuin ne oli kauan kauan sitten. Asukkaat ovat toki vaihtuneet ajan saatossa.

Via San Pellegrino ja sen erittäin kapeat sivukujat on  pakko kävellä. Via delle Conce I myös kokemus.


San Lorenzo


San Lorenzo


San Lorenzo


San Lorenzo


San Silvestro


 San Silvestro


  San Silvestro


San Silvestro


 San Silvestro


San Francesca Rocca


 San Frasesca Rocca


 San Franseca Rocca


 San Fransesca Rocca


San Fransesca Rocca


San Martino al Cimino


 San Martino ai Cimino


San Martino ai Cimino



San Martino ai Cimino


 San Martino ai Cimino



Santa Rosa


 Santa Rosa


 Santa Rosa


San Giuseppe


Santa Maria del Suffragio


Chiostro Santa Maria i Grady, yliopiston kirkon sisäpiha


Santa Maria Nuova


San Sisto

Viterbo - chiesa San Sisto

San Sisto


Neri di Bicci


Santa Maria del Paradison luostarin sisäpiha. Luostarissa sijaitsee nykyään alakoululuokkia ja kaiketi myös päiväkoti.


Papi di Viterbo







Viterbo - Quartiere San Pellegrino

Italien, Viterbo 2013

Italien, Viterbo 2013

Vain pari kilometriä Viterbosta sijaitsee Bagnaia, joka kuuluu Viterbon kuntaan. Bagnaian kuuluisin turistinähtövyys on Villa Lante Bagnaia. Liekkö maininnut siitä jo aikaisemminkin...

Täältä löytyy luostarihuoneita!


Ei kommentteja: