torstai 29. huhtikuuta 2010

Ponten kaupunginosa


Ponten kapupunginosa, numero V

Ponte on Yksi Rooman keskeisimmistä kaupunginosista. Täällä asuu noin 4400 henkilöä. Kaupunginosan nimi Ponte tulee sanasta silta, Ponte, joka viittaa Sant'Angelon siltaan jonka paavi Sixtus V Felice Peretti rakennutti. Näin kytkettiin Borgon kaupunginosa, jossa Vatikaani sijaitsee, Ponten kaupunginosaan läheisemmin.


Nykyinen Sant'Angelon silta rakennettiin antiikin aikaisen sillan tilalle. Keisari Hadrianus rakennutti sen jotta näin sai kytkettyä oman mausoleuminsa muuhun kaupunkiin Teveren joen toiseella puolen. Samalla rakennettiin myös Pons Vaticanus jotta saatiin Kirkkovalatio kiinnitettyä muuhun Rooomaan. Joten Ponten kaupunginosasta kulki Teveren yli sillat Kirkkovaltion puolelle jokea. Ponten alueen läpi kulki jatkuvasti väkeä Teveren toiselle puolelle, kuten pyhiinvaeltajia kohti Pyhän Pietarin kirkkoa. Monet halusivat asettua asumaan juuri tälle alueelle. Rikkaat alkoivat rakentaan 1500-luvulla palatsejaan Ponteen.


Teveren joki tulvi usein yli äyräittensä ja peitti suuret alueet veden alle. Siihen aikaan joki tulvi jopa 17 metriä normaalin joenpinnan yli, joten vesi juoksi usein jopa Espanjalaisille portaille saakka. Mutta 1800-luvulla alettiin patoamaan ja vahvistamaan Teveren reunoja ja joitakin uusia siltoja rakennettiin. Teveren joen molemmin puolin rakennettiin vahvat korkeat seinät, ja joen rantaan kävelytiet. Ylös seinämille rakennettiin ns lungoteveret, rantakadut, joita on ties kuinka monta ja monen nimistä Roomassa.


 Muistolaatta siltä ajalta kun Tevere tulvi oikein tosissaan 1200-luvulla


Pyhimyksen paikalle on laitettu jalkapallomestari Fransesco Tottin kuva


Vicolo San Celso on ehkä Rooman lyhin kuja, vain jotain korkeintaan 20 metriä. Kuja käsittä vain väylän kirkon edustalla. Ti kirkko on ollut paremminkin Oratorio/rukoushuone San Celso. Rensansin jalla arkennettiin noin 350 kirkkoa keskikaupungille. Nykyään Rooman kunnass aon noin tuhat krikkoa ja yhtä monta luostaria.

Ponten kaupunginsoan rantakatu Lungotevere Ponte Tor di Nona on saanut nimensä Ponten paupunginosan asuinalueesta Tor di Nona, joka sijaitsee aivan lähinnä Teveren jokea.

Kujat Lungotevere Ponte Tor di Nonan eteläpuoella on sokkeloisia mutta ihania maleskella.


 Vicolo di San Trifone

Tämän kujan luona on sijainnut kirkko nimeltä San Trifone in Posterula, joka sijaitsi Via dei Portoghesin ja Via della Scrofan katujen risteyeksssä. San Trifone oli pyhimys joka syntyi ja eli 200-luvulla Frygiassa, nykyisessä Turkissa. Hän oli puutrahamestari.


Ponten alue on keskiaikainen sokkeloinen mutta erittäin rauhallinen. Monet kujat ovat vain pari metriä leveitä. Alueella on monelaisia käsityöläisverstaita ja pieniä liikkeitä, mutta muuten hyvin vähän myymlöitä, kahvoloita ja ravintoloja. Aluetta on muuteltu, rakennuksia hajoitettu ja kadut kulkee jo nyt hieman eri tasoissa. On suuri vaara että alueelta hajoitetaan pian lisää rakennuksia ja piitoreski tunnelma mikä Ponten kaupungioassa vallitsee, tulee melko varmasti pain häviämään kokonaan. Via dei Tre Archi


 Via dei Tre Archi


 Via dei Tre Archi


Via Giulia 66, Sandro Vallocchia, Chi Era Costui

Arkiv: Ponte - via di Tor di Nona 1110737.JPG

 Via  di Tor di Nona

Fil: L Tevere Tor di Nona 1250393.JPG

Lungotevere Tor di Nona


 Lungotevere Tor di NonaVia di Panico 29, PL, Chi Era Costui

File:Ponte - memoria del teatro Apollo a Tor di Nona 1000649.JPG

Teatro Apollonian muistoksi suihkulähde Via Tor di Nonan varrella


Casa  di Fiammetta, Via degli Asquaparta/Piazza di Fiammetta
 Tämä talo oli keskiajalla  ns ilotalo. 

File:Via di Panico Rome.jpg

Via di Panico, yksi ahkerimmin käytetyistä kaduista tällä alueella, jota pitkin pääsee mukavasti yhtä suoraa Piazza Navonalta lähtien Sant'Angelon linnoitukseen ja siitä Vatikaaniin. Kadun nimi vaan vaihtuu siinä matkalla mutta suora reitti se on. 


Piazza San Simeone

Toinen suora reitti on Via  di Panicon alkupäästä, Piazza dei Coronarilta lähtevä, suora pitkä katu Via dei Coronari. Via dei Coronari on muutenkin rauhallinen ja kaunis katu. Se ohitaa Piazza Navonan pohjoisesta päästään ja siitä se jatkuu suoraan itäänpäin Via Pozzoa, Via in Aquiroa ja Piazza Colonna pitkin Va del Corsolle.


Palazzo Lancellotti

Lancellottit olivat napolilaista aatelissukua. Heidät luettiin mukaan roomalaisiin ruhtinassukuihin kuten Aldobrandinit, Altempsit, Altierit, Barberinit, Bonapartet, Boncompagnit, Borgheset, Caetanit, Cesarinit, Chigit, Colonnat, Corsinit, Boncompagni Ludovisit, Doriat, Lantet, Orsinit, Rospigliosit, Ruspolit, Salviatit, Santcrocet, Strozzit, Caffarellit, Torloniat, Braschit, Massimot ja Matteit.

Piazza San Simenone, Vi dei Coronarin varrella

Taustalla Palazzo Lancelotti, jossa sijaitsee Ruotsin tutkimusinstituutti, Instituta Svedese di Studi classisi a Roma, koskien klassista arkeologiaa ja taidetta. Tämä on Ruotsin valtion opetusmisnietriön alainen laitos. Ruotsilla on vastaavanlainen instituutti Ateenassa ja Istanbulissa.

Palatsin omistaa Ruotsin valtio. Palatsi peruskorjattiin Italian valtion kanssa yhteistyössä ja kalustettiin ruotsalasin huonekaluin. Arkkitehti Ivar Tengbom vastasi uuskorjauksista palatsissa vuosina 1938-1940. Palatsi on kalustettu Carl Malmstenin huonekaluilla ja Märta Måås-Fjätterströmin tekstiileillä. Prinssi Eugen maalasi konferenssihuoneeseen maalauksen "Molnet", pilvi. Olga Milles lahjoitti miehensä valmistaman patsaan Solglitter. Uuskrjausket ja kalustukset on kustantanut Knut ja Alice Wallenberg.

Instituutin kirjastossa on noin 70000 kirjaa jotka käsittelee historiaa, arkeologiaa, taidetta ja ruotsalaista kirjallisuutta ylipäätään. Kirjasto on avoinna maanantaista perjantaihin kello 9-12 ja 13-15. Elokuussa suljettu. Kirjastoa voi käyttää hakemalla ensin luvan instituutilta.

 Sisäpiha


Yksi Ponten kapeista kujista Via Dei Coronari, joka on ehdottomasti suosituin katu Ponten alueella. Se on yksi Rooman tunnetuimmista kaduista, joka kulkee Piazza Navona pohjoispäästä länteen päin suoraan Via di Panicon kadulle saakka.Via della Maschera di'Oro, PL, Chi Era Costui


Via del Panicon kadun varreltaVia dei Coronari/Via Lancelotti, PL, Chi Era Costui


Albergo dell'Orso, Via del Orso 55
Rooman vanhin hotelli. Rakennuksessa ei ole enää hotellia.

Ponten alue oli tiheään asutettu jo keskiajalla. Ponten kukkulalta muutti monet pois Teveren rantaan koska kukkulalla ei ollut vesijohtoja eikä vesipostia. Sittemmin on kukkulaa hajoitettu ja tasattu sekä koko alue on joutunut korjausten alle useanpaankin otteeseen. Silti vieläkin Ponte on omaperäinen ja viehättävä kaupunginosa, jossa on palazzoja ja palazzettoja vieri vieressä kapeiden kujien välissä.


Roesler Franz: Teveren joki ja Monte Brianzo

Pontin alueelta löytyy erittäin hyvätasoinen ja kotoisa luostariasuntola Fraterna Domus, Via di Monte Brinazo 62. Tel 06-6880.2727.Via di Coronari/Vicolo di Febo, PL, Chi Era Costui


San Giovanni dei Fiorentini, Via Acciaioli 2
Avoinna kello 7.25-12.00, 17.00-19.00.


San Giovanni dei Fiorentini on Roomassa asuvien firenzeläisten oma kirkko ja se on pyhitetty Pyhälle Johannekselle, Firenzen suojeluspyhimykselle. Paavi Julius II Rovere rakennutti Via Giulia nimisen kadun ja alue joutui mullistusten kohteeksi muutenkin. Via Giulia ja sen ympäristö, varsinkin kadun läntisessä päässä, on ollut kautta aikojen Roomassa asuvien firenzeläsiten asuialuetta.

Jacopo Sansovino, Raphael, Giuliano da Sangallo ja Baldasarre Peruzzi kilpailivat saadakseen rakentaa firenzeläisille kirkon. Jacopo Sansovino voitti. Ongelmaksi myöhemmin osoittautui kirkon läheisyys Tevere jokeen ja sen hiekkaperäiseen maastoon. Antonio da Sangallo nuorempi ratkaisi lopulta ongelman. Rakennustöistä vastasi lopulta kuitenkin Giacomo della Porta ja Pietro da Cortona lopetteli työt. Falconierin suku halusi hautakappelin kirkkoon ja kustansi palkkioksi siitä kirkon koristelun. Francesco Mocchi haettiin Firenzestä apuun. Hän oli sen ajan kuuluismmista kuvaneistäjistä. Hän valmisti upean marmorisen alttarireliefin Falconierien hautakappeliin. Francesco Borromini koristeli kirkkosalin oikean puolen. Carlo Maderno valmisti kupolin vuonna 1634. Kirkon julkisuvu on vasta melko äskettäin korjattu ja putsattu. 

Kirkko on barokkityylinen ja vaikka, tai juuri siksi, kirkon rakennustöissä on ollut melkein kaikki sen ajan kuuluismmat rakennusmestarit ja taiteiljat on kirkon sisusta hieman sekava tyyliltään. Pääalttarin yläpuolella on parveke josta saa käydä katsomassa miltä kirkko näyttää siitä vinkkelistä katsottuna. Pääalttarin patsaan on tehnyt Antonio Raggi. Muuten alttari ja sen alla olevan krypta on Borrominin viimeinen työ ja kryptassa on hänen sukulaisia haudattuna. Kirkon tiloissa on myös museo.


Sant' Apollinare, Piazza di Sant'Apollinare
Kirkkon on suljettu lauantaisin ja sunnuntaisin.

Torin reunalla sijaitsee basilikan lisäksi Palazzo Sant'Apollonaris ja Palazzo Altemps. Kirkko ja palatsi Apollonaris on rakennettu seitsemmännellä vuoisadalla. Alkuun asui pappeja ja kardinaaleja palatsissa. Palatsin tiloihin järjestettiin katollisen kirkon yliopisto 1400-luvulla. Alkuun rakennukset omisti jesuiitit. Palazzo Altemps kuuluu nykyään osana Rooman kansallismuseoon.

File:Ponte - via Giulia memoria di giulio II 1000224.JPG

File:Ponte - memoria Gavazzi e chiesa evangelica 1130333.JPG

Alessando Gavazzin muistomerkki ja metodistikirkko,
 Piazza di Ponte Sant'Angelo 68
Avoinna vain sunnuntaisin kello 10.30

File:Ponte - via Giulia s Biagio della pagnotta o degli Armeni 1000209.JPG

San Biagio degli Armeni, Via Giulia 63

Kirkko on nykyään armenialaisten kansalliskirkko Roomassa. Kirkon alkuperäinen nimi on ollut San Biagio della Pagnotta, kuten erään toisen kirkon nimi saman kadun varrella. Nimi tulee siitä että kirkossa jaetaan köyhille leipää 3. maaliskuuta suojeluspyhimys San Biagio di Sebasten kunniaksi.

Kirkko on valmistunut vuonna 1072 ja oli pyhitetty San Biagiolle. Kirkko uusrakennettiin 1700-luvulla ja entisestä kirkkosalista ei ole kovinkaan paljoa jäljellä.

Via dei Coronari 199, PL,  Chi Era Costui


Piazza San Simenone sijaitsee Via dei Coronarin vareessa


 Piazza di Salvatore in Lauro


Pasta Imperiale, Piazza di san Salvatore in Lauro

Alle 10 € saa pasta-annoksen, joka on valmisettu tuoreesta pastasta, joka on leivottu paikanpäällä.

Pasta Imperiale - Roma, Italien

File:9794 - Roma, Zecca papale - Placca per Benvenuto Cellini - Foto Giovanni Dall'Orto, 21-Apr-2008.jpgVia dei Coronari 30/Vicolo Montevecchio, PL, Chi Era Costui

San Salvatore Lauro Rome.jpg

San Saalvatore in Lauro

 Avoinna arkisin kello 16.30-19.00
sunnuntaisin kello 8.00-13.00 ja 16.30-19.00

San Salvatore in Lauron kirkko on peräisin 1200-luvulta. Kirkko toimii nykyään Roomassa asuvien marchelaisten kotikirkkona.

Virtuaalinen vierailu 1 ja 2.

Roma, die Kirche San Salvatore i Lauro, Teilansicht des Hauptaltars.JPG San Salvatore in Lauro


San Salvatore in Lauron luostarin sisäpihaKardinaali Latino Orsini rakennutti kirkon viereen San Giorgion luostarin joka myöhemmin joutui Celestine järjestön haltuun. Alkuperäinen kirkko, jonka paavi Sixtus V käski rakentaa, tuhoutui tulipalossa. Paavi Clemence X Altieri rakennutti kirkon uudestaan 1600-luvulla ja antoi sen picenolaisen järjestön haltuun ja näin olleen kirkko toimi Marchen provinssin kansalliskirkkona. 

Nykyään kirkko on tavallinen kirkko ja luostarin tiloissa on näyttelyjä ja kulttuuritapahtumia. 

Luostari oli aikoinaan Rooman kauneimpia renesanssin tyylisiä luostareita. Kirkkorakennuksen oikealla puolella torin reunalla sijaitsee paavi Sisto V Felice Perettiin palazzetto. Sisto V oli pisenolainen hänkin alunperin. Täällä on valokuvia palazzettosta. Täällä on valokuvia San Lauron kirkkosta. Täällä on valokuvia luostarista.


Fil: PratiDiCastelloPressoSanSalvatoreInLauro.jpg

Roesler Franz: kuvaus Pontesta Teveren joen takana. Kuvassa näkyy myös San Salvatore in Lauron kirkko.

File: Titta ner på Tibern River.jpg

Ponte Sant'Angelo silta

Fil: Victor Emanuel II Bridge, Rom, Italien-2.jpg

Ponte Vittorio Emanuele II


Santa Maria Suffragio, Via Giulia 59

Avoinna arkisin kello 7.00-8.00 ja 19.00-20.00.

Sunnuntaina kello 18.30-19.30.

Suffragio niminen veljeskunta rakensi 1500-luvulla kirkon jonka nimeksi tuli San Biagio della Pangnotta. Siis tämä on se toinen saman niminen kirkko samalla kadulla. Tämä kirkko on saanut uuden nimen veljeskunnan mukaan, jotta  voi välttyä sekaannukselta. Suffraggio-veljekset näkivät elämänsä täkeimmän tehtävän olevan rukoilla kuolleiden sielujen puolesta.


Santa Maria della Anima, Via di Santa Maria dell'Anima 66

Messu kello 10.00 sunnuntaisin ja pyhäpäivinä saksankielellä


Santa Maria della Anima, paavi Adriano IV:n hautamuistomerkki

File: RomaSMariaAnima-interno-Coro & altarmaggiore2.jpg

Santa Maria della Animan kirkko on todella kaunis. Se on peräisin 1300-luvulta. Roomassa asuvien saksalaisten kotikirkko.Il cortile, sisäpiha


 Kirkon sisäpihalla on kaunis sarkofagi


Largo Febo
Erittäin kaunis Largo Febo sijaistee edellä mainitsemani kirkon Santa Maria della Animan vieressä. Siinä välissä seisoo luksusluokan hotelli Raphael.

Largo Febo'lta lähtee Via Santa Maria dell'Animan katu, jonka varrella on monta mukvaa ravintolaa. Katu kulkee Piazza Navonan läntisellä puolella saman suuntaisesti pohjois-etelä suunnassa kuin Piazza Navonakin. Tämä on ihana katu yhdessä Largo Febon kanssa.


Largo Febo nähtynä da Giovannan ulkoterassilta


Osteria Da Giovanna, Via Santa Maria dell'Anima 64
 Hyvä ravintola mutta kallis.


Les Affiches, Via Santa Maria dell'Anima
 Taitaa olla avoinna vain kello 18.00-02.00

Paikallisten suosima ruokapaikka Vai Santa Maria dell'Animan varrella. Tämä on jonkilainen yhdistelmä musiikkibaarista, enotecasta, baarista, kahvilasta ja yhteisestä olohuoneesta. Tarjotaan jazz-musiikkia, hyvää ruokaa ja ystävällistä palvelua. Paikallinen  hangout!


Ponte e Parione, Via Santa Maria dell'Anima 62

Tämä ravintola on alueen paras ravintola, paras ravintola Piazza Navonnankin alueella ja yksi Rooman parhaimmista cucina romana ravintoloista, jossa siis tarjotaan tyypillisiä roomalaisia ruokalajeja.


Ponte e Parione


Ponte e Parionen "primi-lista", alkuruoka, joka roomalaisittain (italialaisittain) on pastaruoka. Tämä on kohtuuhintainen ruokapaikka.

File:Ponte Umberto a Roma 102 2054.jpg

Ponte Umberto

Arkkitehti Angelo Vescovali suunnitteli sillan ja kuningas Umberto I ja hänen vaimonsa Margherita di Savoia olivat siltaa vihkimässä. Silta sai nimensä kuninkaan nimestä.


Santa Maria della Pace, Piazza della Pace
Avoinna vain maanantaina, keskiviikkona ja lauantaina kello 9.00-12.00

Kirkon paikalla sijaitsi ensin kappeli nimeltä Sant'Andrea Ascquaricaris. Baccio Pontelli toimi rakennusmestarina kun Santa Maria della Pacen kirkko rakennettiin 1400-luvulla. Kirkon korjauksia tehtiin 1600-luvulla jolloin Pietro Cortona suunnitteli kirkon kauniin julkisivun. Carlo Madernon suunnittelema Chigin suvun kappeli on todellakin näkemisen arvoinen. 


Santa Maria della Pace Raffael Sibyllen.jpg

Rafaello Sanzion freskomaalaukset Santa Maria della Pacen kirkossa Chigin suvun kappelissa ovat omasta mielestäni Rooman ehkä kaikista kauneimmat. Freskot olisi putsausta vailla.2013-06-01 ROMA S. MARIA DELLA PACE.JPG


Santa Maria della Pacen luostarin suunnitteli Bramante 1500-luvulla kardinaali Olivero Carafan pyynnöstä.


Luostarin tiloissa sijaitsee bistro-kahvila ja paljon muutakin. Ylinnä rakennksessa on kolme huoneistoa joita vuokrataan. Siellä on filmattu jokunen elokuvakin. Muistan vieläkin elävästi elokuvan jossa Sofia Loren asui tuolla yläkerran asunnossa, mutta elokuvan nimeä en nyt muista. Siellä on ihana terassi eräässä asunnoista.

File:Roma-viadellapace01.jpg

Via della Pace

Via dei Lorenesin kuja ja Largo Febo johtaa Piazza Navonalta Piazza della Pace'lle. Tämä alue on erittäin suosittu alue turistien parissa. Via della Pace'lla samannimisen kirkon edustalla, on pari erittäin suosittua "yökahvilaa", joissa istutaan ja nuokutaan aamuyöhön. Caffe della Pace on jo klassinen" istuntopaikka" La dolce vitan ajoiltakin. Kahvilan paras anti on ehkä sen ympäristö ja sijainti. Caffe della Pacen parhaat päivät ovat menneet jo ajat sitten, ikävä kyllä.

File:Nächtlicher Blick von der Engelsbrücke über den Tiber zum Petersdom.jpg

Ponte Vittorio Emaneulle II

File:Groupe allégorique du Ponte Vittorio Emanuele II (2) .JPG

Ponte Vittorio Emanuele II:n patsasryhmä

File:Ponte - v lo s Simeone 1230279.JPG

Vicolo San Simeone, San Salvatoren kirkon vieressä, kapella kujalla


Jäätelömyymälä Gelateria del Teatro sijaitsee tässä vasemalla. Se on todellinen jäätelön mekka. Rooman parasta jäätelöä monen mielestä. 


Piazza San Simeone ai Coronari


Taustalla Palazzo Lancelotti ja sen edustalla osteria nimeltä Osteria dell'Antiquario.


Piazza San Simeone, Via Coronorain varressa

Ravintolat Il Ritrovo del Gusto ja Il Ristorante Cantina dell Vecchio,vieri veiressä. Kaksi melko samanvertoista ravintolaa, mutta henkilökohtaisesti tykkään Guston lukaalista enempi. San Simeone Profeta, Piazza Lancellotti

Kirkko on vuodelta 1017 ja sitä kutsuttiin alkuunsa San Simeone de Ponte nimellä. Kardinaali Girolamo Lancelotti kunnosti kirkon muutama vuosi myöhemmin. Hänellähän oli palatsi saman torin reunalla. Myöhemmin kirkko annettiin Margherita da Cortona nimisen veljeskunnan käyttöön ja näin kirkko sai lisänimekseen Santa Margherita. Nykyään kirkko on suljettu kun kirkon katto alkoi hajota.

File:Nicola Spedalieri.JPG

Piazza Sforza Cesarini, Nicola Spendalierin patsas

Tyypillin roomalainen trattoria da Luigi sijaitsee torin reunalla. Kesäaikaan voi istua ulkosalla. Toinen ruokapaikka saman torin varrella on Trattoria Polese joka on tyypllinen trattoria sekin. Molemmat ovat saaneet kohtalaisen hyvät arvosanat. Ilmapiiri on  mukava. Tori on kaunis ja viihtyisä ja romanttinen. Molemmat trattoriat sopivat hyvin lapsiperheillekin päivällispaikaksi. Sijainti on keskeinen. Roomalaista ruokaa ei tarviste lähteä etsimään tämän kauenpaa.

Siinä kulmalla on myös "bistro" nimeltä Caffe Paparazzi, Snack Bar Ristoro, Vittorio Emanuele II 280. Se on halpa pikaruokala, oikeastaan. Siinäkin on mahdollisuus kesällä istua ulkona. Roomalaisia julkkiksiakin saattaa tavata tässä paikassa silloin tällöin. Juomia löytyy joka lähtöön. Tässä paikassa on maistettava lasi paparazzia, joka on sekoitus valkoisesta Martinista ja appeliisituoremehusta. Ruokakin on erittäin hyvää, eikä tämä ole kallis paikka. Voisin vaikka suositella lounas- tai välipalapaikaksi ainakin. Heillä on erikseen jäätelöbaari siinä vieressä.


Vicolo delle Vacche
Jos minun olisi valittava yksi katu tai kuja tällä alueella niin valitsisin Vicolo della Vacchen, joka on jatkoa Piazza del Figolle. Nämä kaksi katua ovat Rooman keskustan suosituimpia tapaamispaikkoja. Tällä aluella sijaitsee suosituimmat illan- ja yönviettopaikat. Kun lähtee Piazza del Pace'lta pitkin Piazza del Figoa, jatkaa Vicolo delle Vacchea pitkin Via della Vetrinalle ja siitä Via dei Coronarille, niin matkan varrelta löytyy aivan varmasti jokaiselle sopivia kahviloita ja ravintoloita, joissa voi viettää iltaansa.


Etabli, Vicolo delle Vacche 9

Ehkä suosituin paikka roomlaisten parissa on Etabli niminen baari/kahvila/ravintola, Vicolo delle Vacchen varraella. Siinähän  se on nurkilla Bar del Fico'kin, Via della Pace 34.


San Celsino, Vicolo San Celsino
Kirkon tiloissa toimii katollisen kirkon hyväntekeväisyysjärjestö Caritas.

File:Vicolo della Campanella, Rome - looking up.jpg

Vicolo della Campanella


SS Simeone e Giuda, Vicolo San Simeone

Ponten alueealla sijaitsee kukkula Monte Giordano joka sai nimensä kardinaali Giordano Orsinin palatsista. Hän oli aatelinen ja paavi Niccolo III:n veli. Kirkon perusti siis hänen veljensä. Kirkko on ollut elokuvateatteri, ravintola ja ja nykyään  se on tetteri. Palazzo Monte Giardano sijaitsee rautaporttien takana. Palatsi on amerikkalaisen Univerciy of Arkansas'in omistuksessa. Kuvaa pitemmälle ei tavallisella ihmisellä juuri ole asiaa. Palatsi ja sen kaunis puistoalue vie suuren osan kukkulasta. Opiskelijat pääsevät sisään Piazza di San Salvatore in Lauron puolella sijaistsevalta kujalta.


Vicolo Domizion erittäin kapea ja jyrkkä kuja kulkee Monte Giordanon läntistä kuvetta ylös Via dei Coronarille. 


Vicolo DomizioPalazzo Sacchetti Lungoteveren puolelta katsottuna, kuvassa ns ninfelo, nymfaion, eräänlainen myyttinen luonnollinen tai tekaistu lähdeluola.


Palazzo Sacchetti, Via Giulia


Torre della Scimmia, Via dei Pianellarin ja Via dei Porthogesin kulmassa


Palazzo Altemps, Museo Nazionale Romano


Via dei Soldati 25, Hostaria dell'Orso
Korkeatasoinen ja kallis ravintolaa josta löytyy viihtyisä pianobaari ja disco
Ravintolaan vaaditaan pöytävaraus
Hotellisviitit ovat luxusluokkaa


Piazza Lancellotti

File:Ponte - casa di Fiammetta 1000634.JPG

Casa di Fiammetta ai Coronari, Via degli Acquasparta 


Via dei Coronari

File:Ponte - palazzo Cesi Gaddi 1150658.JPG

Palazzo Ceci-Gaddi

Via dei Coronari

Via dei Coronari


Via Panico

File:Piazza di Sant'Andrea della Valle.jpg

Piazza Andrea della Valle

File:Palazzo d'Antica Zecca.jpg

Palazzo del Banco di Santo Spirito, "Pyhän hengen pankki"

Kirkkovaltion pankki ja ensimmäinen pankki Roomassa johon sai kuka vaan tallentaa raahojaan. Pankki perustettiin jo 1600-luvulla. Tästä pankista läksi myös liikkeelle maailman ensimmäiset setelinrahat. Nykyään pankki ei enää kuulu Vatikaanille vaan se on osa suurenpaa italialaista pankkikonsernia.

File:Farnese Arch Rome.jpg

Via Giulia

File:Ponte - via Giulia confraternita Pietà casa Sangalletti arciconfraternita dei Fiorentini 1000213-4.JPG

Piazza dell'Oro

File:Vicolo di Monte Vecchio Rome.jpg

Vicolo di Monte Vecchio


Via Panico

File:Vittorio Emanuele 229.jpg

Corso Vittorio Emanuele II

File:Ponte - palazzo Vecchiarelli (Ammannati) 1130524.JPG

Palazzo Vecchiarelli, Ammannati suvun palatsi


Piazza del Torre Sanguigna

File: Rom Paolo Vitorica.JPG

Tyypillinen roomalainen ravintola joita löytyy paljon Ponten erittäin kapeilta ja sokkeloisilta kujilta. Kuvassa on Antica Taverna mangia bene, Via di Monte Giardano 12. Avoinna kello 12.00-24.00. Via di Monte Giardanon kuja on sinäänsä erittäin mukava. Se on tavallaan jatketta Via di Panicolle. 


Ravintola kulman takana, Il Fico, Via di Monte Giardana 49. Ravintolat ovat luultavasti melko samanlaiset. Il Fico on ravintola minun mieleen. Ihan tavallien tyypillinen roomalainen ravintola.  Tänne tullaan syömään. Kotoisa. Suosittelen!


 Ravintola il Fico
Bar del Fico - Roma, Italien

Tätä ravintolaa ei pidä sotkea Bar del Fico'n kahvila/baariin, joka sijaitsee Via della Pace 34.  Bar del Fico on kulttipaikka, paikallisten vanhojen herrojen olohuone, erittäin tykätty turistienkin keskuudessa. Retrokalustus. Bar del Ficossa voi juoda vaikka kahvit tai oluet,  tahi syödä jotain pientä, mutta mikään ei estä syömästäkään. Baari on sopiva paikka istua kavereiden kanssa ja jutella kahvikupin äärellä. 

Bar del Fico - Roma, Italien

Täällä voi olla ihan vain oma itsensä. Rento ja rauhallinen levähdyspaikka. Ihana rauhallinen piha jossa voi istua vaikka aamuyöhön. Avoinna kello 8.00-02.00. Ravintola Il Ficon ja Bar del Ficon välillä on vain reilut 50 metriä, Via del Corallon kuja kulkee näitten välillä.


 Santa Luacian ravintolan terassi Hotelli Raphaelin edustalla


Hotel Raphael

Hotelli Raphael, on luksusluokan hotelli ja se sijaitsee erinomaisella ja kauniilla paikalla, Largo Febo 2, aivan Piazza Navonan lähellä, muutama askel torilta luoteeseen päin. Paremmaksi ei hotelli enää  voi tulla. Hotellin edustalla pienellä torilla puitten katveessa sijaitsee hyvä ravintola, Santa Lucia. Ravintolalla on niin sisä-kuin ulkotilatkin.

Santa Lucian ulkoterassi on ihana. Siinä on mukava istua ja ruokailla kesäiltoina. Rauhallinen ja romanttinen keidas. Itse ravintola on rakennuksessa vasemalla.


Santa Lucian terassi

Ponten alueelta löytyy viinibaareja vieri vierestä. Roomassa viinibaarit ovat usein erinomaisia ruokapaikkoja. Via dei Coronari on erittäin tunnettu katu Rooamssa. Se on hyvin kapea keskiaikainen katu joka lähteePiazza Navonan pohjoispäästä kohti länttä ja Teveren jokea. Kadun varrella on pieniä putiikkeja, laukku-, kenkä- ja korumyymälöitä. Piazza di San Simeon on erittäin rauhallinen tori jonka varrella on kahvila ja ravintola. Kahvilan edustalla tuolilla olen monesti istunut tunnin tai pari ja seurannut elämää torilla. Siinä voi samalal piketa Piazza Lancellotti'lla, tori jonka veiressä asusin erittäin mielelläni. Seruraava tori onkin sitten Piazza di san Slavgtore in Lauro, joka on melko iso tori mutta rauhallein. Tosin autoja siinä on aian parkissa. San Salavtroen krikkossa kannatata piketa ja lusotarin pihalla. Ravibtoloita on veieri veireessä, jos nälkä sattusi yllättämään.

Lopulta sitten onkin Piazza Coronari, jonka reunalla on kahvila/baari Bar Brassai josta pidän paljon. Nuori neiti joka siinä on töissä on tosi sytävällinen ja sympaaattinen henkilö. Jo yksistään hänen takiaan kannattaa käydä kahvilla tai oluella. Nyt en voi mennä vannomaan etetät ämä sytävllienneiti onjälejllä baarissa.Ei kommentteja: